ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
IΡΑΚ
Μάχες με στόχο το φράγμα της Μοσούλης

Η «ανθρωπιστική βοήθεια» αξιοποιείται από τους ιμπεριαλιστές για να συνεχίσουν τα σχέδιά τους

Από τις μάχες στο Ιράκ
Από τις μάχες στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας, έχει μετατραπεί τα τελευταία 24ωρα σε επίκεντρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά, του ιρακινού στρατού και των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους». Παράλληλα, αμερικανικά, επανδρωμένα και μη, αεροσκάφη στήνουν «χορό» βομβών πέριξ της περιοχής σε μία προσπάθεια να επιταχύνουν την ανακατάληψή της από τους Κούρδους και τους Ιρακινούς στρατιώτες ενώ συνεχίζουν και την «ανθρωπιστική» επιχείρηση για τους διωγμένους από τους ισλαμιστές, που αποτελεί το πρόσχημα για συνέχιση των σχεδίων που οι ιμπεριαλιστές ξεκίνησαν το 1991 και το 2003 με τις επεμβάσεις στην πλούσια ενεργειακά χώρα.

Στα λόγια η ανακατάληψη του φράγματος έγινε τουλάχιστον δύο με τρεις φορές μέσα στο περασμένο 24ωρο. Αρχικά αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, Πεσμεργκά, μίλησε για έλεγχο του «μεγαλύτερου ανατολικού τμήματος» του φράγματος. Αργότερα, τόσο αυτός όσο και εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Αμυνας υπαινίχθηκαν τον πλήρη έλεγχο της εγκατάστασης. Ακολούθως, ανασκεύασαν ανακοινώνοντας ότι ελέγχουν «σημαντικό» μέρος του φράγματος της Μοσούλης και ότι οι πιο σφοδρές συγκρούσεις γίνονται στο ανατολικό τμήμα της εγκατάστασης.

Στο Πεντάγωνο, χτες βράδυ, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση 15 αεροπορικών επιδρομών χτες κοντά στο φράγμα της Μοσούλης, 16 την Κυριακή και 9 το Σάββατο, λέγοντας ότι ήταν «δικαιολογημένες», στο πλαίσιο «βοήθειας για την προστασία των κρίσιμων υποδομών του Ιράκ».

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι του «Ισλαμικού Κράτους», οι δυνάμεις του οποίου έχουν καταλάβει τη Μοσούλη από τις αρχές Ιούνη, απέδωσαν σε «ιρακινή και δυτική προπαγάνδα» τις πληροφορίες για απώλεια του φράγματος (του οποίου τυχόν καταστροφή θα μπορούσε, όπως λέγεται, να προκαλέσει καταστροφικές και φονικές πλημμύρες στο μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ).

Πέρα από τις σφοδρές συγκρούσεις με στόχο το φράγμα της Μοσούλης, οι ισλαμιστές αντιμετωπίζουν και στη δυτική επαρχία Ανμπάρ τα συγκεντρωμένα πυρά μαχητών που ανήκουν σε περίπου 20 σουνιτικές φυλές και υποστηρίζουν πλέον τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Βρετανικές «διαβεβαιώσεις» και προειδοποιήσεις

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ισχυριζόταν ότι το Λονδίνο δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να στείλει χερσαίες δυνάμεις επέμβασης ή κατοχής στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι τώρα βρετανικές επιχειρήσεις εστιάζονται στις ρίψεις φορτίων «ανθρωπιστικής βοήθειας». Οπως είπε στο BBC, «η Βρετανία δεν θα εμπλακεί σε άλλον έναν πόλεμο στο Ιράκ. Δεν θα στείλουμε χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο. Δεν πρόκειται να στείλουμε εκεί το βρετανικό στρατό».

Βέβαια, την Κυριακή ο Κάμερον στην εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» είχε επιστήσει την προσοχή για τους κινδύνους που ελλοχεύει για τη Βρετανία και όλη την Ευρώπη η πιθανότητα ίδρυσης και ισχυροποίησης ενός «τρομοκρατικού» ισλαμικού χαλιφάτου στις ακτές της Μεσογείου «στα σύνορα με χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ (σ.σ. Τουρκία)», προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει «τη στρατιωτική της δύναμη» για να εμποδίσει τους τζιχαντιστές να δημιουργήσουν «ένα τρομοκρατικό κράτος στις ακτές της Μεσογείου».

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, σημείωνε ότι ο ρόλος της Βρετανίας στο Ιράκ «έχει ξεπεράσει το στάδιο της παροχής βοήθειας» και οι επιχειρήσεις, που έχουν διευρυνθεί, μπορεί να διαρκέσουν «πολλούς μήνες».

Αυτά βεβαίως αφότου την Παρασκευή το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ενέκρινε τις «παραδόσεις» όπλων στους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ, οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στο πλαίσιο υποτίθεται προσπαθειών αντιμετώπισης των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», που στο παρελθόν είχαν χρηματοδοτηθεί και εκπαιδευτεί από μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών χωρών.

ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις στην επαρχία Ράκα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Θέσεις ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια επαρχία Ράκα σφυροκοπούν το τελευταίο τριήμερο πολεμικά αεροπλάνα της συριακής αεροπορίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Τάμπκα, που αποτελεί το τελευταίο «προπύργιο» του συριακού στρατού στην επαρχία.

Χτες, το αντιπολιτευόμενο «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» μετέδωσε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Σύρων στρατιωτών και μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στα χωριά Ατζίλ και Κχάτζνα της επαρχίας Ράκα, με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών ατόμων και από τις δύο πλευρές.

Το ίδιο 24ωρο, ανταποκριτής του πρακτορείου «Ρόιτερς» μετέδωσε πως ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων εκπαιδεύουν σε περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας (κοντά στη μεθόριο του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ) εκατοντάδες νεαρούς και μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι μετά από αίτημα των τελευταίων να εκπαιδευτούν στα όπλα για να πολεμήσουν τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» που, μέσα σε περίπου ένα μήνα, τους εκδίωξαν κατά χιλιάδες από τις εστίες τους στο βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων που επικαλέστηκε χτες σε ανταπόκρισή του το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επανέλαβαν τις καταγγελίες για τους αποκεφαλισμούς ή τις μαζικές εκτελέσεις «τουλάχιστον 200» ανδρών της φυλής Σουεϊτάτ της ανατολικής Συρίας από μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους».

Τέλος, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διενεργούν έρευνες για τον εντοπισμό ενός Ιάπωνα περίπου 30 ετών ο οποίος (άγνωστο πώς...) εικονίζεται σε βίντεο να βρίσκεται στη βορειοανατολική Συρία, πέφτοντας αιχμάλωτος ανδρών του «Ισλαμικού Κράτους».

  • Την κατ' οίκον κράτηση του ιμάμη του τζαμιού στην πόλη Γκνίλανε, Ζεκερία Τσαζίμι, ο οποίος θεωρείται ως ο κύριος εκφραστής ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Κοσσυφοπέδιο και συνελήφθη την περασμένη βδομάδα, αποφάσισε χτες δικαστήριο της Πρίστινας. Ο ιμάμης του Γκνίλανε συνελήφθη ως ύποπτος για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία καθώς φέρεται πως διέσπειρε το θρησκευτικό φανατισμό και υποκινούσε νεαρούς Αλβανούς να μεταβούν στο Ιράκ και τη Συρία ως μισθοφόροι.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυσφορία για ... συμμαχικές παρακολουθήσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονη είναι η δυσφορία της κυβέρνησης της Τουρκίας μετά τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» ότι η υπηρεσία αντικατασκοπίας της Γερμανίας παρακολουθούσε τις τηλεπικοινωνίες της τουρκικής κυβέρνησης.

Το περιοδικό αποκάλυψε ότι η γερμανική BND υπέκλεψε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον «κατά λάθος» όπως ισχυρίζεται αλλά και σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων, από το 2009, μια διαδικασία που το περιοδικό λέει ότι πιθανόν συνεχίζεται.

Ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKΡ, δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρά» το θέμα αυτό. «Ασφαλώς η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Εξωτερικών θα διεξαγάγουν τις απαραίτητες έρευνες για τις καταγγελίες που έγιναν από το περιοδικό», είπε ο Σαχίν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο νεοεκλεγμένος (από τις 10 Αυγούστου) πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα ορκιστεί στις 28 Αυγούστου, αφού πριν βρεθεί αντικαταστάτης του στην προεδρία του κόμματος, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Πάντως, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη για εξηγήσεις για το δημοσίευμα που επικαλείται επίσημο εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο του 2009, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «βασικός στόχος παρακολουθήσεων».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους γιατί γίνονταν παρακολουθήσεις σε βάρος της Τουρκίας, αφού είναι μια συμμαχική χώρα, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «η Γερμανία συνεργάζεται στενά με την Τουρκία σε πολλά διαφορετικά πεδία».

Βεβαίως, το θέμα της αμοιβαίας παρακολούθησης υπηρεσιών καπιταλιστικών χωρών δεν είναι κάτι νέο ή παράξενο. Πριν από λίγο καιρό έντονα είχε απασχολήσει η υπόθεση της αποκάλυψης ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Οι συμμαχίες και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών πάνε χέρι-χέρι. Απλά, όταν αποκαλύπτονται σηκώνονται οι τόνοι.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεκδικεί ευρύτερο ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για κρίσιμους δύο με τρεις μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά και την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας θα επηρεάσουν το Κυπριακό, απάντησε ότι θα εξαρτηθούν πολλά από τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν παρέλειψε να σπείρει αυταπάτες για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δήθεν θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. Είπε χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε στρατηγικοί εταίροι της Κύπρου αλλά και Ευρωπαίοι φίλοι και εταίροι της να ενεργοποιηθούν για να υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα ή και πρωτοβουλίες».

Τον ερχόμενο μήνα, ο Κύπριος Πρόεδρος που κύριο στόχο έχει να προχωρήσει με νέα λύση τύπου «σχεδίου Ανάν», προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες των μονοπωλίων στην περιοχή, θα πάει το Σεπτέμβρη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να προβάλλει τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου.

Ενδεικτικό για τον ανταγωνισμό μονοπωλίων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή είναι και η συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα της Κύπρου του Ισραηλινού πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Χαράρι, που πλασάρει την εταιρεία φυσικού αερίου «Ντέλεκ» ως την πιο συμφέρουσα για την συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου στον τομέα της Ενέργειας.

Ενδιαφέρον έχει και η συνάντηση το Σάββατο του Ν. Αναστασιάδη με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας Μάικλ Φάλον που επισκέφτηκε τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Υποτίθεται ότι οι βάσεις αυτές παίζουν ρόλο στην «ανθρωπιστική επιχείρηση στο Ιράκ», στην πραγματικότητα πρόκειται για το εφαλτήριο του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως συμβαίνει και σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ