ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να γίνει η Ενέργεια λαϊκή περιουσία

Ανακοίνωση σχετικά με τις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το «φωτοβολταϊκό πάρκο» στην Κοζάνη

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την παρουσία του «στρατηγικού επενδυτή» στη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή από τις επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ενέργεια. Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και της ΔΕΗ, έχει αποδειχτεί εγκληματική για τους εργαζόμενους και συνολικά για το δικαίωμα του λαού σε φτηνή Ενέργεια

Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την παρουσία του «στρατηγικού επενδυτή» στη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή από τις επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ενέργεια. Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και της ΔΕΗ, έχει αποδειχτεί εγκληματική για τους εργαζόμενους και συνολικά για το δικαίωμα του λαού σε φτηνή Ενέργεια
Σε ανακοίνωσή της για την προχτεσινή εκδήλωση στην Κοζάνη, όπου το κυβερνητικό επιτελείο, με επικεφαλής τον Γ. Παπανδρέου παρουσίασε τα επιχειρηματικά σχέδια για τη δημιουργία «φωτοβολταϊκού πάρκου» στην περιοχή, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«

Με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Κοζάνη για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και εργοστασίου κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων, την παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, καθώς και του προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, Α. Ζερβού, για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων και των μετεγκαταστάσεων οικισμών, επιβεβαιώνονται οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Ενέργειας.

Δηλαδή, οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ΑΗΣ και οι παραχωρήσεις μονάδων και του λιγνίτη στο κεφάλαιο με στόχο την υλοποίηση της κατεύθυνσης της ΕΕ για παράδοση του 40% της ηλεκτροπαραγωγής στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, με τη ρήτρα η ΔΕΗ να μη μπορεί να αγοράζει λιγνίτη από αυτά τα κοιτάσματα.

Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, Α. Ζερβού ότι η κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ "Μελίτη ΙΙ" καθυστερεί γιατί εξαρτάται από την απόδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο του ορυχείου της Βεύης. Ενώ και η λεγόμενη "Πράσινη Ανάπτυξη" στην Ενέργεια και η εξαγγελία της κατασκευής του "μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο", σε έκταση "5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας", που θα υλοποιηθεί "σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή", ουσιαστικά προωθεί τις αξιώσεις των ντόπιων και ξένων ενεργειακών μεγάλων εταιρειών για περισσότερα προνόμια και κέρδη.

Κερδισμένα τα μονοπώλια

Με τη συγκεκριμένη επένδυση κρύβουν την αλήθεια από το λαό της περιοχής. Οτι στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης και της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η διάθεση των χιλιάδων στρεμμάτων γης στο ιδιωτικό κεφάλαιο για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, είναι η προίκα για το πάντρεμα του ντόπιου και ξένου ενεργειακού κεφαλαίου.

Οσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά), η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Αυτήν την υπέρογκη διαφορά θα την πληρώνει ο καταναλωτής με την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συμπέρασμα: Ο μεγάλος μονοπωλιακός όμιλος θα εξασφαλίσει δουλειές και κέρδη δισεκατομμυρίων, ικανό μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας αλλά και δύναμη επίδρασης στο σύνολο της οικονομίας λόγω της σημασίας του κλάδου της ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την παρουσία του «στρατηγικού επενδυτή» στην περιοχή, δηλαδή από τις επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ενέργεια. Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και της ΔΕΗ ΑΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα οδήγησε στη δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της Ενέργειας, στις μειώσεις μισθών, στην κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ασυδοσία του δουλεμπορίου των εργολάβων, ήταν και είναι στρατηγική επιλογή, προϋπόθεση και απαίτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου για να διευκολυνθεί στην εγκατάστασή του στην Ενέργεια, ζητώντας όχι μόνο εγγυημένες τιμές και εξασφαλισμένη κερδοφορία, αλλά και φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Για τη μετεγκατάσταση οικισμών

Για τις μετεγκαταστάσεις έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά με πρόσφατη ανακοίνωση. Η εξαγγελία τους συνοδεύεται από τη μετακύλιση του κόστους στο λαό, αφού το 50% θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο 50% τη ΔΕΗ ΑΕ χωρίς να αποκλείεται μέρος του κόστους να αποσπαστεί από τον τοπικό πόρο. Ετσι το κόστος των μετεγκαταστάσεων δε θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ ΑΕ και τους μετόχους της.

Επιπρόσθετα, η πρόβλεψη για τις εκτάσεις που θα προκύψουν από τις μετεγκαταστάσεις να μεταβιβαστούν ιδιοκτησιακά κατά 50% στη ΔΕΗ ΑΕ και κατά 50% στο ελληνικό δημόσιο, σημαίνει ότι η ΔΕΗ ΑΕ θα έχει τελικά και κέρδος τόσο από την αξία της γης όσο και της εκμετάλλευσης του υπεδάφους της.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων διεκδικώντας να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν αποδιοργανωθούν κοινωνικά, σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε υποδομές και υπηρεσίες. Η κατασκευή των νέων οικισμών να γίνεται μέσα από κρατικό φορέα κατασκευών που θα εγγυάται την ποιότητα και τις προδιαγραφές των κατασκευών του. Το κόστος πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ ΑΕ και τα εδάφη που προκύπτουν να αποτελούν δημόσια περιουσία.

Κοινωνικός έλεγχος στην Ενέργεια

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποδίδουν την αντίληψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου και εξασφάλιση της κερδοφορίας του. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, προς όφελος του εργαζόμενου λαού, συνδέεται με την πάλη για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία, που θα αξιοποιεί τις εγχώριες πρώτες ύλες, με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση και απόδοση για χρήση των εξορυγμένων εδαφών και ουσιαστική αποκατάσταση όσων πλήττονται από τη δράση του.

Προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτόν τον τύπο ανάπτυξης, είναι η απεμπλοκή του εργαζόμενου λαού από τα κόμματα της πλουτοκρατίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) και του ευρωμονόδρομου, η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο και η ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γι' αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζομένους και στα λαϊκά στρώματα και προτείνει το δρόμο της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα της ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Τα ενεργειακά έργα, η αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και κρατικό έλεγχο προς όφελος του λαού».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χάσμα απόψεων ενόψει της Γενεύης

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Δ. Χριστόφιας και ο Ντ. Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Απόσταση στις απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών, αναγνώρισε χθες μετά την συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στη Γενεύη, την επόμενη βδομάδα.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος πρόεδρος, αναφερόμενος στις διαφορές, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω να περίμενε κανείς ότι θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα και η απόσταση για να μην πω το χάσμα απόψεων που υπάρχει σε διάφορα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών», σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές «σκοντάφτουν» στα θέματα διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν ελπίζει» να λυθούν τα ζητήματα στη Γενεύη.

Την άποψη ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία», εξέφρασε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους την Πέμπτη το απόγευμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο, όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη. Εξέφρασε την «προθυμία» των ΗΠΑ να «συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση των θέσεων πάνω στις σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, συνομιλώντας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» και με νόημα σημείωσε ότι «είναι καλύτερα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβασμό όσο το δυνατό νωρίτερα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΑΟΖ, την εξεύρεση πιθανών κοιτασμάτων και ενδεχόμενων εμποδίων λόγω αυτών στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι δε βλέπει «να παρεμποδίζεται με κανένα τρόπο η διαδικασία των συνομιλιών», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «βλέπουν θετικά το εγχείρημα όντας έτοιμες να βοηθήσουν», σημειώνοντας την εμπλοκή αμερικανικής εταιρείας στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων της περιοχής.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», σε πρωτοσέλιδό της υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε σε δημιουργία καναδικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, για την εγκατάσταση στρατιωτών και υλικού που θα αποσύρονται από το Αφγανιστάν, έναντι οικονομικών οφελών.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι «καμία στρατιωτική βάση δεν πρόκειται να εγκατασταθεί», διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία να της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως διακομιστικό σταθμό για την απόσυρση των δυνάμεών της από το Αφγανιστάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ