ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυο δεκαετίες στην πρωτοπορία των ταξικών αγώνων

Την ερχόμενη Τρίτη οι οικοδόμοι της Αθήνας γιορτάζουν τα 20 χρόνια ζωής και δράσης του Συνδικάτου τους

Την Πέμπτη 15 Μάρτη του 1984, στις 6 το απόγευμα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην οδό Αρμοδίου 14 στην Αθήνα, 118 κτίστες, μπογιατζήδες, σοβατζήδες, «πλακάδες», υδραυλικοί, «μπιστολαδόροι», «μωσαϊκοί», σιδεράδες και «πατωματζήδες», έβαζαν την υπογραφή τους κάτω από το πρακτικό ίδρυσης του «Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζόμενων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές». Στην ίδια σύσκεψη, ενέκριναν το καταστατικό του Συνδικάτου και εξέλεξαν την προσωρινή 21μελή διοίκησή του. Το Συνδικάτο Οικοδόμων, που ενοποιούσε τα υπάρχοντα σωματεία σε μια ενιαία κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση, ήταν γεγονός.

Είκοσι χρόνια μετά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας παραμένει στην πρώτη γραμμή των ταξικών αγώνων. Στο μετερίζι της πάλης για την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και όλης της εργατικής τάξης. Για τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας όλων των εργαζομένων, στη βάση του κοινού συμφέροντος, την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δυο δεκαετιών από την ίδρυσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν το «παρών» στην επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει την Τρίτη, 28 Δεκέμβρη, στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), στις 6 το απόγευμα, με ζωντανό λαϊκό και δημοτικό μουσικό πρόγραμμα.

Γέννημα των ταξικών δυνάμεων

Η συγκρότηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας ήταν αποτέλεσμα της επιμονής των ταξικών δυνάμεων της ΕΣΑΚ στον κλάδο να ενώσουν όλους τους εργαζόμενους της οικοδομής σ' ένα κοινό Συνδικάτο και να δώσουν έτσι τέλος στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό, στον οποίο είχαν καταδικάσει οι δυνάμεις της συναίνεσης ένα από τα μαζικότερα κομμάτια της εργατικής τάξης. Η συντήρηση 17 διαφορετικών οικοδομικών σωματείων στην Αθήνα, μέχρι το 1984, ήταν επιλογή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και του ΑΕΜ (αναθεωρητές), που επιδίωκαν μ' αυτό τον τρόπο να χειραγωγήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα των οικοδόμων και να αποδυναμώσουν τα ταξικά χαρακτηριστικά του, κλείνοντάς το στα στενά καλούπια του συντεχνιασμού.

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός πολέμησε λυσσαλέα το νέο Συνδικάτο. Οι μικρές όμως και μεγάλες επιτυχίες που γρήγορα πέρασαν στο αγωνιστικό ενεργητικό του, αύξαναν σταθερά το κύρος του Συνδικάτου, συνέβαλαν στη μαζικοποίησή του, το κατέστησαν αποκούμπι για τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στην οικοδομή. Διατηρώντας απαρέγκλιτα την ταξική του ρότα, το Συνδικάτο Οικοδόμων κατάφερε να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων και να επιβάλλει το 7ωρο - 5μερο - 35ωρο στον κλάδο, να κερδίσει τη σύνταξη στα 58 χρόνια, τον αντικειμενικό συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων, τη μείωση των ενσήμων της τελευταίας δεκαετίας από 1.000 σε 500, τη μείωση των ενσήμων για τις παροχές από 100 σε 80. Κατάφερε, σε κοινούς αγώνες με το σύνολο της εργατικής τάξης, να βάλει φρένο στην πλήρη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Κατάφερε να διατηρήσει για τους εργαζόμενους το χειμερινό επίδομα.

Ούτε βήμα πίσω!

Κορυφαία στιγμή στην εικοσάχρονη πορεία του Συνδικάτου, αποτέλεσε η συμμετοχή του στην ίδρυση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, το 1999. Σήμερα, το Συνδικάτο Οικοδόμων συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο της ταξικής πάλης, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου. Αυτή η αποφασιστικότητα αποτυπώνεται και στη διακήρυξη των οικοδομών για τα 20 χρόνια του Συνδικάτου, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλη την εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα. Αντιπαλεύουμε την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, για να σταματήσει η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, να περιφρουρήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, να μην περάσουν η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, ο δανεισμός των εργαζομένων, να μην περάσουν ο αυταρχισμός, ο χαφιεδισμός και η αστυνομοκρατία. Να δυναμώσουμε την πάλη μας για να απαγκιστρωθεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, να μη συμμετέχει στην επιβολή της εγκληματικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, να μη στείλει στρατεύματα στο Ιράκ και αλλού, να επιστρέψουν όλοι οι στρατιώτες που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας μας».


Περ. Κ.

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ
Αναγκαιότητα η ίδρυση του Συνδικάτου

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων θυμάται...

Το πρόβλημα της ίδρυσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, απασχόλησε τότε την Ομοσπονδία και τα σωματεία της Αθήνας, καθώς έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του οικοδομικού κινήματος. Γιατί, αν και οι ταξικές δυνάμεις πήραν την Ομοσπονδία, που συντόνιζε και καθοδηγούσε πανελλαδικά το οικοδομικό κίνημα, ο πολυκερματισμός για τη λήψη των αποφάσεων από δεκάδες ΔΣ των σωματείων δημιουργούσε πρόβλημα. Πρόβλημα επίσης αποτελούσε η εξεύρεση στελεχών να επανδρώσουν το ΔΣ του κάθε σωματείου. Ετσι, αποφασίστηκε να γίνει το Συνδικάτο, που θα κάλυπτε όλες τις ειδικότητες του κλάδου. Η δημιουργία του βοήθησε στην καλύτερη οργάνωση και καθοδήγηση των οικοδόμων της Αθήνας. Επίσης, με τη δημιουργία των Παραρτημάτων στις συνοικίες της Αθήνας, μεταφέρθηκε η συνδικαλιστική οργάνωση και στον τόπο κατοικίας των οικοδόμων, αφού ο οικοδόμος δεν έχει σταθερό εργοδότη και μόνιμο τόπο εργασίας. Ετσι τα γραφεία των Παραρτημάτων έγιναν το στέκι των οικοδόμων, που ενημερώνονταν για τα προβλήματά τους. Αυτό φαίνεται καλύτερα σήμερα, μετά τη διάλυση της πιάτσας, που τα σωματεία εξασφάλιζαν την επαφή τους με τους οικοδόμους.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Φάρος ελπίδας για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα

Δήλωση του σημερινού προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Στα 20 χρόνια της δράσης του το Συνδικάτο, άρρηκτα δεμένο με τις αγωνιστικές παραδόσεις του κλάδου, πρωτοστατεί στους αγώνες του, στους αγώνες του εργατικού, λαϊκού κινήματος. Μετά το 1990, στα δύσκολα χρόνια για την εργατική τάξη της χώρας και όλου του κόσμου, το Συνδικάτο γίνεται φάρος ελπίδας για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αντιστέκεται στις αντεργατικές επιχειρήσεις του κεφαλαίου, πολιτικοποιεί πιο έντονα τη δράση του, δίνει στους αγώνες του νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, πρωτοστατεί στη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, γίνεται ο πιο σημαντικός αιμοδότης των αγώνων του. Ελληνες εργάτες και οικονομικοί μετανάστες, είτε σε ώρες διεκδίκησης, είτε σε ώρες αντίστασης στις προκλήσεις της εργοδοσίας, είχαν πάντα στο πλευρό τους το Συνδικάτο, οργανωτή και στήριγμα των αγώνων τους.

Η εμπροσθοφυλακή των αγώνων της Ομοσπονδίας Οικοδόμων είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα χωρίς παρεκκλίσεις και υποχωρήσεις την πολύχρονη ταξική της πορεία. Θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση και το ξετύλιγμα των εργατικών λαϊκών αγώνων. Για την υπεράσπιση και διεύρυνση κατακτήσεων και δικαιωμάτων, για δημοκρατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Θα βάζει τη δική του σφραγίδα στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας. Στους αγώνες για το ξημέρωμα ενός καλύτερου αύριο, όπου οι εργατική τάξη θα πάρει τη θέση που της ανήκει στην κοινωνία.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αφιονίζουν το λαό με μαλακά - σκληρά

Η απελευθέρωση το 1945, βρήκε την Αθήνα «καθαρή» από ναρκωτικά. Και αυτό γιατί, οι παλιοί τοξικοεξαρτημένοι των «τεκέδων», με κατερειπωμένο τον οργανισμό τους, ήταν οι πρώτοι ευάλωτοι που πέθαναν μέσα στις συνθήκες της άγριας πείνας.

Πρέπει να σημειώσουμε, ιστορικά, ότι αν «το ΕΑΜ μας έσωσε απ' την πείνα» με τους αγώνες του για την επιβίωση, η ΕΠΟΝ, έσωσε τα νιάτα από τη διαφθορά και τα ναρκωτικά. Τα όνειρα των αγώνων δε «χωρούσαν» μαζί με το «αφιόνισμα» των τεχνητών παραδείσων.

Μερικούς μήνες αργότερα, οι «τεκέδες» εισέβαλαν σταδιακά, μαζί με τους Βρετανούς «απελευθερωτές. Με τα πρώτα κρούσματα που παρουσιάστηκαν, η «Ελεύθερη Ελλάδα», η εφημερίδα δηλαδή του ΕΑΜ, μου ανέθεσε, νεαρό τότε συντάκτη, μια έρευνα πάνω στο θέμα αυτό, που κράτησε 7 ως 8 συνέχειες. Είχαμε μιλήσει με τοξικομανείς, είχαμε ακούσει επιστήμονες και άλλους ειδικούς και είχαμε διατυπώσει ως ΚΚΕ και ως αντιστασιακοί του ΕΑΜ την έντονη αντίδρασή μας στη νέα εισβολή τόσο των μαλακών όσο και των σκληρών ναρκωτικών. Λίγο αργότερα βρεθήκαμε άλλοι εδώ, άλλοι εκεί, στα ξερονήσια, στις φυλακές, στο Μακρονήσι.

Στις φυλακές του Χατζηκώστα διαπιστώσαμε ότι οι δεσμοφύλακες διακινούσαν ναρκωτικά στην πτέρυγα των ποινικών κρατουμένων, ενώ στο Μακρονήσι οι αλφαμίτες - βασανιστές μας χτυπούσαν «αφιονισμένοι» και με τα... μαλακά ναρκωτικά.

Η νέα κατρακύλα είχε αρχίσει και συνεχίζεται με κύριο θύμα τη νεολαία που... μαθήτευε στο νέο τρόπο ζωής! Για παράδειγμα μερικά νυχτερινά κέντρα όπου σύχναζαν Αγγλοι στρατιωτικοί στη Γλυφάδα - Βούλα είχαν μεταβληθεί σε πορνεία και βάσεις ναρκωτικών. Ετσι έφτασε η χώρα μας στην κορυφή χρήσης τοξικοεξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ ορισμένοι εξακολουθούν να επιμένουν στη διάκριση μαλακών, που αποτελούν τον προθάλαμο των σκληρών. Οι ίδιοι αυτοί προτείνουν χημικά υποκατάστατα, που απλώς μεταθέτουν την εξάρτηση από το ένα στο άλλο. Οι ίδιοι, ούτε αναφορά κάνουν, στο κοινωνικό υπόβαθρο και την αντίστοιχη αντιμετώπιση.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ