ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο
Με απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, οι εργαζόμενοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου που προωθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο τις Συλλογικές Συμβάσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

Στη Θεσσαλία

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε όλη τη Θεσσαλία ξεπέρασαν την εργοδοτική τρομοκρατία, την υπονομευτική στάση των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στα Εργατικά Κέντρα Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων, αλλά και τον βροχερό καιρό, και απήργησαν, συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν τα ταξικά συνδικάτα.

Στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων συμμετείχαν μαζικά αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και συνταξιούχοι.

Σε μια σειρά από χώρους, όπως οι φαρμακαποθήκες, τα εργοστάσια της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» (μέταλλο) και της «Μπετίνα» (ένδυση) στη Λάρισα, υπήρξε καθολική συμμετοχή στην απεργία. Ξεχώρισε ακόμα η μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στην Καρδίτσα, αλλά και των βιοπαλαιστών αγροτών, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι.

Στα Τρίκαλα, πριν από την απεργιακή συγκέντρωση έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι σε πολλές επιχειρήσεις της παραμένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι τουλάχιστον για τρεις μήνες. Να σημειωθεί πως ενώ το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, είχε πάρει απόφαση για την απεργία, προχτές το βράδυ έβγαλε δελτίο Τύπου που καλούσε σε... «άλλες κινητοποιήσεις που θα γίνουν στο μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηριστικό ήταν το ότι στη συγκέντρωση που κάλεσε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου συμμετείχαν μόλις ...4 άτομα!

Στα Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Λάρισας, που λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών έγινε στο Εργατικό Κέντρο, μίλησε ο πρόεδρός του, Γ. Σκόκας. Παράλληλα με τις επισημάνσεις για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα συμφωνία για τις βάσεις που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται η 110 ΠΜ με τα drones, καθώς και η βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο του Βόλου.

Μετά την ομιλία ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στην Αλεξανδρούπολη, από τα χαράματα, μέλη των ταξικών σωματείων στήριξαν την περιφρούρηση στο εργοτάξιο του ΤΑΡ στον Πέπλο. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία προβάλλοντας επιπλέον τα αιτήματά τους για καταβολή δεδουλευμένων και υπόλοιπο αδειών, καθώς το έργο ολοκληρώνεται. Συμμετείχαν επίσης στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο, δίπλα στους συναδέλφους τους από τον Επισιτισμό, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς κ.ά. Οταν η πορεία που ακολούθησε πέρασε μπροστά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Εβρου, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην απεργοσπαστική του στάση.

Στην Κοζάνη, οι ταξικές δυνάμεις με μαζικές εξορμήσεις από το πρωί στους ΑΗΣ και τα ορυχεία καλούσαν τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση του αγώνα και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας στην Πτολεμαΐδα, ενάντια στα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Σε Σέρρες και Κομοτηνή οι απεργιακές διαδηλώσεις κατέληξαν έξω από τα Εργατικά Κέντρα, όπου κρεμάστηκε πανό διαμαρτυρίας και πετάχτηκαν τρικάκια ενάντια στην απόφαση των εργατοπατέρων να σπάσουν το ενιαίο απεργιακό μέτωπο. Στην Καβάλα, η πορεία πέρασε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, η διοίκηση του οποίου αποφάσισε να καλέσει σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων για σήμερα, χωρίς ωστόσο να ενημερώσει τις διοικήσεις των ταξικών σωματείων...

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Νάουσα, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Βέροια, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Δράμα, Καστοριά, Κιλκίς.

Στην Ηπειρο

Στα Γιάννενα δόθηκε από το πρωί η μάχη της απεργιακής περιφρούρησης, σε χώρους όπως το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού «Ζαγόρι», όπου τους προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν καταγγελίες για εντατικοποίηση και εργατικά «ατυχήματα».

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο χώρο του Εργατικό Κέντρου την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Μεταξύ άλλων χαιρέτισαν: Η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εργαζόμενη στα πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (νυν «Market In»), ενημέρωσε ότι μετά από δύο χρόνια αγώνα, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, για την επιστροφή τους στη δουλειά, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν χτες ότι η δικαστική απόφαση που εκκρεμούσε τους δικαιώνει, αναφέροντας ότι είναι εργαζόμενοι της «Market In», ενώ τους επιδικάζει δεδουλευμένα αξίας 300.000 ευρώ. Η Σπυριδούλα Δαρδάνη, εργαζόμενη στη ΜΚΟ «Η Μέριμνα» και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας - Πρόνοιας, ανέδειξε τις προωθούμενες αλλαγές συμβάσεων των εργαζομένων στη ΜΚΟ σε απασχόληση με «μπλοκάκι», κατήγγειλε απολύσεις εργαζομένων που αντιστάθηκαν, με συνέπεια την ουσιαστική υποβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών προς τα παιδιά ΑμεΑ της πόλης. Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, Τίνα Ζέκα, κατήγγειλε τη νέα δημοτική αρχή για την παράδοση τμήματος της καθαριότητας του δήμου Ιωαννίνων σε ιδιώτη και κάλεσε στις σχετικές κινητοποιήσεις.

Στην Ελευσίνα
Στην Ελευσίνα
Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε έξω από το κεντρικό κατάστημα του «Market In».

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμη στην Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα.

Στην Κρήτη και σε νησιά του Αιγαίου

Στο Ηράκλειο, από νωρίς το πρωί τα σωματεία περιφρούρησαν επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή και σε γιαπιά. Στο λιμάνι του Ηρακλείου κανένα πλοίο δεν έφυγε τόσο προς Πειραιά όσο και προς Κυκλάδες. Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στην οποία παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν τα Σωματεία: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Τύπου - Χάρτου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή της Ανακύκλωσης, Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων, η Ενωση Συνταξιούχων και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων «Κοινωφελούς Εργασίας». Επόμενοι «σταθμοί» είναι η σημερινή κινητοποίηση στη ΔΕΗ στις 11 π.μ. και η σημερινή σύσκεψη φορέων της Επιτροπής Ειρήνης στις 7.30 μ.μ. στο ΕΚΗ ενάντια στη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Στα Χανιά, μαζική απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Εκτός από τους εκπροσώπους σωματείων, χαιρέτισε ο Γ. Πατεράκης, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ενώ ο Γ. Φραγκιουδάκης, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή σύσκεψη (7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο) ενάντια στη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Στη Μυτιλήνη, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θοδωρής Ασλανίδης, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Ακολούθησε πορεία μέσα από την αγορά της πόλης, η οποία κατέληξε στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας.

Στην Ικαρία πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία του Εύδηλου, με τη συμμετοχή εργαζομένων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολουμένων, ανέργων και συνταξιούχων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Ρόδο, Λήμνο και Σάμο.

Σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Στη Χαλκίδα η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών σωματείων έγινε στην πλατεία Αγοράς. Σημαντική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από τα Τρόφιμα - Ποτά, σημειώνοντας σημαντικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, όπως σε «Νηρέα», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «Παλίρροια», «Αλλατίνη», αλλά και από άλλους εργασιακούς χώρους, όπως το εργοστάσιο «ΑΙΓΙΣ». Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου καταγγέλθηκε η παρουσία ασφαλιτών.

Ανάλογες απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν στην Κύμη και την Ιστιαία, ενώ μαζικές εξορμήσεις έγιναν στο Αλιβέρι και την Κάρυστο.

Στη συγκέντρωση στη Λαμία, ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Αλέξης Αλεξόπουλος, κατήγγειλε τη στάση των συνδικαλιστών του περιβόητου «Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας» και των δυνάμεων των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που ανέλαβαν να εφαρμόσουν στην περιοχή το βρώμικο απεργοσπαστικό παιχνίδι της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Στο Αγρίνιο, από τα χαράματα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στον κλάδο των κατασκευών. Δυναμική παρουσία στο χώρο της συγκέντρωσης μεταξύ άλλων έδωσαν τα Σωματεία Οικοδόμων, Σχολικών Τροχονόμων, Καθαριστριών, εργαζόμενοι στα 8μηνα «κοινωφελή προγράμματα», παρά την προσπάθεια παραγόντων του δήμου Αγρινίου να υπονομεύσουν την απεργία.

Σε Ανατολική Αττική και Ελευσίνα

Στο Κορωπί πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Χαιρέτισαν ο Παναγιώτης Τσίχλης από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Χαρά Γαλανοπούλου, μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δελμούζος», ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Δαμασκηνό Μέντη. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Απεργιακή συγκέντρωση έγινε από σωματεία και στην Ελευσίνα. Οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, το οποίο «μετονομάστηκε» συμβολικά σε «Εργοδοτικό Κέντρο», καταγγέλλοντας έτσι τη στάση του για την υπονόμευση του ενιαίου απεργιακού μετώπου.

Στην Καλαμάτα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Καλαμάτα, με διοργανωτές το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Ο κεντρικός ομιλητής, Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, κατήγγειλε τον κατήφορο ΓΣΕΕ και ηγεσίας Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, που όχι μόνο δεν αποφάσισαν απεργία αλλά στάθηκαν απέναντί της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ