Τη Δευτέρα 31/3 και την Τρίτη 1/4 οι κινητοποιήσεις στα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας | Πάνω από 60 φορείς συντονίζουν τη δράση τους
«Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν! Στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας! Μεταφορές συχνές, φτηνές, ασφαλείς! Συντονίζουμε τις δυνάμεις μας και γινόμαστε μια γροθιά!», τονίζεται στο κάλεσμα.
Οι φορείς καταγγέλλουν την εγκατάλειψη και υποστελέχωση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών Υγείας στα νησιά, αλλά και την επικείμενη νέα αύξηση στο ήδη τεράστιο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της Υγείας είχε τεθεί στο επίκεντρο πανσαμιακής απεργίας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φλεβάρη, ενώ οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στα νησιά στις 28 Φλεβάρη κατήγγειλαν τα «Τέμπη» που ζουν καθημερινά οι νησιώτες.
Και, τώρα, κλιμακώνοντας τον αγώνα και εμπλουτίζοντας κι άλλο τις διεκδικήσεις τους, συντονίζονται πάνω από 60 φορείς, προς το παρόν από Σάμο, Ικαρία, Μυτιλήνη, Λήμνο, Κυκλάδες, Φούρνους και Δωδεκάνησα.
Την κινητοποίηση στηρίζουν επίσης σύλλογοι νησιωτών που δραστηριοποιούνται στην Αττική.
Στην προμετωπίδα βρίσκεται η διεκδίκηση για Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο τον λαό, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικό για νοσοκομεία, ΚΕΦΙΑΠ, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, με προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού. Επίσης, δημιουργία φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ στα νησιά και ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας συνδεδεμένα με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, Εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. Κάλυψη Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων με γιατρούς Γενικής Ιατρικής, νοσηλευτή, μαία, στελέχωση των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ. Σημειώνουν μάλιστα ότι η διαρκής αύξηση των αεροδιακομιδών, οι οποίες παρουσιάζουν σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη καθυστέρηση σε βάρος των ασθενών, ακόμα και λόγω καιρικών συνθηκών, κάνει απολύτως απαραίτητη τη δημιουργία και επαρκή στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Οι φορείς διεκδικούν ακόμα για τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, τους νεφροπαθείς κ.λπ. Να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο της δαπάνης που γίνεται σε ιδιώτες μη συμβεβλημένους ιατρούς, εξεταστικά κέντρα και εργαστήρια για θεραπείες, μέχρι να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν οι δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να γίνονται έγκαιρα και με ασφάλεια όλες οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Να επιστραφούν από τον ΕΟΠΠΥ τα ποσά που έχουν δαπανηθεί από τους ασφαλισμένους όλο το προηγούμενο διάστημα.
Για τους υγειονομικούς, να ενταχθούν εδώ και τώρα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Γιατρούς Εργασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους, προληπτικές εξετάσεις σε εποχικά εργαζόμενους (ξενοδοχεία, οινοποιεία κ.λπ.), στελέχωση Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρήσεων Εργασίας στα νησιά με τακτικούς ελέγχους.
Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, απαιτούν να μειωθούν τώρα εισιτήρια και ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50%, να μη δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές, άμεση απόδοση του «μεταφορικού ισοδύναμου», σύγχρονα και ασφαλή πλοία, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και όχι να εξοντώνονται, συχνά δρομολόγια.
Μαρία Στρούπα, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ραχιωτών Ικαρίας «Οι Ράχες»
Την ίδια στιγμή, το δικαίωμα στην Υγεία πλήττεται βάναυσα. Οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και βασικές ιατρικές υπηρεσίες αφήνουν τους Ικαριώτες απροστάτευτους. Το Νοσοκομείο Ικαρίας και τα Αγροτικά Ιατρεία λειτουργούν οριακά, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν με δυσβάσταχτο κόστος για να λάβουν την περίθαλψη που δικαιούνται. Οι Ικαριώτες έχουν πληρώσει ακριβά όλες αυτές τις ελλείψεις, με κόστος ανθρώπινες ζωές. Τα νησιά τα θυμούνται οι εκάστοτε κυβερνήσεις τα καλοκαίρια. Μας αντιμετωπίζουν σαν αριθμούς για τα ματωμένα πλεονάσματά τους. Τουριστικά θαύματα. Η αλήθεια όμως για τους κατοίκους στα νησιά μας, στον τόπο μας, είναι πικρή και η ζωή δύσκολη. Η αδικία δεν είναι πεπρωμένο όταν υπάρχουν πρωτοβουλίες για αγώνα και διεκδίκηση. Αυτός είναι ο δρόμος για να έχουμε τη ζωή που μας αξίζει.
Βιολέτα Ικαρη, τραγουδίστρια
Η παναιγαιακή κινητοποίηση στην Αθήνα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Ολοι οι Ικαριώτες, οι σύλλογοι και οι φορείς να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα. Η Υγεία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα, και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από ένα πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας για όλα τα νησιά.
Γιάννης Ζαφειρίου, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου
Στη Λέσβο, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε ειδικότητες γιατρών (π.χ. νεφρολόγο, ενδοκρινολόγο, οδοντίατρο, επεμβατικό καρδιολόγο, φυσικοθεραπευτές, ρευματολόγο) και σε ιατρικό εξοπλισμό, ενώ τα Κέντρα Υγείας είναι σε χειρότερη κατάσταση.
Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στο υπουργείο Ναυτιλίας, την Τρίτη 1η Απρίλη στις 11 το πρωί, απαιτώντας νέα, σύγχρονα και ασφαλή πλοία για όλα τα νησιά και να μειωθούν οι τιμές όλων των εισιτηρίων σε όλες τις κατηγορίες. Χρόνο με τον χρόνο η αύξηση των εισιτηρίων μεγαλώνει, με την εκάστοτε κυβέρνηση να αφήνει τους εφοπλιστές ανεξέλεγκτους να κάνουν ό,τι θέλουν με τις τιμές, ενώ τους χρηματοδοτεί κι από πάνω, αφού βαφτίζουν «άγονες» τις γραμμές για να τους μπουκώνουν με «ζεστό» χρήμα.
Το πλαίσιο πάλης έχει αγκαλιαστεί ήδη από δεκάδες σωματεία, συλλόγους και φορείς, και μέχρι την τελευταία στιγμή θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να συνυπογραφεί από όσο περισσότερους γίνεται.
Αξίζει να πω ότι δυναμική θα είναι και φέτος η παρουσία των συντοπιτών μας που μένουν στην Αθήνα, στηρίζοντας και με αυτόν τον τρόπο το νησί και τα χωριά τους.
Συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Νάουσας οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας, σωματεία και φορείς την Κυριακή 30 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Νοσοκομείο.
Αυτήν τη στιγμή έχουν απομείνει στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου 2 γιατροί (!), οπότε δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εφημερίες της κλινικής, ενώ και οι εναπομείναντες παιδίατροι είναι στο έλεος της εξάντλησης και της υπερκόπωσης.
Την ίδια στιγμή η κλινική δεν είναι ενταγμένη στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, κάτι που ανοίγει πιο εύκολα τον δρόμο ώστε να υποβαθμιστεί περαιτέρω ή ακόμα και να κλείσει.
Σε αγώνα κόντρα σε αυτήν την προοπτική μπαίνουν το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νάουσας, η Ενωση Γιατρών Ημαθίας, Σύλλογοι Γονέων Νάουσας και τα Σωματεία: «Βαρβαρέσου», Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Τροφίμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ Νάουσας, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, Εργαζομένων Δήμου Νάουσας.
Σε κοινό τους κάλεσμα ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ανεχτούν καμία υποβάθμιση του Νοσοκομείου και απαιτούν: Κάλυψη όλων των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό άμεσα, με ευθύνη του κράτους, για να λειτουργήσει η Παιδιατρική με πλήρη εφημερία, ένταξη της κλινικής στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου και συντήρηση του κτιριακού και τεχνολογικού εξοπλισμού της κλινικής.