ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επανέρχεται η ένταση

Χωρικοί του Κασμίρ μπαίνουν στα καταφύγια

Associated Press

Χωρικοί του Κασμίρ μπαίνουν στα καταφύγια
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αναζωπύρωση της βίας στο Κασμίρ, με εννέα νεκρούς και είκοσι οκτώ τραυματίες χτες -- ανάμεσα στους νεκρούς τρεις Ινδοί στρατιώτες και δύο αστυνομικοί --, με μάχες, επιθέσεις με χειροβομβίδες και άλλα επεισόδια χρησίμευσε στον Ινδό υπουργό Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες, ως δικαιολογία για την παραμονή των κάπου 850.000 στρατιωτών που έχουν παραταχθεί στα σύνορα με το Πακιστάν «έως τον Οκτώβρη εφέτος». Ακόμη πιο «βολικό» ήταν το γεγονός ότι την ευθύνη για μία από τις επιθέσεις με χειροβομβίδα, που εκτόξευσαν άγνωστοι σε μια υπαίθρια αγορά, διεκδίκησε η οργάνωση Αλ Μπαντρ, που εδρεύει στο Πακιστάν, ενώ για μια δεύτερη η Χιζμπ-ουλ-Μουτζαχεντίν. Την ίδια ώρα ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, κατηγορούσε συλλήβδην τους Πακιστανούς διπλωμάτες στην Ινδία πως «προωθούν την τρομοκρατία στο Κασμίρ», προκαλώντας την οργισμένη απάντηση από πλευράς της χούντας του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ: Το υπουργείο Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ χαρακτήρισε τις κατηγορίες «γελοίες και στερούμενες οποιασδήποτε βάσης».

Στην άλλη πλευρά, στο Πακιστάν, χώρα η οποία «βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», όπως σχολίαζε η Ουάσινγκτον Ποστ, οι εξελίξεις ήταν επίσης ραγδαίες σε πολλαπλά μέτωπα. Οι αρχές συνέχιζαν τις επιχειρήσεις σύλληψης υπόπτων ως μελών της Αλ Κάιντα, που προχτές σκότωσαν 10 στρατιώτες και, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «συνέλαβαν 15 υπόπτους», οι οποίοι μάλλον περιέργως φέρεται να είναι τσέχικης καταγωγής. Στην περιοχή του Ουαζιριστάν η κατάσταση θυμίζει έντονα εκείνη στο Αφγανιστάν, καθώς η παρουσία των ξένων δυνάμεων είναι εξαιρετικά έντονη.

Στο μεταξύ, στο πολιτικό σκηνικό του Ισλαμαμπάντ η εξέλιξη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι οι προτάσεις του δικτάτορα στρατηγού Μουσάραφ για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που, κατ' ουσίαν, του δίνουν απόλυτες κυβερνητικές εξουσίες απογυμνώνοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από ουσιαστικές αρμοδιότητες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο και η Μουσουλμανική Ενωση του Ναουάζ Σαρίφ, καταδίκασαν την κίνηση χαρακτηρίζοντάς την «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της δημοκρατίας» στη χώρα. H Ουάσιγκτον δεν έκανε κανένα επίσημο σχόλιο, αν και πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο πως θεωρεί τον Μουσάραφ, ο οποίος πρόσφατα κέρδισε σε ένα δημοψήφισμα που η αντιπολίτευση απέρριψε ως παρωδία για την παραμονή του στην Προεδρία επί 5 χρόνια, έναν σημαντικό της σύμμαχο...

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Στον ορίζοντα» οι εκλογές που «αποκλείονται»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ πρόσθεσε κι άλλη αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος χτες, στην πρώτη του εμφάνιση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Στην ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP), o Ετζεβίτ έκανε σαφές στα στελέχη του μηχανισμού του ότι «οι εκλογές διαγράφονται στον ορίζοντα», καλώντας τους μάλιστα να «περάσουν το καλοκαίρι με τους ψηφοφόρους τους», αλλά μόλις μια ώρα αργότερα, μιλώντας προς δημοσιογράφους που τον είχαν περικυκλώσει έξω από το γραφείο του Προέδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ τον οποίο είχε συναντήσει, αναίρεσε τη δήλωσή του σχολιάζοντας ότι παρεξηγήθηκε το περιεχόμενο της ομιλίας του: «Οποιος φαίνεται να θέλει πρόωρες εκλογές δε σημαίνει ότι τις θέλει πράγματι... πρόωρες εκλογές αποκλείονται. Οι εκλογές θα γίνουν το 2004». Ακολούθως αποσύρθηκε στο σπίτι του.

Το πόρισμα των γιατρών μετά την προχτεσινή εξέταση του Ετζεβίτ δε δόθηκε στη δημοσιότητα, όπως αξίωναν πολλοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ενώ έγινε γνωστό ότι ο άρρωστος και εμφανώς καταπονημένος 77χρονος πολιτικός δε θα μετάσχει τελικά στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΑΕ). Το άτυπο αυτό όργανο, στο οποίο πλειοψηφούν στελέχη του στρατού, ουσιαστικά ορίζει τις κατευθύνσεις και λαμβάνει τις σημαντικότερες πολιτικές αποφάσεις. Αντί για το ΣΑΕ πάντως, ο Ετζεβίτ είπε πως τη Δευτέρα θα μετάσχει στη συνάντηση των ηγετών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (με τους Γιλμάζ και Μπαχτσελί), ενώ πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά του «σε τρεις βδομάδες».

Πάρα πολλοί έχουν χάσει πια την υπομονή τους με την «αδυναμία» του πρωθυπουργού να κυβερνήσει - η Τανσού Τσιλέρ και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κουράζονται να καλούν συνεχώς για πρόωρες εκλογές το συντομότερο, ενδεχομένως το φθινόπωρο - ωστόσο οι διεθνείς δανειστές, προεξάρχοντος του ΔΝΤ, αλλά και ο πανίσχυρος Σύνδεσμος των Βιομηχάνων, όπως και οι στρατηγοί, ξεκάθαρα αντιτίθενται στο ενδεχόμενο αυτό. Οπως και η... σύζυγός του, Ραχσάν, εξάλλου, η οποία είναι και συνιδρύτρια του DSP και κατά πολλούς «συγκρατεί» τις φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα του άνδρα της...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Οι πρώην σύμμαχοι σχεδιάζουν μέτρα κατά του Κοστούνιτσα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, επειδή διέταξε την αποπομπή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Νεμπόισα Πάβκοβιτς, παρά την αντίθετη γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας, απαίτησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Βλάνταν Μπάτιτς.

«Γιατί συγκάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας αφού επέλεξε να αγνοήσει τις αποφάσεις του;» διερωτήθηκε ο Μπάτιτς, ο οποίος ωστόσο δε διαφώνησε για την αποπομπή αλλά για τον τρόπο (δηλαδή Προεδρικό Διάταγμα) απομάκρυνσης του στρατηγού Πάβκοβιτς από το αξίωμα του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου γιουγκοσλαβικού Στρατού... Ο Μπάτιτς μάλιστα δεν παρέλειψε να ισχυριστεί πως ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα έχει παραβιάσει το Σύνταγμα «κάπου εβδομήντα φορές».

Παράλληλα, χτες βράδυ επρόκειτο να συναντηθούν οι ηγέτες των κομμάτων που συγκροτούν τον πολυκομματικό κυβερνητικό συνασπισμό της DOS (από τον οποίο έχει αποχωρήσει η παράταξη του Κοστούνιτσα, Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας...) προκειμένου να εξετάσουν τη στάση τους στην απόφαση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου να αποπέμψει με Προεδρικό Διάταγμα το στρατηγό Πάβκοβιτς. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από αίτημα του προέδρου του Κοινοβουλίου της Βοϊβοδίνας (και υπέρμαχου της ανεξαρτητοποίησης της βόρειας σερβικής επαρχίας) Νέναντ Τσάνακ, που κατηγόρησε τον Κοστούντιτσα για «πολιτειακό πραξικόπημα» και ισχυρίστηκε πως τα «παιχνίδια εξουσίας που γίνονται στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων θέτουν σε κίνδυνο την κατάσταση ασφάλειας της χώρας».

Ο ίδιος ο Τσάνακ ανακοινώνοντας νωρίτερα τη συνάντηση κορυφής των ηγετικών στελεχών της DOS στην πόλη Νόβι Σαντ, πρόσθεσε με νόημα πως θα συζητηθούν «μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά του Κοστούνιτσα και του κόμματός του (Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας) αλλά και κατά εκείνων που «παρεμποδίζουν τη λειτουργία των κρατικών θεσμών υποκινώντας αναταραχή και κακοποιώντας τα όργανα του κράτους για κομματικές σκοπιμότητες».

Ράμσεϊ Κλαρκ: Σχεδόν καθόλου αποδείξεις

Με τον τίτλο «Σχεδόν καθόλου πραγματικές αποδείξεις κατά Μιλόσεβιτς» η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (25 Ιούνη) δημοσιεύει συνέντευξη με τον Αμερικανό νομικό, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ.

Στην ερώτηση, αν η εισαγγελική αρχή μπόρεσε να θεμελιώσει τις κατηγορίες κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Κλαρκ απάντησε: «Δεν μπορώ να κρίνω τελικά. Αλλά αυτά που είδα, ήταν κατά το πλείστον καταθέσεις από ανθρώπους που έχουν μέσα τους ισχυρή αντίθεση και πολλές προκαταλήψεις απέναντι στο Μιλόσεβιτς και τους Σέρβους. Το μερίδιο σε αποδεικτικό υλικό ήταν ελάχιστο».

Στην ερώτηση για την κρίση του γενικά, σχετικά με τη δίκη, ο Κλαρκ έδωσε την εξής απάντηση: «Αυτή είναι μια δίκη που πραγματικά δεν έπρεπε να υπάρχει. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ιδρύσει ένα τέτοιο δικαστήριο. Με το χάρτη του ΟΗΕ και τα καταστατικά του Διεθνούς Δικαστηρίου καθορίστηκε ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου (Ασφαλείας) σχετικά με εγκλήματα πολέμου είναι ισχυρά περιορισμένες. Εάν επιτραπεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να κάνει και να παραλείπει ό,τι αυτό θέλει, τότε δεν υπάρχει πια διεθνής νομοθεσία».

Οπως δήλωσε ο Ράμσεϊ Κλαρκ, είχε τη δυνατότητα πριν την έναρξη της δίκης να μιλήσει τρεις φορές με το Μιλόσεβιτς. Στην αρχή είχε απορριφθεί η αίτησή του για την επίσκεψη και συνομιλία, αλλά τελικά ο δικαστής Μέι του επέτρεψε την επίσκεψη, αλλά όχι υπό την ιδιότητα του δικηγόρου, αλλά σαν ιδιωτικό πρόσωπο. «Αλλά και αυτό άργησε πολύ. Η όλη διαδικασία ήταν σκανδαλώδης», είπε.

Από τον ίδιο δικαστή, πρόσθεσε, «μήνες μετά την επίσκεψή μου στο Μιλόσεβιτς, πήρα επιστολή με την πρόταση, μαζί με έναν Αγγλο δικηγόρο να αποτελέσουμε ένα είδος "επιτροπής συμβούλων" του Μιλόσεβιτς. Η απάντησή μου ήταν ότι ο Μιλόσεβιτς πρέπει να έχει το δικαίωμα να ορίσει μόνος του συμβούλους».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ