ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μερική άρση του αποκλεισμού μόνο στη Βηθλεέμ

«Κίνηση καλής θέλησης προς τους Χριστιανούς» χαρακτηρίζει τη χαλάρωση του αποκλεισμού στη Βηθλεέμ, ο ισραηλινός στρατός, διευκρινίζοντας ότι δεν ισχύει για τον Γιάσερ Αραφάτ

Ερείπια έχει αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Ερείπια έχει αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Ως κίνηση καλής θέλησης για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός την απόφασή του να άρει μερικώς τον αποκλεισμό της Βηθλεέμ προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν στις τελετές οι χριστιανοί από το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή, όμως, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση μετακινήσεων για τον Γιάσερ Αραφάτ αλλά και ο αποκλεισμός στα περισσότερα αυτόνομα εδάφη. Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε, χτες, έναν υποψήφιο καμικάζι αυτοκτονίας στη Γάζα ενώ στην Ιερουσαλήμ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί φιλειρηνιστές ίδρυσαν ένα κέντρο ειρήνης υπό τις απειλητικές ιαχές ακροδεξιών Ισραηλινών διαδηλωτών.

Ζωσμένος με εκρηκτικά, και κρατώντας ένα αυτόματο όπλο και μια αντιαρματική ρουκέτα, αποπειράθηκε να πλησιάσει το ισραηλινό φυλάκιο στο μεθοριακό πέρασμα Νετζαρίμ ένας Παλαιστίνιος. Η αντίδραση των Ισραηλινών στρατιωτών ήταν άμεση και έπεσε νεκρός. Την εκδοχή του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ», που παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για μέλος της που σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας στο φυλάκιο. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα επίθεσης που γίνεται μετά την έκκληση του Γιάσερ Αραφάτ για τερματισμό των επιθέσεων.

Με τις πέτρες ενάντια στα πιο σύγχρονα όπλα

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στα πιο σύγχρονα όπλα
Η οργάνωση «Χαμάς» είχε ανακοινώσει την περασμένη βδομάδα προσωρινή παύση των επιθέσεων κατά ισραηλινού εδάφους, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα κατειλημμένα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδα της Γάζας. Εντούτοις, την Πέμπτη, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε κάθε απόπειρα επανέναρξης διαλόγου με το Ισραήλ, τάχθηκε κατά όλων των ενδεχομένων υποχωρήσεων και ζήτησε συνέχιση της Ιντιφάντα, χωρίς, όμως, να αναφερθεί σε επιθέσεις αυτοκτονίας. Η «Τζιχάντ» δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση Αραφάτ καθώς, αν και ανώτατα στελέχη της δήλωναν ότι ευθυγραμμίζεται με την απόφαση της «Χαμάς», γραπτή ανακοίνωσή της, που ακολούθησε, διέψευδε κάτι τέτοιο.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη μερική άρση του αποκλεισμού της Βηθλεέμ, προκειμένου, όπως τονίζει, να μη θέτει εμπόδιο στους Χριστιανούς που θα προσεγγίσουν την πόλη για τους εορτασμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού η Καθολική Εκκλησία τίμησε «υπό αποκλεισμό» τα Χριστούγεννα. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο στρατός θα παραμείνει στην περιοχή ενώ δεν προβλέπεται χαλάρωση του αποκλεισμού, εκτός από την Ιεριχώ, σε άλλες αυτόνομες πόλεις, από όπου υποτίθεται ότι θα αναχωρήσουν με προορισμό τη Βηθλεέμ, οι Χριστιανοί Παλαιστίνιοι.

Η χτεσινή μερική άρση του αποκλεισμού δεν αφορά ούτε τον Παλαιστίνιο ηγέτη που, όπως επανέλαβε χτες ο ισραηλινός στρατός, θα παραμείνει στη Ραμάλα και δε θα του επιτραπεί να μεταβεί στη Βηθλεέμ όσο παραμένουν ασύλληπτοι οι δολοφόνοι του Ισραηλινού υπουργού Ρεαβάμ Ζεεβί. Ο Γιάσερ Αραφάτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «προσπαθεί να καταστρέψει τις στενές σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων, γενικά και ειδικά εντός του παλαιστινιακού λαού» ενώ ο ΓΓ της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν υπογράμμιζε ότι «το Ισραήλ θίγει ευαίσθητα θρησκευτικά θέματα και υποσκάπτει τις παλαιστινιακές προσπάθειες για αποκλιμάκωση και εκεχειρία».

Παράλληλα, μία μέρα μετά από το «άδειασμα» του Αριέλ Σαρόν στις προσπάθειες του Σιμόν Πέρες για επανέναρξη κάποιου διαλόγου με τους Παλαιστινίους, δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μααρίβ» δείχνει ότι η πλειοψηφία του ισραηλινού λαού τάσσεται υπέρ των πρωτοβουλιών του υπουργού Εξωτερικών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ, 61% των Ισραηλινών συμφωνούν με το φερόμενο ως σχέδιο Πέρες και 54% επιθυμούν επιτάχυνση των ειρηνευτικών προσπαθειών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Πέρες είχε επαφές με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αχμέντ Κορέι και φέρεται να κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία, που προβλέπει εκεχειρία, παράλληλη επανέναρξη των συνομιλιών και εφόσον όλα κυλήσουν ήρεμα αυτό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το Ισραήλ να προχωρήσει, κατ' αρχάς, σε αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο με τα πρακτικά ζητήματα να παραμένουν προς επίλυση.

Κέντρο ειρήνης στην Ιερουσαλήμ

Με την παρουσία Παλαιστινίων και Ισραηλινών φιλειρηνιστών και υπό αυστηρότατο αστυνομικό κλοιό ιδρύθηκε, χτες, ένα ισραηλινο-παλαιστινιακό κέντρο ειρήνης στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, στο ξενοδοχείο «Νιού Ιμπέριαλ». Οι συμμετέχοντες υπέγραψαν κοινή διακήρυξη, όπου υποστηρίζουν την άμεση ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, την άμεση αποχώρηση όλων των εβραϊκών εποικισμών από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος των προσφύγων.

Παρόντες στην τελετή, εκτός από εκατοντάδες φιλειρηνιστές, ήταν και ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Μέρετζ, Γιόσι Σαρίντ, που υπογράμμισε ότι «οι δύο πλευρές έχουν συνομιλητές στην ειρήνη», όπως και ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, Σαρί Νουσάιμπεχ, που τόνισε ότι πολλοί Παλαιστίνιοι φιλειρηνιστές δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση εξαιτίας του αποκλεισμού στα αυτόνομα. Εξω από το κτίριο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να κρατήσουν σε απόσταση τους συγκεντρωμένους Παλαιστινίους και Ισραηλινούς φιλειρηνιστές από την αντι-συγκέντρωση που πραγματοποίησαν δεκάδες ακροδεξιοί Ισραηλινοί.


ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διεθνείς πιέσεις για «αποκλιμάκωση»
  • Ανοιχτή παρέμβαση, για πρώτη φορά, των ΗΠΑ, που ζητούν επανάληψη του διαλόγου, κάτι που το Νέο Δελχί μέχρι προχτές απέρριπτε κατηγορηματικά
  • Στο ίδιο κλίμα και η παρέμβαση της G8

Ινδός στρατιώτης επιτηρεί περιοχή στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι συγκρούσεις, καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή, οδηγεί χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

Associated Press

Ινδός στρατιώτης επιτηρεί περιοχή στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι συγκρούσεις, καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή, οδηγεί χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΜΟΣΧΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Εντείνονται οι διεθνείς διπλωματικές πιέσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν, που, σύμφωνα με τους επιστήμονες που ασχολούνται με τις διμερείς σχέσεις, έχει όλα τα συστατικά των «πολεμικών σεναρίων» που επεξεργάζονται τα επιτελεία των δύο πλευρών, χωρίς από αυτά τα σενάρια να αποκλείεται ακόμη και το «αδιανόητο»: Η πυρηνική σύγκρουση.

Από πλευράς της ηγεσίας των ΗΠΑ, παρεμβαίνοντας για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά -- προηγουμένως οι κινήσεις γίνονταν σε πολύ πιο «ανεπίσημο» επίπεδο - ο Πρόεδρος της χώρας, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνησή του «εργάζεται εντατικά» για την αποκλιμάκωση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιέζει τις δύο πλευρές να «επαναλάβουν το διάλογο», κάτι που προχτές το Νέο Δελχί απέρριπτε κατηγορηματικά. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η παρέμβαση της άτυπης Ομάδας των 7+1 βιομηχανικών κρατών και της Ρωσίας, του λεγόμενου G8, που από τη Μόσχα κάλεσε τις κυβερνήσεις Ινδίας και Πακιστάν «να αποφύγουν την κλιμάκωση, να ξαναρχίσουν πολιτικό διάλογο και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμηθεί η διεθνής τρομοκρατική απειλή». Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ωστόσο, η κατάσταση στα σύνορα - στην αποκαλούμενη «Γραμμή Ελέγχου» του Κασμίρ - με συνεχιζόμενες αψιμαχίες, έξοδο χιλιάδων κατοίκων, μεταφορά οπλικών συστημάτων (χτες αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι το 95% της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται σε ετοιμότητα για επίθεση) και δεκάδων χιλιάδων πεζικάριων, ανησυχεί τους περισσότερους παρατηρητές. Πακιστανοί αξιωματούχοι σημείωναν χτες ότι η μετακίνηση στρατευμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνην του 1999, όταν στο Καργκίλ εξελισσόταν μια σύγκρουση με κάπου 2.500 νεκρούς. Ο στρατηγός Ρασίντ Κερέσι, εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, έλεγε πως η Ινδία μοιάζει να διακατέχεται από «επιθυμία να εξαπολύσει στρατιωτική δράση» και το βρίσκει όλο και πιο δύσκολο να «υποχωρήσει». Και το ίδιο το Πακιστάν όμως, είπε ο Κερέσι, μεταφέρει στρατεύματα «απαντώντας» στις ινδικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC Ζαφάρ Αμπάς, οι Πακιστανοί ισχυρίζονται ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, από τις οποίες προέκυπτε ότι προετοιμαζόταν μια αεροπορική επίθεση την 21η του Δεκέμβρη, και «πέρασαν» τις πληροφορίες αυτές στις ΗΠΑ. Τελικά η επίθεση, αν πράγματι σχεδιαζόταν, δεν έγινε...

Η στρατιωτική κλιμάκωση εμπεριέχει έναν κίνδυνο χωρίς προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο, και αυτός, όπως σχολίαζαν οι Νιου Γιορκ Τάιμς σε χτεσινό σχόλιό τους, είναι η επιλογή να χρησιμοποιήσει κάποια χώρα από τις δύο το μικρό πυρηνικό της οπλοστάσιο για να μην το χάσει σε περίπτωση που η άλλη χτυπήσει πρώτη...

Οι αμοιβαίες εμπορικές και διπλωματικές κυρώσεις τίθενται σε ισχύ από την 1η του Γενάρη 2002 (απαγόρευση πτήσεων των αερογραμμών της μιας χώρας στον εναέριο χώρο της άλλης, μείωση του προσωπικού των διπλωματικών τους αντιπροσωπειών και περιορισμός των δυνατοτήτων κίνησής τους στις πρωτεύουσες).

Οι ηγέτες των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, και ο στρατηγός/αυτοαναγορευθείς Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, θα παραβρεθούν στην περιφερειακή σύνοδο του SAARC σε μια βδομάδα στο Νεπάλ, ωστόσο «δεν προβλέπεται» να υπάρξει συνάντησή τους.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα

Οι φλόγες απειλούν τα πάντα

Associated Press

Οι φλόγες απειλούν τα πάντα
ΣΙΔΝΕΪ.--

Μάχη με το χρόνο έδιναν και χτες, για πολλοστή μέρα, χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές, για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, μείωση της θερμοκρασίας και εξασθενημένοι άνεμοι, βοήθησαν να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στην Καμπέρα, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στο Σίδνεϊ. Η κατάσταση, μάλιστα, αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς τα επόμενα 24ωρα η θερμοκρασία προβλέπεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς και οι άνεμοι να ενισχυθούν.

Η πόλη έχει καλυφθεί από πυκνό μαύρο σύννεφο, οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να βράζουν το νερό που πίνουν, γιατί έχουν γεμίσει με στάχτες οι εγκαταστάσεις καθαρισμού του, ενώ κάλεσαν τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν από την πόλη ή να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι φλόγες βρίσκονται πλέον σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το κέντρο του Σίδνεϊ, της πρωτεύουσας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ στην περιοχή, που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σπεύδουν επιπλέον δυνάμεις και από τις άλλες πολιτείες. Ηδη, εκτός από τους χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές και τα εκατοντάδες οχήματα, στην κατάσβεση συμμετέχουν 55 ειδικά ελικόπτερα και αεροσκάφη, ενώ χτες ανέλαβε δράση και το ειδικό ελικόπτερα «Σκάι Κρέιν», που έχει χωρητικότητα 9.000 τόνων νερού.

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη βοήθεια πυροσβεστικών δυνάμεων από άλλες χώρες, ενώ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους. Το πύρινο μέτωπο ξεπερνά τα 600 χιλιόμετρα, ενώ εκτιμάται ότι, μέχρι στιγμής, έχουν καταστραφεί 50 κατοικίες, 12.000 αγροικίες, έχουν αποτεφρωθεί δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης, 240.000 εκτάρια εθνικών πάρκων, έχουν καεί περισσότερα από 6.000 ζώα (πρόβατα, κοάλα, καγκουρό) και έχουν εκκενωθεί 4.400 κατοικίες. Τουλάχιστον οι 40 από τις 100 εστίες της χειρότερης οικολογικής καταστροφής που πλήττει τη χώρα από το 1994 εκτιμάται ότι οφείλονται σε εμπρησμό και, ήδη, συστάθηκε ειδικό Αστυνομικό Σώμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ