ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οδηγείται σε ασφυξία λόγω υποχρηματοδότησης

Τεράστιες δυσκολίες στα μαθήματα κι ακόμα μεγαλύτερες στα εργαστήρια θα αντιμετωπίσει το Ιδρυμα λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης
Τεράστιες δυσκολίες στα μαθήματα κι ακόμα μεγαλύτερες στα εργαστήρια θα αντιμετωπίσει το Ιδρυμα λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης
Τα προβλήματα που προκαλούνται στα πανεπιστήμια εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης, απολύσεων - διαθεσιμοτήτων και συνολικότερα των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, διαπιστώνει η νέα πρυτανική αρχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με πολιορκητικό κριό την αύξηση των μετεγγραφών επιχειρεί να πιέσει το υπουργείο Παιδείας για αύξηση της χρηματοδότησης. Βέβαια, ακόμη και σήμερα που διαπιστώνει τις επιπτώσεις της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, δεν την αμφισβητεί, αντίθετα δηλώνει διαθέσιμη να τη διαχειριστεί, αρκεί να... πάρει κάτι παραπάνω.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας σημείωσε ότι η μεγάλη αύξηση των εισακτέων κυρίως εξαιτίας των μετεγγραφών, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης κατά 62,7% και τις ελλείψεις σε προσωπικό (εκπαιδευτικό, τεχνικό, διοικητικό) θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εκπαίδευση και την έρευνα στο ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εκπαιδευτικό προσωπικό (καθηγητές/λέκτορες) έχει μειωθεί από 2.198 που ήταν το 2009 σε 2.013, το 2014. Σε 16 Τμήματα η μείωση φτάνει μέχρι και 31,7%. Το εργαστηριακό και τεχνικό προσωπικό (ΕΤΕΠ) έχει μειωθεί κατά 41,9% (140) σε σχέση με το 2009 (241), γεγονός που δεν επιτρέπει την ομαλή διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων. Το διοικητικό προσωπικό του ΑΠΘ, μετά από τα δύο κύματα διαθεσιμότητας και τις συνταξιοδοτήσεις, έχει μειωθεί από το 2010 τουλάχιστον κατά 57,2%.

Την ίδια περίοδο, η χρηματοδότηση του ΑΠΘ έχει μειωθεί από 40 εκ. το 2009, στα 17,5 εκ. το 2014 και στα 15 εκ. για το 2015.

Φοιτητική αύξηση με τις μετεγγραφές

Με δεδομένα τα παραπάνω, τα 32 από τα 41 Τμήματα του ΑΠΘ πρόκειται να δεχτούν φοιτητές από μετεγγραφές. Σε αυτά, ο αριθμός των εισακτέων με πανελλαδικές εξετάσεις ήταν 5.425, ενώ μέχρι 30/10 είχαν ήδη εγγραφεί 6.705, επειδή προστέθηκαν οι εισακτέοι διαφόρων ειδικών κατηγοριών και μετά άρχισαν οι εγγραφές των 1.808 υποψηφίων από μετεγγραφές. Με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, αναμένεται να εγγραφούν για πρώτη φορά πάνω από 10.000 φοιτητές.

Σε 15 από τα 41 Τμήματα του ΑΠΘ αναμένεται να εγγραφούν σχεδόν διπλάσιοι φοιτητές από τον αριθμό εισακτέων (αύξηση από 85% έως 118%).

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν: Η περίπτωση του Τμήματος Μαθηματικών που πρότεινε 80 ως αριθμό εισακτέων, το ΥΠΑΙΘ αύξησε τον αριθμό σε 175, μέχρι τις 30/10 είχαν εγγραφεί 181 φοιτητές και εκτιμάται ότι με το πέρας των εγγραφών όλων των ειδικών κατηγοριών το Τμήμα θα κληθεί να εκπαιδεύσει συνολικά 346 πρωτοετείς.

Αντίστοιχα, για το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που πρότεινε 100 ως αριθμό εισακτέων, το ΥΠΑΙΘ τον αύξησε σε 125 και εκτιμάται ότι με το πέρας των εγγραφών όλων των ειδικών κατηγοριών το Τμήμα θα κληθεί να εκπαιδεύσει συνολικά 231 πρωτοετείς. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Τμήματος Ν. Καλογήρου που μίλησε στη χτεσινή συνέντευξη, δήλωσε ότι προτίθενται να μην εγγράψουν τους φοιτητές από μετεγγραφή και αναφέρθηκε στην απαράδεκτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜ Πολυτεχνείου, με την οποία ζητούν να βγει αντισυνταγματικός ο νόμος και οι υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές, δηλαδή να πάνε όλοι οι φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή στα Τμήματα που πέρασαν με τις πανελλαδικές, μακριά από τα σπίτια τους. Από την πλευρά της, η πρυτανεία δεν έκανε αναφορά στο θέμα της προσφυγής, τηρώντας στάση ανοχής, απέναντι σε μια κίνηση που στρέφεται ευθέως ενάντια στους πιο αδύναμους οικονομικά φοιτητές που με αυτό το μέτρο θα μπορέσουν να σπουδάσουν στον τόπο κατοικίας τους.

Ο Π. Μήτκας σημείωσε ότι, για να μπορέσει το ΑΠΘ να λειτουργήσει και να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του (φως, αέριο, δημοτικά τέλη, καθαριότητα φύλαξη, συντήρηση, ενοίκια κτιρίων, χρηματοδότηση σχολών) χρειάζεται κατ' ελάχιστο χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ, την οποία και ζητά από το υπουργείο.

Οπως είπε, συνδυασμένα, η υποχρηματοδότηση η έλλειψη προσωπικού και η αύξηση των εισακτέων θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στα εργαστηριακά μαθήματα (και την πρακτική άσκηση στα Παιδαγωγικά Τμήματα), ενώ εξετάζεται ως λύση η μετακύλιση της εκπαίδευσης σε επόμενα εξάμηνα (δημιουργία πολλών τμημάτων ή έναρξη μαθημάτων στο επόμενο εξάμηνο).

  • Αντίστοιχα και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) σε ψήφισμά της διαμαρτύρεται για την υποχρηματοδότηση του ιδρύματος, σημειώνοντας ότι «το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 (11,5 εκ. ευρώ) είναι μειωμένο κατά 74% σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2009. Προκύπτει έτσι ένα σοβαρό έλλειμμα τουλάχιστον 9,5 εκ. ευρώ ως προς την αντιμετώπιση των απολύτως αναγκαίων ανελαστικών δαπανών του Πανεπιστημίου (...) Ομως, το υπουργείο απαιτεί από το Πανεπιστήμιο την υποβολή ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Ετσι το ΕΚΠΑ εξαναγκάζεται τώρα από την πολιτεία να υποβάλει έναν πλασματικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που δεν καλύπτει τις πραγματικές του βασικές ανάγκες και στην ουσία προδικάζει την πλήρη αδυναμία λειτουργίας του».

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σε νοικιασμένο κτίριο που δε χωράει τους φοιτητές!

Σε κινητοποιήσεις έχει προχωρήσει ο φοιτητικός σύλλογος

Τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο με τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου τους, έχουν προχωρήσει από τις 27 Νοέμβρη σε κατάληψη του κτιρίου που στεγάζει το Τμήμα στην οδό Καπλάνων 6. Πρόκειται, όπως τονίστηκε χτες από τους εκπροσώπους τους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για κτίριο που νοικιάζεται έναντι 4.000 ευρώ αφού δεν ανήκει στο πανεπιστήμιο.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές χαρακτηρίζεται από τους φοιτητές εντελώς ακατάλληλο για μάθημα, αφού διαθέτει ελάχιστους χώρους. Η μεγαλύτερη αίθουσά του χωρά 70 φοιτητές, αν και όπως τόνισαν, έχουν καταφέρει να στριμωχτούν σε αυτό και 100. Σε κάποια εξεταστική δε, αξιοποιήθηκε ακόμα και ο χώρος του ...ασανσέρ, προκειμένου να γράψουν οι φοιτητές. Υπάρχουν 3 τουαλέτες για 300 και πλέον φοιτητές, ενώ σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς δεν υπάρχουν τρόποι ασφαλούς εξόδου πέρα από τη μοναδική είσοδο - έξοδο. Ούτε λόγος για προτζέκτορες, εκτυπωτές, φωτοτυπικά και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ οι φοιτητές πληρώνουν οι ίδιοι τις φωτοτυπίες που χρειάζονται όχι μόνο για να μελετήσουν αλλά και για την παράδοση. Λόγω έλλειψης του απαραίτητου χώρου για γραφεία καθηγητών, οι φοιτητές συναντώνται με τους καθηγητές τους σε παρακείμενη καφετέρια, ενώ υπάρχουν καθηγητές του Τμήματος που διδάσκουν ακόμα και 9 αντικείμενα. Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση σε εργαζόμενους, περιορίζεται σε μία διοικητική υπάλληλο στη γραμματεία του Τμήματος.

Την ίδια στιγμή, όπως και σε άλλα κτίρια του ΕΚΠΑ, το ζήτημα της καθαριότητας έφτασε σε οριακά σημεία, αναγκάζοντας τους φοιτητές να καθαρίσουν οι ίδιοι, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να πέσει στις πλάτες τους και η καθαριότητα.

Ο μακρύς κατάλογος των προβλημάτων δημιουργεί μία ασφυκτική κατάσταση για τις σπουδές και οι φοιτητές του Τμήματος δε μένουν με σταυρωμένα χέρια. Προχτές, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην κοσμητεία της Σχολής, ενημέρωσαν και άλλα Τμήματα για τις αποφάσεις τους, ενώ μέσα από γενική συνέλευση θα εκτιμήσουν την πορεία της κινητοποίησης. Παράλληλα, στο χώρο της Σχολής πραγματοποιούνται και μία σειρά πολιτιστικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των αγωνιστικών αποφάσεων του συλλόγου φοιτητών.

Με τις κινητοποιήσεις τους ζητούν να φύγει το Τμήμα από το συγκεκριμένο κτίριο και να εγκατασταθεί σε κτίριο του Πανεπιστημίου που θα καλύπτει τις ανάγκες. Απαιτούν άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (εξάλλου θα εξοικονομηθούν χρήματα αν πάψουν να λειτουργούν σε νοικιασμένο κτίριο), ενώ συνδέουν τον αγώνα για τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την απαίτηση για δημόσια χρηματοδότηση, ενάντια σε ιδιώτες που θα θελήσουν να παρέμβουν στο πρόγραμμα σπουδών, για επιστημονική μόρφωση υψηλού επιπέδου στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Στέκονται απέναντι στην προσπάθεια διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων και τις προσπάθειες καταστολής του φοιτητικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ