ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Υποβάθμιση των πτυχίων και οι σπουδαστές «στον αέρα»

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα

Από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών στο Αγρίνιο
Από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών στο Αγρίνιο
Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για τις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ και τα βασικά προβλήματα των σπουδαστών τους, για τα οποία κινητοποιούνται τις μέρες αυτές σε μια σειρά πόλεις (Αγρίνιο, Γιάννενα κ.τ.λ.). Προβλήματα που επιδεινώνει παραπέρα ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Ο νέος νόμος 4763/21-12-2020 της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση έχει προκαλέσει δίκαια ένα κύμα διαμαρτυριών και αγωνιστικών δράσεων από μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα.

Οι χιλιάδες μαθητές στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ δικαιολογημένα αγανακτούν και αγωνίζονται, αφού ουσιαστικά ο νέος νόμος υποβαθμίζει το πτυχίο και τις σχολές τους, ενώ προσθέτει άλλο ένα εμπόδιο στις σπουδές τους, καθώς για να λάβουν - πλέον - το πτυχίο επιπέδου 3 είναι υποχρεωμένοι να δώσουν και εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ. Ολες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση για τους μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, θα εφαρμοστούν από φέτος αλλάζοντας στα μισά της χρονιάς το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται πως είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, αφού, αντί να πάρει όλα τα μέτρα για να λειτουργούν όλες οι σχολές με ασφάλεια για τους μαθητές και τους καθηγητές, να εξασφαλίσει σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, κατάλληλα κτίρια και αίθουσες, δωρεάν σύγχρονο εξοπλισμό για τα εργαστήρια, μόνιμους καθηγητές, μαθητεία με μηνιαίο εισόδημα και ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο Εργασίας, πέρασε νέο νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση εν μέσω πανδημίας με πολλές σχολές κλειστές. Σε μία περίοδο μάλιστα, που η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα μεγαλώνουν λόγω του τρόπου που διαχειρίζεται την πανδημία, αλλά και γιατί η μαθητεία βρίσκεται στον "αέρα".

Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών, για όσους δεν πρόλαβαν να βρουν επιχείρηση για τη μαθητεία δεν εξασφαλίζεται κανένα εισόδημα, ενώ και ορισμένοι από αυτούς που είχαν ξεκινήσει, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, ενώ βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις τους».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τους υπουργούς μέτρα ώστε:

  • Να μην ισχύσει ο νέος νόμος υποβάθμισης του πτυχίου για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.
  • Να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και να πληρωθούν άμεσα την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας με απόφαση της κυβέρνησης.
  • Να ανοίξουν όλες οι σχολές με ασφάλεια, να συντηρηθούν οι υποδομές και να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επικοινωνιακοί ελιγμοί μπροστά στην απεργία - αποχή

Συναντήσεις με τα ΔΣ των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, στο φόντο της συντριπτικής απόρριψης της «αξιολόγησης»

Η προσπάθεια του υπουργείου να προχωρήσει στην εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού σχεδιασμού επιστρατεύοντας και επικοινωνιακές τακτικές, και η συνέχιση της διαχείρισης της πανδημίας χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για την Εκπαίδευση, αναδείχθηκαν στις συναντήσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Την ίδια στιγμή, καθημερινά ακυρώνεται στην πράξη η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει την αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία - αποχή να ξεπερνά το 85%, σε κάποιες περιπτώσεις και το 95%.

Ο προσχηματικός χαρακτήρας της πρόσκλησης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προς τις Ομοσπονδίες, που δείχνει ότι η συλλογική στάση των εκπαιδευτικών δυσκολεύει την κυβέρνηση, φάνηκε στην προχτεσινή συνάντηση με την ΟΛΜΕ και επιβεβαιώθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση με τη ΔΟΕ.

Οπως αναφέρει το υπουργείο σε σχετικό δελτίο Τύπου, «η υπουργός επανέλαβε τη βούληση για διάλογο, παρά την επιθετική στάση που επέλεξαν τα συνδικαλιστικά σωματεία μέσω της αποστολής εξωδίκων, αλλά και για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την οποία χαρακτήρισε "αυτονόητο εργαλείο για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, προς όφελος των παιδιών μας, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης"». Βέβαια, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πού οδήγησε η «αξιολόγηση» όπου εφαρμόστηκε και αντλούν εμπειρία από τις αρνητικές επιπτώσεις για τα σχολεία και τα μορφωτικά - εργασιακά δικαιώματα.

Οσον αφορά την «πρόθεση για διάλογο» που επικαλείται το υπουργείο, αυτή έρχεται μετά από διαρροές και υπονοούμενα για την επιλογή αυταρχικών μέτρων πειθαναγκασμού των εκπαιδευτικών, τα οποία όπως αποδεικνύεται δεν τρομάζουν.

Κατά τ' άλλα, καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν έλαβαν οι εκπαιδευτικοί για την εξασφάλιση των απαραίτητων όρων για το άνοιγμα και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Στο δελτίο Τύπου του το υπουργείο Παιδείας, χωρίς να δεσμεύεται για συγκεκριμένα μέτρα, σημειώνει πως κατά τις συναντήσεις «επισημάνθηκε η προσπάθεια εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία διά ζώσης και των υπολοίπων σχολείων που βρίσκονται σε αναστολή», κάτι που μετά από ένα χρόνο που απλά τα σχολεία ανοιγοκλείνουν, ακούγεται σαν ευχολόγιο.

Οπως σημείωσε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», μεταφέροντας την αποφασιστικότητα του κλάδου, ο νόμος 4692/2020 και η Υπουργική Απόφαση έχουν απορριφθεί από τους εκπαιδευτικούς και δεν θα εφαρμοστούν. Η συνέχιση της μάχης με μαζική συμμετοχή στην απεργία - αποχή μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια της κυβέρνησης και όσων τη σιγοντάρουν. Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια και υγιεινή, μέτρα για την ουσιαστική αντιμετώπιση των μαθησιακών - και όχι μόνο - προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ»
Αγωνιστική δράση μέσα από τα σωματεία

Με μαζική συμμετοχή η σύσκεψη

Το σύνολο των σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση και τους 50.000 πλέον συμβασιούχους εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία, η πάλη των αναπληρωτών μέσα από τα σωματεία για τα δικαιώματά τους, ήταν από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση» το περασμένο Σάββατο.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε η μαζική συμμετοχή στην απεργία - αποχή ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και πώς πρωτοπόροι αναπληρωτές συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια, μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους, κόντρα σε διάφορα εμπόδια που βάζουν κάποιοι διευθυντές με απειλές προς τους αναπληρωτές. Μεταφέρθηκαν παραδείγματα από χώρες που έχει προχωρήσει το σύστημα της αξιολόγησης, εμπειρία από τις σημερινές δυσκολίες (κυνήγι προσόντων, απολύσεις λόγω παραβόλου) που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές με την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σημειώνοντας την αγωνιστική διάθεση που κυριάρχησε στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μαζικά αναπληρωτές από όλη τη χώρα, η «Πρωτοβουλία» ξεχωρίζει ότι αναδείχθηκε πως σήμερα, δύο χρόνια μετά τους αγώνες ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τις προσλήψεις, το αίτημα που αγκαλιάζει όλους τους αναπληρωτές ανεξαρτήτως σύμβασης, είναι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί όλων των αναπληρωτών. «Είναι το αίτημα που απαντάει στο σύγχρονο δικαίωμα του νέου εκπαιδευτικού για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και των μαθητών να έχουν δίπλα τους τους εκπαιδευτικούς από το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού για να "μάθουν γράμματα"», όπως τονίζει η «Πρωτοβουλία», σημειώνοντας πως «η σύσκεψη έκλεισε με αισιοδοξία ότι έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε. Οτι όλοι οι πρωτοπόροι αναπληρωτές θα είμαστε σε επαφή και κοινή δράση μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το επόμενο διάστημα η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, ώστε να ανέβει η συμμετοχή και η δράση των αναπληρωτών μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους αναπληρωτές και συνολικά τον κλάδο».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αποκλεισμός του Γραφείου Μέριμνας

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχώρησαν χτες οι φοιτητικοί σύλλογοι των εστιακών φοιτητών και της Τεχνολογίας, στη Λάρισα, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστιακοί φοιτητές, σε εστίες υποσυντηρημένες, που ρημάζουν.

Με τη δράση αυτή, που γίνεται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι αναδεικνύουν τις ευθύνες της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που το τελευταίο διάστημα κάνει σοβαρή προσπάθεια, όχι βέβαια για να βρεθεί λύση στα προβλήματα των φοιτητών, αλλά για το πώς θα διασφαλιστεί οι φοιτητικές εστίες να συνεχίσουν να λειτουργούν μέσα από το χαράτσι που επιβάλλουν με μοναδικό στόχο το να εξασφαλίζεται κέρδος από επινοικίαση των δωματίων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχει σταματήσει να πιέζει φοιτητές για το πότε θα πληρώσουν το χαράτσι των 150 και 400 ευρώ.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ανέδειξαν και τις ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας. Μείωσε τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, έκανε 73 λιγότερες προσλήψεις καθηγητών από πέρυσι, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη παραπάνω εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο, η πρακτική άσκηση είναι στον πάγο για μεγάλο διάστημα».

Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων δήλωσαν πως οι πολύμορφες δράσεις θα συνεχιστούν, με κορύφωση το μεγάλο συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη, στις 13.30 στην πλατεία Ταχυδρομείου, μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους της Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ