ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δηλώσεις ισχύος από την αφγανική αντιπολίτευση

«Αν υπάρχουν αποδείξεις, η παράδοση του Μπιν Λάντεν είναι μια επιλογή», δηλώνει ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Παιδιά των Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν

Associated Press

Παιδιά των Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΤΖΑΜΠΑ ΑΣ ΣΕΡΑΧ.-

«Οι Ταλιμπάν δε θέλουν πόλεμο. Η παράδοση του Μπιν Λάντεν είναι μία επιλογή, αν είναι, πραγματικά, ένοχος και έχουμε στα χέρια μας τις αποδείξεις. Τότε θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε αυτήν τη λύση», τόνιζε, αυτή τη φορά μιλώντας στο CNN και στην εκπομπή του γνωστού Λάρι Κινγκ, ο πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ. Ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, καταδίκασε τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη χαρακτηρίζοντάς τες «τρομοκρατία: Πράξεις σαν αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ».

Την ίδια στιγμή, όμως, που οι δηλώσεις αυτές γίνονταν γνωστές και χαρακτηρίζονταν «μετριοπαθείς προσπάθειες προσέγγισης», το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «Αλ Τζαζίρα» μετέδιδε γραπτό μήνυμα του ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, με το οποίο καλεί σε ιερό πόλεμο όλους τους μουσουλμάνους, καθώς εκτιμά ότι «αυτό που γίνεται σήμερα είναι ξεκάθαρα ένας πόλεμος κατά του Ισλάμ από όλους». Επιπλέον, ο μουλάς Ομάρ φέρεται να κάλεσε τους πλούσιους μουσουλμάνους να στηρίξουν οικονομικά τον πόλεμο αυτό. Προς το παρόν, πάντως, μόνο τα πρώτα καραβάνια ανθρωπιστικής βοήθειας φθάνουν στην Καμπούλ, και όπως έλεγαν οι εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι Ταλιμπάν συνεργάζονται πλήρως καθώς η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια του τραγικού.

«Συντονιζόμαστε με ΗΠΑ, περιμένουμε όπλα από Ρωσία - Ιράν»

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της «Βόρειας Συμμαχίας» ενημέρωνε τους δημοσιογράφους στην πόλη Τζαμπά ας Σεράχ, στο Βόρειο Αφγανιστάν. Ο Αμπντάλα υποστήριζε ότι «αντιπροσωπεία της "Βόρειας Συμμαχίας" έχει τακτικές συναντήσεις με εκπροσώπους των ΗΠΑ και συντονίζουν, πλέον, τη στρατιωτική δράση της αντιπολίτευσης», και, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αρκέστηκε να τονίσει ότι «έχουν συζητηθεί όλες οι πλευρές της συνεργασίας μας και είναι καλά τα αποτελέσματα».

Ο εκπρόσωπος της αφγανικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε, επίσης, επισήμως ότι, εντός ωρών, αναμένονται τα νέα φορτία στρατιωτικής βοήθειας από τους δύο «βασικούς εδώ και καιρό συμμάχους μας, το Ιράν και τη Ρωσία», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που η αντιπολίτευση έχει ανάγκη. Είναι πόλεμος και χρειαζόμαστε τα πάντα». Σύμφωνα με τον Αμπντάλα αναμένεται και ανθρωπιστική βοήθεια καθώς πληθαίνουν οι πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο πίσω από τις γραμμές της «Βόρειας Συμμαχίας».

Ο αξιωματούχος της αφγανικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των μαχητών των Ταλιμπάν που λιποτακτούν και περνούν με το μέρος της «Βόρειας Συμμαχίας», ενώ εκτίμησε ότι είναι πολύ έντονες οι διεργασίες και στην Καμπούλ, γι' αυτό και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανατροπής τους. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που η «Βόρεια Συμμαχία» αναλάβει την εξουσία οι Ταλιμπάν θα δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου είτε εντός του Αφγανιστάν είτε θα εκδοθούν σε κάποιο διεθνές δικαστήριο. Τέλος, ο Αμπντάλα δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε περίπτωση που ο δεύτερος βρεθεί σε κάποια γειτονική στο Αφγανιστάν χώρα.

Παράλληλα, οι μάχες στο Βόρειο Αφγανιστάν μαίνονται με αμείωτη σφοδρότητα, όπως δήλωνε ο στρατιωτικός ακόλουθος της «Βόρειας Συμμαχίας» στο Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν. Ο Μοχάμαντ Σαλέκχ Ρετζιστανί εκτιμούσε ότι οι Ταλιμπάν ετοιμάζουν αντεπίθεση στην επαρχία Τακχάρ, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

ΙΝΔΙΑ
«Πόλεμο κατά του Πακιστάν» ζητά ο πρωθυπουργός του Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-

Ο πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης του Κασμίρ, Φαρούκ Αμπντουλάχ, κάλεσε χθες την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας να κηρύξει πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών στο Κασμίρ και εναντίον του Πακιστάν.

«Είναι καιρός να διεξάγουμε έναν πόλεμο κατά του Πακιστάν», είπε στο Κοινοβούλιο, σε μια ημέρα έντονης φόρτισης - μόλις 48 ώρες μετά την επίθεση ανταρτών στο τοπικό Κοινοβούλιο, που κόστισε 38 ζωές - ο Αμπντουλάχ.

Η οργάνωση Τζάις - ε - Μοχαμάντ, που αρχικά είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης κατονομάζοντας έναν Πακιστανό υπήκοο ως μέλος της που συμμετείχε σ' αυτήν, χθες, πάντως, απέσυρε τον ισχυρισμό.

Η κίνηση ενδέχεται να συνδέεται με τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ότι γεγονότα όπως αυτά στο Σριναγκάρ θα μπορούσαν να ληφθούν υπ' όψιν στην «παγκόσμια καμπάνια» των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

Η φορτισμένη ομιλία του Αμπντουλάχ, που μίλαγε δακρυσμένος από το βήμα σε ένα βαρύ κλίμα, κάλεσε την Ινδία «να ξυπνήσει και να μας προστατεύσει».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, έφθασε χθες στο Σριναγκάρ για να συζητήσει τα γεγονότα και τις συνέπειές τους με τους τοπικούς πολιτικούς. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Οι ΗΠΑ, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, καταδίκασαν ως «φρικτή τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση, αποφεύγοντας πάντως να αναμειχθούν στην παρτίδα της απόδοσης ευθυνών, καθώς το Πακιστάν ίσως αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της αντι-Αφγανικής τους εκστρατείας. Πάντως ο Πάουελ, μετά από συνάντησή του με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ, είπε πως «αυτό είναι ένα είδος τρομοκρατίας εναντίον του οποίου είμαστε ενωμένοι».

Το Πακιστάν, από την πλευρά του, διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις για μια «εκστρατεία κατά των τρομοκρατών» στο Κασμίρ, τους οποίους δηλώνει ότι υποστηρίζει πολιτικά, αρνούμενο πάντως την ινδική κατηγορία ότι τους εξοπλίζει. Η Ινδία έχει κάνει λόγο για «σύνδεση» μεταξύ των αυτονομιστικών μουσουλμανικών οργανώσεων στο Κασμίρ και της Αλ Κα' έντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, κάτι που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «επιφυλακτικά».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Συγκροτήθηκε η «Επιτροπή Επιτήρησης κατά της Τρομοκρατίας»...

Βρετανός θα είναι ο προσωρινός πρόεδρος της «Επιτροπής Επιτήρησης του ΟΗΕ κατά της Τρομοκρατίας»... Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, διορίστηκε στη θέση αυτή μετά από - κεκλεισμένων των θυρών -διαβουλεύσεις των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά τις διαβουλεύσεις αυτές, αποφασίστηκε και ο διορισμός τριών μονίμων αντιπροέδρων, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως σήμερα.

Η παραπάνω επιτροπή του ΟΗΕ συγκροτήθηκε με βάση την απόφαση 1373 του ΟΗΕ, που ψηφίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 28 Σεπτέμβρη. Θα αποτελείται από μέλη που θα προέρχονται, κατά πάσα πιθανότητα, από τις 15 χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα έχει την εποπτεία των οικονομικών, αστυνομικών και δικαστικών μέτρων διεθνούς συνεργασίας που έχουν αναφέρει ότι θα λάβουν 189 χώρες - μέλη του ΟΗΕ έναντι της τρομοκρατίας.

ΚΙΝΑ
Συνάντηση υπουργού Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα Αραβικού Συνδέσμου

ΠΕΚΙΝΟ.-

Τις γνωστές θέσεις του Πεκίνου, στις όποιες επιχειρήσεις γίνουν έναντι των δραστών των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ εξήγησε χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Ζιαζουάν στον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Σύμφωνα με τον Τανγκ Ζιαζουάν, θα πρέπει, πρώτον, να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, δεύτερον, οι επιχειρήσεις να αναφέρονται σε συγκεκριμένο στόχο, ώστε να αποφευχθούν τα πλήγματα σε βάρος αμάχων και τρίτον, οι όποιες ενέργειες γίνουν να είναι σύμφωνες με το χάρτη του ΟΗΕ..

Το πρακτορείο «ΝΕΑ ΚΙΝΑ», επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Ζιαζούαν μετά τη συνάντησή του με τον Αμρ Μούσα, μετέδωσε πως οι «αποδείξεις θα πρέπει να είναι αδιάσειστες και οι στόχοι ευκρινώς καθορισμένοι, έτσι ώστε να μην τραυματιστούν αθώοι άμαχοι». Κατά την ίδια συνάντηση, ο Ζιαζουάν επανέλαβε στον γγ του Αραβικού Συνδέσμου την ένθερμη υποστήριξη της Κίνας στο παλαιστινιακό ζήτημα και επισήμανε την «επείγουσα αναγκαιότητα» για την επίτευξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Αμρ Μούσα φέρεται να απάντησε πως συμμερίζεται πλήρως τη στάση του Πεκίνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ