ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
BOYΛH
Κοινωνικά ανάλγητη η πολιτική της κυβέρνησης

Την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού τομέα κατήγγειλε στη Βουλή το ΚΚΕ

Την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού τομέα και τη λειτουργία του με τους κανόνες της αγοράς, κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, μιλώντας στη Βουλή για τον «κοινωνικό προϋπολογισμό» που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής τόνισε ότι παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, στην ουσία ασκείται μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από κοινωνική αναλγησία και αναρωτήθηκε: Τι έχετε κάνει για τους άνεργους; Θα λύσετε το πρόβλημα της ανεργίας με τις χιλιάδες προσλήψεις της μερικής απασχόλησης, με μερική αμοιβή, μερική ασφάλιση, μερική ζωή, μερική σύνταξη;

Σχολιάζοντας τον αναποτελεσματικό χαρακτήρα των διάφορων προγραμμάτων κατάρτισης, έφερε το παράδειγμα του Ναυπλίου, όπου όταν έκλεισαν τα μεγάλα μεταλλεία, για να δώσουν καινούριο προσανατολισμό στους εργαζόμενους τους έκαναν σεμινάρια για να γίνουν μοντελίστ!

Ο Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι πλέον τα λεφτά του ΟΑΕΔ δίνονται στους μεγαλοκαρχαρίες, ενώ η επιδότηση της ανεργίας είναι ψίχουλα και τόνισε ότι στη χώρα μας, την «ισχυρή Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ» έχει αυξηθεί η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση και έχουν μειωθεί το μεροκάματο και οι μισθοί.

Σχολιάζοντας την άσφαιρη κριτική που ασκεί η ΝΔ, τόνισε ότι και αυτό το κόμμα συμμορφώνεται με τις επιταγές της ΕΕ για το πέρασμα του τομέα της υγείας και της πρόνοιας στους κανόνες της επιχειρηματικής δράσης και της αγοράς.

Καθρέφτης της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι τα χρήματα που δίνονται για τον τομέα αυτό και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές μειώνονται συνεχώς και από το 34% που ήταν η συμμετοχή του κράτους στις κοινωνικές δαπάνες το 1989 σήμερα έχουν πέσει στο 24%.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, τόνισε ο Ν. Γκατζής, είναι το 80% των συνταξιούχων του ΙΚΑ να ζει με λιγότερα από 150.000 δρχ. το μήνα, ενώ στον ΟΓΑ επιβάλλουν να ασφαλιστεί και το δεύτερο μέλος της οικογένειας.


ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Ούτε δεκάρα παραπάνω για μισθούς - ασφαλιστικά

Ο Ν. Χριστοδουλάκης διαμήνυσε στις διοικήσεις 20 οργανισμών του δημοσίου ότι πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά την αντεργατική εισοδηματική πολιτική και για το 2004

Τη, με κάθε τρόπο, καταστολή των εργατικών διεκδικήσεων επιδιώκει η κυβέρνηση, η οποία, παράλληλα με τη χρησιμοποίηση των μηχανισμών βίας κατά των εργατικών κινητοποιήσεων, προσπαθεί να δημιουργήσει κατάσταση τετελεσμένων. Ετσι, μετά τη δημοσιοποίηση προχτές του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο, χτες, σε ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις 20 μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο δημόσιων οργανισμών, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης τους διαμήνυσε ότι για το 2004 θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρή εισοδηματική πολιτική, η οποία δε θα πρέπει να ξεπεράσει το 3%. Οπως δήλωσε ο υπουργός, μετά το τέλος της σύσκεψης, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποφύγουν να προβούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση ασφαλιστικού ή συνταξιοδοτικού χαρακτήρα, ενώ θα κριθούν από την κυβέρνηση με βάση το συνολικό μισθολογικό κόστος και όχι τις επιμέρους ρυθμίσεις... Ο δε δανεισμός τους πρέπει να κινηθεί στα επίπεδα του 2003 και να αφορά αυστηρά επενδυτικές δαπάνες, ενώ ζητήθηκε ο περιορισμός των δαπανών για προβολή και επιχορηγήσεις, ειδικά των ζημιογόνων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το πόρισμα ιδιωτικών λογιστικών γραφείων, τα οποία έχουν προσληφθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να ελέγξουν τις οικονομικές καταστάσεις των δημοσίων επιχειρήσεων. Προφανώς η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του δημοσίου, αλλά ούτε και στις διορισμένες από αυτή διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών για την ποιότητα των στοιχείων που κάθε φορά αυτές προσκόμιζαν... Για το 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος αυτού, κατά μέσο όρο οι εισοδηματικές αυξήσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις κινήθηκαν... στα όρια νομιμοφροσύνης που είχε θέσει η κυβέρνηση, αλλά υπήρξαν και ορισμένες υπερβάσεις.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης, επιδιώκοντας για μια ακόμα φορά να κοροϊδέψει την κοινή γνώμη και να πείσει ότι οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις ακολουθούν αντιπληθωριστική πολιτική, «μαγείρεψε» και δημοσιοποίησε νέα... στατιστικά στοιχεία. Το... διά ταύτα τους είναι ότι στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ μειώθηκαν κατά 0,5%!!! Η στατιστική αλχημεία είναι προφανής, αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο μέσα στο 8μηνο τα τιμολόγια της ΔΕΗ ανατιμήθηκαν 2,5%, των ΕΛΤΑ 3,3% και της ΕΥΔΑΠ 2,5%. Και ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν όλο και ακριβότερα τις υπηρεσίες αυτές, οι κυβερνώντες έχουν το θράσος να μιλούν για μείωση των τιμολογίων επειδή στον υπολογισμό τους συνυπολογίζουν κάποιες μειώσεις που έκαναν εταιρίες κινητής τηλεφωνίας από τα ληστρικά τους τιμολόγια.

Για την τιμολογιακή πολιτική του 2004 των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση επιχειρήσεων, ο Ν. Χριστοδουλάκης περιορίστηκε απλώς να πει ότι θα είναι περιοριστική... Στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις αρνητικές για την κυβέρνηση εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της έκθεσης της ΕΕ με τις φθινοπωρινές προβλέψεις (στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004 θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ), δήλωσε ότι συνεχίζονται οι επαφές με τους Κοινοτικούς παράγοντες προκειμένου να καταλήξουν στα τελικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Σκούπα» υπόκλισης στο κεφάλαιο

Ακόμα και τα καταστήματα οπτικών ειδών παραδίδει στις πολυεθνικές η κυβέρνηση με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Το λεγόμενο «νομοσχέδιο σκούπα» του υπουργείου Υγείας συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για να υποστηριχτεί μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα καταγγέλλοντας περαιτέρω μεθόδευση της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Για «διαρθρωτικές αλλαγές πάνω στην ίδια όμως πολιτική αντίληψη» έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης. Τόνισε πως «εμείς πιστεύουμε σε ένα ενιαίο σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα» καθώς και ότι «η υγεία και η ζωή του άλλου είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Με ποια λογική και ποια αντίληψη μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους;».

Αναφερόμενος ενδεικτικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την κάλυψη νοσηλευτικών αναγκών των νοσοκομείων, ο Παναγιώτης Κοσιώνης έκανε λόγο για «ιδιωτικοποίηση από τα κάτω που θα ανέβει προς τα επάνω». Συγκεκριμένα, μιλώντας για το άρθρο 14 του νόμου σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «διακρίνεται από έναν πρωτοφανή κυνισμό» αφού τα νοσοκομεία «επιτρέπεται να αναθέτουν τη φύλαξη ή την καθαριότητα των χώρων ανεξαρτήτως αν η δαπάνη υπερβαίνει το ποσό για την κάλυψη των οργανικών ειδικοτήτων» ενώ οι «νοσηλευτές θα έχουν δικαίωμα να ανοίξουν γραφείο ώστε να ασκούν νοσηλεία» έτσι οι ασθενείς «θα πηγαίνουν στον ιδιώτη νοσηλευτή για μια υποδόρια ένεση, έξω από το σύστημα υγείας». Επίσης όσον άφορα τα ΠΕΣΥ ο Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε ότι «μεταφέρονται αρμοδιότητες των ΠΕΣΥ σε πρόσωπα που θα ασκούν πολιτική χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα συλλογικά όργανα» ενώ προωθείται η «κατάργηση τμημάτων, η μεταφορά και η κατάργηση προσωπικού».

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής υποστήριξε ότι «ο βασικός ιδεολογικός άξονας είναι η αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας» αφού «με τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου γίνεται μια βασική μετατόπιση από την κεντρική εξουσία στις περιφερειακές δομές». Επίσης τόνισε ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει «μια καλύτερη εναρμόνιση των επιτελικών δραστηριοτήτων του υπουργείου με τα περιφερειακά συστήματα υγείας» ώστε «να έχουμε αποκέντρωση αλλά και μια αποτελεσματική εποπτεία».

Εν τω μεταξύ με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής χτες ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην αλλαγή των άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καταστημάτων οπτικών. Ενώ προβλεπόταν η υποχρεωτική ιδιοκτησία του 51% του μετοχικού κεφαλαίου από οπτικό, με την αλλαγή ορίζεται ότι «εταιρίες με οποιαδήποτε μορφή μπορούν να ιδρύουν καταστήματα οπτικών ειδών χωρίς να απαιτείται η πλειοψηφία των διαχειριστών ή μετόχων να είναι οπτικοί ή η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου να ανήκει σε οπτικούς».

  • Παράλληλα χτες ο Π. Κοσιώνης παρεμβαίνοντας σε ερώτηση σχετικά για τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας που προκάλεσε ο Συνασπισμός, τόνισε ότι «είναι ο βασικότερος τομέας ενός ενιαίου συστήματος υγείας ώστε ολόκληρο το σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει σωστά» σημειώνοντας πως σήμερα ασθενείς «συσσωρεύονται στα εξωτερικά ιατρεία γιατί δεν καλύπτονται από τα κέντρα υγείας» αφού «τώρα τα κέντρα υγείας έχουν υποβαθμιστεί τελείως». Επισήμανε μάλιστα ότι «αυτά δεν είναι τυχαία. Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση» με στόχο τη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση». Ο Παναγιώτης Κοσιώνης πρόσθεσε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι «άνθρωποι που επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία πλήρωσαν 4,7 δισεκατομμύρια δραχμές από τις τσέπες τους».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ