ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Στα 3 μέτρα η λαϊκή στέγη

Με το πλαίσιο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, υπονομεύεται παραπέρα ο θεσμός της λαϊκής κατοικίας - ό,τι έχει απομείνει μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα της τελευταίας 15ετίας - προς όφελος των κατασκευαστών, των τραπεζιτών αλλά και του κράτους

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του στον πλανήτη Γη, ο άνθρωπος αντιμετώπισε το πρόβλημα της στέγης. Κάπου έπρεπε να βάλει το κεφάλι του, για να αντιμετωπίσει τη βροχή, τον καύσωνα και άλλες θεομηνίες που συχνά-πυκνά πλήττουν το γήινο περιβάλλον. Οι σπηλιές, οι καλύβες και άλλα πρόχειρα - εύκολα κατασκευάσιμα - καταλύματα χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό. Ωσπου σήμανε η εποχή της γενικευμένης εμπορευματικοποίησης, η ώρα του καπιταλισμού. Σ' αυτό το στάδιο, οι παραγωγοί πλέον παράγουν όχι για να ικανοποιήσουν δικές τους ανάγκες - κάτι που ήταν κυρίαρχο στους προηγούμενους κοινωνικούς σχηματισμούς - αλλά για την αγορά. Παράγουν για να πωλήσουν.

Τα τρόφιμα, το νερό, τα μέσα παραγωγής αποκτούν μια επιπλέον, σημαντική όμως, ιδιότητα. Γίνονται εμπορεύματα, η γέννησή τους και η ύπαρξή τους εξαρτάται πλέον από τις συνθήκες της αγοράς. Εμπόρευμα στον καπιταλισμό γίνεται και η κατοικία. Αυτό απλά σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν την κατοικία ως αξία χρήσης - δε φτιάχνουν δηλαδή κατοικίες για να ικανοποιήσουν ανθρώπινες κοινωνικές ανάγκες - αλλά ως αξία, ως πηγή κέρδους. Ο εργολάβος-καπιταλιστής προκαταβάλλει κεφάλαιο για μέσα παραγωγής (μηχανές και οικοδομικά υλικά) και μισθώνει εργατική δύναμη. Ο μισθωμένος εργάτης, με τη σειρά του, αποτελεί για τον επιχειρηματία των οικοδομών πηγή παραγωγής υπεραξίας, η ζωντανή εργασία του χτίστη, του σοβατζή, του μαρμαρά, του ηλεκτρολόγου, η οποία μεταμορφώνει τα σκόρπια οικοδομικά υλικά σε στέρεο οικοδόμημα, αποτελεί την πηγή του κέρδους.

Το απλοϊκό αυτό παράδειγμα αποτελεί τη βάση, ώστε να εξηγηθεί πώς η κατοικία, σε συνθήκες καπιταλισμού, λειτουργεί ως εμπόρευμα. Ετσι μπορούν να εξηγηθούν και μία σειρά από φαινόμενα, όπως αυτό της κερδοσκοπίας στα ακίνητα, το οποίο στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα έντονο.

Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι...

Η οικοδομή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γνωρίζει νέα άνθηση, ανάλογη με αυτή των δεκαετιών του '50 και του '60. Ειδικά μετά το σπάσιμο της φούσκας του Χρηματιστηρίου το 1999, πολλά κεφάλαια βρήκαν επενδυτική διέξοδο στον οικοδομικό τομέα. Η αντιπαροχή στις μέρες μας γνωρίζει νέα πεδία δόξας... Φυσικά η οικοδομή, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο τόσα κεφάλαια, ώστε να θεωρείται η ...λοκομοτίβα της οικονομικής ανάπτυξης, δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των εργολάβων. Ρόλο, και μάλιστα σοβαρό, διεκδικούν τόσο το τραπεζικό κεφάλαιο, όσο και το καπιταλιστικό κράτος. Η ...αγία αυτή τριάδα είναι που απομυζά την υπεραξία που δημιουργείται γύρω από την οικοδομή και οδηγεί την κούρσα της κερδοσκοπίας σε γη και κατοικία, που εκδηλώνεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, με την αυξημένη συσσώρευση πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2003 (το 2001 μεσολάβησε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών) οι τιμές των ακινήτων στις αστικές περιοχές αυξήθηκαν κατά 36,9%, ενώ στην Αθήνα η αύξηση έφτασε το 42,1%.

Η αβεβαιότητα που δημιούργησε έντεχνα το υπουργείο Οικονομικών, από τις αρχές του χρόνου, για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων προκάλεσε την αύξηση όχι μόνο της πελατείας στις πολεοδομίες και στην εφορία, αλλά και νέες αυξήσεις των εμπορικών τιμών. Σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία, οι εμπορικές τιμές των ακινήτων από τις αρχές του χρόνου έχουν αυξηθεί κατά 20%. Η αλματώδης άνοδος των τιμών των ακινήτων ωθεί ορισμένους να μιλούν για νέα φούσκα, η οποία κάποια στιγμή θα σκάσει... Εως τότε, όσοι ασχολούνται με το κύκλωμα απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους...

Οι τραπεζίτες βλέπουν τα στεγαστικά δάνεια να απογειώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων από 11,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2000, το Μάη του 2005 έφτασαν τα 36,5 δισ. ευρώ. Σε 4,5 δηλαδή χρόνια υπερτριπλασιάστηκαν. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, με το φόβο των επερχόμενων φορολογικών αλλαγών, οι τράπεζες δεν προλαβαίνουν να υπογράφουν συμβάσεις στεγαστικών δανείων. Στέλεχος μεγάλης τράπεζας ανέφερε στο «Ρ» ότι σε όλο το 2005 κάθε βδομάδα οι αιτήσεις δανείων φτάνουν τα 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2004 το σχετικό ποσό ανερχόταν σε 2,7-2,8 εκατ. ευρώ.

Λάδι στην κερδοσκοπία ρίχνει φυσικά και το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος, που έχει δει την οικοδομή σαν τη χρυσοτόκο όρνιθα για τα κρατικά ταμεία. Ο δε μηχανισμός των αντικειμενικών αξιών έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων. Φυσικά οι κυβερνήσεις (τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ) υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών κρίνονται επιβεβλημένες λόγω των αυξήσεων των εμπορικών τιμών. Από την πλευρά τους οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ωθούν ανοδικά τις εμπορικές τιμές... Στην ουσία, κοροϊδεύουν τον κόσμο, καθώς και οι δύο πλευρές κινούνται με τα κριτήρια της αγοράς, την οποία ελέγχουν οι ίδιοι...

Ταξική επιλογή

Φυσικά, η φορολογική αντιμετώπιση της λαϊκής στέγης, από την πλευρά του αστικού κράτους, είναι καθαρά ταξική. Από τη μια πλευρά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων. Ελέω νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι μεταβιβάσεις μετοχών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού φορολογούνται με συντελεστή 1,2%. Επίσης, με τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, η φορολογία κερδών των επιχειρήσεων μειώθηκε από το 35% σε 25%. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη και τα άλλα προνόμια (αφορολόγητα αποθεματικά), η πραγματική φορολογία φτάνει δε φτάνει το 10%.

Την ώρα όμως που η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει τη φορολογία του κεφαλαίου, την ίδια ώρα ετοιμάζεται να φορτώσει νέα βάρη στη λαϊκή στέγη με:

  • Την εισαγωγή ΦΠΑ 19% στην απόκτηση νεόδμητης κατοικίας
  • Την καθιέρωση του Φόρου Αυτόματου Υπερτιμήματος (για μεταβιβάσεις παλιών οικοδομών) με συντελεστές 5%-25%
  • Τις σχεδιαζόμενες μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει παιγνίδι με τα αφορολόγητα της πρώτης κατοικίας, αλλά και με το ίδιο το καθεστώς της πρώτης κατοικίας για να σπρώξει τον κόσμο στις εφορίες. Κοντολογίς, συμπεριφέρεται στον κόσμο σαν σε ζώα. Αλλοι προτιμούν να το λένε φορολογικά υποζύγια...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΞΟΔΟΣ

(θάλασσα και βουνά)

ΔΕΝ σ' αφήνει εύκολα η συνήθεια του ρεπορτάζ και δεν κόβονται οι δεσμοί μαζί του όσο κι αν τα χειρόγραφα πια δεν είναι καθημερινά. Κάπου κάπου οι επιθυμίες ξυπνούν όσο κι αν αυτές δεν πέφτουν στο χαρτί και μένουν στα λόγια, στην κουβέντα.

ΚΙ ΑΥΤΗ η επιθυμία να ρωτήσεις, να μάθεις έρχεται την καλοκαιριάτικη ώρα, όταν βλέπεις την έξοδο των μυρίων, τις χιλιάδες του κόσμου, που με λαχτάρα κυνηγάει τον τόπο της ανάσας, της ξεκούρασης. Που βιάζεται να φύγει από την εφιαλτική πολιτεία, για να περάσει τις μετρημένες της άδειας μέρες.

ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ πολλά απ' αυτούς που είναι πια έτοιμοι και βιάζονται να μη χάσουν ούτε μια στιγμή από την έξοδό τους και έχεις νέα από πρώτο χέρι για τόπους που γράφτηκαν στο τεφτέρι του καλοκαιριού κι έμειναν και μένουν άπιαστοι.

ΑΚΡΙΒΟ και τσιμπημένο το καλοκαίρι έχει σφίξει τα λουριά κι έχει λιγοστέψει στο έπακρο τις μέρες της ξεκούρασης. Βάσανα μεγάλα όταν στο λογαριασμό μπαίνει κι η οικογένεια. Τα μετράς και μετρημό δεν έχουν από την ώρα που ξεκινάς όσο να γυρίσεις πάλι οίκαδε.

ΕΙΝΑΙ τα κυκλαδονήσια από τα πρώτα πρώτα που είναι κι εφέτος στόχος της καλοκαιρινής εξόδου. Νησιά, νησάκια, αλλά και βράχοι της μοναξιάς για όλα τα γούστα. Μαθαίνεις για όλα και για τα πλοία τους «μαθουσάλες» που κι εφέτος φρεσκολουστραρισμένα «ιδροκοπούνε» στο κουβαλητό κι όποιον πάρει ο χάρος...

ΗΤΑΝ η Αμοργός αυτή που πρωτοβγήκε πάνω στην κουβέντα, που άνοιξα με συνάδελφο πολυταξιδεμένο, που κι εφέτος έχει βάλει πλώρη για το αγαπημένο αυτό νησί.

ΔΕΝ είχαμε περάσει τότε από της Αμοργού τ' ακρογιάλι, γιατί ο λαχνός μας έφερε εξόριστους στην Ικαριά τόπος αγαπητός, φιλόξενος που θέλεις να μπορέσεις να τον περπατήσεις, όσο μπορείς και τώρα. Συναπάντημα μακρινό με το νησί. Συναπάντημα με μνήμες, με αξέχαστους συντρόφους.

ΔΕΝ πρόλαβα να ρωτήσω μια συνάδελφο για του καλοκαιριού τα σχέδια κι άρχισε να μου ανοίγει τη σελίδα της ομορφιάς και της ησυχίας που χουν τα Κύθηρα με την ταυτόχρονη υπενθύμιση πως εκεί υπάρχει και του σπιτιού η ρίζα. Κι είναι μεγάλη βοήθεια να 'χεις σπιτικό, να 'χεις αποκούμπι τούτους τους δύσκολους καιρούς.

ΔΕΝ είναι βέβαια η μοναδική της κουβέντας που θύμισε το χωριό και του πατρικού σπιτιού το στήριγμα στου καλοκαιριού την έξοδο, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή ζωντανεύουν τα χωριά μας που ζούνε την επιστροφή του κόσμου τους.

ΜΕ το Πήλιο και τις ανατολικές ακρογιαλιές του η κουβέντα με τον Γιώργη τον Τσαπόγα. Χρήσιμες προσθήκες στα δικά σου τρεξίματα, στις έρευνες στους πανέμορφους αυτούς τόπους. Εγγραφές παλιές που τις φρεσκάρει αυτή η ανοιχτή συζήτηση με κάθε σημείο, που φέρνει στο ταξίδι τα προικιά της ομορφιάς και της φρεσκάδας.

ΑΝΟΙΧΤΗ πάντα η πρόσκληση για τα Περτουλιώτικα λιβάδια αλλά και την Αγόριανη, γαργαλιστικά πάντα του Ζαγοριού τα καλέσματα στου Δεκαπενταύγουστου τα πανηγύρια.

ΣΤΗΝ καλοκαιρινή έξοδο των διακοπών είναι κι εκείνοι που δεν αφήνουν τη βουνίσια τους στράτα. Και βεβαιώνουν την παρουσία τους στην πλατεία του χωριού, κάτω από τα θεόρατα πλατάνια δίπλα στις βρύσες με τα κρουστάλλινα νερά.

ΑΛΛΟΙ από τις στράτες της Ρούμελης άλλοι από την πλευρά της Θεσσαλίας σκαρφαλώνουν ο καθένας στην αϊτοφωλιά του. Κι εκεί ζωντανεύουν το χωριό και το πατρικό τους. Αυτή την ώρα είναι που περιμένουν τα ορεινά χωριά για ν' ακουστούν χαρούμενες παιδικές φωνές και ν' αντηχήσουν γάμου τραγούδια.

ΤΕΛΕΙΩΜΟ όμως δεν έχει η κουβέντα που ανοίγεις για την καλοκαιρινή έξοδο, για τα όνειρα του ταξιδιού και της ξεκούρασης. Για τις μέρες που σου έχουν απομείνει, ώσπου να ξαναρχίσει το μαγγανοπήγαδο.

Η ΘΑΛΑΣΣΑ είναι φυσικά ο πόλος που στην καλοκαιρινή έξοδο έχει το μεγάλο της μερίδιο. Εκεί στην ακρογιαλιά της γαλάζιας απέραντης θάλασσας. Εκεί ψηλά στο πανέμορφο ακρογιάλι του Μύρτου της Κεφαλονιάς. Να σ' αντικρίζω, θάλασσα να μη χορταίνω... όπως την τραγούδησε μοναδικά ο ποιητής του λαού μας ο Κώστας Βάρναλης.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ