ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
Γιορτινά νεανικά ραντεβού σε όλη τη χώρα

Στο Κιλκίς
Στο Κιλκίς
Με πετυχημένες εκδηλώσεις σε νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίστηκε το προηγούμενο διάστημα το ταξίδι του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή! Να προχωράς και εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία».

Μια τέτοια εκδήλωση έγινε το Σάββατο 27 Αυγούστου στο Κόκκινο Φαναράκι, στο λιμάνι της Χίου. Από νωρίς το πρωί, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στόλισαν το χώρο και έφτιαξαν μια μικρή κόκκινη πολιτεία, που στόλισε το λιμάνι και τράβηξε τον κόσμο από κάθε σημείο της προκυμαίας. Στο χώρο υπήρχε έκθεση με θέμα τους «αλύγιστους της ταξικής πάλης», με αρχειακό υλικό αφιερωμένο στους Χιώτες ναυτεργάτες, μέλη της θρυλικής ΟΕΝΟ, που πάλεψαν μέσα από τον ΔΣΕ, και φωτογραφικό υλικό από την περίοδο που λειτουργούσαν οι γυναικείες φυλακές Χίου (1948 - 1949). Επίσης, τη σκηνή πλαισίωνε έκθεση με θέμα το Προσφυγικό, ενώ στο χώρο λειτουργούσε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Το πρόγραμμα άνοιξε με χαιρετισμό από μέλος της ΚΝΕ, συνέχισε με παρουσίαση - ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης για τους Χιώτες ναυτεργάτες του ΔΣΕ, από τον Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Χίου της ΚΝΕ, Απόστολο Αμέντα, ενώ η θεματική ολοκληρώθηκε με μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα από την ομάδα της ΚΝΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ. Ακολούθησε ομιλία από τον Νίκο Ρεμπάπη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Αρτα
Στην Αρτα
Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χίο. Μάλιστα, συγκρότημα προσφύγων άνοιξε και τη συναυλία, τραγουδώντας στα ελληνικά το γνωστό τραγούδι «η Προσφυγιά», προκαλώντας συγκίνηση μέσα από τους στίχους του: «Σε ποια πέτρα, σε ποιο χώμα να ριζώσεις τώρα πια/ κι απ' το θάνατο ακόμα πιο πικρή 'σαι προσφυγιά»...

Το πρόγραμμά τους συνέχισαν με τραγούδια του τόπου τους, ενώ το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι.

Στην Αρτα

Διήμερες ήταν οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ στην Αρτα, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Σκουφά. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ξεκίνησε με το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στους πρώτους νεολαίους κομμουνιστές της Αρτας (1919 - 1940). Αναφορά έγινε στους πρώτους πυρήνες μαθητών, που έπαιξαν σοβαρό ρόλο στον παράνομο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1938, σε συνθήκες φασιστικής δικτατορίας, όταν έγραψαν με καρμπόν χιλιάδες χειρόγραφες προκηρύξεις με τα συνθήματα της Πρωτομαγιάς και κατά της δικτατορίας και τα σκόρπισαν σε όλη την πόλη, με αποτέλεσμα το ξημέρωμα της Πρωτομαγιάς του 1938 να βρει την Αρτα κατακόκκινη. Ακόμα μνημονεύτηκαν τα στελέχη της ΟΚΝΕ στην Αρτα Τάκης Ζάγκας και Φώντας Κολιός που παραδόθηκαν από τη μεταξική δικτατορία και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, ο καπετάνιος του Αρχηγείου Τζουμέρκων Θόδωρος Ζαλοκώστας και ο πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ Ηπείρου Γερονίκος Μίμης που σκοτώθηκε στους Μελισουργούς. Σε αυτό το ταξίδι αναδείχτηκε η ανάγκη ύπαρξης της Κομμουνιστικής Νεολαίας σε όλες τις συνθήκες με την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, μίλησε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα της Παρασκευής έκλεισε με λαϊκό γλέντι με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τους Contrasto όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Στη Δράμα
Στη Δράμα
Μαζική ήταν η προσέλευση του κόσμου και το Σάββατο, που το πρόγραμμα άρχισε στο Στέκι των μαθητών με σύντομη παρουσίαση έκθεσης για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο. Στη συνέχεια, τον τόνο έδωσε το χορευτικό από την Αγία Παρασκευή που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από τη Θράκη και απέσπασε θερμό χειροκρότημα. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τον Στάθη Αρτινό, ο οποίος έκανε διαδρομή στο έντεχνο τραγούδι. Ακολούθησε συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη, στην οποία έδωσαν το «παρών» πλήθος νέοι, ενώ το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Αλέκου Τάτση. Αρκετό ενδιαφέρον υπήρξε για την έκθεση που λειτουργούσε στο χώρο του Φεστιβάλ και αφορούσε τη δράση του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ στη χρονική περίοδο του Μεσοπολέμου.

Στο Ιόνιο

Στην Κεφαλονιά, η κεντρική εκδήλωση στο νησί έγινε στο Πάρκο Νάπιερ, στο Αργοστόλι, το περασμένο Σάββατο.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε ομάδα χορευτών που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς με μεγάλη επιτυχία. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Μουγκογιάννης, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε μουσικό - ιστορικό αφιέρωμα στους αγώνες και το κίνημα της εργατικής τάξης της Κεφαλονιάς τις δεκαετίες 1920 - 1930, που επιμελήθηκε ομάδα μελών της Τομεακής Οργάνωσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία από το συγκρότημα Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και του τμήματός του στην Κεφαλονιά, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων επισκεπτών, έκθεση βιβλίου της ΣΕ και παιδότοπος.

Στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας έγινε, επίσης, το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη, η κεντρική εκδήλωση του 42ου Φεστιβάλ στο νησί.

Τους καλεσμένους καλωσόρισε ο Χρήστος Καμπέρης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης Λευκάδας της ΚΝΕ στην Εξάνθεια και στην Καρυά, που ανέδειξαν ιστορικές πλευρές από τη δράση του Αρχηγείου Ξηρομέρου - Λευκάδας του ΔΣΕ. Ακολούθησε στη συνέχεια βιντεοπροβολή για τους πρόσφυγες και τον πόλεμο που είχε επιμεληθεί η Οργάνωση Πελοποννήσου της ΚΝΕ και αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από τους μουσικούς: Βαγγέλη Βερροιώτη (κιθάρα), Χρήστο Μίσκο (κιθάρα, τραγούδι), Κώστα Γουρζή (κιθάρα) και Κατερίνα Τουτουδάκη (τραγούδι). Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με την ορχήστρα του Βαγγέλη Κορακάκη.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στη δράση του ΔΣΕ, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και μπαρ.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, τις προηγούμενες μέρες, οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ σε Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα και Κιλκίς. Πολλοί νέοι έδωσαν και φέτος το «παρών», άκουσαν και συζήτησαν την πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό, παρακολούθησαν τις πολύμορφες εκδηλώσεις και διασκέδασαν.

Στη Δράμα, μίλησε ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Σε ένα ταξίδι από τους Ελληνες που μπάρκαραν για την Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής και από τη μεταπολεμική μετανάστευση στη Γερμανία μέχρι τα σημερινά κύματα των προσφύγων στο Αιγαίο, αναδείχτηκαν οι αιτίες του φαινομένου: φτώχεια, ανεργία, ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέντρισε και η έκθεση που λειτουργούσε στο χώρο για το Μάη του '36, αλλά και οι εκδόσεις στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλίες των νεανικών συγκροτημάτων, Believe και Countless Wounds.

Στο Κιλκίς, μίλησε ο Θοδωρής Αθανασιάδης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα άνοιξε με συναυλία από το rock συγκρότημα Northwave, ενώ συνεχίστηκε με ποντιακό γλέντι από νέους της περιοχής. Στο χώρο λειτούργησε και Παιδότοπος με πρωταγωνιστές τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

Στην Καστοριά, μίλησε η Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, έγινε αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, συναυλία από ροκ συγκρότημα και λαϊκό γλέντι.

Στη Φλώρινα, μίλησε ο Νόντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το βίντεο που προβλήθηκε για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα και την ΕΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε παραδοσιακό γλέντι με χάλκινα από μαθητικό συγκρότημα και λαϊκό γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ