ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
Το έργο του σύμβολο των εκμεταλλευόμενων όλου του κόσμου

Τη βαθιά τους θλίψη εκφράζουν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο

Σε διαδήλωση του Μεξικάνικου ΚΚ τη δεκαετία του '70
Σε διαδήλωση του Μεξικάνικου ΚΚ τη δεκαετία του '70
Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο συνεχίζουν με μηνύματά τους να αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη, υπογραμμίζοντας την άρρηκτη σύνδεση του έργου του με τους αγώνες όλων των λαών.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μια επιβλητική μορφή στο μουσικό και πολιτιστικό στερέωμα και διατήρησε την αφοσίωσή του στους εργάτες και τους καταπιεσμένους. Η μουσική του είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «στην Ιρλανδία συνδέεται επίσης με ποιήματα του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα Μπρένταν Μπίαν, τα οποία μεταφράστηκαν στα Ελληνικά το 1966 και ηχογραφήθηκαν στον δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη "Ενας όμηρος"».

«Η μουσική και η ζωή του είναι συνδεδεμένα με τους αγώνες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και διεθνώς, για έναν καλύτερο κόσμο», τονίζουν με κοινό μήνυμά τους το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας και το Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Ολλανδίας, υπενθυμίζοντας επίσης ότι «το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης ανακάλυψε στην Ολλανδία την τραγουδίστρια Λίσμπεθ Λιστ και εντυπωσιάστηκε από τη φωνή της. Το 1967 κυκλοφόρησαν τον δίσκο με τίτλο: "Η Λίσμπεθ Λιστ τραγουδάει Θεοδωράκη". Το πρώτο μέρος του δίσκου περιείχε τον κύκλο τραγουδιών για το "Μαουτχάουζεν", μεταφρασμένο στα Ολλανδικά (...) Το δεύτερο μέρος του δίσκου περιείχε τραγούδια του Ιρλανδού Ρεπουμπλικανού ποιητή Μπρένταν Μπίαν (...) Οταν ο δίσκος κυκλοφόρησε στην Ολλανδία, ο Θεοδωράκης ήταν φυλακισμένος από τη χούντα των συνταγματαρχών».

Μ. Θεοδωράκης - Μ. Φαραντούρη - Φ. Κάστρο
Μ. Θεοδωράκης - Μ. Φαραντούρη - Φ. Κάστρο
«Για το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα ο Μίκης έπαιξε έναν ιδιαίτερο ρόλο. Η αλληλεγγύη με την Ελλάδα επηρέασε τη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του νεαρού τότε DKP. Η πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη δικτατορία και η αλληλεγγύη με την πάλη αυτή είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με τον Μίκη», επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή του το Γερμανικό ΚΚ, υπογραμμίζοντας ότι «αν και πέθανε ο Μίκης, τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να ζουν και να μας συντροφεύουν στην ώρα του τελικού θριάμβου».

«Το έργο του αποτελεί σύμβολο των αγώνων του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης, όλων των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων του κόσμου», αναφέρει στο μήνυμά του το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας.

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «είναι ένα υπόδειγμα πολιτιστικής μάχης ενάντια στην αδικία και τη μοιρολατρία, ένα κάλεσμα αντίστασης, μάχης και ελπίδας για τους λαούς, για την ελευθερία και τα δικαιώματά τους», τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας.

Συλλυπητήρια μηνύματα προς το ΚΚΕ και την οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη έστειλαν επίσης το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το ΚΚ Πακιστάν.

Αρρηκτοι δεσμοί με την Επανάσταση και τον λαό της Κούβας

Σε δήλωσή του που ανάρτησε στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κούβας και ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, σημείωσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης απεβίωσε και όλος ο κόσμος θρηνεί μαζί με την Ελλάδα, για έναν από τους μεγαλύτερους μουσικούς όλων των εποχών. Θρηνεί και η Κούβα που πάντα είχε την αγωνιστική του αλληλεγγύη. Ας ηχήσει στη μνήμη του το "Canto General"!».

Τη «σχέση αγάπης και διεθνιστικής αλληλεγγύης του Μίκη Θεοδωράκη με την Επανάσταση της Κούβας και τον αδάμαστο λαό της» υπογραμμίζει και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, αποχαιρετώντας με συγκίνηση τον Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτικό μέλος του και πρόεδρό του για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Η σχέση αυτή με την Κουβανική Επανάσταση, τονίζει, «διατηρήθηκε αμείωτη από τη νίκη της, από το πρώτο ταξίδι του στο νησί το 1962, όταν γνώρισε και έγινε φίλος με τον Τσε Γκεβάρα και τον Φιδέλ Κάστρο. Σαν επαναστάτης καλλιτέχνης, όπως τον αποκάλεσε ο Φιδέλ Κάστρο το 1981, μετά την παρουσίαση του "Κάντο Χενεράλ" του Πάμπλο Νερούδα στην Αβάνα, ο Μίκης Θεοδωράκης υπερασπίστηκε πάντα τους αγώνες των λαών και ιδιαίτερα την Κουβανική Επανάσταση, πρόθυμος να συνδράμει κάθε προσπάθεια απόκρουσης των επιθέσεων του ιμπεριαλισμού και της προπαγάνδας του».

Αντίστοιχα, η Ελληνική Πρωτοβουλία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας, αποχαιρετώντας τον Μίκη Θεοδωράκη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «τίμησε με το παγκόσμιο κύρος του την Επιτροπή μας, υπογράφοντας το κείμενο υποστήριξης της πρότασης για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς της Κούβας και αποδεχόμενος την πρότασή μας, να αποτελέσει τον Επίτιμο Πρόεδρο» της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για τον σκοπό αυτό.

Ανεξάντλητο το έργο του

Πραγματικά ανεξάντλητο είναι το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Ορισμένα από τα πιο σπουδαία κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη:

Κύκλοι τραγουδιών: «Επιτάφιος», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία Α', Β', Γ' και Δ'», «Λιποτάκτες», «Επιφάνια», «Ενας Ομηρος», «Μικρές Κυκλάδες», «Μαουτχάουζεν», «Ρωμιοσύνη», «Αρκαδίες 1-Χ», «Ηλιος και Χρόνος», «Τα τραγούδια του Αντρέα», «18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», «Τα Λαϊκά», «Μυθολογία», «Νύχτα Θανάτου», «Μπαλάντες», «Οι Γειτονιές του Κόσμου», «Διόνυσος», «Φαίδρα», «Μια θάλασσα», «Τα Λυρικά», «Βεατρίκη», «Ως αρχαίος άνεμος», «Λυρικότερα», «Λυρικότατα», «Ερημιά», «Οδύσσεια», «Τα Παιδικά», «Αρκαδίες», «Στην Ανατολή», «Ραντάρ», «Χαιρετισμοί», «Αρκαδίες», «Ασίκικο Πουλάκη», «Τα τραγούδια του Αγώνα» κ.ά.

Συμφωνικά και Μουσική Δωματίου: 1η, 2η, 3η, 4η, 7η Συμφωνία, Κατά Σαδδουκαίων, Canto Olympico, Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο, Σεξτέτο, Το Πανηγύρι της Αση-Γωνιάς, Ελληνική Αποκριά, Κύκλος, Σονατίνα για πιάνο, Σουίτα αρ. 1, 2 και 3, Σονατίνα αρ. 1 και αρ. 2 για βιολί και πιάνο, Κοντσέρτο για πιάνο, Ραψωδία για τσέλο και ορχήστρα, Sinfonietta, Adagio.

Καντάτες και Ορατόρια: «Αξιον Εστί», «Επιφάνια Αβέρωφ», «Πνευματικό Εμβατήριο», «Κατάσταση Πολιορκίας», «Canto General», Λειτουργία Νο 2, «Λόρκα» για φωνή, σόλο κιθάρα, χορωδία ορχήστρα, «Canto Olympico» κ.ά.

Μπαλέτα: «Οι Εραστές του Τερουέλ», «Αντιγόνη», «Ζορμπάς», «Επτά Ελληνικοί Χοροί» (μπαλέτο: Μωρίς Μπεζάρ)

Οπερες: «Καρυωτάκης (Οι μεταμορφώσεις του Διονύσου)», «Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη», «Λυσιστράτη» κ.ά.

Μουσική για θέατρο: «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Ενας Ομηρος», «Εχθρός Λαός», «Προδομένος Λαός», «Καποδίστριας», «Χριστόφορος Κολόμβος», «Περικλής», «Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή», «Το θεριό του Ταύρου», «Μάκβεθ», «Ομορφη Πόλη» κ.ά.

Μουσική για Αρχαίο Δράμα: «Ορέστεια» (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες), «Αντιγόνη», «Ιππής», «Λυσιστράτη», «Προμηθεύς Δεσμώτης», «Οιδίπους Τύραννος», «Εκάβη», «Ικέτιδες», «Τρωάδες», «Φοίνισσες», «Αίας».

Μουσική για τον κινηματογράφο: «Το ξυπόλυτο τάγμα» (Greg Tallas), «Honeymoon» (Michael Powell), «Συνοικία το όνειρο» (Αλέκος Αλεξανδράκης), «Φαίδρα» (Ντασσέν), «Les amants de Teruel» (Raymond Rouleau), «Ηλέκτρα», «Ζορμπάς», «Τρωάδες», «Ιφιγένεια» (Μιχάλης Κακογιάννης), «Ζ», «Κατάσταση πολιορκίας» (Γαβράς), «Σέρπικο» (Sidney Lumet), «Ο Ανθρωπος με το γαρίφαλο» (Νίκος Τζήμας) κ.ά.

Τίμησαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην Κόκκινη Πλατεία

Η Ρωσία τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη, στη διάρκεια εκδηλώσεων το βράδυ της Παρασκευής, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπως ενημέρωσε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, που συνοδεύεται και από σχετικό βίντεο, η πρεσβεία αναφέρει: «Θλιβερή όχι μόνο για την Ελλάδα είδηση. Ολοκλήρωσε την επίγεια πορεία του ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά η μουσική του θα ζει στις καρδιές μας».

Η ελληνική στρατιωτική ορχήστρα «Θησέας» αφιέρωσε την εμφάνισή της στον συνθέτη, ενώ τα πορτρέτα του προβλήθηκαν πάνω στην ελληνική σημαία με φόντο το Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, απέστειλε στον Ν. Δένδια συλλυπητήρια επιστολή για την απώλεια του Μ. Θεοδωράκη, όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι ο μουσικοσυνθέτης είναι γνωστός στη Ρωσία για τους αγώνες του για την ελευθερία και την ειρήνη, καθώς και για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ