ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανοχύρωτη στις πλημμύρες η Θεσσαλονίκη

Σημαντικές επισημάνσεις σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Μια δυνατή μπόρα τον περασμένο Αύγουστο προκάλεσε καταστροφές και έντονα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Μια δυνατή μπόρα τον περασμένο Αύγουστο προκάλεσε καταστροφές και έντονα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη
Ανοχύρωτη από αντιπλημμυρικά έργα είναι η Θεσσαλονίκη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να θρηνήσουμε ακόμη και ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης στο πολεοδομικό συγκρότημα. Αυτό προέκυψε στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, χτες στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία στην Κεντρική Μακεδονία.

Οπως σημειώθηκε, για την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, άμεσης προτεραιότητας, για την πόλη της Θεσσαλονίκης απαιτούνται επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενώ για όλα τα έργα το ποσό αυξάνει στο ύψος των 180 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ ακόμη αναμένονται τα περίπου 147 εκατ. ευρώ (50 δισ. δραχμές) που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, τόσο σε κατοικημένες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όσο και στις πυκνοκατοικημένες πλέον περιοχές των τουριστικών οικισμών, αλλά και στο δάσος του Σέιχ Σου. Ως άμεσης προτεραιότητας κρίνονται η διευθέτηση χειμάρρου Πολίχνης και Κρυονερίου στο Δήμο Συκεών, η κατασκευή 6 λιμνοδεξαμενών στους παραπόταμους του Δενδροποτάμου, η κατασκευή της γέφυρας της οδού Λαγκαδά και Δενδροποτάμου (εκτελείται από τη ΔΕΚΕ). Επίσης η κατασκευή φραγμάτων στο Σέιχ Σου και η διευθέτηση του χειμάρρου Διαβατών. Για την Ανατολική Θεσσαλονίκη επιβάλλεται η αναμόρφωση της υπάρχουσας μελέτης για τη διευθέτηση των χειμάρρων της περιοχής Περαίας - Αγίας Τριάδος.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι περιοχές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση βροχοπτώσεων είναι στη Θεσσαλονίκη οι οικισμοί Βασιλικών, Σταυρού, Ν. Βρασνών, Ασπροβάλτας, Περαίας, Ν. Επιβατών, Αγ. Τριάδας, καθώς και το Καλοχώρι. Επίσης όλες οι αγροτικές εκτάσεις και οι οικισμοί που βρίσκονται στις υπώρειες των ανατολικών κλιτύων του Ολύμπου, από τη Ν. Εφεσο Κατερίνης μέχρι τον Πλαταμώνα. Η παραλία Κατερίνης. Οι παρόχθιοι οικισμοί της λίμνης Βόλβης. Οι οικισμοί Λουτρακίου, Ορμας και Πολυκάρπης στην επαρχία Αλμωπίας Πέλλας.

Ανάλογα μεγάλα ποσά απαιτούνται και για την προστασία και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα τονίστηκε η ανάγκη κατασκευής φραγμάτων, διευθέτησης των κοιτών ποταμών και χειμάρρων, αλλά και η ενίσχυση ευαίσθητων περιοχών, όπως η παράκτια γραμμή Καλοχωρίου - Γαλλικού.

Η ΔΕΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την κατασκευή φραγμάτων σε εντοπισμένες θέσεις σε διάφορους υδάτινους αγωγούς και έχει προτείνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ τη μελέτη και κατασκευή τους. Τα φράγματα που προτείνονται είναι: φράγμα Αλμωπαίου (Καλής) στην Αλμωπία, φράγμα Ηλιολούστου στην περιοχή του Πολυκάστρου, φράγμα Ποντοηράκλειας στο Ν. Κιλκίς, φράγμα Φανού Παιονίας στο Ν. Κιλκίς. Επίσης, φράγμα Γουμένισσας στο Ν. Κιλκίς, φράγμα Ολυνθίου Ν. Χαλκιδικής, φράγμα Χαβρία στο Ν. Χαλκιδικής, φράγμα Μεταξοχωρίου στο Ν. Κιλκίς, φράγμα Κριθιάς στο χείμαρρο Ν. Σάντας, φράγμα Κρασοπουλίου στο Ν. Ημαθίας, φράγμα Γράμμου στο Ν. Πέλλας.

«ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»
Να αποδοθεί στην πόλη ο χώρος του Γ΄ Σώματος Στρατού

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει αναπτύξει η Δημοτική Παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» για τη χρήση των χώρων του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιπροσωπεία της παράταξης, αποτελούμενη από τους δημοτικούς συμβούλους Αγ. Σαχίνη και Γ. Μπουτάρη και τα μέλη της Γραμματείας Λ. Κωνσταντινίδη, Κ. Δρούτσα, Ολ. Καΐκα και Σ. Βαρδαλή, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ), Κ. Λοΐζο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Κ. Νικολάου και Θ. Παπά, καθώς και τον πρόεδρο Σ. Τζακόπουλο και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.

Στις συναντήσεις συζητήθηκε η πρόταση της δημοτικής παράταξης για την αναγκαιότητα να διεκδικήσουν όλοι οι φορείς της πόλης, συντονισμένα, τη μη εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στο συγκεκριμένο χώρο, τονίζοντας την αντίθεση του λαού της πόλης σ' αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης, και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πράσινου και πολιτισμού, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του Δημαρχιακού Μεγάρου στο παραδοσιακό κτίριο του Γ΄ Σώματος, ώστε να μη χαθεί και ο τελευταίος ελεύθερος χώρος στο κέντρο της πόλης.

Η πρόταση της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» βρήκε ανταπόκριση στις συναντήσεις. Διαπιστώθηκε η συμφωνία όλων των πλευρών ότι δεν πρέπει στο χώρο του Γ΄ Σώματος Στρατού να εγκατασταθεί το στρατηγείο του ΝΑΤΟ και ότι ο χώρος αυτός πρέπει να αποδοθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης και να γίνει χώρος πράσινου, όπως και όλοι οι χώροι των στρατοπέδων που είναι μέσα στον ιστό της πόλης.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη για νέο σχεδιασμό της πόλης με βάση τις νέες εξελίξεις και τα δεδομένα και η ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων της πόλης για την επιτυχία των σκοπών αυτών.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Επιβεβαιώνεται η ακαταλληλότητα του νερού

Επιβεβαιώνεται το πρόσφατο δημοσίευμα του «Ρ», σύμφωνα με το οποίο το νερό σε μια σειρά από δήμους και χωριά της Λευκάδας είναι ακατάλληλο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του νησιού με θέμα τα «Αποτελέσματα δειγματοληψιών πόσιμου νερού», το οποίο υπογράφει ο διευθυντής Θ. Γκουρνέλης, μόνο για το Δήμο Απολλωνίων, μετά από τον τελευταίο έλεγχο που έγινε στις 6 Οκτώβρη, σε τέσσερα χωριά το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση.

Τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Απολλωνίων, που διαθέτουν ακατάλληλο νερό, είναι του Αγίου Πέτρου, της Σύβρου, Χορτάτων και Νικολή. Μάλιστα, μη πόσιμο είναι και το νερό της πηγής Αρετούσας, μία από τις δύο που διαθέτει ο δήμος.

Υπενθυμίζουμε ότι σε όλο το νομό πάνω από 12 χωριά της Λευκάδας που ανήκουν σε τέσσερις δήμους τροφοδοτούνται με ακατάλληλο προς πόση νερό. Οι δήμοι αυτοί είναι: Απολλωνίου, Ελλομένου, Σφακιωτών και της Κοινότητας Καλάμου. Οπως σημείωνε ο Φ. Γκουρνέλης σε τοπική εφημερίδα, το νερό δεν ήταν ακατάλληλο εξαιτίας του πρόσφατου σεισμού των 6,4 Ρίχτερ, αλλά διότι υπάρχει ανεπαρκής χλωρίωσή του, καθώς και πλημμελής συντήρηση και καθαρισμός των δεξαμενών. Οπως λένε πάντως αρμόδιοι του Τμήματος Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας, το νερό που διαθέτει το νησί είναι πολύ καλό, αρκεί, φυσικά, να χλωριώνεται...

Συνεχίζεται η «εκποίηση» της Καλαμαριάς

Συνεχίζουν να βγαίνουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Καλαμαριάς, καθώς ιδιώτες διεκδικούν αποζημιώσεις από την απαλλοτρίωση των οικοπέδων τους για τη διάνοιξη της οδού Πόντου. Εξι νέα ακίνητα και ένα μεγάλο οικόπεδο έχασε αυτή τη βδομάδα ο δήμος κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών, ενώ τις προηγούμενες μέρες κατασχέθηκαν άλλα πέντε διαμερίσματα και τρία οικόπεδα. Σημειώνεται ότι στην προχτεσινή εκποίηση των πέντε διαμερισμάτων εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ανακηρύχτηκε πλειοδότης το ίδιο άτομο.

Ο δήμαρχος Χρ. Οικονομίδης επέρριψε ευθύνες για την όλη κατάσταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο, όπως είπε, είναι αρμόδιο να πληρώσει τις αποζημιώσεις των ιδιωτών. Πρόσθεσε, ότι ο δήμος Καλαμαριάς αναγκάζεται να πληρώνει μέσω των κατασχέσεων αυτών αποζημιώσεις για ένα δρόμο που τον σχεδίασε η κεντρική διοίκηση, χωρίς ανάμειξη του δήμου και ο οποίος δρόμος θα εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλονίκη καθώς θα ενώνει το κέντρο της πόλης με το αεροδρόμιο.

Η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά», ζητάει από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση όλων των Καλαμαριωτών προκειμένου να σταματήσει η εκποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Τέλος, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από το δήμαρχο και όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, επισκέφθηκε χτες την Αθήνα και είχε συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδη. Ο υφυπουργός δήλωσε αδυναμία να αντιμετωπίσει την οικονομική πτυχή του προβλήματος και τους παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ