ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Αυξάνονται δραματικά οι χιλιάδες νεκροί από τους καταστροφικούς σεισμούς

Πολλοί περισσότεροι οι εγκλωβισμένοι, οι τραυματίες και οι άστεγοι | Δεν έχει φτάσει βοήθεια σε πολλές περιοχές

Copyright 2023 The Associated

Αντιμέτωποι με μια ανείπωτη τραγωδία βρίσκονται οι λαοί της Τουρκίας και Συρίας, μετά τις δύο καταστροφικές σεισμικές δονήσεις της Δευτέρας (μεγέθους 7,8 και 7,6 Ρίχτερ) που έπληξαν την ίδια περιοχή σε διάστημα λίγων ωρών, αφήνοντας πίσω τους ισοπεδωμένες ολόκληρες συνοικίες μεγαλουπόλεων.

Ο τραγικός απολογισμός των χιλιάδων νεκρών και τραυματιών αυξάνεται συνεχώς.

Στην Τουρκία, ο υπουργός Υγείας Φ. Κοτζά ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι με τον μέχρι τότε απολογισμό τουλάχιστον 5.434 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31.777 τραυματίστηκαν από τους σεισμούς.

Στη Συρία, τα κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, ενώ προσκείμενη στην αντιπολίτευση ΜΚΟ δήλωσε ότι 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές που ελέγχονται από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στη βορειοδυτική Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Συρία σε τουλάχιστον 1.832.

Ανιση είναι η μάχη που δίνεται και στις δύο χώρες για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό επιζώντων από τα ερείπια. Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα, τα ισοπεδωμένα κτίρια είναι πολλές χιλιάδες, σε πολλές περιοχές δεν έχουν φτάσει ακόμα ενισχύσεις και εφόδια, ενώ ειδικά στη Συρία την τραγωδία μεγαλώνει το απαράδεκτο ευρωατλαντικό εμπάργκο...

Βυθισμένοι στο σκοτάδι, χωρίς συνεργεία διάσωσης

IHA

Μόνο στην Τουρκία η περιοχή που έχει πληγεί εκτείνεται περίπου στα 450 χλμ., από τα Αδανα στη δύση μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στην ανατολή, και στα 300 χλμ. από τη Μαλάτια στον βορρά μέχρι τη Χατάι στον νότο.

Οι τεράστιες ζημιές σε κρίσιμης σημασίας δημόσιες υποδομές, που εγκαινιάζονταν με φανφάρες τα προηγούμενα χρόνια, δυσκολεύουν ακόμα και την πρόσβαση σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές.

Μαζί με τους συνεχείς μετασεισμούς, η έντονη κακοκαιρία (θερμοκρασία το πολύ 0 βαθμοί Κελσίου, σφοδρή χιονόπτωση κ.λπ.) περιπλέκει την ηρωική προσπάθεια χιλιάδων διασωστών, υγειονομικών και άλλων εργαζομένων που πασχίζουν να κάνουν το καθήκον τους για να στηρίξουν άμεσα τους πληγέντες. Οι ίδιες συνθήκες είναι καταδικαστικές για πολλούς εγκλωβισμένους που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή και επιβαρύνουν αφάνταστα τους σεισμόπληκτους, που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στον χιονιά χωρίς τα αναγκαία μέσα.

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στην επαρχία Χατάι, με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο. Οπως δήλωναν χτες στην εφημερίδα «Ντουβάρ» εκπρόσωποι ιατρικών οργανώσεων, στο ίδιο το κέντρο της επαρχίας δεν είχε ακόμα αφιχθεί κανένα σωστικό συνεργείο. Περίπου 2.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει, ανάμεσά τους πολλές πολυώροφες πολυκατοικίες, έχοντας εγκλωβίσει άγνωστο αριθμό οικογενειών... Τόνιζαν δε ότι «τα δημόσια νοσοκομεία στην επαρχία έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές», με «αμέτρητες σορούς να κείτονται» χωρίς καμία καταγραφή... «Κάτοικοι μπαίνουν και βγαίνουν χωρίς κανένα συντονισμό, ψάχνουν σορούς συγγενών τους (...) Σκάβουν σε συντρίμμια με γυμνά χέρια μήπως βρουν συγγενείς τους»...

Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες για την πρωτεύουσα της επαρχίας, Αντάκια (Αντιόχεια). Ολη την προχτεσινή νύχτα το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έμενε βυθισμένο στο σκοτάδι. ΜΜΕ μετέδιδαν ότι εκατοντάδες ομάδες της τουρκικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών (AFAD) εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό Αφιόν - Κονιά, που έκλεισε λόγω χιονόπτωσης, με το σχετικό κομβόι να έχει ακινητοποιηθεί για τουλάχιστον 12 ώρες... Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα «αντανακλαστικά» των κρατικών αρχών λειτούργησαν μια χαρά όταν ομάδα εθελοντών του ΚΚ Τουρκίας προσπαθούσε να οργανώσει επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων και στήριξης τραυματιών, με αστυνομικούς να προσπαθούν να τους εμποδίσουν, την ώρα που δεν υπήρχε στην περιοχή καμία άλλη ομάδα έρευνας και διάσωσης. Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των σεισμόπληκτων, οι αστυνομικοί υποχώρησαν.

Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί πολλές υποδομές. Στο λιμάνι της Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) στη Χατάι ξέσπασε μεγάλη φωτιά - η οποία αργότερα περιορίστηκε - μετά από πτώσεις κοντέινερ εξαιτίας των σεισμών.

Μεγάλες ζημιές επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας Φ. Ντονμέζ στις γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση των εκατομμυρίων αστέγων και τραυματιών.

Φόβοι για πολλαπλάσια θύματα, εκατομμύρια οι σεισμόπληκτοι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία είναι «πιθανώς εκτεθειμένοι, εκ των οποίων 5 εκατομμύρια ευπαθείς άνθρωποι», ενώ τουλάχιστον 1 εκατομμύριο απ' αυτούς είναι μικρά παιδιά.

Ειδικά για τη Συρία, εκπρόσωποι του Οργανισμού μίλησαν για «κρίση πάνω σε πολλαπλές κρίσεις στην πληγείσα περιοχή», χωρίς βέβαια να αναφέρονται στους υπεύθυνους για το δράμα του συριακού λαού. Σημείωσαν ότι «τώρα υπάρχει μια κούρσα με τον χρόνο (...) Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνεται» και πρόσθεσαν ότι προχωρά πάρα πολύ αργά η καταγραφή των ζημιών.

Στο μεταξύ, χθες η κυβέρνηση Ερντογάν έθεσε τις πληγείσες περιοχές σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.

Την ίδια στιγμή, η τραγωδία που βιώνουν εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες αποτελεί για τις αστικές δυνάμεις ευκαιρία προώθησης των δικών τους αντιλαϊκών μεθοδεύσεων. Ετσι, σχολιάζεται μεταξύ άλλων ως «σφήνα» το γεγονός ότι ο Ερντογάν επέλεξε στις πρώτες του επαφές με την αντιπολίτευση να συνεννοηθεί όχι με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, αλλά με την επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ), Μεράλ Ακσενέρ. Να σημειωθεί ότι στις 13 Φλεβάρη επρόκειτο να ανακοινωθεί ο κοινός υποψήφιος για την προεδρία της εξακομματικης «Εθνικής Συμμαχίας» (όπου συμμετέχουν το CHP και το ΙΥΙ), για τον καθορισμό του οποίου φαίνεται ότι υπήρχαν διάφορες διαφωνίες μεταξύ των «6»...

Συρία: Το ευρωατλαντικό εμπάργκο μεγαλώνει την τραγωδία

Την ίδια ώρα, στη Συρία, το απαράδεκτο ευρωατλαντικό εμπάργκο μεγαλώνει την τραγωδία για τον πολύπαθο συριακό λαό, τόσο με τις μεγάλες ελλείψεις που έχει προκαλέσει και αποδεικνύονται κρίσιμες σήμερα, όσο και με τα εμπόδια που θέτει στο να φτάσει βοήθεια στη σεισμόπληκτη χώρα.

Οι σκληρές δυτικές κυρώσεις κατά της Συρίας είχαν ξεκινήσει επί προεδρίας Μπ. Ομπάμα στις ΗΠΑ, εντάθηκαν επί Ντ. Τραμπ και συνεχίζονται απαρέγκλιτα από τον νυν Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έχοντας προκαλέσει αλυσιδωτά τραγικές επιπτώσεις στις συριακές υπηρεσίες Υγείας και Αρωγής, αλλά και σε βασικές υποδομές της χώρας που επλήγησαν από τη 12ετή ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Οργανώσεις αρωγής, όπως η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος κ.ά., ζητούν την άμεση άρση των καταστροφικών και απάνθρωπων κυρώσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους δεκάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους της χώρας.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φ. Μεκντάντ, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν βοήθεια στη Συρία, λέγοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό δεν αποτελούν δικαιολογία για να μην το κάνουν.

Η εικόνα του τελικού απολογισμού παρέμενε θολή, λόγω εμποδίων ακόμα και στην πρόσβαση σε σεισμόπληκτες περιοχές πόλεων όπως το Χαλέπι και η Ταρτούς, αλλά και σε τμήματα της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, που έχουν ισοπεδωθεί από την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων.

Στο φόντο των μεγάλων καταστροφών προωθούνται και κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, με τις περισσότερες αραβικές χώρες να επικοινωνούν με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ για να δώσουν συλλυπητήρια και μηνύματα αλληλεγγύης. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 50 εκατ. δολαρίων, και μέσα στο πρώτο 24ωρο έστειλαν δύο μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη με είδη πρώτης ανάγκης.

Αεροσκάφη με ανθρωπιστική ιατροφαρμακευτική βοήθεια έστειλαν άμεσα το Ιράν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Κατάρ, ενώ σημαντική αρωγή σε είδη πρώτης ανάγκης ανακοίνωσαν η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τυνησία και ο Λίβανος, που διέθεσε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά του για να προωθεί ξένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπ. Σαμπάγκ, συναντήθηκε προχθές το βράδυ στην έδρα του οργανισμού στη Ν. Υόρκη με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντ. Γκουτέρες, στον οποίο ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά για βοήθεια, διαβεβαιώνοντας πως αυτή θα φτάσει και θα διανεμηθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους, ανεξαρτήτως στρατοπέδου που επέλεξαν στη διάρκεια του πολέμου.

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη σωτηρία του λαού

Το κέντρο κρίσης που έστησαν εθελοντές του ΚΚ Τουρκίας στην Αντάκια, για τον συντονισμό της βοήθειας και την πρώτη περίθαλψη τραυματιών
Το κέντρο κρίσης που έστησαν εθελοντές του ΚΚ Τουρκίας στην Αντάκια, για τον συντονισμό της βοήθειας και την πρώτη περίθαλψη τραυματιών
«Θα βγούμε όλοι από αυτά τα ερείπια... Και θα δημιουργήσουμε μια πολύ όμορφη χώρα στην οποία θα ζούμε ανθρώπινα...»

Με τέτοια και άλλα παρόμοια μηνύματα να στέλνονται μέσα από ανακοινώσεις αλληλεγγύης που μοιράζονται σε όλη τη χώρα, για να οργανωθεί η πολύμορφη έμπρακτη λαϊκή αλληλεγγύη προς τους πληγέντες, οι Οργανώσεις του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) μπαίνουν με κάθε τρόπο στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη σωτηρία του λαού στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ηδη εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΤΚΡ με διάφορες κρίσιμες ειδικότητες έχουν φτάσει στις περιφέρειες που έχουν ισοπεδωθεί από τους σεισμούς, συγκροτούν ομάδες έρευνας και διάσωσης σε περιοχές όπου δεν έχουν φτάσει ακόμα σωστικά συνεργεία, έχοντας διασώσει μέχρι χθες 16 ανθρώπους από τα συντρίμμια, αναλαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη εκατοντάδων τραυματιών, στήνουν κέντρα αλληλεγγύης σε σεισμόπληκτες πόλεις (Αντάκια, Αδανα, Γκαζιαντέπ, Ντιγιάρμπακιρ, Καχραμάνμαρας) για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών και τη διανομή των ειδών πρώτων ανάγκης που συγκεντρώνει η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη.

Στο Ισκεντερούν (μία από τις πιο πληγείσες περιοχές), το «Στέκι Γειτονιάς» του ΤΚΡ ανακοινώθηκε χτες ότι «είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό».

Αλλο ένα φορτηγό με είδη πρώτης ανάγκης φορτώνεται από γραφεία του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη
Αλλο ένα φορτηγό με είδη πρώτης ανάγκης φορτώνεται από γραφεία του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη
Στην Αντάκια, μέλη του ΤΚΡ σχημάτισαν ομάδες έρευνας και διάσωσης, νοσηλείας και διανομής φαγητού, και άρχισαν από την πρώτη στιγμή να επιχειρούν σε γειτονιές της πόλης, ενώ αυτή παρέμενε χωρίς ρεύμα και με τους περισσότερους δρόμους κλειστούς από τα ερείπια. Σύμφωνα με μαρτυρίες μελών του, δεκαώροφα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί και δεν υπάρχει ούτε ένα άθικτο σπίτι στην περιοχή. Βίντεο που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα «Sol Haber» δείχνουν την ομάδα έρευνας και διάσωσης του TKP να βγάζει δύο κοριτσάκια από τα ερείπια, σκάβοντας ακόμα και με τα χέρια για να βγάλει τους εγκλωβισμένους... Μετά απ' αυτό, άλλα τρία άτομα απομακρύνθηκαν από τα συντρίμμια και η ομάδα μετέφερε δεκάδες άτομα στο νοσοκομείο.

Και όλα αυτά παρά τα εμπόδια που βάζουν οι κυβερνητικές και κρατικές αρχές, καθυστερώντας τους ειδικευμένους εθελοντές με διάφορα προσχήματα, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλει το ΤΚΡ, να χάνεται πολύτιμος χρόνος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Παράλληλα, σε όλη τη χώρα η συμβολή στη συγκέντρωση βοήθειας στα γραφεία και στα Στέκια Γειτονιάς του ΤΚΡ αυξάνεται συνεχώς.

Μεταξύ άλλων, χτες στη Σαμψούντα συγκεντρώθηκαν 100 κιβώτια βοήθειας που ετοιμάστηκαν με το «Δίκτυο Αλληλεγγύης για τους Σεισμούς» που δημιούργησε το ΤΚΡ, ώστε «να φτάσουν αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί στη σεισμογενή ζώνη».

Στο Τσανάκαλε, «η βοήθεια που συγκεντρώθηκε στο επαρχιακό μας κτίριο είναι έτοιμη για αποστολή», ενώ χτες αναμενόταν να ξεκινήσει από την περιοχή ομάδα «αποτελούμενη από εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και εθελοντές (...) για να φτάσει στις περιοχές που έχουν ανάγκη απόψε!».

Φορτηγά με υλικά που συγκέντρωσε το ΤΚΡ αναχώρησαν από την Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν στέλνει καμία βοήθεια στον συριακό λαό

Στοιχισμένη απόλυτα με τα ευρωατλαντικά προτάγματα στη Μέση Ανατολή, η ελληνική κυβέρνηση δεν στέλνει καμία βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο CNN, ανέφερε ότι η «κατάσταση» στη Συρία «είναι ακόμη πιο περίπλοκη» από ό,τι στην Τουρκία, προβάλλοντας προκλητικά τον ισχυρισμό ότι «ουσιαστικά δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής», αγνοώντας τη συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Μπ. Ασαντ.

Επιβεβαίωσε δε ότι «μέχρι στιγμής» η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διοχετεύσει βοήθεια στη Δαμασκό.

Την ώρα που κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη για τους εγκλωβισμένους και τους σεισμόπληκτους, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο, για «να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο»...

Αρνήθηκε εξάλλου ότι είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Δαμασκό, επιμένοντας ότι στην κυβέρνηση «εστιάζουμε όλη την παροχή βοήθειας στην Τουρκία αυτήν τη στιγμή». Ερωτηθείς, επίσης, αν θα ζητήσει «έστω προσωρινά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, ώστε να μπορέσει να φτάσει η βοήθεια στη χώρα», απέφυγε να αναλάβει κάθε τέτοια δέσμευση, λέγοντας ότι «πρόκειται για μία πολύ λεπτή και περίπλοκη κατάσταση. Δεν είμαι σε θέση να κάνω οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο αυτήν τη στιγμή για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση»...

Ως παράγοντες μάλιστα που πρέπει να ληφθούν υπόψη ανέφερε το «στάτους κβο του καθεστώτος» της Συρίας και «των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί»...

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και επαναφέροντας τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», προς επιτάχυνση διευθετήσεων, επιστρατεύοντας υποκριτικές αναφορές στην πραγματική φιλία των λαών, είπε ότι «εν τέλει είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές (...) Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι φίλοι. (...) Εν τέλει, δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο ισχυρή εικόνα από αυτή ενός Ελληνα διασώστη και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα επτάχρονο κορίτσι. Αυτές είναι πολύ δυνατές εικόνες, που στο τέλος της ημέρας χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είχε γίνει προσπάθεια να ανοίξουν δίαυλοι με την Αγκυρα ήδη από το πρωί της Δευτέρας, καθώς υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Αννας - Μαρίας Μπούρα, και του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που ειπώθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, πλην της ευχής η τραγωδία να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα, είναι ότι οι δίαυλοι μπορούν να μείνουν ανοιχτοί. Ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν. Η «Καθημερινή» επιμένει ότι «η εκκολαπτόμενη νέα "διπλωματία των σεισμών" πιθανόν να αλλάξει έστω πρόσκαιρα και το τοπίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενόψει των εκλογών», όπως και ότι «η τραγωδία μπορεί να φέρει μια πρόσκαιρη ύφεση στις σχέσεις των δύο πλευρών».

Στη μάχη οι διασώστες της ΕΜΑΚ

Η ομάδα της ΕΜΑΚ (21 μέλη, 2 γιατροί και 3 διασώστες) του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχει σταλεί από την Ελλάδα στην Τουρκία, πραγματοποίησε χτες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης στην πόλη Χατάι.

Με τις επίμονες προσπάθειές τους, οι διασώστες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών και τρία κορίτσια, 11, 9 και 7 ετών. Εδωσαν επίσης τη μάχη να σώσουν ένα ακόμα ανήλικο κορίτσι (αδερφή ενός από τα κορίτσια που διασώθηκαν), το οποίο όπως δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και ανασύρθηκε νεκρό.

Για τους Ελληνες στην Τουρκία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι Ελληνες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στις πληγείσες από τους πρόσφατους σεισμούς περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα: Σταθερό τηλέφωνο (0090312) 4480647, 4480387. Τηλέφωνο Εκτακτης Ανάγκης +90 (0) 530 069 7638. Ε-mail gremb.ank@mfa.gr και site: grcon.ank.mfa.gr

Στην αντίπερα όχθη

Στη Συρία «δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής, άρα πρέπει να δουλέψουμε μέσω διεθνών μεσολαβητών (...) Δεν έχει να κάνει με τη γεωπολιτική, ούτε με την αναγνώριση κανενός καθεστώτος, αλλά να σώσουμε ανθρώπους σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια στη Συρία να γίνουν μέσω ΟΗΕ ή ΕΕ. Δεν είμαστε έτοιμοι να έχουμε αυτές τις συνεννοήσεις σε διμερές επίπεδο με τη Συρία. Είναι λεπτή η κατάσταση. Δεν μπορώ να σχολιάσω λεπτομερώς. Χρειαζόμαστε μια διεθνή απόφαση και να συμφωνήσουμε πώς θα βοηθήσουμε τη Συρία, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες περιπλοκές, το καθεστώς της ηγεσίας και τις επιβληθείσες κυρώσεις». Αυτά έλεγε χτες σε συνέντευξή του στο CNN ο πρωθυπουργός σχετικά με την κατάσταση που δημιούργησε ο σεισμός στη Συρία. Αλήθεια, αφού «δεν έχει να κάνει με τη γεωπολιτική», τότε γιατί η κυβέρνηση δεν συζητάει με την εκλεγμένη κυβέρνηση του Προέδρου Ασαντ για την αποστολή βοήθειας, όπως στην Τουρκία; Και αφού η προτεραιότητα είναι «να σώσουμε ανθρώπους», τότε γιατί δεν παρακάμπτει τις ευρωατλαντικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, για να βοηθήσει στη διάσωση και στη στήριξη των σεισμόπληκτων; Στήριξη και αλληλεγγύη «αλά καρτ» από την κυβέρνηση, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με κριτήριο τους ανταγωνισμούς και τις συμμαχίες στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Στην αντίπερα όχθη της γνήσιας και «άνευ όρων» ταξικής αλληλεγγύης που εκφράζουν με κάθε τρόπο εκατομμύρια λαού στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ