ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΚΕΡΚΥΡΑ
Η Ιστορία του Φεστιβάλ συμπυκνώνει τον αναντικατάστατο ρόλο του Κόμματος στην πάλη για την κοινωνική επανάσταση και τον σοσιαλισμό

Στις εκδηλώσεις μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κέρκυρα το βράδυ του Σαββάτου, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλία από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η μαζική παρουσία Κερκυραίων κάθε ηλικίας στον φιλόξενο χώρο της Ανω Πλατείας επιβεβαίωσε τους αδιάλειπτους αγωνιστικούς δεσμούς του Κόμματος και της ΚΝΕ με τις λαϊκές οικογένειες στο νησί.

Στον χώρο του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν δύο επίκαιρες συζητήσεις. Η μία την Παρασκευή στο Στέκι Εργαζομένων, με θέμα «Εργασιακός καύσωνας στην Κέρκυρα του Τουρισμού» και ομιλητές τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ Σπύρο Κανταρέλη, πρόεδρο του ΔΣ του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και Γιάννη Λασθιωτάκη, γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας. Η δεύτερη συζήτηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Φοιτητικό Στέκι, με ομιλήτρια την Ελλη Σωτηροπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θέμα τις ανάγκες του σημερινού πανεπιστημίου.

Το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών τράβηξε η θεματική έκθεση που δέσποζε στον χώρο για τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κέρκυρα, με αφετηρία το πρώτο, το 1977. Τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ κέρδισε ο Παιδότοπος, με το Στέκι του «κόκκινου Αερόστατου». Δεκάδες παιδιά ξέδωσαν στα θεματικά εργαστήρια που στήθηκαν στον χώρο. Μάλιστα οι διοργανωτές το Σάββατο τους επιφύλαξαν μια έκπληξη, με την παρουσίαση - επίδειξη αθλημάτων, ενώ ακολούθησε συζήτηση για τον αθλητισμό, με τη συμμετοχή νέων αθλητών. Ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ είχε το Περίπτερο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με τη συμμετοχή του ΕΣΥΝ και του «Διάπλους».


Η δε Μουσική Σκηνή φιλοξένησε την Παρασκευή το τοπικό συγκρότημα Clockwork Orange, αφιέρωμα στα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» από τον Αλέξανδρο Κρασάκη και τον Σταύρο Σκορδίλη, και έκλεισε με μεγάλη συναυλία με την Νεφέλη Φασούλη. Το Σάββατο η «Συντροφιά από το Βαλάνειο» παρουσίασε τραγούδια α-καπέλα, και η βραδιά έκλεισε με μεγάλη συναυλία από την Ρίτα Αντωνοπούλου και τους «Ρεβάνς».

Τα 50 χρόνια Φεστιβάλ είναι ένας εργατικός - λαϊκός, επαναστατικός πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός

Στο ξεκίνημα της ομιλίας της η Ελένη Μπέλλου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στην ιδεολογική, πολιτική και πολιτιστική δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ με σκοπό την ταξική - πολιτική αφύπνιση πρώτα απ' όλα των νέων. Σημείωσε ότι το Φεστιβάλ έδωσε βήμα έκφρασης και επικοινωνίας σε καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τους ηρωικούς άθλους του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι και η Κέρκυρα έχει τη δική της τέτοια Ιστορία, το Λαζαρέτο ως φυλακή και τόπο βασανιστηρίων, καθώς επίσης ποιητές και καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την Οκτωβριανή Επανάσταση και άλλα γεγονότα της ταξικής πάλης.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα 50 χρόνια Φεστιβάλ είναι ένας εργατικός - λαϊκός, επαναστατικός πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός που έδωσε διέξοδο στην ερασιτεχνική δημιουργία, καλλιέργησε τη συνεργατική στάση, στη δουλειά που στοχεύει σε κοινωνικό έργο και όχι σε κέρδος», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Αυτή η αδιάλειπτη χρονική αλυσίδα των Φεστιβάλ - συνέχισε - κινδύνευσε να σπάσει το 1990, όταν η ένταξη του Κόμματος στο πολιτικό σχήμα του «Συνασπισμού της Αριστεράς» οδήγησε βήμα - βήμα στην ακύρωση της οργανωτικής, πολιτικής και ιδεολογικής αυτοτέλειας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Γι' αυτό, συμπλήρωσε, τα 50 αυτά χρόνια του Φεστιβάλ συμπυκνώνουν τα διαχρονικά συμπεράσματα για το ΚΚΕ, την ανάγκη ύπαρξης του Κόμματος ως του αναντικατάστατου φορέα για την κοινωνική ανατροπή του καπιταλισμού και το πέρασμα στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ακολούθως ανέφερε ότι αυτά τα 50 χρόνια σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη κίνηση της Ιστορίας προς τα πίσω, με την ανακοπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, δημιουργώντας σε πλατιές λαϊκές μάζες την εντύπωση ότι τα πράγματα «είναι στάσιμα, δεν αλλάζουν».

«Ούτε η ζωή ούτε η κοινωνία είναι στάσιμη, όπως διαπιστώνουμε π.χ. με τις επιστήμες και την τεχνολογία», τόνισε, ενώ ανέδειξε τις αντιφάσεις που δημιουργεί στην εποχή μας η παρωχημένη και στάσιμη οικονομική και πολιτική οργάνωση του καπιταλισμού.

Και αναφέρθηκε στις τεχνολογικές προόδους και στα νέα επιστημονικά επιτεύγματα που ενώ θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τον άνθρωπο και τις λαϊκές ανάγκες, ο νέος σήμερα βλέπει δικαιώματα όπως το 8ωρο - 5ήμερο, η κυριακάτικη αργία, η Παιδεία, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των λαϊκών περιουσιών από φυσικές καταστροφές κ.ά. να μπαίνουν στην «κλίνη του Προκρούστη».

Οι λαϊκές ανάγκες θυσία στα συμφέροντα των καπιταλιστών

Με αφορμή το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετώπισαν πολλές περιοχές και η Κέρκυρα φέτος το καλοκαίρι, αλλά και τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που έζησε η χώρα, η Ελένη Μπέλλου υπογράμμισε ότι τα περί «κλιματικών αλλαγών» είναι «στάχτη στα μάτια» του λαού προκειμένου να αποδεχτεί ότι είναι ανίσχυρος απέναντι στις φυσικές δυνάμεις και να ασπαστεί την αστική διαχείριση, που αποκρύπτει την ουσία των προβλημάτων αυτών.

Υπεύθυνος - επεσήμανε - είναι οι επιλογές, τα συμφέροντα των καπιταλιστών, που είναι οι κάτοχοι των μέσων παραγωγής, και ως τέτοιοι οργανώνουν την οικονομία, μέρος της οποίας είναι και η ύδρευση, η άρδευση, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η έκταση και το είδος των υποδομών και υπηρεσιών που υπάρχουν και το πώς λειτουργούν για την προστασία από έκτακτα ή και πιο κανονικής συχνότητας - ροής φυσικά φαινόμενα, με κριτήριο την κερδοφορία τους. Και συμπλήρωσε: «Τα προβλήματα είναι πολιτικά. Η αστική εξουσία δεν θέλει και δεν μπορεί να διαθέσει δυνάμεις και υλική δαπάνη για την οργάνωση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στις σημερινές φυσικές συνθήκες, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες».

Αντίστοιχα, για τη «μονοκαλλιέργεια» του Τουρισμού υπογράμμισε ότι η ίδια η ζωή κατέρριψε το πλεονέκτημα των «γκαρσονιών πολυτελείας», καθώς οι μισθωτοί του τουριστικού κλάδου γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η τουριστική ανάπτυξη και τα κέρδη συμβαδίζουν με συνθήκες εργασίας σκλαβιάς και άγριας εντατικοποίησης, τόνισε, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων.

Παλεύουμε να αλλάξουμε την κοινωνία, χωρίς κοινοβουλευτικές αυταπάτες

«Είναι λοιπόν καιρός, αναγκαιότητα, πιο μαζικά και αποφασιστικά, νεότερες και ωριμότερες ηλικίες γυναικών και ανδρών να σηκώσουν κεφάλι», να διαμορφώσουν ένα συνειδητό εργατικό - λαϊκό κίνημα και μέσα από τα συνδικάτα και τους συλλόγους, να αγωνιστούν με στόχο «να αλλάξουν την κοινωνία, χτυπώντας την καρδιά της, χωρίς κοινοβουλευτικές αυταπάτες».

Στη συνέχεια η Ελένη Μπέλλου αναφέρθηκε στα επικίνδυνα «σύννεφα» πολέμου που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή, επισημαίνοντας τους κινδύνους που δημιουργεί για τον λαό η πολιτική εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. «Η Ελλάδα από τον νότο έως τον βορρά είναι γεμάτη "μαγνήτες" αντεπίθεσης της άλλης ιμπεριαλιστικής πλευράς, είτε λέγεται Τουρκία, είτε Ιράν, είτε Ρωσία. Η Κέρκυρα έχει γνωρίσει τι σημαίνει "αντίποινα" στην αντιπαράθεση - σύγκρουση της μίας ιμπεριαλιστικής πλευράς έναντι της άλλης, το γνώρισε με τον βομβαρδισμό και την κατάληψη από τη φασιστική Ιταλία το 1923», σημείωσε.

Μπροστά στον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι και οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν τι να πράξουν σε αυτήν την περίπτωση, να μην αποπροσανατολιστούν και αναζητήσουν διέξοδο σε ακροδεξιά ή φασιστικά κόμματα που σπεκουλάρουν πάνω σε πραγματική αντιπολεμική διάθεση αποπροσανατολισμού, όπως είδαμε σε εκλογές κρατιδίων της Γερμανίας. Κάλεσε έτσι τους παρευρισκόμενους να διδαχθούν από την πείρα του επαναστατικού εργατικού κινήματος, από τα λάθη, ακόμα και την προδοσία ηγετών που συμβιβάστηκαν με τον ταξικό αντίπαλο, την προδοτική στάση της σοσιαλδημοκρατίας και την πολύτιμη παρακαταθήκη της εξέγερσης του Οκτώβρη, της Ρωσικής Σοσιαλιστικής Επανάστασης το 1917.

«Δεν είμαστε θεατές, ούτε μοιρολάτρες, είμαστε πρωτοπόροι επαναστάτες, επαγρυπνούμε, ζούμε δημιουργικά, επαναστατικά, έτσι ώστε το επόμενο, 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" να ανοίξει νέο τόμο Ιστορίας, για να γίνει ο σοσιαλισμός όχι το μέλλον αλλά το παρόν σας», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ