ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλοιός πιέσεων γύρω από τον Αραφάτ
  • Νέα ισραηλινά πλήγματα σε Γάζα και Δυτική Οχθη
  • Παλαιστινιακή οργή και ισραηλινή ικανοποίηση για την απόφαση της ΕΕ

Παλαιστίνιος αστυνομικός πάνω από τα συντρίμμια αστυνομικού τμήματος

Associated Press

Παλαιστίνιος αστυνομικός πάνω από τα συντρίμμια αστυνομικού τμήματος
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ.-

Εκρηκτική η κατάσταση στα αυτόνομα εδάφη καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη να προχωρήσει σε «αποτελεσματική εξάρθρωση των τρομοκρατικών δικτύων της Χαμάς και της Τζιχάντ». Η φρασεολογία της προχτεσινής ανακοίνωσης της ΕΕ έχει προκαλέσει τις σοβαρές αντιδράσεις των Παλαιστινίων, ενώ σε τεταμένο κλίμα άρχισε η τριήμερη περιοδεία στην περιοχή του επιτρόπου για Εξωτερικά Θέματα της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Αντίθετα, ικανοποιημένη εμφανίζεται η ισραηλινή ηγεσία, που συνεχίζει τις αιματηρές επιδρομές της στα αυτόνομα εδάφη.

Δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί, χτες, κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ, της Δυτικής Οχθης, από τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, αρνήθηκαν να σταματήσουν στον ισραηλινό έλεγχο. Αντίθετα, Παλαιστίνιος αυτόπτης μάρτυρας, που δηλώνει ότι επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο με τα θύματα, υπογράμμιζε ότι όντως σταμάτησαν στον έλεγχο αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και τους κυνήγησαν ακόμη και σε γειτονικούς ελαιώνες. Λίγο νωρίτερα, ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον κτιρίου της επίλεκτης φρουράς του Αραφάτ F17 στην Μπέιτ Χανούν, στη Γάζα, με τον ισχυρισμό ότι ήταν «αντίποινα για την εκτόξευση όλμου την προηγούμενη νύχτα εναντίον εβραϊκού εποικισμού».

«Στον Αραφάτ θα επαναλάβω ότι στην παρούσα φάση είναι υποχρεωμένος να καταπολεμήσει την τρομοκρατία». Με αυτά τα λόγια, ο Χαβιέ Σολάνα προϊδέασε για το περιεχόμενο της συνάντησης που επρόκειτο να έχει, αργά το απόγευμα στη Ραμάλα, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Αντονι Ζίνι, που συμμετείχε, χτες, σε άλλη μια ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση ασφάλειας.

Ο Σολάνα έγινε δεκτός θερμά από τον Αριέλ Σαρόν, που δεν έκρυψε την «ικανοποίησή του» για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου καλείται ο Αραφάτ να «διαλύσει τα τρομοκρατικά δίκτυα των "Χαμάς" και "Τζιχάντ"», που για πρώτη φορά αποκαλούνται έτσι, αλλά και «να απευθύνει στα αραβικά δημόσια έκκληση για τερματισμό της Ιντιφάντα».

Κατήφεια, αντίθετα, επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Αραφάτ επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Ρώσο ειδικό απεσταλμένο, Αντρέι Βντοβίν, και με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Τερζ Λάρσεν. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» τόνισε ότι «η δράση της οργάνωσής του είναι νόμιμη γιατί είναι ενάντια στην κατοχή» και προειδοποίησε για νέες επιθέσεις. Το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» κατηγορούσε την ΕΕ για υποκρισία γιατί παρά τις αλλεπάλληλες καταδικαστικές δηλώσεις της για το Ισραήλ, φαίνεται ότι μετρά περισσότερο το ότι είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος. Ο Ναμπίλ Σάαθ, από τις Βρυξέλλες, μιλούσε για «υποχώρηση στις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ». Ο επικεφαλής της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, υπογράμμιζε ότι «τίποτε δε θα αλλάξει αν ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει ελπίδα για ανεξαρτησία».

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, Βέλγος Λουί Μισέλ, προσπαθούσε να δικαιολογήσει την απόφαση μιλώντας για «προσπάθεια αποκλιμάκωσης». Ο Κόλιν Πάουελ επαναλάμβανε ότι «ο Αραφάτ οφείλει να αντιδράσει γιατί οι εξτρεμιστές δεν πλήττουν το Ισραήλ αλλά την Παλαιστινιακή Αρχή».

Απόφαση άσκησης πιέσεων προς τη διεθνή κοινότητα, και κυρίως προς τις ΗΠΑ, για «τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, την υιοθέτηση σχετικού μηχανισμού και ακριβούς χρονοδιαγράμματος για τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων» υιοθέτησε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ). Ολοκληρώνοντας τις εργασίες του με μια «ρεαλιστική και όχι λεκτική μόνο απόφαση», όπως σχολιαζόταν στην ανακοίνωση, ο ΟΙΔ καταδίκασε τις ΗΠΑ για «απεριόριστη στήριξη προς το Ισραήλ» και όρισε υπουργική επιτροπή που θα προχωρήσει σε σειρά διπλωματικών επαφών.

ΝΑΤΟΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
«Αξιοθρήνητες» οι νέες κατηγορίες απαντά ο Μιλόσεβιτς

ΧΑΓΗ.-

Με υψηλό ηθικό, αξιοπρέπεια αλλά και συνέπεια στη στάση του, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αντιμετώπισε και χτες τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Αυτό το αξιοθρήνητο κείμενο είναι ο υπέρτατος παραλογισμός. Θα έπρεπε να απολαμβάνω τιμών για την ειρήνη στη Βοσνία και όχι να θεωρούμαι υπόλογος για τον πόλεμο... Η ευθύνη για τον πόλεμο στη Βοσνία εναπόκειται στις δυτικές δυνάμεις και τους πράκτορές τους και όχι στη Βοσνία, ούτε στους Σέρβους, ούτε στο σερβικό λαό, ούτε στη σερβική πολιτική», απάντησε με απόλυτη ηρεμία στον Βρετανό δικαστή και προεδρεύοντα του δικαστικού σώματος, Ρίτσαρντ Μέι, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όταν ρωτήθηκε εάν δηλώνει αθώος ή ένοχος για το - για μία ακόμη φορά - «εμπλουτισμένο» κατηγορητήριο περί ενδεχόμενης ενοχής του στον πόλεμο και τη γενοκτονία σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία και Κοσσυφοπέδιο.

Ούτως ή άλλως, πάντως, το ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισε χτες ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, θα παραπεμφθεί σε δύο δίκες: η μία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, που θα αρχίσει στις 12 του ερχόμενου Φλεβάρη, και η άλλη για τα ίδια εγκλήματα στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί...

Το ίδιο 24ωρο, πηγές προσκείμενες στο στημένο δικαστήριο της Χάγης έλεγαν σε δημοσιογράφους πως οι πρώην ανώτατοι Σέρβοι αξιωματούχοι που κρατούνται σε ειδική φυλακή του δικαστηρίου, η Μπιλιάνα Πλάβσιτς και ο Μομτσίλο Κράζινικ θα μπορούσαν «να δώσουν σημαντικές μαρτυρίες οι οποίες θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν τον Μιλόσεβιτς και πως μεταξύ των 400 μαρτύρων κατηγορίας που έχουν έως τώρα βρεθεί υπάρχουν «έως και τριάντα ανώτεροι Σέρβοι, πρώην αξιωματούχοι επί κυβερνήσεων του Μιλόσεβιτς» που θα καταθέσουν σε βάρος του τελευταίου.

ΡΩΣΙΑ
Σαρωτικές καθαιρέσεις στο Βόρειο Στόλο

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Δεκατέσσερις διοικητές του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας, μεταξύ τους και ο ανώτατος διοικητής του, Βιατσεσλάβ Ποπόφ, απομακρύνθηκαν ξαφνικά από τις θέσεις τους την 1η του Δεκέμβρη. Αυτό συνέβη ύστερα από την ανάσυρση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «Κουρσκ» στην ξηρά και η τηλεόραση έδειξε μια μεγάλη τρύπα στο σκάφος, η οποία μοιάζει με ίχνος από εμβολή ή τορπιλισμό που δέχτηκε το υποβρύχιο στις 12 Αυγούστου 2000. Σχετικά μ' αυτό, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ προέβη στις 11 Δεκέμβρη σε δήλωση, στην οποία αποκαλεί διωγμό αυτές τις καθαιρέσεις των στρατιωτικών. «Η διοίκηση του Βόρειου Στόλου είχε την ανδρεία να υπεραπιστεί την άποψή της για τις αιτίες της καταστροφής του "Κουρσκ", δηλώνοντας ότι το υποβρύχιο καταδρομικό πιθανόν να καταστράφηκε από τορπίλη που εξαπέλυσε ξένο υποβρύχιο. Αυτή η στάση έρχεται σε αντίθεση με την επιδίωξη του Πούτιν για φιλία με τους ηγέτες της Δύσης ακόμα και σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσίας», τονίζεται στη Δήλωση. Συγχρόνως ο Ζιουγκάνοφ υπογραμμίζει ότι οι αιτίες της δίωξης κατά των ναυτικών είναι, προφανώς, ευρύτερες: «Είναι πασίγνωστο ότι στο περιβάλλον των στρατιωτικών εκφράζεται η δυσαρέσκεια για τα μέτρα της κυβέρνησης, που αποβλέπουν δήθεν στη βελτίωση της κατάστασης των αξιωματικών, ενώ στην πραγματικότητα αφαιρούν από τους αξιωματικούς προνόμια, που, αυτοί, ως υπερασπιστές της πατρίδας, είχαν από αιώνες. Μιλούν ανοιχτά για τη μη αποδοχή από τους στρατιωτικούς των σχεδίων των νέων "μεταρρυθμίσεων", οι οποίες οδηγούν στη διάλυση του στρατού, της αεροπορίας και του στόλου, για τη δυσαρέσκειά τους για την εσπευσμένη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία και την Αμπχαζία, το κλείσιμο των ρωσικών βάσεων στο Βιετνάμ και την Κούβα, τη συγκατάθεση του Κρεμλίνου για την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών αεροπορικών βάσεων στην Κεντρική Ασία, την άρνηση για αντίδραση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Προφανώς, η δημόσια δίωξη της διοίκησης του Βόρειου Στόλου έχει ως σκοπό να αναγκάσει τους στρατιωτικούς να σωπάσουν, να συμβιβαστούν με την πολιτική της παραπέρα αποδυνάμωσης της ασφάλειας της Ρωσίας». Στη Δήλωση καταδικάζεται η δίωξη κατά των αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού και απαιτείται από την ηγεσία της χώρα «να σταματήσει τους διωγμούς ενάντια στους Ρώσους στρατιωτικούς, να σταματήσει την πολιτική που οδηγεί στη διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας».

ΠΕΜΕΝ
Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών Ισραήλ - ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά του παλαιστινιακού λαού, καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ)και απαιτεί τον τερματισμό της ισραηλινής βαρβαρότητας.

«Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, υλοποιούν στην πλάτη του παλαιστινιακού λαού την πολιτική τους για πόλεμο ενάντια στους λαούς και τα λαϊκά κινήματα, στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας».

Οι μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού, οι ναυτεργάτες συνολικά, σημειώνει η ΠΕΜΕΝ, θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστές ενάντια στους λαούς, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει πατρίδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ