ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
«Θα καταδικαστεί ο ρόλος των ΗΠΑ»

Ξεκίνησε χτες στην Αβάνα η 14η Σύνοδος και στην ατζέντα της αναμένεται να συζητηθούν σημαντικά διεθνή ζητήματα

Από την τελετή υποδοχής των ξένων ηγετών στην Αβάνα

Associated Press

Από την τελετή υποδοχής των ξένων ηγετών στην Αβάνα
ΑΒΑΝΑ.--

Με την αποδοχή δύο νέων μελών, της Αϊτής και του Σαν Κριστομπάλ και Νέβις, που ανεβάζουν πλέον των αριθμό των χωρών σε 118, άρχισαν χτες στην Αβάνα, οι εργασίες της 14ης Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ), όπου αναμένεται εν πολλοίς να καταδικαστεί ο ρόλος που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ ως «παγκόσμιος χωροφύλακας», όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών.

Ο Φιντέλ Κάστρο θα ηγηθεί της κουβανικής αντιπροσωπείας, τόνισε ο Φελίπε Πέρες Ρόκε, που πρόσθεσε ότι στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την περιπέτεια της υγείας του ο Φιντέλ θα υποδεχτεί τους ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων που θα μετάσχουν στη Σύνοδο του ΝΑΜ (μετέχουν σχεδόν τα 2/3 των χωρών - μελών των Ηνωμένων Εθνών) και θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία, όπως και την ομιλία για το κλείσιμο της Συνόδου. Περισσότεροι από 50 ηγέτες συμμετέχουν στις εργασίες, μεταξύ αυτών της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Αλγερίας, του Εκουαδόρ, του Πακιστάν, του Ιράν, της Συρίας, των Φιλιππίνων, του Λάος, της Νοτίου Αφρικής, του Εμίρη του Κατάρ κ.ά.

Επίσης ο Ρόκε, όσον αφορά το περιεχόμενο των εργασιών, τόνισε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο και στο Κίνημα των Αδεσμεύτων δηλώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να παραμένουν σιωπηλές στις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ειδικά μετά τους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ. «Η Σύνοδος θα καταδικάσει τις απειλές των προληπτικών πολέμων, το αυτοανακηρυγμένο δικαίωμα της μοναδικής υπερδύναμης να καταλαμβάνει εντελώς παρανόμως άλλες χώρες και να επιβάλλει βίαιη ανατροπή κυβερνήσεων και την ύπαρξη των μυστικών φυλακών και των βασανιστηρίων», δήλωσε ο Ρόκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών, στις οποίες προεδρεύει.

Στήριξη στο Ιράν

Επίσης, σύμφωνα με τον Φ. Ρόκε, οι αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να στηρίξουν το δικαίωμα του Ιράν να χρησιμοποιήσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας επέκρινε τη «διπλή υποκριτική στάση» των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών κρατών, που προσπαθούν να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αντιδρούν στην ανάπτυξη από το Ιράν της ικανότητας να παράγει πυρηνική ενέργεια, ενώ πολλές από αυτές τις χώρες είναι πυρηνικές δυνάμεις και τελειοποιούν τα οπλοστάσιά τους», δήλωσε ο Πέρεζ Ροκέ στη συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας τόνισε ότι θα γίνουν σοβαρές και σημαντικές διεργασίες εντός της Συνόδου του ΝΑΜ, καθώς το Κίνημα των Αδεσμεύτων, που ιδρύθηκε το 1961 στο Βελιγράδι - από τους ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, της Ινδίας της Αιγύπτου και της Ινδονησίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, Τζαουαχαρλάλ Νεχρού, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και Σουκάρνο, αντίστοιχα - έχει διανύσει πολύ δρόμο, ακανθώδη τις περισσότερες φορές. Η δράση του ΝΑΜ είχε ατονήσει εντελώς τα τελευταία χρόνια, αλλά οι εξελίξεις ουσιαστικά επέβαλλαν την αναγέννησή του σήμερα στην κουβανική πρωτεύουσα, παρά το γεγονός ότι η σύνθεσή του είναι ετερόκλητη, όπως παραδέχτηκε ο Φ. Π. Ρόκε.

Οσο για το πρόγραμμα των εργασιών, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», η πρώτη ημέρα περιλάμβανε τις πρώτες προσεγγίσεις στα τέσσερα βασικά ζητήματα της Συνόδου: Την τελική διακήρυξη, τις Αρχές και τους Σκοπούς, τη συνεργασία εντός του ΝΑΜ και τον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΜ. Ειδικότερα η τελική διακήρυξη, θα περιλαμβάνει τα διεθνή ζητήματα του πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, την επιθετικότητα του Ισραήλ τόσο έναντι του παλαιστινιακού λαού όσο και για τον πόλεμο που εξαπέλυσε στο Λίβανο, τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ, την πολυπολικότητα και το φονικό αποκλεισμό των ΗΠΑ στην Κούβα.

33 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
Διαδηλώσεις απαίτησης δικαιοσύνης

Χιλιάδες εργαζόμενοι της Χιλής διαδήλωσαν για τη μαύρη επέτειο του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος του Πινοτσέτ

Associated Press

Χιλιάδες εργαζόμενοι της Χιλής διαδήλωσαν για τη μαύρη επέτειο του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος του Πινοτσέτ
Μία άλλη 11η Σεπτέμβρη, αυτή που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ ,είναι αυτή που στοιχειώνει την καρδιά και τις συνειδήσεις των Χιλιανών.

Πέρασαν 33 χρόνια από την 11η Σεπτέμβρη του 1973, από τη στιγμή που ο Πινοτσέτ θρυμμάτισε τις ελπίδες του χιλιάνικου λαού, ελπίδες που είχε εναποθέσει στην κυβέρνηση της «Λαϊκής Ενότητας». Ανέτρεψε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε, βομβαρδίζοντας μάλιστα το Προεδρικό Μέγαρο «Λα Μονέδα». Πρόκειται για μια εμπειρία που δείχνει ότι ο ιμπεριαλισμός, κύρια ο αμερικανικός, εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες του κινήματος αλλαγής που επιχείρησε να φέρει ο σοσιαλιστής πρόεδρος και το μέτωπό του, που δεν πρόλαβαν να εξοπλίσουν κατάλληλα τα λαϊκά στρώματα για να αντιμετωπίσουν την αντίδραση, ντόπια και ξένη.

Ακολούθησαν 17 χρόνια διακυβέρνησης της Χιλής από το δικτατορικό καθεστώς του Πινοτσέτ. Επισήμως, τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ μία πρωτοφανής καμπάνια εξόντωσης κομμουνιστών και προοδευτικών ανθρώπων συγκλόνισε την οικουμένη καθώς δεν έμεινε εντός των συνόρων της Χιλής. Θύματα του δικτύου δολοφόνων υπήρξαν στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, την Ιταλία και άλλες χώρες. Το 1990 όταν ο δικτάτορας «έπρεπε» να αποχωρήσει, ρύθμισε τα της διαδοχής του, εξασφαλίζοντας τη διά βίου ασυλία με τον τιμητικό τίτλο του Γερουσιαστή. Ενώ πολλοί νόμοι της πιο σκοτεινής περιόδου της ιστορίας της Χιλής παραμένουν ενεργοί. Οπως για την Παιδεία, αίτημα των κινήματος των μαθητών, που ταρακούνησαν την κυβέρνηση Μπατσελέτ πριν μερικούς μήνες.

Χτες η ημέρα τιμήθηκε από το χιλιάνικο λαό με τον τρόπο που «πρέπει». Διαδηλώσεις έγιναν στο Σαντιάγο και άλλες πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες Χιλιάνοι καταδίκασαν τα εγκλήματα της χούντας και φώναξαν «δε συγχωρώ - δεν ξεχνώ». Τα επεισόδια δεν έλειψαν, ούτε και στη διάρκεια της πορείας των φοιτητών στο νεκροταφείο όπου έχουν ταφεί αρκετά θύματα της δικτατορίας, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις δεκάδων διαδηλωτών.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Υπονόμευση και κινήσεις ... εξισορρόπησης

Εξι κυβερνήτες επαρχιών κατήγγειλε χτες ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, κατηγορώντας τους ότι έχουν συμπήξει συμμαχία, προκειμένου να τον ρίξουν από την εξουσία και να σταματήσουν τη διαδικασία αλλαγών που έχουν ξεκινήσει στη χώρα. Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία - που δεν είχε τη συμμετοχή που επιδίωκαν οι διοργανωτές της αντιπολίτευσης - αλλά είναι φανερό ότι οι κυβερνήτες που πρωτοστατούν, από τα άντρα της αντίδρασης Σάντα Κρους, Ταρίχα, Μπενί και Πάντο, θέλουν να ανακόψουν τις αλλαγές που έχουν ξεκινήσει στη χώρα με την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων και τις μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα.

Σε ορισμένες επαρχίες οργανώθηκε η απεργία με απαγόρευση των εργαζομένων να μεταβούν στις εργασίες τους, απαγορεύσεις που επέβαλαν οι επαρχιακές διοικήσεις. Σε άλλες περιοχές, σημειώθηκαν σημαντικές αντιδράσεις από λαϊκές δυνάμεις ενάντια στην προσπάθεια κλίματος αναταραχής της αντίδρασης. Σύμφωνα με τον Μοράλες και κυβερνητικά στελέχη, η υπονόμευση από την αντιπολίτευση πρόκειται να συνεχιστεί, αλλά δηλώνουν ότι θέλουν επίλυση των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων με διάλογο.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Μοράλες δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα προβλήματα των Ινδιάνων και των φτωχών, αλλά και των επιχειρηματιών και ότι σέβεται την ιδιωτική ιδιοκτησία. Επίσης, παρ' όλο που έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, επιδιώκει και με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλβαρο Γκαρσία στις ΗΠΑ, εμπορική διαπραγμάτευση μαζί τους. Οι κινήσεις αυτές εξισορρόπησης των αντιθέσεων που οξύνονται στη Βολιβία μένει να φανεί πού θα οδηγήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ