ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Η υπόθεση δεν έχει κλείσει»

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Μπορεί το 24μελές πλήρωμα να έφτασε τελικά σε αμερικανικό έδαφος, αφού απελευθερώθηκε για «ανθρωπιστικούς λόγους», σώο και ασφαλές όπως ήταν και τις 11 μέρες που παρέμενε σε κινεζικό έδαφος, ωστόσο το κατασκοπευτικό αεροπλάνο είναι άγνωστο, αν ποτέ επιστρέψει στον «κάτοχό του», δηλαδή τις ΗΠΑ. Οπως άγνωστο παραμένει, αν οι σινοαμερικανικές σχέσεις επιστρέψουν στην προτέρα κατάστασή τους, παρά την «ιδιότυπη συγνώμη» που πρόσφεραν οι ΗΠΑ, την Τετάρτη... Κρίνοντας από τις δηλώσεις των αξιωματούχων και των δύο πλευρών, τίποτα δεν έχει τελειώσει...

Για άλλη μία φορά χθες ο Πρόεδρος της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, προειδοποίησε ότι η υπόθεση με το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο δεν έχει κλείσει και ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να τη χειριστεί «σωστά», σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο «Νέα Κίνα». «Το επεισόδιο δεν έχει ακόμη διευθετηθεί πλήρως», ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο Κινέζος Πρόεδρος, μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσης του πληρώματος του αεροπλάνου. «Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα υιοθετήσει μια σοβαρή συμπεριφορά απέναντι στην κινέζικη θέση, όσον αφορά το επεισόδιο και θα διευθετήσει το ζήτημα με τον κατάλληλο τρόπο», πρόσθεσε ο Ζεμίν από το Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Μάλλον ο Ζεμίν, κρίνοντας συνολικά από τη στάση και τις πρόδηλες διαθέσεις και προθέσεις της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπό τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, προοιωνιζόταν τις χθεσινές δηλώσεις της συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, η οποία τόνισε χθες ότι «η Ουάσιγκτον δε σχεδιάζει να διακόψει τις πτήσεις για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών σε μικρή απόσταση από την Κίνα», παρά τις κινεζικές διαμαρτυρίες, ύστερα από το συμβάν που οδήγησε στην αναγκαστική προσγείωση του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου στο κινεζικό νησί Χαϊνάν, μετά τη σύγκρουσή του με το κινεζικό μαχητικό, που κατέπεσε και ο πιλότος του, Γουάνγκ Γουέι, αγνοείται ακόμη, 12 ημέρες μετά.

Η Ράις, που έκανε δηλώσεις σε πολλά τηλεοπτικά δίκτυα, δήλωσε ότι αυτές οι πτήσεις «εντάσσονται στην πολιτική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι ...«είμαστε ευτυχείς που επικοινωνήσαμε με την κινεζική πλευρά, εξηγώντας πως παρόμοια συμβάντα θα μπορούσαν να αποφευχθούν μελλοντικά. Αλλά θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι εξυπηρετεί καλύτερα τη στρατηγική μας για την εθνική ασφάλεια», επισήμανε η Αμερικανή αξιωματούχος.

Για την υπόθεση που σχεδόν οδήγησε σε «θερμό επεισόδιο», έκανε δηλώσεις και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, από το Παρίσι όπου βρισκόταν χθες, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιστροφή στις ΗΠΑ από την Κίνα των 24 μελών του πληρώματος του αμερικανικού κατασκοπευτικού, αλλά κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι ακόμα βέβαιη ότι θα επιστρέψει και το αμερικανικό αεροσκάφος.

Οσο για το πλήρωμα, κατέφθασε χθες στη Χαβάη, όπου θα παραμείνει επί ένα 48ωρο, για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και να δώσει καταθέσεις για το συμβάν που οδήγησε στην 11ήμερη κράτησή του στο Χαϊκού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ