ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανεπιστήμια στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ;

Δε είναι μόνον οι χορηγοί επιχειρηματίες που, στα πλαίσια των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε μηχανισμό εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων, εκτρέποντας την πανεπιστημιακή έρευνα σε κατευθύνσεις που ενδιαφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο και οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και της έρευνας. Αλλά, όπως επανειλημμένα έχει αποκαλύψει με σχετικά δημοσιεύματά του ο «Ρ», τα τελευταία χρόνια, Πανεπιστήμια της χώρας, με ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σήμερα, μετατρέπονται σε ερευνητικά κέντρα, είτε σε τροφοδότες με φοιτητικό και επιστημονικό δυναμικό τους, στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των πολεμοκάπηλων στόχων του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών.

Ετσι όπως αποκάλυψε, συγκεκριμένα, στο χτεσινό του φύλλο ο «Ρ», το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια ακόμα φορά, διακινεί προκήρυξη του ΝΑΤΟ για πρόσληψη επιστημόνων σε προγράμματα για πολεμική έρευνα. Η προκήρυξη γίνεται από το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Υποθαλάσσιας Ερευνας, στα πλαίσια της διάδρασης του ΝΑΤΟ με επιστημονικούς οργανισμούς. Κι αυτό έρχεται συνέχεια στα προγράμματα «πρακτικής άσκησης» των φοιτητών του ΑΠΘ στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, που πριν λίγους μήνες διακινούσε και καλούσε για συμμετοχή τους φοιτητές του το Πανεπιστήμιο.

Αποκαλυπτική για τους στόχους και τις επιδιώξεις αυτών των προγραμμάτων, είναι η σχετική διακήρυξη του ΝΑΤΟ που διακινείται τώρα από τη διοίκηση του ΑΠΘ, για την προκήρυξη θέσεων για την πρόσληψη επιστημόνων. Αναφέρεται σχετικά:

«Το Νατοϊκό Κέντρο ΥποΘαλάσσιας Ερευνας διεξάγει μελέτες που σχετίζονται με τη θαλάσσια επιτήρηση, τη βέλτιστη ανάπτυξη αντίμετρων ναρκών και συστήματα ενάντια σε υποβρύχιες επιχειρήσεις καθώς και το πιθανό όφελος των νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη των σχετικών εννοιών επιχειρήσεων και τακτικής. Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Υποθαλάσσιας Ερευνας εμπλέκεται στην ανάπτυξη πρωτότυπων εργαλείων επιχειρησιακού σχεδιασμού και διαδικασιών λήψης αποφάσεων ενώ συμμετέχει στο σχεδιασμό και την ανάλυση ναυτικών ασκήσεων και στρατιωτικών πειραματισμών. Πρόσθετα παρέχει συμβουλές για την επιχειρησιακή έρευνα και λειτουργεί διαδραστικά μεταξύ των επιστημονικών μελετών και των επιχειρησιακών στόλων και διοίκησης του ΝΑΤΟ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ετσι, για άλλη μια φορά, το ΑΠΘ καλείται να παίξει πιο ενεργό ρόλο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς συμβάλλοντας με το ερευνητικό του δυναμικό. Τώρα με την τεχνογνωσία των επιστημόνων του για τον επιχειρησιακό στόλο του ΝΑΤΟ και τη στελεχική ικανότητά τους για το διοικητικό του κέντρο. Χτες με το «Intership Programme» (Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης) φοιτητών του για τη στελέχωση του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ. Και, πριν, το 1999, με μελέτες επιστημόνων στα πλαίσια του Προγράμματος του ΝΑΤΟ «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» (Science for peace and security), που μόνο για ειρήνη και ασφάλεια δεν πρόκειται...

Την απαράδεκτη τακτική του ΑΠΘ καταδίκασε η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η οποία με ανακοίνωσή της επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της Πρυτανείας, τονίζοντας: «Η ΝΑΤΟϊκή Μηχανή του Πολέμου δεν έχει καμία θέση στο Α.Π.Θ. Η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ, καλεί το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη νέα αυτή πρόκληση», υπογραμμίζοντας ότι:

«Τα παραπάνω είναι συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην έρευνα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθείται από την Ε.Ε. και τα κόμματά της, τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι συνέπεια της πολιτικής που θέλει τα πανεπιστήμια υποταγμένα στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των πολυεθνικών, που μετατρέπει την επιστήμη σε μηχανισμό καταστροφής, καταπίεσης και σκοταδισμού και που θέλει τους αποφοίτους μακρύ χέρι των ιμπεριαλιστών, τους επιστήμονες συνένοχους».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υπήκοοί της πολέμησαν στην Οσετία

Κλιμακώνεται η εμπλοκή των Βρυξελλών, αλλά και της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Εκτός από την αμερικανική «βοήθεια» προς τη Γεωργία στη διένεξή της με τη Ρωσία (στο στιγμιότυπο Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν γεωργιανούς), νέα στοιχεία δείχνουν ότι και η ΕΕ δεν έμεινε έξω από το «παιχνίδι», αφού μετά τους Εσθονούς και η ελληνική κυβέρνηση είχε άμεση εμπλοκή με την αποστολή «στρατιωτικού παρατηρητή». Για την Τιφλίδα αναχώρησε ήδη ένας υπολοχαγός, ενώ η ελληνική συμμετοχή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε οκτώ με δέκα στρατιωτικούς

Associated Press

Εκτός από την αμερικανική «βοήθεια» προς τη Γεωργία στη διένεξή της με τη Ρωσία (στο στιγμιότυπο Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν γεωργιανούς), νέα στοιχεία δείχνουν ότι και η ΕΕ δεν έμεινε έξω από το «παιχνίδι», αφού μετά τους Εσθονούς και η ελληνική κυβέρνηση είχε άμεση εμπλοκή με την αποστολή «στρατιωτικού παρατηρητή». Για την Τιφλίδα αναχώρησε ήδη ένας υπολοχαγός, ενώ η ελληνική συμμετοχή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε οκτώ με δέκα στρατιωτικούς
Υπήκοοι της ΕΕ πήραν μέρος στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Γεωργίας - Ρωσίας, όπως προκύπτει από Ερώτηση που κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Εσθονοί φέρονται να μετέβησαν στα πεδία των μαχών, επιβεβαιώνοντας τον ιμπεριαλιστικό ρόλο που παίζουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, η ΕΕ συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο εγείρονται ζητήματα για τον αν ήξεραν και σιωπούσαν οι λοιποί συνάδελφοί τους της ΕΕ ή αν δυνάμεις εστάλησαν κι από αλλού. Επιπλέον, τι σχεδιάζουν παραπέρα, δεδομένου ότι ηγεσίες, όπως η ελληνική, στέλνουν ήδη εκεί «στρατιωτικούς παρατηρητές».

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Sahra Wagenknecht, μέλος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά) κατέθεσε Ερώτηση προς το Συμβούλιο της ΕΕ όπου κατ' αρχάς αναφέρει ότι άμεσα μετά την έναρξη της στρατιωτικής αντιπαράθεσης Γεωργίας και Ρωσίας, η αυτοαποκαλούμενη Ενωση των Εσθονών στρατιωτών που βρίσκονται σε εφεδρεία, προχώρησε σε δημόσια έκκληση για τη στρατολόγηση εθελοντών με σκοπό να συμμετάσχουν ένστολα σε μία αποστολή υποστήριξης της Γεωργίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Η ευρωβουλευτής εξηγεί ότι οι εν λόγω εθελοντές θα επιβιβάζονταν σε κυβερνητικό αεροπλάνο της Εσθονίας που θα μετέφερε «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Τιφλίδα, ενώ επιστρέφοντας θα απομάκρυνε Εσθονούς υπηκόους. Ανάμεσα στους πρωτεργάτες της έκκλησης ήταν ο πρόεδρος της Ενωσης Εσθονών εφέδρων Priit Heinsalu και ο παλαιός διπλωμάτης, νυν διευθυντής μουσείου Indrek Tarand.

Στη δημόσια έκκληση φέρονται να απάντησαν περίπου πενήντα άτομα. Ομως σύμφωνα με πληροφορίες, για να μεταβούν στην Τιφλίδα, χρησιμοποίησαν τελικά άλλο αεροπλάνο. Λέγεται ότι εθελοντές ήταν και εκπρόσωποι της παραστρατιωτικής εσθονικής ένωσης Kaitseliit.

Μετά ταύτα η Γερμανίδα ευρωβουλευτής ρωτά:

  • Το Συμβούλιο της ΕΕ γνωρίζει την εν λόγω πρωτοβουλία; Γνωρίζει εάν συμμετείχαν και εκπρόσωποι του εσθονικού στρατού ή επίσημων εσθονικών υπηρεσιών ασφαλείας; Εάν ναι, γνωρίζει τον αριθμό τους; Γνωρίζει εάν βρίσκονται ακόμα στη Γεωργία;
  • Σύμφωνα με όσα γνωρίζει το Συμβούλιο, συμμετείχαν Εσθονοί στις μάχες μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας;
  • Ποια η άποψη του Συμβουλίου της ΕΕ για το γεγονός ότι πρώην εκπρόσωποι του εσθονικού στρατού καθώς και της κυβέρνησης προέβησαν σε δημόσια έκκληση για μια τέτοια πρωτοβουλία;
  • Αποτελεί η εν λόγω πρωτοβουλία αντικείμενο συζητήσεων του Συμβουλίου με την εσθονική κυβέρνηση;
  • Το Συμβούλιο θεωρεί ότι πρωτοβουλίες όπως η αποστολή εθελοντών ενός κράτους μέλους της ΕΕ σε περιοχή με ένοπλες συγκρούσεις, είναι κατάλληλες για να συμβάλλουν σε μια ειρηνική λύση; Εάν όχι, θα μπορούσε να αναφέρει ποια μέτρα λαμβάνει για να εμποδίσει στο μέλλον παρόμοιες πρωτοβουλίες;

Τα στοιχεία της Γερμανίδας προστίθενται στις νωπές ακόμα, καταγγελίες της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας, ότι στο πλευρό των Γεωργιανών πολέμησαν και στρατιώτες από άλλες χώρες. Επομένως, τίθεται συνολικά το ερώτημα εάν άτομα από την ΕΕ, όχι μόνο από την Εσθονία, μα κι από άλλες χώρες μέλη, μετέβησαν στα πεδία των μαχών υπό την όποια ιδιότητα. Να απαντήσει και η ελληνική κυβέρνηση εάν γνωρίζει τέτοιες «πρωτοβουλίες» εδώ ή αλλού.

Αλλωστε, και η ελληνική κυβέρνηση μόνο αθώα δεν είναι του «αίματος». Θυμίζουμε ότι τέλη Αυγούστου έκανε το πρώτο βήμα στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στον Καύκασο, με την αποστολή «στρατιωτικού παρατηρητή», στο πλαίσιο ομάδας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Για την Τιφλίδα αναχώρησε ήδη ένας υπολοχαγός, ενώ η ελληνική συμμετοχή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε οκτώ με δέκα στρατιωτικούς. Αλλωστε, ελέω κυβερνήσεων του δικομματισμού, υπολογίζεται ότι από το 1995 πάνω από 25.000 Ελληνες στρατιωτικοί συμμετείχαν σε διάφορες ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ