ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ
Κοινή δράση και διεκδίκηση για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Από την απεργιακή κινητοποίηση τον Ιούλη του 2017 στην Αθήνα για την κυριακάτικη αργία
Από την απεργιακή κινητοποίηση τον Ιούλη του 2017 στην Αθήνα για την κυριακάτικη αργία
«Δεν τους χαρίζουμε την κυριακάτικη αργία!»: Αυτό τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους για το δικαίωμα εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων στον ελεύθερο χρόνο, για τη διεκδίκηση της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας.

Οι φορείς υπενθυμίζουν τα διαδοχικά βήματα με τα οποία οι κυβερνήσεις υλοποιούν τις απαιτήσεις των εμπορικών πολυκαταστημάτων για ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας: Η προηγούμενη κυβέρνηση, χέρι - χέρι με την ΕΣΕΕ, νομοθέτησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια το άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πέρσι, ορίζοντας γειτονιές της Αττικής ως «τουριστικές περιοχές», επέτρεψε στα καταστήματα να ανοίγουν 32 Κυριακές ετησίως.

Πληρώνουμε ακριβά το λογαριασμό της «δίκαιης ανάπτυξης» στο Εμπόριο

Οπως υπογραμμίζουν οι φορείς, οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν ακριβά το λογαριασμό της «δίκαιης ανάπτυξης» στο Εμπόριο: «Οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουμε ατέλειωτα ωράρια, πολλές φορές χωρίς ρεπό για βδομάδες, παίρνοντας ψίχουλα για να ζήσουμε. Οι αυτοαπασχολούμενοι αναγκαζόμαστε να ακολουθήσουμε τους "νόμους της ζούγκλας" που έχουν νομοθετήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αφορούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την οικονομική ασφυξία με τα υπέρογκα έξοδα και χρέη από τις ατέλειωτες υποχρεώσεις, και την αναδουλειά». Προειδοποιούν, ακόμα, ότι αργά ή γρήγορα το μέτρο θα γενικευτεί και σε άλλους εργαζόμενους.

Το σωματείο, η ΟΒΣΑ και η ΟΓΕ απευθύνονται ιδιαίτερα στη γυναίκα εμποροϋπάλληλο αλλά και στην αυτοαπασχολούμενη, τη γυναίκα μικρέμπορο, τη γυναίκα που βοηθά στην οικογενειακή επιχείρηση.

«Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμά μας και δεν το διαπραγματευόμαστε», τονίζουν. «Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα. Ωστε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, για τη συμμετοχή μας στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Ο ελεύθερος χρόνος γίνεται πραγματικά δικός μας, χρήσιμος και δημιουργικός όταν βρισκόμαστε με αυτούς που μαζί τους έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινά οράματα, κοινό βηματισμό στη δράση, στους αγώνες για ν' αλλάξουμε τον κόσμο. Δεν μας αρκεί απλά η επιβίωση, θέλουμε τη ζωή που μας αξίζει!», υπογραμμίζουν.

Το πλαίσιο αιτημάτων
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και γενικεύουν τη μερική απασχόληση.
  • Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες. Να είναι δυο μήνες πριν τον τοκετό και έξι μετά. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια με αποδοχές στη μάνα ή τον πατέρα. Αδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή ανάπηρα παιδιά.
  • Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, προερχόμενο από το κράτος. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
  • Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες στο ύψος του βασικού μισθού για 2+6 μήνες. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο από τον τοκετό. Υπολογισμός του χρόνου αυτού του διαστήματος στον συντάξιμο χρόνο.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης). Απαγόρευση της απασχόλησης γυναικών στις βαριές εργασίες (π.χ. αποθήκες).
  • Μειωμένα ωράρια κατά την επιστροφή της γυναίκας στην εργασία, δυο ώρες για τα επόμενα δυο χρόνια και μια ώρα για τα επόμενα δύο, με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών. Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από το δικαίωμα στην ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
  • Ελεύθερος χρόνος για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις.
  • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγκύκλιος για τον έλεγχο της «αντιπροσωπευτικότητας» των Συμβάσεων

Το παραμύθι ότι «ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων» επανέφερε χτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση εγκυκλίου, με την οποία, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», ορίζεται ο μηχανισμός για τον έλεγχο της «αντιπροσωπευτικότητας» των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με την εγκύκλιο «επισφραγίζει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τον Αύγουστο», ωστόσο στην πραγματικότητα προσθέτει στις σχετικές προβλέψεις του νόμου 1876/1990 μια ολόκληρη διαδικασία, η οποία καθιστά στην πράξη ακόμα πιο πολύπλοκη την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την επέκταση μιας κλαδικής ΣΣΕ και την κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτικής για το σύνολο των εργαζομένων ενός κλάδου.

Ο νόμος 1876/1990 (αρ. 11, παρ. 2) όριζε ότι μια συλλογική σύμβαση είναι δυνατόν να κηρυχθεί από το υπουργείο υποχρεωτική σε επίπεδο κλάδου εφόσον «δεσμεύει τους εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος».

Η νέα εγκύκλιος προσθέτει έναν ολόκληρο μηχανισμό για τον έλεγχο αυτού του 51%: Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κατατεθεί η ΣΣΕ στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου, στη συνέχεια ο υπουργός να υποβάλει αίτημα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) προκειμένου το τελευταίο να καλέσει την οργάνωση των εργοδοτών να καταθέσει το μητρώο μελών της που δεσμεύονται από τη ΣΣΕ. Κατόπιν, μέσω του συστήματος «Εργάνη» θα διαπιστώνεται αν το σύνολο των εργαζομένων τους οποίους απασχολούν οι εργοδότες που βρίσκονται στο μητρώο αποτελούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου. Θα ακολουθεί γνωμοδότηση του ΑΣΕ για την κήρυξη ή μη ως γενικώς υποχρεωτικής της συλλογικής σύμβασης. Ωστόσο όλα αυτά μπορούν και να μη γίνουν αφού η εγκύκλιος προβλέπει ότι «σε περίπτωση μη υποβολής από την εργοδοτική οργάνωση του μητρώου μελών της (...) η επέκταση της συλλογικής σύμβασης δεν είναι δυνατή»...

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα από τα παραπάνω δεν συνιστά «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας στο χτεσινό δελτίο του, αφού η κυβέρνηση διατηρεί όλο τον πυρήνα των αντεργατικών μέτρων που νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, αντί για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να εφαρμόσει τον αντιλαϊκό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση) για τον μόνιμο καθορισμό του κατώτατου μισθού με απόφαση του αστικού κράτους. Στην ίδια ρότα, αρνείται την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (εκεί που βρισκόταν δηλαδή πριν από την απαράδεκτη ΠΥΣ 6/2012), διατηρεί τον απαράδεκτο διαχωρισμό σε κατώτατο και «υποκατώτατο» μισθό, για τους εργαζόμενους πάνω και κάτω από 25 ετών αντίστοιχα.

Πάνω σε αυτήν την αντεργατική βάση, η κυβερνητική φιλολογία περί «επαναφοράς από τον ερχόμενο Αύγουστο των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων» είναι στην πραγματικότητα πουκάμισο αδειανό. Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση κρατούσε στο συρτάρι για σχεδόν δύο χρόνια και την περασμένη Παρασκευή απέρριψε ως... «αντισυνταγματική» και ως «ευχολόγιο» την πρόταση νόμου που υπογράφουν πάνω από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις, την οποία κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων.

Νεκρός εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ στην Πάτρα

Τη ζωή του έχασε χτες εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ της Πάτρας. Ο 56χρονος εργαζόμενος σε κατάστημα της επιχείρησης «ΑΒ Βασιλόπουλος», πατέρας δύο παιδιών, έπεσε από ύψος την ώρα που εκτελούσε εργασίες. Οι αιτίες της πτώσης και του θανάτου του διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υποχώρησε το πάτωμα κάτω από τα πόδια του εργαζόμενου.

Σε ανακοίνωσή της, η απερχόμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μέλη της οποίας έσπευσαν στο σημείο του συμβάντος, εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 56χρονου εργαζόμενου. Καταγγέλλει επίσης την επιχείρηση «γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας», όπως και γιατί «ενώ ο συνάδελφος ήταν νεκρός μέσα στο χώρο εργασίας του για δύο περίπου ώρες, η επιχείρηση δεν σταμάτησε τη λειτουργία της στο όνομα του κέρδους». Η απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΠ ζητάει να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες, ενώ καλεί το υπουργείο Εργασίας «να επανδρώσει με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό την Επιθεώρηση Εργασίας, έτσι ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι».

Φωτιά σε εργοστάσιο στα Οινόφυτα

Φωτιά ξέσπασε χτες σε εργοστάσιο απορρυπαντικών και καλλυντικών στα Οινόφυτα. Το εργοστάσιο της επιχείρησης «Cleanway» ήταν σε λειτουργία, όταν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά στο τμήμα απορρυπαντικών. Ευτυχώς, οι εργαζόμενοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν έγκαιρα το χώρο. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 34 άντρες της Πυροσβεστικής με 16 οχήματα, ενώ η πυρκαγιά ελέγχθηκε στις 7.30 μ.μ.

Απεργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 24/6

Απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας προετοιμάζουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο, την Κυριακή 24 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Ιούλη σε όλη τη χώρα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 24/6 στις 10.30 π.μ., στην πλατεία στο Μοναστηράκι, ενώ η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 π.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στις 24/6 και στις 15/7 απευθύνουν επίσης οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ