ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑ
Απεργούν αύριο για υπογραφή τοπικών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

RIZOSPASTIS

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης. «Συνεχίζουμε τον αγώνα», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και διεκδικεί αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Αντίστοιχα, επιχειρησιακά σωματεία δίνουν απεργιακά ραντεβού έξω από τα ξενοδοχεία και οργανώνουν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση.

Το 2022 αναμένεται να αποτελέσει νέο έτος - ρεκόρ για τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο του Τουρισμού. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας σημαντικά το αντίστοιχο μέγεθος του 2019 (18,2 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή τα δικαιώματα των εργαζομένων συντρίβονται και οι όροι αμοιβής και δουλειάς χειροτερεύουν, κάτω από το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, την επίθεση της εργοδοσίας αλλά και τη ...χείρα βοηθείας που τους προσφέρουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

«Στην Αθήνα, τον πυρήνα της τουριστικής κίνησης, όπου τα ξενοδοχεία και η Εστίαση λειτουργούν όλο τον χρόνο, οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι εδώ και πάνω από 10 χρόνια», σημειώνει το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής. Το 8ωρο ισοπεδώνεται, οι ώρες εργασίας αυξάνονται, οι υπερωρίες δεν αμείβονται, οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας και η απασχόληση μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων «έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά».

«Την ίδια στιγμή που ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και άλλοι εργοδοτικοί φορείς κλαίγονταν στα κανάλια γιατί δεν έβρισκαν προσωπικό να δουλεύει σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, πετάνε στην ανεργία εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβικούς, κάνοντας ταυτόχρονα απολύσεις "παλιών" εργαζομένων», καταγγέλλει. Μάλιστα, το κύμα απολύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά και εργαζόμενους με συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση.

Κάλεσμα και στους εργαζόμενους στην Εστίαση

Στην απεργιακή συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων το Συνδικάτο καλεί και τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, στα catering, στις μεγάλες αλυσίδες Εστίασης, στη διανομή, ώστε «με ενότητα και αλληλεγγύη να δυναμώσει η διεκδίκηση για τοπικές κλαδικές Συμβάσεις με σύγχρονα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και Εστίαση».

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία στην Εστίαση, τα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές σε συντονισμό του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με συγκροτημένα δικαιώματα, καθορισμό ειδικοτήτων και καθηκόντων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, ένταξη των διανομέων, των μαγείρων και των σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Με αυτόν τον σκοπό οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος).

Παρέμβαση για την πληρωμή των εργαζομένων

Στο μεταξύ, παρέμβαση σε ξενοδοχείο στα βόρεια προάστια της Αθήνας έκαναν χτες η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου και το τοπικό παράρτημα, για τα ζητήματα της καταβολής των δεδουλευμένων και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «δούλευαν 6ήμερο χωρίς να πληρώνονται την 6η μέρα και χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Μετά την παρέμβαση η εταιρεία δεσμεύτηκε για την καταβολή των δεδουλευμένων και ήδη οι πρώτοι εργαζόμενοι πληρώθηκαν. Παράλληλα, η πρωτοβουλία οδήγησε σε νέες εγγραφές στο Συνδικάτο. «Οργανωνόμαστε στο Συνδικάτο, προετοιμάζουμε τη μαζική μας συμμετοχή στην απεργία», τονίζει στο κάλεσμά του.

Κέρκυρα: Με παρακαταθήκη τις επιτυχημένες απεργίες η νέα μάχη

Στην Κέρκυρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού και των επιχειρησιακών σωματείων για την επιτυχία της αυριανής απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αλλού με εξορμήσεις έξω από τις πύλες των ξενοδοχείων, αλλού με συγκεντρώσεις και ομιλίες μέσα σε αυτά, δίνεται μάχη να οργανωθεί η απεργία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων.

«Απαιτούμε υπογραφή κλαδικής και τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στο εξάμηνο και στο 80% του βασικού μισθού για τους εποχιακούς, μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, όπως μείωση των τιμών με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης», τονίζει σε δήλωσή του ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου και του ΕΚ Κέρκυρας.

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας έρχεται ως κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλου του καλοκαιριού. Από τα τέλη Ιούνη μέχρι και τον Αύγουστο οργανώθηκαν 8 επιχειρησιακές απεργίες σε μεγάλα ξενοδοχεία και ομίλους, οι οποίες κορυφώθηκαν με 24ωρη απεργία σε όλο τον κλάδο στις 18 Αυγούστου, όλες με σημαντική συμμετοχή των εργαζομένων. «Μπορούμε να πούμε ότι οι απεργίες αυτές είχαν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού οι περισσότερες έγιναν όχι μόνο με αφορμή κάποιο οξυμένο πρόβλημα, αλλά με βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ ως απάντηση στην εντατικοποίηση και στις συνέπειες της ακρίβειας», αναφέρει η Μυρσίνη Χαραλάμπους, μέλος της διοίκησης του κλαδικού σωματείου, και ξεχωρίζει τη σημαντική συμμετοχή σε καμαριέρες, κουζίνα και service.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι δεν πέρασε η προπαγάνδα της εργοδοσίας για φέτος, ότι η έλλειψη προσωπικού είναι αποτέλεσμα των «τεμπέληδων» που δεν θέλουν να δουλέψουν ή να κουραστούν. Εξάλλου το κλαδικό σωματείο συστηματικά αποκαλύπτει ποιος πραγματικά ωφελείται από την τουριστική ανάπτυξη. Την ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού προβλέπουν εισπράξεις ρεκόρ, πάνω ακόμα και από το 2019, και ενώ ο αριθμός των τουριστών έχει διπλασιαστεί από το 2010, ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία έχει μειωθεί κατά 1/3 και η ονομαστική αξία του μισθού τους βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 2007, το δε επίδομα ανεργίας έχει μειωθεί το πολύ σε τρίμηνης διάρκειας. Ομως αυτή η πραγματική έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στην Κέρκυρα, που καταγραφούν 1.800 ανέργους στον κλάδο. Αυτή η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έκανε πλήθος εργαζομένων να λένε σήμερα «ας πληρώσουν καλύτερα για να βρουν προσωπικό».

Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται αντιληπτό σε σημαντικό αριθμό εργαζομένων ότι μόνο με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, μέσα από τα σωματεία τους, μπορούν να αποσπάσουν έστω και τα ελάχιστα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εξασφάλισης της καταβολής του μισθού στο προσωπικό του ξενοδοχείου «Corkyra» μέχρι να ανοίξει τέλη Ιούνη μετά την ανακαίνιση.

Από την άλλη, σταθερή είναι σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας από την πλευρά της εργοδοσίας. Δίπλα στην άρνησή της να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει την ηττοπάθεια, επιπλέον «επιβραβεύει» με διπλό μεροκάματο τους απεργοσπάστες, ενώ σε σειρά ξενοδοχείων επιδιώκει να αμβλύνει τις αντιδράσεις με μπόνους δωροεπιταγών σε σούπερ μάρκετ και για σχολικά είδη. Απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες, το σωματείο υπογραμμίζει ότι η επιτυχία της απεργίας θα σφραγίσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής και τοπικής Συλλογικής Σύμβασης το επόμενο διάστημα, με αυξήσεις στους μισθούς για όλους, επαναπρόσληψη και καθορισμό των καθηκόντων του προσωπικού.

«Στον πάγο» οι μισθοί, «στο απόσπασμα» ωράριο και δικαιώματα

Να σημειωθεί ότι στα ξενοδοχεία οι μισθοί που προβλέπονται από την ισχύουσα Σύμβαση κινούνται μεταξύ 792 και 863 ευρώ, χαμηλότεροι δηλαδή από τον κατώτατο μισθό των 886 ευρώ που υπήρχε στον κλάδο πριν από 10 χρόνια, παρότι ο εισερχόμενος τουρισμός έχει πολλαπλασιαστεί και το κόστος ζωής των εργαζομένων έχει εκτιναχθεί. Και ενώ οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μπει «στον πάγο», η κοροϊδία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την εργοδοσία αλλά και συνδικαλιστικές δυνάμεις κρατιέται πάντα «ζεστή». Οι ξενοδόχοι και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας παρουσίαζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως επιτυχία τις «αυξήσεις» - ψίχουλα, και την ίδια στιγμή ενσωμάτωναν στη Σύμβαση μια σειρά αρνητικές ρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δυνατότητα που δίνει η Σύμβαση στους εργοδότες να μη χορηγούν τα εβδομαδιαία ρεπό και να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά, χωρίς μέρα ξεκούρασης, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου (από 1/6 έως 30/9 και από 15/12 έως 15/2), στο όνομα της αυξημένης πληρότητας και του φόρτου εργασίας.

Αντίστοιχα, οι μισθοί της Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους στην Εστίαση, που πρόσφατα κηρύχθηκε υποχρεωτική, είχαν μείνει για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού πιο πίσω και από τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ. Στην ίδια αυτή Σύμβαση, κυβέρνηση και εργοδότες, με τις πλάτες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, πρόσθεσαν την πρόβλεψη ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν σε μέρες ανάπαυσης «λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων», λαμβάνοντας «αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε μέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν», δηλαδή παίρνοντας το συνηθισμένο μεροκάματό τους...

Νέα επεισόδια στο σίριαλ της σφαγής μισθών και δικαιωμάτων και της προκλητικής κοροϊδίας των εργαζομένων πρόσθεσε μέσα στον Αύγουστο η τοπική κλαδική Σύμβαση που υπογράφηκε στη Ρόδο. Η εργοδοσία και οι συνδικαλιστές που την υπέγραψαν υποστηρίζουν ότι προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 9%. Ωστόσο, οι «αυξήσεις» που δίνει το ένα άρθρο μετατρέπονται σε μειώσεις από τις προβλέψεις που ακολουθούν, αφού η Σύμβαση υπερδιπλασιάζει το «χαράτσι» που επιβάλλουν οι εργοδότες για την παροχή στέγης και σίτισης στο προσωπικό τους.

Οι πραγματικοί μισθοί και οι όροι δουλειάς επιδεινώνονται περαιτέρω από την καθιέρωση της απλήρωτης καθημερινής υπερωρίας δύο ωρών, η οποία θα ...αντισταθμίζεται με ρεπό και μειωμένο ωράριο τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Μετατρέποντας τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη σε άρθρο της, η Σύμβαση προβλέπει πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις «επιτρέπεται να απασχολούν τους μισθωτούς, πέραν του ανώτατου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, και μέχρι δύο επιπλέον ώρες ημερησίως, σύμφωνα με τις ανάγκες της ξενοδοχειακής επιχείρησης, χωρίς να καταβάλλουν πρόσθετη αμοιβή».

  • Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους του κλάδου, για τη Γενική εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη (7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο), απευθύνει και το κλαδικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.
Συγκέντρωση στον ΣΕΒ από το ΣΕΤΗΠ

Με συγκέντρωση την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5) διεκδικεί την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Το Συνδικάτο έχει ζητήσει συνάντηση με τον εργοδοτικό φορέα ενώ σχεδιάζει παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς με αιχμή το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση. Παράλληλα, προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, με θέμα τα επόμενα βήματα του αγώνα και την προετοιμασία απεργιακής κινητοποίησης, μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλους κλάδους.

48ωρη απεργία στο ΕΔΥΤΕ

Παράλληλα, το ΣΕΤΗΠ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην ΑΕ του Δημοσίου «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας» (ΕΔΥΤΕ), προκηρύσσοντας 48ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, για το προσωπικό που δουλεύει σε αυτή. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο σχετικά με τις Ανώνυμες Εταιρείες Δημοσίου, το οποίο προβλέπει πετσόκομμα των μισθών και απολύσεις.

«Δεν θα δεχτούμε καμία βλαπτική μεταβολή εργασιακών όρων», τονίζει το ΣΕΤΗΠ και απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο, ουσιαστικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και συγκροτημένα δικαιώματα για τους εργαζομένους στο ΕΔΥΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ