ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παίρνουν φωτιά τα αντιλαϊκά σφυριά

Με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο», επιχειρεί να ανοίξει όλη τη βεντάλια των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων και να βαθύνει την επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να απορρίψουν τον «κοινωνικό διάλογο», που μόνο στόχο έχει να τους κλείσει στη φάκα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων
Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να απορρίψουν τον «κοινωνικό διάλογο», που μόνο στόχο έχει να τους κλείσει στη φάκα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων
Σε συγκεκριμενοποίηση της ολομέτωπης επίθεσης προχωράει η κυβέρνηση, με μέτρα και νομοσχέδια που διαμορφώνει και με «όχημα» τον προωθούμενο «ευρύτατο κοινωνικό διάλογο», προκειμένου να νομιμοποιήσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις λαϊκές συνειδήσεις. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, η προώθηση νέων ανατροπών στην Παιδεία και την Υγεία, καθώς και η επιβολή νέων έμμεσων φόρων, με πρόσχημα την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Μετά τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου που τόνισε ότι το «ασφαλιστικό είναι συνέχεια ανοιχτό» και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ήρθε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος να ανακοινώσει την έναρξη του «διάλογου με τους κοινωνικούς φορείς», επικαλούμενους την «αναγκαιότητα» των ανατροπών. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι άμεσα θα καταθέσει τα δυο πρώτα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια, με νόμο που θα ανοίγει το ασφαλιστικό στο σύνολο του (αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κ.ά.), όπως και νόμο που θα θεσμοθετεί τη εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο.

Στις εργασιακές σχέσεις, ετοιμάζονται παρεμβάσεις για την παραπέρα μείωση της τιμής εργατικής δύναμης, με επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, την αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων κ.ά. Στην υγεία δρομολογούνται δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη και απελευθέρωση των υπηρεσιών Υγείας προς όφελος των ιδιωτών. Αντίστοιχα, στην Παιδεία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα στην νομιμοποίηση των κολεγίων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει μέσα στη βδομάδα Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου - με τη μορφή διαγγέλματος- να δημαγωγήσει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων για την «αναγκαιότητα» της προώθησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Στη φάκα του διαλόγου

Ως προς τη μεθόδευση των ανατροπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έδωσε χτες το στίγμα: «Η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την πορεία της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αφορούν τη χώρα και την ελληνική κοινωνία (...) η κυβέρνηση θα ανοίξει ευρύτατο διάλογο για όλα τα μείζονα θέματα, για τα οποία έχουμε προαναγγείλει και με το πρόγραμμά μας και με τις δεσμεύσεις μας, μεγάλες αλλαγές και τομές».

Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε από το «Ρ» να απαντήσει αν ο «διάλογος» για τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που θα προωθήσει η κυβέρνηση αφορούν το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, την Υγεία, τις εργασιακές σχέσεις, απάντησε ξεκάθαρα: «Ο διάλογος αυτός έχει να κάνει με όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας, έτσι όπως θα προσδιοριστούν μέσα από αυτόν.Φυσικά και αυτά είναι μέσα στα μείζονα ζητήματα».

Επιδιώκοντας ακριβώς να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε χτες την «παγίδα» του «κοινωνικού διαλόγου», καλώντας μάλιστα να συμμετέχουν σ' αυτόν «όλα τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα και οι πολίτες».

Ο προσχηματικός διάλογος «με την κοινωνία, με τους φορείς, με τους πολίτες και τα κόμματα» που πρότεινε χτες ο Γ. Πεταλωτής και η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Γ. Παπανδρέου να «συναντηθεί ακόμα και με τους πολιτικούς αρχηγούς», έρχεται για να δημιουργήσει ένα ψευδεπίγραφο κλίμα «εθνική συναίνεσης» υπηρετώντας τη στόχευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα με τις λιγότερο δυνατές λαϊκές αντιδράσεις. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε συμμέτοχο όλη την ελληνική κοινωνία (...) στις μεγάλες αλλαγές και ρήξεις».

Πρόθυμοι και δεκανίκια

Πολύτιμη βοήθεια σ' αυτή την επιχείρηση έσπευσε να προσφέρει αρχικά η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εγκαινιάζοντας το «διάλογο». Από κοντά ακολούθησε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, που κατέθεσε πρόταση για «τηλεοπτικό διάλογο ανάμεσα στους πολιτικούς Αρχηγούς για το Ασφαλιστικό». Την πρόταση έσπευσε να υιοθετήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας: «Οι προτάσεις που κατατίθενται και μάλιστα από αρχηγούς των κομμάτων, είναι ευπρόσδεκτες. (...) πάνω σε μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το Ασφαλιστικό».

Την ίδια στιγμή, τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να καλλιεργούν τη λογική της «καμένης γης» για να χρυσώσουν το χάπι από τη σκληρή επιδρομή σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος κάνοντας λόγο για «προϋπολογισμό ανάγκης». Είμαστε, δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής, «στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις». Η «αξιοπιστία μιας κυβέρνησης» συνέχισε είναι «τα μέτρα που λαμβάνονται»!

Εξάλλου, η κυβέρνηση στην επιχείρηση παραπλάνησης του λαού συνεχίζει τα επικοινωνιακά «τρικ» με τον Γ. Παπανδρέου να επισκέπτεται χτες τα ΚΕΠ στο Σύνταγμα. Κίνηση την οποία ο Γ. Πεταλωτής «μετέφρασε» σαν επιβεβαίωση του ότι «ο πρωθυπουργός είναι δίπλα στην καθημερινότητα του απλού Ελληνα πολίτη»...


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάχη εντυπώσεων και συσχετισμών

Μακριά και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα οι κόντρες για τη διαδοχή

Η μάχη εντυπώσεων με τις δηλώσεις υποστήριξης προς τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους από κορυφαία στελέχη, η εντεινόμενη πόλωση, καθώς και η ενεργός ανάμειξη ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, χαρακτηρίζουν τη σύγκρουση για την ηγεσία στη ΝΔ λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία στις 29 του μήνα. Με βάση την κοινή εκτίμηση ότι ο συσχετισμός δύναμης που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα δεν προδικάζει την τελική έκβαση της μάχης (οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα Σαμαρά), τα δύο στρατόπεδα αξιοποιούν όλα τα μέσα που θα τους επιτρέψουν να κερδίσουν πόντους στη μάχη των εντυπώσεων και τον επηρεασμό των ψηφοφόρων.

Οι συνεχώς επαναλαμβανόμενοι όρκοι πίστης στην ενότητα της ΝΔ εκ μέρους των υποψηφίων δεν μπορούν να κρύψουν την άγρια διαμάχη για την εξουσία που διχάζει το σύνολο σχεδόν των στελεχών. Με δεδομένη την απόλυτη ιδεολογική και πολιτική ταύτιση, η σύγκρουση γίνεται σε δευτερεύοντα και ανούσια θέματα και διαφορές, όπως «ποιος ήταν πάντα στη ΝΔ και ποιος υπήρξε διασπαστής της», «ποιος είναι εκλεκτός των μηχανισμών και των διαπλεκομένων και ποιον στηρίζει η βάση» κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η ανταλλαγή φραστικών πυρών μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη και του Α. Σαμαρά το Σαββατοκύριακο, σε πείσμα των διακηρύξεών τους ότι η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με πολιτικούς όρους και για την ουσία της πολιτικής.

Στο μεταξύ, τη στήριξή του στην Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε Α. Σπηλιωτόπουλος, με γνώμονα όπως είπε «το πολιτικό περιεχόμενο και την προοπτική διακυβέρνησης» που δίνει η διακήρυξη αρχών την οποία παρουσίασε η υποψήφια αρχηγός της ΝΔ. Υποστήριξε επίσης ότι η Ντ. Μπακογιάννη εγγυάται την ενότητα της παράταξης την επόμενη μέρα και μπορεί να ανασυγκροτήσει το κόμμα ώστε να εκφράζει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Από την πλευρά της η πρώην υπουργός παρουσίασε την υποστήριξη του Α. Σπηλιωτόπουλου ως υποστήριξη της νέας γενιάς, υπογραμμίζοντας ότι «το οξυγόνο της ΝΔ είναι η ανανέωση: νέοι θεσμοί, νέες ιδέες, νέα πρόσωπα».

Ζητούμενο η επάνοδος στην κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή τα φραστικά πυρά που ανταλλάσσουν κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί πυροδοτούν την ένταση και τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.

«Θέλουμε ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό, δυνατό στη βάση του, στην κοινωνία, και όχι ένα κόμμα περιχαρακωμένο και εσωστρεφές. Θέλουμε ένα κόμμα που θα αντιπολιτευθεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ και θα πείσει τους πολίτες ότι αύριο θα είναι μια καλή κυβέρνηση για τον τόπο. Οχι ένα κόμμα, επιρρεπές στο λαϊκισμό, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές», είπε η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας χτες στο Βόλο, επαναφέροντας το γνωστό δίλημμα της γαλάζιας κάλπης: «Στις 29 Νοεμβρίου θα αποφασίσουμε αν η ΝΔ θα είναι κόμμα εξουσίας ή διαμαρτυρίας».

Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς συνεχίζει να εμφανίζεται υπέρμαχος της «μάχης των ιδεών» και της ενότητας, ενώ αυτοπροβάλλεται ως εκφραστής της βάσης ενάντια στους «μηχανισμούς». «Κάποιοι ίσως θέλουν να μη μιλάμε για ιδεολογία και να μιλάμε για διαχείριση», ήταν η απάντησή του στην κριτική που δέχεται. Μιλώντας χτες σε συγκέντρωση στη Λιβαδειά επέμεινε ότι «χρειάζεται πρώτα πίστη στις ιδέες της παράταξης, ώστε να δείξουμε και τις διαφορές μας με το άλλο μεγάλο κόμμα». Ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ έκανε λόγο και για «ανατροπή του συστήματος των μηχανισμών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ