ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζωντανό το μήνυμα του Νοέμβρη

Με μαζικές και δυναμικές πορείες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις, ο ελληνικός λαός και η νεολαία τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης, υποσχόμενοι να συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα για "ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία"

"Το Πολυτεχνείο ζει!". Το διατράνωσαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι και η νεολαία που ένωσαν τις φωνές τους στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία - το σύμβολο της "νέας τάξης", ενάντια στην πολιτική που τους θέλει έρμαια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών. Οι ίδιοι έστειλαν το μήνυμα ότι οι αγώνες που αναπτύσσονται στους χώρους της παιδείας και της δουλιάς θα συνεχιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για να γίνουν πράξη τα αιτήματα για "ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία".Μέσα από αυτούς τους αγώνες επιλέγουν και να τιμήσουν την εξέγερση του Νοέμβρη: Με την έμπρακτη υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, με τον αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά "εκτρώματα" που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με το να δυναμώνουν οι φωνές ενάντια στα παιχνίδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών.

Ολοι εκείνοι που βρέθηκαν χτες και τις δύο προηγούμενες μέρες εκεί, για να περιφρουρήσουν και με την παρουσία τους το νόημα και το χώρο της εξέγερσης, συνέκλιναν σε τούτο: Οτι το Πολυτεχνείο δείχνει το δρόμο για τους αγώνες που έρχονται, για μια άλλη πολιτική που θα έχει γνώμονα τα συμφέροντα του λαού. Και αψηφώντας τις "Κασσάνδρες" που επιδόθηκαν σε ένα όργιο τρομοκράτησης του λαού, με στόχο την απομαζικοποίηση της πορείας και την αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας που είχε το ίδιο αποτέλεσμα, ο λαός έδωσε "παρών" και στη φετινή, 25η επέτειο και τη μετέτρεψε σε μια μεγάλη διαδήλωση ενάντια σε όσους υπονομεύουν το μέλλον τους. Φυσικοί πρωταγωνιστές, το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα, που περιφρούρησαν και φέτος το χώρο και τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, ακυρώνοντας τα σχέδια αμαύρωσης του γιορτασμού. Τα μικροεπεισόδια που επιχείρησαν να στήσουν οι πράκτορες της άρχουσας τάξης, χρησιμοποιώντας ως εκτελεστικά όργανα ακόμη και ανήλικους, δε στάθηκαν ικανά να στήσουν και φέτος το γνώριμο σκηνικό "μαχών". Από την άλλη, το καταρρακωμένο κύρος της Αστυνομίας δεν επέτρεπε φέτος "πολυτέλειες", και γι' αυτό απομόνωσε την ομάδα που επιχειρούσε να προκαλέσει επεισόδια, φροντίζοντας βέβαια να δώσει θεαματικό χαρακτήρα στις ενέργειές της, για χάρη προπαγάνδισης της "αποτελεσματικότητάς" της. Αποτέλεσμα οι 149 προσαχθέντες, στην πλειοψηφία τους πιτσιρικάδες και "θύματα" όχι μόνο των μηχανισμών καταστολής, αλλά κυρίως αυτών που, κρυμμένοι στο σκοτάδι των άνομων μηχανισμών, τους "οδηγούν" σε τυφλές ενέργειες βίας.

Ιδιαίτερα μαζική η παρουσία των νέων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που αποτέλεσαν την ψυχή της αντιιμπεριαλιστικής πορείας και πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις του γιορτασμού.

Χτες, μέχρι τις 3 το μεσημέρι, οπότε και έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, ήταν πολλοί εκείνοι που προσήλθαν για να καταθέσουν ένα λουλούδι στο μνημείο με την τσακισμένη πόρτα του Πολυτεχνείου και να δώσουν υπόσχεση αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που με το αίμα του λαού κατακτήθηκαν.

Παλλαϊκός ήταν ο γιορτασμός της εξέγερσης σε όλη τη χώρα με σωματεία εργαζομένων και φορείς της νεολαίας να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη του γιορτασμού με εκδηλώσεις και πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Με ενός λεπτού σιγή και με τους στίχους "Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς" να αντηχούν στο κέντρο της Αθήνας, τίμησαν τους νεκρούς της εξέγερσης του Νοέμβρη οι χιλιάδες λαού και νεολαίας, που βρέθηκαν χτες το μεσημέρι στο μαρτυρικό χώρο του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης ξεκίνησε μέσα σε φορτισμένο κλίμα μετά τις 3 μ.μ. και ενώ είχαν κλείσει οι πύλες του ΕΜΠ. Στην ομιλία του, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Θεμ. Ξανθόπουλος τόνισε ότι, 25 χρόνια μετά την εξέγερση, "η καινούρια γενιά σφραγίζει με τη δυναμική της παρουσία και τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα, αγωνίζεται ενάντια στην άλωση των ιδανικών, για το δικαίωμα στην εργασία, για την αξιοπρέπεια". "Σήμερα, τόνισε, στο λυκόφως του 20ού αιώνα, οι ανθρώπινες κοινωνίες, από τις ευρύτερες εθνικές δομές τους μέχρι και τα πανεπιστήμια, κύτταρα παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης στην επιστήμη, στον πολιτισμό και την πολιτική, διέρχονται μια πρωτόγνωρη, ως προς το εύρος και τα μέσα επιβολής, διαβρωτική κρίση". Και κατέληξε, λέγοντας ότι, με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες, η αμφισβήτηση γίνεται ανάγκη επιβίωσης και "ο χώρος του Πολυτεχνείου εκφράζει, κατ' εξοχήν, αυτήν ακριβώς την έννοια της αμφισβήτησης, του Ασύλου όλων των ιδεών".

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Μιχ. Βαρδάνης πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974,ο οποίος τόνισε: "Είμαστε εδώ, για να υπερασπίσουμε το χαρακτήρα, τη μορφή και την αισθητική του 3ήμερου εορτασμού, όπως προσδιορίστηκαν από τα οράματα και τα αιματόβρεχτα συνθήματα του Νοέμβρη 1973 και στέλνουμε μήνυμα σ' όλους εκείνους, που εδώ και χρόνια καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες αμαύρωσης και εντέλει ακύρωσης της ιστορικής μνήμης πως οι νέοι και ο λαός θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά τους". "Σήμερα, τόνισε, που το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού και του ρατσισμού, αναθαρρημένο από τις συνθήκες της αυξανόμενης κοινωνικής εξαθλίωσης, ξαναδείχνει απειλητικά τα δόντια του, που η παιδεία προσανατολίζεται μονοσήμαντα στις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, που η περιθωριοποίηση από την ανεργία και το συνεχώς μειούμενο εισόδημα είναι μια καθημερινή ορατή πραγματικότητα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά ένα ξόδι στους νεκρούς του και μια στιγμιαία έκρηξη μνήμης για τις γενιές που το έζησαν. Είναι η διαρκής αναφορά ενός λαού και της νεολαίας του σαν πηγή έμπνευσης αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα".

Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση σιγής για τους αγωνιστές του Νοέμβρη. Μετά το τέλος της, η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου άφηνε το χώρο για να μπει στην κεφαλή της πορείας.

Ζει στους αγώνες λαού και νεολαίας

H Βουλή τίμησε χθες την επέτειο του Πολυτεχνείου με κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία της στο χώρο της εξέγερσης και με ειδική πανηγυρική συνεδρίαση το απόγευμα, στην οποία τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Σώματος, ο υπουργός Παιδείας και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι και σήμερα σηματοδότης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού για μια Ελλάδα χωρίς αμερικανικές βάσεις και πυρηνικά όπλα, για μια Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ, χωρίς μισθοφορικά στρατεύματα επέμβασης σε άλλες χώρες.

"Το Πολυτεχνείο, είπε, ζει στους αγώνες της νεολαίας και του λαού για μία δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους τους νέους, χωρίς διακρίσεις, για το δικαίωμα στην εργασία, για μία ζωή με δικαιώματα, δίχως ναρκωτικά και κάθε είδους υποκατάστατα. Ζει στους αγώνες για τις δημοκρατικές ελευθερίες κατά της Συνθήκης του Σένγκεν, κατά της ιδεολογικής και πολιτικής κυβερνητικής τρομοκρατίας, της εξαγοράς συνείδησης και της υποταγής. Ζει στους αγώνες της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των ΕΒΕ κατά της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.

Το Πολυτεχνείο δεν κλείνεται στο μουσείο ή δεν περιορίζεται στα πλαίσια ενός στενά αντιχουντικού αγώνα, όπως δυστυχώς επιδιώκουν ορισμένοι. Επίμονα, προκλητικά, χρόνια τώρα, γνωστοί και άλλοι που κρύβονται στο σκοτάδι, υπονομεύουν το Πολυτεχνείο, τον αντιιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα. Θέλουν να ξεχάσει ο λαός και η νεολαία το σύνθημα που ήταν γραμμένο στην πύλη του "ΕΞΩ οι ΗΠΑ, Εξω το ΝΑΤΟ"".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ