ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διατάγματα με στόχο Γκιουλενιστές...

...και τριγμοί στις σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση

Μετά τη χτεσινή διαρροή στο πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD ότι σε επίσημο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, η Τουρκία παρουσιάζεται ως «κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή», έντονη ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και την ΕΕ και τις ΗΠΑ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιούλη. Σημειώνει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι ισχυρισμοί αποτελούν μια νέα εκδήλωση της στρεβλής νοοτροπίας, που εδώ και κάποιο καιρό προσπαθεί να κάμψει τη χώρα μας, στοχοθετώντας τον πρόεδρό μας και την κυβέρνησή μας». Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και οι διάφορες πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου σύμμαχοί τους από κοινού στήριξαν τις διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις τύπου «Αλ Κάιντα», «Ισλαμικό Κράτος» κ.λπ. ως εργαλεία για την προώθηση των σχεδίων τους, των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή για τον έλεγχο φυσικών πόρων, των δρόμων μεταφοράς τους, των αγορών και των γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής.

Κατά τ' άλλα, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε χτες διατάγματα υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης, μετά το πραξικόπημα που αποδίδεται στον ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, με τα οποία απολύει 2.360 αστυνομικούς, 112 στρατιωτικούς, 24 μέλη της ακτοφυλακής και 196 δημόσιους λειτουργούς για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν. Ακόμα κλείνει η αρχή τηλεπικοινωνιών και αναδιοργανώνεται, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν θα διορίζει τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από πρόταση που έρχεται στο υπουργικό συμβούλιο. Επίσης, με διάταγμα αποφασίζεται η αποφυλάκιση περίπου 38.000 κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί «για αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν από την 1η Ιούλη, που δεν έχουν σχέση με βαριά ποινικά εγκλήματα όπως δολοφονίες, τρομοκρατικές ενέργειες, πλήγματα στην κρατική ασφάλεια, παραβίαση κρατικών μυστικών ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών, βιασμούς κ.λπ.». Οι αποφυλακισμένοι επίσης πρέπει να έχουν εκτίσει το 50% της ποινής τους και θα είναι υπό επιτήρηση. Το συγκεκριμένο μέτρο παίρνεται και με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, που έχουν γεμίσει με φερόμενους υποστηριχτές του Γκιουλέν.

Παράλληλα, με σχετικό διάταγμα προβλέπει τον επανέλεγχο όλων των αποτελεσμάτων εξετάσεων για είσοδο στο Δημόσιο μετά το 2010 (τότε περίπου που ο Ερντογάν και ο Γκιουλέν τα «σπάσανε»), με βάση, όπως δηλώνεται, ενδείξεις ότι υπήρχε διαρροή των θεμάτων από το δίκτυο του Γκιουλέν σε συγκεκριμένους υποψηφίους.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σημείωσε για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Τουρκία:

«Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό που κάνει ο Ερντογάν, αλλά δεν συμφωνώ ότι θα έπρεπε να τερματίσουμε τη συνεργασία μαζί του. Είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση». Οι δηλώσεις αυτές γίνονται και υπό το φόντο της ανησυχίας για τη λεγόμενη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και τη διαδικασία της επανεισδοχής από την Ελλάδα και τη μετεγκατάσταση στην ΕΕ, ένα ζήτημα βεβαίως που γίνεται με το «σταγονόμετρο».

Ακόμα, χτες έγινε γνωστό ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 24 δημοσιογράφους της φιλοκουρδικής εφημερίδας «Ozgur Gundem», έπειτα από την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε εναντίον της από τουρκικό δικαστήριο, με την κατηγορία ότι διεξάγει προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση κατατέθηκε χτες η συμφωνία διακανονισμού για την επίθεση στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», βάσει της οποίας το Ισραήλ θα καταβάλει στην Τουρκία αποζημίωση ύψους 20 εκατ. δολαρίων εντός 25 ημερών και η Τουρκία από την πλευρά της θα αποσύρει εκκρεμούσες νομικές διεκδικήσεις, τερματίζοντας μια διένεξη που διαρκεί έξι χρόνια. Το Μάη του 2010, νηοπομπή (ανάμεσά τους και το «Μαβί Μαρμαρά») που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα χτυπήθηκε από κομάντος του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα Τούρκοι υπήκοοι. Η κίνηση της τουρκικής Βουλής επισημοποιεί την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων που είχε αποφασιστεί από το φετινό Ιούνη, η οποία αποσκοπεί πρωτίστως στην προώθηση διαφόρων σχεδίων μονοπωλιακών ομίλων, με βασικό στοιχείο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις από ΗΠΑ στους ρωσικούς βομβαρδισμούς από το Ιράν

Ρωσικά μαχητικά που δρουν από βάσεις του Ιράν
Ρωσικά μαχητικά που δρουν από βάσεις του Ιράν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Τριβές» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας προκαλεί, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, η απόφαση της Μόσχας να ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου αποστολές ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στη Συρία από την αεροπορική βάση Χαμαντάν του Ιράν, δίχως την ίδια ώρα να αποκλείεται η πιθανότητα μίας ρωσο-αμερικανικής στρατιωτικής συμφωνίας στο Χαλέπι της Συρίας.

Η αντίδραση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, σε σχέση με αυτή την εξέλιξη ήρθε αργά το βράδυ της Τρίτης και ήταν μάλλον χαρακτηριστική: «Πρόκειται για ατυχή εξέλιξη που δεν προκαλεί έκπληξη (...) Θα περιπλέξει μία κατάσταση που είναι ήδη πολύ περίπλοκη και δύσκολη», είπε, αφήνοντας στη συνέχεια αιχμές κατά της Μόσχας υπαινισσόμενος ότι η απογείωση ρωσικών βομβαρδιστικών από ιρανική αεροπορική βάση «μπορεί» να παραβιάζει την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί παροχής, πώλησης και μεταφοράς όπλων στο Ιράν. Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι η χρήση των βάσεων στο έδαφος του Ιράν από τη Μόσχα δεν θα αποτρέψει κατ' ανάγκη την επίτευξη μιας συμφωνίας αμερικανο-ρωσικής στρατιωτικής συνεργασίας σε ό,τι αφορά τη δράση εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στο συριακό έδαφος.

Ο Λαβρόφ απορρίπτει τις αιτιάσεις...

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον τελευταίο να απορρίπτει χτες κατηγορηματικά οποιαδήποτε πιθανότητα παραβίασης των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Ιράν. «Δεν υπάρχει λόγος να υποπτεύεται κανείς τη Ρωσία για παραβίαση της απόφασης 2231, που αφορά αποστολές, πωλήσεις και μεταφορές συγκεκριμένων τύπων όπλων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών. Ομως, τα στρατιωτικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, έπειτα από εξουσιοδότηση του Ιράν, για συμμετοχή σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία, στάλθηκαν μετά από νόμιμη αίτηση της κυβέρνησής της», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Κρίστοφερ Γκάρβερλ, που είναι εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά του «Ισλαμικού Κράτους» ενημερώθηκαν εγκαίρως από τους Ρώσους για τις επιδρομές ρωσικών βομβαρδιστικών από το Ιράν στη Συρία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι φρόντισαν προηγουμένως να ενεργοποιήσουν σύνδεσμο τηλεπικοινωνιών. Την έγκαιρη ενημέρωση Αμερικανών αλλά και Ισραηλινών αξιωματούχων είχε υποστηρίξει νωρίτερα και η ισραηλινή εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η Ρωσία δεν σκοπεύει μόνο να ολοκληρώσει την εμπλοκή της στη Συρία, αλλά στην πραγματικότητα να προωθήσει μία ευρύτερη στρατηγική: Την αύξηση της παρουσίας της στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, και το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων (που συνδέεται συχνά με τη CIA) STRATFOR σε χτεσινό άρθρο του αναφορικά με τις επιδρομές ρωσικών βομβαρδιστικών από το Ιράν στη Συρία, εκτίμησε ότι πρόκειται για «σκόπιμη επίδειξη δύναμης της Ρωσίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή» και ότι η Ρωσία «προσπαθεί σκληρά να δημιουργήσει την αντίληψη ότι έχει επισκιάσει σημαντικά το ρόλο των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή μέσω μίας ευρείας γκάμας συμμαχιών, αύξησης της στρατιωτικής δραστηριότητας και συνεχιζόμενης επιδίωξης αμυντικών συμφωνιών... κάνοντας την Ουάσιγκτον, που ηγείται του συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους", να φαίνεται πως μένει στα κρύα του λουτρού...» .

Σε άλλο σημείο το STRATFOR διαπιστώνει πως η Ρωσία δημιούργησε την αντίληψη ότι «είναι πιο πρόθυμη από τις ΗΠΑ να δεσμεύσει πόρους και δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και γι' αυτό εμφανίζεται να εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους συμμάχους της». Υποστηρίζει ακόμη πως «μολονότι δεν υπάρχει κανένας "έρωτας" μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, το Ιράν θα δεχόταν μετά χαράς τη ρωσική υποστήριξη για να διατηρήσει πλεονέκτημα έναντι του περιφερειακού αντιπάλου τους, δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας, ακριβώς όπως η Μόσχα χρησιμοποιεί την εμπλοκή της στη Μέση Ανατολή για να πετύχει προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ».

ΡΩΣΙΑ
Επιχείρηση σύλληψης ενόπλων

Πυρήνα «παράνομων ένοπλων ομάδων που δρουν στον Βόρειο Καύκασο» ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) μετά από επιχείρηση, χτες το πρωί, στο προάστιο Κρασνοσέλσκι της Αγίας Πετρούπολης. Σημειώνεται ότι σε ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 4 ένοπλοι και τραυματίστηκε ένα μέλος της FSB, που πήρε μέρος στην επιχείρηση, ενώ μεταξύ των θυμάτων εμφανίζεται να είναι ένας από τους ηγέτες των ένοπλων ομάδων, ο 29χρονος Ζαλίμ Σεμπζούκοφ, στη Δημοκρατία Καμπαρντίνο - Μπαλκάρ του Β. Καυκάσου, που ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Από την επιχείρηση που έγινε σε συγκρότημα πολυκατοικιών στο προάστιο Κρασνοσέλσκι, προκλήθηκε πανικός μετά από φωτιά και καπνούς που άρχισαν να βγαίνουν από το διαμέρισμα όπου έγινε η ανταλλαγή των πυρών και εκκενώθηκε για κάποιες ώρες ολόκληρη η περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ