ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς το παρόν εκτόνωση συγκρούσεων

Ουκρανός της δύναμης του ΟΗΕ νεκρός, σε κρίσιμη κατάσταση από τις συγκρούσεις Σέρβος διαδηλωτής

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες από το πρωί στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, έπειτα από τις προχτεσινές, αιματηρές συγκρούσεις Σέρβων διαδηλωτών με ξένες πολυεθνικές κατοχικές δυνάμεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Χτες το πρωί, ανακοινώθηκαν ο θάνατος Ουκρανού αστυνομικού της αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) και η κρίσιμη κατάσταση της υγείας Σέρβου διαδηλωτή που δέχτηκε σφαίρα στο μάτι και νοσηλεύεται έκτοτε σε κωματώδη κατάσταση σε νοσοκομείο της σερβικής πόλης Κραγκούγεβατς. Αλλοι 15 Σέρβοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία του βόρειου Κοσσυφοπεδίου...

Στο μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι Σέρβοι διαδηλωτές - απολυμένοι δικαστικοί υπάλληλοι - που είχαν συλληφθεί προχτές κατά τις συγκρούσεις. Μάλιστα, ο επικεφαλής του σερβικού Συντονιστικού Κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο, Βούκο Αντονίτζεβιτς, ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με δικαστικούς αξιωματούχους της αποστολής του ΟΗΕ, προκειμένου να επαναπροσληφθούν οι Σέρβοι εργαζόμενοι που είχαν απολυθεί εδώ και μία οκταετία από τις πολυεθνικές κατοχικές δυνάμεις...

Στο μεταξύ και χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς καταδίκασε την υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «αποτελούν τη μοναδική διέξοδο από την κρίση... αφού αποδείχτηκε ότι η ανεξαρτητοποίηση δεν μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη». Δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, ισχυριζόμενος πως «μια Σερβία μέλος της ΕΕ θα μπορέσει να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο».

Το ίδιο 24ωρο, η Ιαπωνία έγινε η 25η χώρα που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο, εκφράζοντας την ελπίδα πως η εξέλιξη δε θα διαταράξει τις «φιλικές σχέσεις με τη Σερβία».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με πολλές συμφωνίες φεύγει η Μέρκελ

Αναβάθμιση των σχέσεων της Γερμανίας με το Ισραήλ

Ολμέρτ - Μέρκελ, επικύρωσαν την συνεργασία του γερμανικού ιμπεριαλισμού με το κράτος «χωροφύλακα» στην περιοχή της Μ.Ανατολής

Associated Press

Ολμέρτ - Μέρκελ, επικύρωσαν την συνεργασία του γερμανικού ιμπεριαλισμού με το κράτος «χωροφύλακα» στην περιοχή της Μ.Ανατολής
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με ομιλία στο ισραηλινό κοινοβούλιο αναμενόταν να ολοκληρώσει, αργά χτες το βράδυ, την τριήμερη ιστορική της επίσκεψη στο Ισραήλ, η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η παρουσία της Αγγελα Μέρκελ στην Κνεσέτ, καθώς και το ότι θα εκφωνούσε την ομιλία στα γερμανικά, είχε προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους των ακροδεξιών ισραηλινών κομμάτων, οι βουλευτές των οποίων διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να παραστούν στην τιμητική τελετή.

Οι απουσίες αυτές, πάντως, δεν εμπόδισαν τη Μέρκελ και την πολυάριθμη γερμανική αντιπροσωπεία που τη συνοδεύει, να υπογράψει σειρά οικονομικών, εμπορικών αλλά και στρατιωτικών συμφωνιών με την ισραηλινή κυβέρνηση. Τα ισραηλινά και γερμανικά ΜΜΕ μιλούσαν για «σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών», ενώ η Μέρκελ δεν έπαψε να επαναλαμβάνει ότι λόγω της «ειδικής ευθύνης που η Γερμανία, ιστορικά, φέρει απέναντι στο Ισραήλ, θα σταθεί πάντα αλληλέγγυα στο δικαίωμα ύπαρξής του και συμμερίζεται τις ανησυχίες του για την ιρανική απειλή»!

Χτες, πάντως, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί λόγω της επίσκεψης Μέρκελ, ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε ραβίνο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται απλώς να διατηρήσει εξαιρετικά τεταμένη την ατμόσφαιρα στην Ιερή Πόλη όπου, τις τελευταίες μέρες, τα βίαια επεισόδια μεταξύ φανατικών Εβραίων, εποίκων και Παλαιστινίων κατοίκων της είναι σχεδόν καθημερινά. Η ανακοίνωση, δε, του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι είναι αποφασισμένος να μην υπαναχωρήσει από την οικοδόμηση επιπλέον εποικισμών πέριξ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έτσι ώστε να αποκόψει πλήρως την πόλη από τα παλαιστινιακά εδάφη, εκτός από τη δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής, αναμένεται να οξύνει περαιτέρω την ένταση.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Προς προσέγγιση ... συμφερόντων

ΜΟΣΧΑ.--

Σε «θετικό κλίμα» διεξήχθησαν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς και Κοντολίζα Ράις, αντίστοιχα, και του πρώην Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του νεοεκλεγέντα Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Την πεποίθηση «να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστούν τα θέματα στα οποία έχουν διαφορές, αλλά και για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους», εξέφρασε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο νεοεκλεγείς Ρώσος Πρόεδρος, ενώ η Ράις, αφού συνεχάρη τον Μεντβέντεφ για την εκλογή του, δήλωσε ότι «οι δύο χώρες χρειάζεται να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, ώστε να παράσχουν μια δυνατή βάση για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους».

Νωρίτερα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών θα λυθούν. Αναφέρθηκε, επίσης, και σε ένα «σοβαρό έγγραφο» που έλαβε από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους, σημειώνοντας ότι «αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στις βασικές του πρόνοιες, θα μπορούμε να πούμε ότι ο διάλογός μας εξελίσσεται επιτυχώς». Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής δεν κοινοποίησε.

Τα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνουν τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία, κάτι για το οποίο αντιδρά έντονα η Ρωσία τονίζοντας πως απειλείται η ίδια και πως θα αλλάξει η ισορροπία των δυνάμεων, καθώς και το μέλλον της Συνθήκης για τη μείωση των Στρατηγικών Οπλων πριν από τη λήξη της ισχύος της στα τέλη του 2009, αλλά και άλλα διεθνή ζητήματα, όπως ο λεγόμενος πόλεμος ενάντια στη διεθνή «τρομοκρατία», η κατάσταση στο Ιράν και τη ΛΔ Κορέας κλπ.

Κατά την έναρξη της κοινής συνάντησής τους, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί με τους Αμερικανούς αξιωματούχους και αναμένει παραγωγικές συνομιλίες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επίσκεψη Μπους πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους θα επισκεφτεί στις 31 Μάρτη και 1 Απρίλη την Ουκρανία, για να δείξει την υποστήριξή του στην «πορτοκαλί» πολιτική ηγεσία της χώρας, που ζητά την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ως πρώτο βήμα την έγκριση του σχεδίου προετοιμασίας της Ουκρανίας για την ένταξη σ' αυτό.

Η επίσκεψη Μπους στο Κίεβο θα πραγματοποιηθεί τις παραμονές της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2 - 4 Απρίλη) κι αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος επισκεφτεί νωρίτερα την Κροατία. Οπως ανακοινώθηκε θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο, όσο και με την πρωθυπουργό Γ. Τιμοσένκο. Εκτός από το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ στις συναντήσεις θα απασχολήσουν και οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ κι Ουκρανίας για το διάστημα έως το 2009.

Στο μεταξύ, το ΚΚ Ουκρανίας ανακοίνωσε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι να μην εγκριθεί το σχέδιο δράσης για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση έχει οξυνθεί γύρω από το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα για μερικές βδομάδες η αντιπολίτευση να μην επιτρέπει τη διεξαγωγή των εργασιών του Κοινοβουλίου. Τελικά, στις 6 Μάρτη η κατάσταση «αποφορτίστηκε» προσωρινά με την ψήφιση (από τους 248 βουλευτές στους 450) της Απόφασης (1402 - 1), όπου διευκρινίζεται πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει μόνο εφόσον υπάρξει θετική απόφαση σε σχετικό δημοψήφισμα. Την απόφαση αυτή στήριξαν τα κεντρώα κόμματα «Κόμμα των περιοχών» και «Μπλοκ Λιτβίν», καθώς και τμήμα των κυβερνητικών δεξιών κομμάτων «Η Ουκρανία μας» και «ΜΠΙΟΥΤ». Κατά τοποθετήθηκε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚ Ουκρανίας.

Το ΚΚ Ουκρανίας πραγματοποιεί αντιΝΑΤΟικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ συγκροτούνται και ανάλογες αντιΝΑΤΟικές επιτροπές με τη συμμετοχή διάφορων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Στις 2 Απρίλη, το ΚΚ Ουκρανίας θα διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, στην οποία έχει προσκληθεί και το ΚΚΕ.


Ι.Π

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εμψυχωτής» ο Τσένεϊ, ενώ αυξάνουν οι απώλειες

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στη γνωστή προπαγανδιστική γραμμή περί «διαφύλαξης της ελευθερίας των λαών της περιοχής» επανήλθε, μιλώντας σε αμερικανικά στρατεύματα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Ο Ντικ Τσένεϊ, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ιράκ, σε μια εμφανή προσπάθεια να «εμψυχώσει» τον αμερικανικό στρατό λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι οι απώλειές του από την έναρξη της εισβολής μέχρι τη Δευτέρα είχαν φθάσει, επισήμως, τους 3.990 νεκρούς, παρουσίασε την κατοχή ως «προσφορά στην ελευθερία»... Η ομιλία Τσένεϊ έγινε λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από το Ιράκ, για να συνεχίσει τη δεκαήμερη περιοδεία του σε Ομάν, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Τουρκία, όπου βασικό θέμα των επαφών που θα έχει, εκτιμάται ότι θα είναι η «ιρανική απειλή και η αντιμετώπισή της».

Κατά τα άλλα, χτες, ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση καμικάζι κατά σιιτών προσκυνητών στην Καρμπάλα, τη Δευτέρα, είχε φτάσει τους 49, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 73. Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωνε ότι το 2007 διπλασιάστηκε ο αριθμός των Ιρακινών προσφύγων που ζητούν πολιτικό άσυλο στις χώρες της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η καθημερινότητα στην κατεχόμενη χώρα παραμένει αφόρητη, παρά τους ισχυρισμούς των κατοχικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ