ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργία ενάντια στη φτώχεια και στην ανεργία

Από την απεργία στη Νότια Αφρική

Associated Press

Από την απεργία στη Νότια Αφρική
KEΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Με μαχητικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις (απ' τις οποίες δεν έλειψαν σε ορισμένες περιστάσεις και επεισόδια) πολλές χιλιάδες Νοτιοαφρικανών συμμετείχαν στη χτεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (COSATU) ενάντια στην ανεργία και στη φτώχεια, που εξακολουθούν να μαστίζουν σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης μία 12ετία μετά την άρση του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ.

Η απεργία γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός πως δύο στους πέντε Νοτιοαφρικανούς που θέλουν να εργαστούν δε βρίσκουν δουλιά. Ως εκ τούτου δεκάδες χιλιάδες εργάτες και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να επιβιώσουν στην άβυσσο της φτώχειας, ανέφερε η ανακοίνωση του COSATU.

Η κινητοποίηση είχε μεγαλύτερη επιτυχία στις αυτοκινητοβιομηχανίες, στον τομέα μετάλλου, στα ορυχεία αλλά και στους εργαζόμενους στον τομέα υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίοι, ούτως ή άλλως, απεργούν τους τελευταίους δύο μήνες διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις 11% επειδή ο μέσος μισθός τους για 12ωρη βάρδια δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τζόελ Νιτσιτέντζε, σχολίασε πως «σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι πως τέτοια απεργιακή δράση δεν είναι μόνο αδικαιολόγητη αλλά και αντιπαραγωγική». Ο δε Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τάμπο Μπέκι, επέλεξε να αναφερθεί στα μεμονωμένα βίαια επεισόδια που εκδηλώθηκαν χτες στο Κέιπ Τάουν, στα οποία σημειώθηκαν καταστροφές τρένων σε σταθμό από απεργούς, και στον πρόσφατο χαμό οκτώ απεργοσπαστών φρουρών ασφαλείας από επίθεση απεργών συναδέλφων τους. Εξέφρασε συμπάθεια προς τα αιτήματα των απεργών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δε θα παρέμβει για να καθοριστούν οι αυξήσεις στις ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων. Προειδοποίησε επίσης πως η κυβέρνησή του θα αντιδράσει σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ιδιαίτερα αυτής των φρουρών ασφαλείας, λέγοντας πως «εάν επιτρέψουμε να συνεχιστεί η βία, τότε θα έχουμε αναρχία»...

Ο ΓΓ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Μπλέιντ Ντζιμάντε, αναφερόμενος στη χτεσινή απεργία του COSATU σημείωσε την αντίδραση της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης υπερασπιζόμενος ωστόσο την κινητοποίηση. Οπως είπε, μολονότι μία απεργία του COSATU δε θα φέρει ξαφνικά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις «μπορεί, όμως, να παίξει σημαντικό ρόλο στην πάλη για ένα νέο οικονομικό μονοπάτι στη χώρα μας», γιατί υπογραμμίζει «την επείγουσα ανάγκη για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στον καπιταλιστικό χαρακτήρα της οικονομίας».

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Υπό κρατικό έλεγχο οι πετρελαιοπηγές της Οξιντένταλ

ΚΙΤΟ.--

Πραγματικότητα είναι πλέον ο νόμος για την εθνική κυριαρχία, καθώς σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, το Κοινοβούλιο επικύρωσε το διάταγμα για την εθνική κυριαρχία και επίσης την ακύρωση του συμβολαίου με την αμερικανική πολυεθνική Οξιντένταλ (Oxy).

Παράλληλα, χτες ολοκληρώθηκε η ανάκτηση του 100% των πετρελαιοπηγών που ήλεγχε η Oxy (Οξι) από την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petroecuador, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Φερνάντο Γκονσάλες.

Οσο για το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών Ενρίκε Προάνιο, η ακύρωση του συμβολαίου που είχε ήδη προαναγγελθεί από την κυβέρνηση του Αλφρέντο Παλάσιο έγινε όχι κατόπιν πιέσεων του λαϊκού κινήματος και των συνδικάτων, που με κινητοποιήσεις είχαν απαιτήσει την ακύρωσή του αλλά γιατί «η αμερικανική πολυεθνική Oxy Oil Company, παραβιάζει συστηματικά όλους τους όρους της συμφωνίας, μολύνει το περιβάλλον και παράλληλα παραβιάζει κατάφωρα και τη διεθνή νομοθεσία». Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης του συμβολαίου της Οξι, ο Πρόεδρος Παλάσιο έδωσε διαταγή στις Ενοπλες Δυνάμεις να περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις. Εντούτοις, ο Προάνιο δήλωσε - όπως εξάλλου και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης - ότι η εξέλιξη αυτή με την Οξι επ' ουδενί σημαίνει την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων, εκ μέρους του Εκουαδόρ. Εθνικοποίηση στην οποία προχώρησε η Βολιβία και αποτελεί ένα ακόμη αίτημα του λαϊκού κινήματος που βρίσκεται σε διαρκείς κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες.

Εννοείται ότι η ακύρωση του συμβολαίου της Οξι έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θεωρήθηκε «κατάσχεση» σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τσαρλς Σαπίρο. «Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, η οποία συνιστά κατάληψη της ιδιοκτησίας μιας αμερικανικής εταιρίας», δήλωσε και από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Γραφείου Εμπορίου των ΗΠΑ Νίνα Μουρτζάνι που ανακοίνωσε επίσης και τη διακοπή όλων των διμερών συνομιλιών για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, την TLC.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΛΙΒΥΗ
Υπογραφή συμφωνιών για το πετρέλαιο

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Το ενεργειακό ζήτημα μπήκε επί τάπητος στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, και του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του πρώτου στη Λιβύη, χώρα που αποτελεί το τελευταίο σταθμό της πρόσφατης περιοδείας του σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική.

«Δίκαιη» χαρακτήρισαν με δηλώσεις τους Τσάβες και Καντάφι, μετά τη συνάντησή τους, την τιμή του πετρελαίου, ενώ δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ ώστε να διατηρηθεί. Επίσης, ο Ούγκο Τσάβες κάλεσε τον κόσμο να αντισταθεί στην ηγεμονία των ΗΠΑ.

«Είμαστε κατά του ιμπεριαλισμού και κατά των ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ούγκο Τσάβες και αναφέρθηκε και στο εμπάργκο πώλησης όπλων που αποφάσισαν να επιβάλουν στη χώρα του οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Κατασκευάζουμε τα όπλα μας και αγοράζουμε εξοπλισμό από την Ευρώπη, την Ασία και τη Ρωσία», εξήγησε.

Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», οι δύο ηγέτες συζήτησαν επί μακρόν και το θέμα του αγωγού που θα συνδέσει το Καράκας με τη Γη του Πυρός, σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ως μείζον ζήτημα περιφερειακής συνεργασίας.

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπέγραψαν μία σειρά συμφωνιών, το περιεχόμενο των οποίων δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι Τσάβες και Καντάφι αποφάσισαν να συνεργαστούν στενότερα σε ένα τομέα που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές: Το πετρέλαιο.

ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Ψηφίστηκε η ανέγερση τείχους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Η οργή ξεχειλίζει από άκρη σε άκρη στο Μεξικό, και μάλλον σε όλη την Κεντρική Αμερική, μετά την υιοθέτηση εκ μέρους της αμερικανικής Γερουσίας νόμου για τη μετανάστευση, ο οποίος είναι ένα κράμα του ρατσιστικού νόμου και ορισμένων προτάσεων βουλευτών, υποτίθεται ευνοϊκών για τους μετανάστες. Προτάσεις βουλευτών οι οποίοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν την προεκλογική τους πελατεία, καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές πλησιάζουν.

Βασικό στοιχείο του νέου νόμου είναι η ανέγερση τείχους, αλλά αντί των 2.000 μιλιών που είχε αρχικά εγκριθεί, προβλέπει την οικοδόμηση συνοριακού φράκτη μήκους 595 χλμ στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Γερουσία ενέκρινε, με 83 ψήφους υπέρ και 16 κατά, τη δημιουργία φράκτη στα σύνορα με το Μεξικό. Παράλληλα προβλέπει τη δημιουργία ενός «μονοπατιού μετανάστευσης», όπου υπό όρους οι μετανάστες - που επισήμως οι παράνομοι σήμερα αριθμούν περί τα 12 εκατομμύρια - θα «έχουν την ευκαιρία να νομιμοποιηθούν». Πάντως, η Γερουσία αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις επί του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση έως την επόμενη εβδομάδα.

Την ώρα της ψηφοφορίας διαδήλωναν κοντά στο Καπιτώλιο αλλά και στο Σαν Φρανσίσκο χιλιάδες άνθρωποι υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών. Είναι οι μετανάστες που έδωσαν το μαχητικό «παρών», όπως την πρωτομαγιά και τον Απρίλη και όπως έχουν δηλώσει θα συνεχίσουν, με διαδηλώσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις και θα αναγάγουν το θέμα σε μείζον των ενδιάμεσων εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ