ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

(Εφυγε όρθιος ο Παντελής Μανταλόβας)

ΚΑΙ το αντάμωμα στα 65χρονα της ΕΠΟΝ συνεχίζεται. Είναι αυτοί που τραβούν ακόμη της ζωής και του αγώνα την ανηφόρα. Παρόντες μ' όλη τη φωτιά του «είναι» τους. Οπως τότε, που σαν ΕΠΟΝίτες πάλευαν για τη λευτεριά, για τα μεγάλα ιδανικά της ΕΠΟΝ.

ΤΗΝ περασμένη Κυριακή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κι εφέτος έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση για τα 65 χρόνια της ΕΠΟΝ. Είναι το χρονιάτικο συναπάντημα ανάμεσα στους συντρόφους και συναγωνιστές. Για να πουν μερικά λόγια, για να θυμηθούν από τα μακρινά του Αγώνα ιστορίες.

ΚΙ ΕΦΕΤΟΣ κόσμος πολύς. Πάσης ηλικίας. Και νέα παιδιά, παρέα με τους γονείς κι αυτά μπαίνουν στην τροχιά των φίλων της ΕΠΟΝ. Είναι το νέο αίμα, που φρεσκάρει την ΠΕΑΦΕ και μπολιάζει τη νέα γενιά με της ΕΠΟΝ τα μηνύματα, με το μεγάλο πλούτο μιας δυνατής κληρονομιάς, που έδωσε πνοή στα νιάτα και φτάνει στο σήμερα.

ΤΟ λιτό, αλλά δυνατό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος, κινήθηκε με επιτυχία στην παράλληλη σύζευξη του πεζού λόγου με τραγούδια και απαγγελίες από το πλούσιο απόθεμα, που έχει η Εθνική Αντίσταση.

ΕΙΝΑΙ αναδρομές, που ξυπνούν στον κάθε αγωνιστή μακρινές ώρες του αγώνα, θυμίζουν χαρές, αλλά και δάκρυα μέσα στις δοκιμασίες που αντιμετώπισαν.

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ξεσηκώνεται και τραγουδάει μαζί με την ορχήστρα το «Βροντάει ο Ολυμπος». Και συ φέρνεις στα μάτια την ασκητική εκείνη μορφή του Νίκου Καρβούνη, να είναι κι αυτός μαζί μας και να συναγιορτάζει. Ο ποιητής, ο δάσκαλος, ο αγωνιστής, ο δημοσιογράφος...

ΣΤΗΝ πίστα της σάλας οι χορευτάδες - κι εδώ πάσης ηλικίας - δείχνουν τις χορευτικές ικανότητες. Μαχήτριες του ΔΣΕ, που νομίζεις πως αν τις φυσήσει ο άνεμος θα τις ρίξει χάμω, ενθουσιάζουν και τραβούν το χειροκρότημα.

ΠΟΛΕΜΑΜΕ και τραγουδάμε. Καρφώνω τα μάτια πάνω στον σύντροφο που είναι αντίκρυ μας. Είναι ο Παντελής Μανταλόβας, που πάντα ακούραστα και πάντα ολοπρόθυμος δίνει τη βοήθειά του στην ΠΕΑΦΕ.

ΤΟΝ χαρήκαμε και στη φετινή του παρουσία. Κάποιο ενόχλημα, κάτι έλεγε. Αλλά ο Παντελής με τα 17 χρόνια φυλακής ήταν μαζί μας. Δεν ήθελε να έχει κενά, απουσίες στις αποστολές και στο ρόλο του. Μας χαιρέτισε με το ζεστό εκείνο χαρούμενο τρόπο. Ρουμελιώτης, ντόμπρος, που η φωνή του έφτανε στα Κράκουρα του Παρνασσού. Κανένα σημάδι στον ορίζοντα. Ομως, φαίνεται πως κάποιο αγκάθι τον ζύγωνε. Ο Παντελής, όμως, το παραμέρισε. Και την Κυριακή βρέθηκε στη θέση του. Διάβασε κι είπε τα κείμενα που έπεφταν στο μέρος τους. Η φωνή του, αλλά κι η βαθιά γνώση αυτού που διάβαζε έδιναν πάντα τη διάσταση που απαιτούσαν το κείμενο του Παλαμά και του Σικελιανού και άλλα. «Εφυγε» με τον καλύτερο τρόπο. Ορθιος, μέσα στην αίθουσα που αντάμωσαν τρεις γενιές. Κι ο Παντελής, ΕΠΟΝίτης, φλογερός Ρουμελιώτης από της Αγόριανης τα μέρη, «έφυγε» πιστός στο χρέος κομμουνιστής μαχητής. Ορθιος. Παντελή, σύντροφε, Ηχήστε Σάλπιγγες... Θα θυμόμαστε πάντα τη βροντερή φωνή σου, που τόσες φορές ήταν μαζί μας. Στους μεγάλους δρόμους του αγώνα.

ΤΑ 65 χρόνια της ΕΠΟΝ, όπως ανακοινώθηκε, έχουν μαζί τους και το 2ο τόμο της «Νέας Γενιάς». Με συνέπεια χρονική, η «Σύγχρονη Εποχή», η ΚΝΕ και η ΠΕΑΦΕ τον έχουν θέση σε κυκλοφορία. Μια έκδοση σημαντική, που είναι χρήσιμη για όποιον θέλει να μάθει τη νεότερη ιστορία.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με γνώμονα τη λύση του

Associated Press

Ο λαός της Κύπρου την περασμένη Κυριακή, προσερχόμενος στις κάλπες, αποφάσισε να δώσει εντολή διακυβέρνησης στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, εκλέγοντάς τον στο προεδρικό αξίωμα, με πρωταρχικό κριτήριο το εθνικό ζήτημα της τουρκικής κατοχής, που φέτος συμπληρώνει 34 χρόνια. Το Κυπριακό, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του νέου προέδρου, θα είναι για την επόμενη πενταετία ο γνώμονας των κινήσεων της νέας κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης συνεργασίας κομμάτων, που θα κληθεί να καταβάλει τα μέγιστα των προσπαθειών της, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας ευκαιρίες και δυνατότητες, σε πνεύμα ενότητας του λαού της Κύπρου, προκειμένου να φτάσει στην πολυπόθητη λύση.

Το Κυπριακό δεν είναι διμερές ζήτημα, που μπορεί να αναλυθεί ξεχωριστά από τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται ως «ευρύτερη Μέση Ανατολή» και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που δρομολογούνται από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και την εξασφάλιση του απόλυτου ελέγχου των χρυσοφόρων πηγών «μαύρου χρυσού» και φυσικού αερίου, που βρίσκονται στην Ασία, αλλά και την Αφρική. Κανείς άλλωστε δεν αμφισβητεί τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που όχι μόνο υπέθαλψαν και διευκόλυναν την τουρκική εισβολή το 1974, αλλά ανέχονται και συντηρούν το καθεστώς του ψευδοκράτους, επιδιώκοντας παγίωση και μονιμοποίηση της κατοχής, προκειμένου να μετατρέψουν την Κύπρο σε φυσική βάση, στη μέση της Μεσογείου, εξασφαλίζοντας πλήρη έλεγχο τριών ηπείρων...

Κρατώντας το χέρι της εισβολής...

Ηγέτης του ψευδοκράτους ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πιστός στις εντολές της Αγκυρας, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο αμέσως μετά την εκλογή Χριστόφια, όταν ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε ειλικρινή διάλογο, μακριά από εγγυήτριες δυνάμεις και επιδιαιτησία. Σύμφωνα με τον Μ. Ταλάτ, η «Κυπριακή Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και κατ' επέκταση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που στηρίζουν αυτή την επεκτατική πολιτική, προς ίδια οφέλη και επί δεκαετίες έχουν αποδειχθεί ο κακός δαίμονας του κυπριακού λαού και της ιστορίας του κυπριακού κράτους.

Χαρακτηριστικές, του ποια κατεύθυνση επιλέγει ο Μ. Ταλάτ, είναι οι δηλώσεις του περί επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν, που απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους με 75%, αλλά και περί σπιτιών με δύο ιδιοκτήτες, αφού κατά τον ίδιο είναι άδικο να επιστραφούν οι περιουσίες και να μπουν στη διαδικασία να «ξεσπιτωθούν» άνθρωποι που κατοικούν σε αυτές επί 34 χρόνια, προκρίνοντας τη λύση της ανταλλαγής ή... αποζημίωσης!

Στόχος η επανένωση

«Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη», είχε προβλέψει ο Δ. Χριστόφιας, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και είχε δίκιο. Μιλώντας στη Βουλή κατά την επίσημη ανακήρυξή του, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής του, είπε χαρακτηριστικά: «Στόχος της προεδρίας μας είναι να πετύχουμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Λύση που να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας από ξένες δυνάμεις».

Οπως αναφέρεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του νέου Προέδρου, η λύση πρέπει να συνάδει με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, προνοώντας αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με παράλληλη απομάκρυνση και των βρετανικών βάσεων. Απαιτείται αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο αποκλεισμός των όποιων δικαιωμάτων μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης. Επίσης η αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους, είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση.

Προεδρία για όλους τους Κυπρίους

Στις θέσεις του νέου Προέδρου είναι και ο στόχος της αποστρατικοποίησης της Κύπρου, ενώ υποστηρίζεται η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «η μέριμνα και η φροντίδα μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες είναι δεδομένες». Ενώ τόνισε ότι «η κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη και συνακόλουθα η ανταπόκριση στον ανθρώπινο πόνο θα αποτελούν τα πλέον έντονα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προεδρίας μας».

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την Τρίτη φτάνει στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες και συνάντηση με τον Μ. Ταλάτ.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ