Δυνατά μεταφέρθηκε το μήνυμα από το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο της Αθήνας: Αμεση απεμπλοκή τώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Παράλληλα, ήταν και μια ακόμα διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό απέναντι στη γενοκτονία από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Στη συγκέντρωση μάλιστα διαβάστηκε μήνυμα από τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, με αγωνιστικούς χαιρετισμούς στα συνδικάτα της Ελλάδας. Η Ενωση χαιρέτισε την υποστήριξη και αλληλεγγύη των συνδικάτων στον λαό της Παλαιστίνης, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γενοκτονία που εξαπολύουν σε βάρος του το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του. «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», φώναξαν οι διαδηλωτές, επιβεβαιώνοντας ότι το μέτωπο απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ματώνουν τους λαούς βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της δράσης τους.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, το άνοιγμα της συγκέντρωσης έγινε με απόσπασμα από το ποίημα «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου», του Μπρεχτ, το οποίο απάγγειλε ο Νίκος Καραγιώργης, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
«Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε: Πόλεμος και ειρήνη είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά. Ομως η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα», υπενθύμισαν οι στίχοι του Μπρεχτ. «Σαν έρθει η ώρα της πορείας, πολλοί δεν ξέρουν πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους. Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή», προειδοποίησαν.
Παράλληλα, εξέφρασε την εναντίωση των εργαζομένων στους πολέμους στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα. Υπενθύμισε την κινητοποίηση με την οποία οι λιμενεργάτες, με τη συμπαράσταση εργαζομένων και σωματείων άλλων κλάδων, μπλόκαραν τη φόρτωση κοντέινερ με 22 τόνους σφαίρες με προορισμό το Ισραήλ, και απηύθυνε το εξής κάλεσμα: «Να κάνουμε όλοι μαζί πράξη το σύνθημα: Ολοι οι εργάτες σάς το υπογράφουν, με των λαών το αίμα τα χέρια τους δεν βάφουν».
Σκιαγραφώντας τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα και την επικίνδυνη κλιμάκωση των τελευταίων 24ωρων, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να μετατρέπει τον λαό σε στόχο αντιποίνων. «Στην προσπάθεια που κάνουν να ξαναμοιράσουν την "πίτα" γινόμαστε στόχος εμείς», σχολίασε και κάλεσε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συντονίσουν την πάλη τους απαιτώντας απεμπλοκή από τον πόλεμο και παλεύοντας για τα δικαιώματά τους.
Στο σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά» βρήκε για μία ακόμα φορά έκφραση η αγωνιστική συμπόρευση με τους μαθητές, οι οποίοι διαδήλωσαν χτες. Στο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, τα λόγια «Στον αγώνα μας για καλύτερο σχολείο - ΜΑΤ και αποβολές, Λεφτά δίνετε σε πολέμους και σφαγές», αποστομωτικά εξέφραζαν την αγανάκτηση των μαθητών για τις ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία τους, για τον αυταρχισμό με τον οποίο υπερασπίζεται η κυβέρνηση την πολιτική της. «Δώστε λεφτά για τα σχολεία - Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία», η απαίτηση των μαθητών και των μαθητριών που για μία ακόμα φορά διαδήλωσαν πλάι πλάι με τους εκπαιδευτικούς τους.
Ετσι, από νωρίς το πρωί στους καταπέλτες πλοίων, στη Ζώνη του Περάματος και στον Μώλο της ΔΕΗ, στα καρνάγια, έξω από εισόδους τραπεζών, στα γιαπιά και στα εργοτάξια, σε αποθήκες της Δυτικής Αττικής, φαινόταν ότι η απεργιακή συμμετοχή θα είναι αυξημένη.
Μεγάλη ήταν η απεργιακή συμμετοχή στα λεωφορεία: Παρά το γεγονός ότι οι πλειοψηφίες στη διοίκηση των σωματείων είχαν πάρει αποφάσεις για στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι ουσιαστικά απήργησαν όλη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 2.100 βάρδιες χθες περισσότερες από τις 1.500 δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς οδηγοί και άλλοι εργαζόμενοι δήλωσαν απεργοί.
Στην οικοδομή, μεγάλα εργοτάξια νέκρωσαν, όπως και η συμβατική οικοδομή.
Στην «Johnson & Johnson» στο Φάρμακο, στην ELCO στο Μέταλλο, ειδικά σε βιομηχανίες στο Θριάσιο κ.α., η παραγωγή δεν δούλεψε σε καμία βάρδια.
Η συνέχεια δόθηκε στις προσυγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, και από εκεί στη μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη διαδήλωση προς το Σύνταγμα.
Στην προσυγκέντρωση της Κάνιγγος, σωματεία από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δήλωσαν «παρών» με τα δικά τους μπλοκ και τις σημαίες τους.
Ξεχώρισε η παρουσία απεργών από την Υγεία, τα Τρόφιμα, την Εκπαίδευση, τους μουσικούς, τους καλλιτέχνες, το Θέαμα - Ακρόαμα.
Εκτός από τα κλαδικά σωματεία, έντονη ήταν η παρουσία πολλών επιχειρησιακών σωματείων και επιτροπών εργαζομένων σε χώρους δουλειάς. Εκεί ήταν τα Σωματεία από την «Boehringer», την «Tasty», τον «Παυλίδη» την EMFI, τη ΔΕΛΤΑ, το ξενοδοχείο «Marriot», την «e-food», τη «Wolt», την «ACS», τη «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, τη «Nokia», τη «Webhelp» κ.λπ.
Μαζί τους Επιτροπές Εργαζομένων ΔΥΠΑ, στη ΣΤΑΣΥ, στην «Iron Mountain», στον «Παπαστράτο», στον σιδηρόδρομο, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στις ΜΚΟ.