ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η διανόηση της αντίστασης με λόγο και έργο

Το βιβλίο του Ευάγγελου Μαχαίρα «Η τέχνη της αντίστασης» - Εκδόσεις «Καστανιώτη», που παρουσίασε, ήδη, η Αριστούλα Ελληνούδη, παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τη συμβολή της διανόησης στους αγώνες, κατά τα σκληρά χρόνια της κατοχής. Των διανοουμένων εκείνων που δεν ταυτίζονται, με εκείνους που θέλουν να προσομοιάσουν τους λαϊκούς αγώνες προς τις προσωπικές τους επιλογές. Αλλά, όλων εκείνων που αποτελούν «επένδυση ελπίδων» των λαϊκών προοδευτικών δυνάμεων, απ' όπου προέρχονται, και στις οποίες συνεισφέρουν με λόγο, έργο και γνώση.

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας με ευαισθησία και μεθοδικότητα, παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τη σημαντικότατη συμβολή στην Εθνική Αντίσταση, προσωπικοτήτων από τους χώρους της λογοτεχνίας, του θεάτρου, της μουσικής, των τραγουδιών, της ζωγραφικής, της χαρακτικής, της γλυπτικής, της φωτογραφίας.

Τα στοιχεία αυτά, οδηγούν τον ιστορικό, αλλά και το σημερινό αναγνώστη, στο συμπέρασμα, ότι το μεγάλο εθνικοαπελευθερωτικό ΕΑΜικό μέτωπο που άνοιξε το ΚΚΕ, συνοδεύτηκε από «έκρηξη» συλλογικής συμμετοχής των πνευματικών ανθρώπων.

Η αμφίδρομη αυτή διαλεκτική σχέση των λαϊκών δυνάμεων και της πνευματικής τους έκφρασης, που οικοδομήθηκε κατά τα χρόνια εκείνα, αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο και παρακαταθήκη για την προώθηση και σήμερα του νέου Μετώπου αντίστασης και αγωνιστικής αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων της «νέας τάξης».

Ιστορικές αναφορές, όπως αυτές του συγγραφέα, που αποτελούν ερέθισμα για μελέτη, αξιοποίηση και παραδειγματισμό δράσης, ενισχύουν την αισιοδοξία ότι οι άνθρωποι του λόγου, της επιστήμης, της τέχνης, ως «φως εκ φωτός» του λαού τους, προερχόμενοι, ανταποκρίνονται και σήμερα στο «προσκλητήρι των καιρών», συμπαρατάσσονται στο νέο λαϊκό Μέτωπο αγώνων και αντιστέκονται στην πλανητική αγριότητα των «κοσμοκρατόρων», «σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι».

Και ισχύουν, διαχρονικά, οι στίχοι από το έπος του Διγενή Ακρίτα, που έγραψε ο Βάρναλης - (και αναφέρονται στο βιβλίο του Ευ. Μ.) - για το θάνατο του Κωστή Παλαμά:

Δε χάνομαι στα Τάρταρα

μονάχα ξαποσταίνω.

Στη ζωή ξαναφαίνομαι

και λαούς ανασταίνω.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Οι ελαφρύνσεις αφορούν τους μεγαλοεισοδηματίες

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη νέα ευνοϊκή μεταχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου

Σε κάθε φορολογικό νομοσχέδιο πάντα τίθεται το ερώτημα, ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις νέες φορολογικές αλλαγές. Ετσι, στα στενά πλαίσια του άρθρου αυτού, θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε ακριβώς στο ερώτημα αυτό. Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από τις αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου.

Με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αναφέρεται σε μια πληθώρα θεμάτων, οι κυριότερες αλλαγές, οι οποίες αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτήσουμε το 2001 και θα φορολογηθούν το 2002, είναι οι ακόλουθες:

  • αυξάνει το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς - συνταξιούχους στα 2,4 εκατ. δραχμές, μετά την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 5%, ενώ για τους υπόλοιπους φορολογούμενους το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 2,1 εκατ. δραχμές.
  • αυξάνει τα ποσά που μειώνουν το φόρο για το τρίτο και τέταρτο παιδί (αποκλείονται οι οικογένειες με ένα και δύο παιδιά) κατά 20.000 δραχμές και η έκπτωση διαμορφώνεται στις 70.000 δραχμές για κάθε παιδί σε οικογένεια με τρία παιδιά και στις 80.000 για κάθε παιδί στις οικογένειες με τέσσερα παιδιά.
  • μειώνεται για τα εισοδήματα του 2001 ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των Φυσικών Προσώπων από 45% σήμερα σε 42,5%, ενώ νέα μείωση στο 40% θα γίνει το 2002.
  • μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των ανωνύμων εταιριών, που δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο από 40% σε 37,5% το 2001 και σε 35% το 2002.

Αυτές μπορούμε να χαρακτηρίσουμε σαν τις σημαντικότερες αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το υπουργείο, αν και έχει επεξεργαστεί τα σχετικά στοιχεία, σκόπιμα δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του κάθε μέτρου. Τι δηλαδή θα στοιχίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι, αν και ο Γ.Παπαντωνίου ρωτήθηκε από το «Ρ» για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχει η μείωση του συντελεστή για τις ανώνυμες εταιρίες και του ανώτατου συντελεστή των υψηλών εισοδημάτων, επί της ουσίας απέφυγε να απαντήσει. Περιορίστηκε να παρουσιάσει ορισμένους πρόχειρους υπολογισμούς από τους οποίους προκύπτει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι φοροαπαλλαγές που αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι τουλάχιστον 70 δισ. δρχ. Είναι φανερό ότι ακόμα κι έτσι να είναι τα πράγματα -γεγονός που ο καθένας έχει λόγους να το αμφισβητεί- η κυβέρνηση προσφέρει τη μερίδα του λέοντος στους μεγαλοεισοδηματίες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την επεξεργασία της φορολογικής κλίμακας και από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις προκύπτουν τα εξής αποκαλυπτικά.

Με τη νέα φορολογική κλίμακα, όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα από 2 μέχρι 2,7 εκατ. δραχμές, θα έχουν ένα όφελος (λιγότερο φόρο) 5 χιλιάδων δραχμών. Οσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 4,3 εκατ. δραχμές θα έχουν όφελος 18.550 δραχμές. Εκείνοι με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7,5 εκατ. δραχμές θα έχουν όφελος 51.063 δραχμές και όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 16,2 εκατ. δραχμές θα αποκομίσουν όφελος 88.963 δραχμές. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται και για τα υψηλότερα εισοδήματα. Ετσι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 18 εκατ. δραχμές θα ωφεληθούν 153.381 δραχμές, αυτοί με οικογενειακό εισόδημα 25 εκατ. δραχμές θα έχουν όφελος 328.381 δραχμές και αυτοί με εισόδημα 27,5 εκατ. δραχμές θα έχουν όφελος 390.881 δραχμές. Εδώ σταματούν τα παραδείγματα όπου τα όρια των ωφελημάτων ξεκινούν από τις 5 χιλιάδες δραχμές και φτάνουν μέχρι τις 390 χιλ. δραχμές. Και αυτό που προκύπτει σαν συμπέρασμα είναι ότι όσο αυξάνει το εισόδημα, τόσο αυξάνει αναλογικά και η έκπτωση φόρου. Πρόκειται δηλαδή για καραμπινάτη ρύθμιση υπέρ των «εχόντων και κατεχόντων».

Οι εκπτώσεις λόγω παιδιών

Αλλά εκεί που έχουμε ιλαροτραγική κυριολεκτικά εξέλιξη στο φόντο μιας ανάλγητης πολιτικής, είναι στις αυξήσεις κατά 20.000 δραχμές των εκπτώσεων φόρου για οικογένειες με τρία, τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά.

Κατ' αρχάς είναι σαφές ότι δώσανε το 20σαχιλιάρο σε οικογένειες με 3 -4 ή περισσότερα παιδιά, για λόγους... οικονομίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που προκύπτουν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 1999 ( αφορούν εισοδήματα του 1998), εμφανίζονται ότι 1.345.766 οικογένειες έχουν παιδιά - προστατευόμενα μέλη. Αναλυτικότερα με 1 παιδί εμφανίζονται 532.291 οικογένειες, με 2 παιδιά 640.621 οικογένειες, με 3 παιδιά 135.484 οικογένειες, με 5 παιδιά 4.902 οικογένειες και με 6 και άνω 2.101 οικογένειες. Σοφά ποιούντες οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών, απέκλεισαν από το μέτρο 1.172.921 οικογένειες ή το 87,16% του συνόλου και «ευνόησαν» τις υπόλοιπες 172.845 ή το 12,84%. Αλλά και από τις εναπομείνασες πόσες τελικά θα ευνοηθούν; Γιατί το 20σαχίλιαρο για κάθε παιδί δε θα το πάρουν όλοι. Και εξηγούμαστε. Οσες οικογένειες έχουν εισόδημα μέχρι 4,8 εκατ. δραχμές (όσο και το νέο οικογενειακό αφορολόγητο) είτε έχουν παιδιά είτε όχι τους είναι - φορολογικά - αδιάφορο. Και χωρίς την έκπτωση για τα παιδιά μηδέν φόρο πληρώνουν. Ενδιαφέρον έχει να δούμε, επίσης, πόσοι έχουν δηλώσει εισοδήματα μέχρι το ποσό αυτό. Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ 3.545.864 φορολογούμενοι ή το 79,8% του συνόλου, δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα το 1999 μέχρι 5 εκατ. δραχμές και μόλις 889.502 φορολογούμενοι ή το 20,2% δήλωσε εισόδημα πάνω από 5 εκατ. δραχμές. Από αυτούς 164.905 ή το 2,6% φέρονται να έχουν δηλώσει εισόδημα άνω των 10 εκατ. δραχμών και από την άποψη αυτή οι τελευταίοι δεν έχουν και ανάγκη οικονομικής στήριξης. Με λίγα δηλαδή λόγια χρήση της έκπτωσης του φόρου λόγω παιδιών, είναι σε θέση να κάνει το 20% (όσοι βέβαια από αυτούς είναι πολύτεκνοι) όσων δήλωσαν εισοδήματα το 1999 και από αυτούς το 2,6% εμφανίζεται να μη χρειάζεται αυτή τη στήριξη. Είναι εμφανές ότι από τις 172.845 οικογένειες που εμφανίζονται σαν πολύτεκνες, πολλές, ίσως η μεγάλη πλειοψηφία, θα έχουν δηλώσει εισοδήματα μικρότερα των 5 εκατ. δραχμών και κατά συνέπεια αποκλείονται αυτόματα από το «ευεργέτημα» του 20χίλιαρου. Και είναι γνωστό από αιώνες ότι οι πολύτεκνες οικογένειες εμφανίζονται στα φτωχά λαϊκά στρώματα, παρά στα εύπορα. Και ένα τελευταίο στοιχείο. Ακόμα και στην περίπτωση που οικογένεια με 3 παιδιά ωφεληθεί από το μέτρο, με βάση τη νέα κλίμακα, θα πρέπει να παρουσιάζει οικογενειακό εισόδημα 5,5 εκατ. δραχμές. με εισόδημα 4,8 εκατ. δραχμές, δεν του χρειάζεται η έκπτωση, με εισόδημα π.χ 5,2 εκ. δραχμές ευνοείται μερικά μόνο από το μέτρο.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ