ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΒ ΓΙΑ «ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» - «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Κίνητρα, απαλλαγές, «εξυγιάνσεις» - εξπρές για την ανάκαμψη του κεφαλαίου...

«Η κληρονομιά που αφήνει πίσω της η κρίση παραμένει ως εμπόδιο και η οικονομία στερείται του δυναμισμού που χρειάζεται για να υπάρξει μια ισχυρή ανάκαμψη». Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ, διεκδικώντας για λογαριασμό των βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης «προβληματικών» επιχειρήσεων, την παροχή φορολογικών απαλλαγών και άλλων κινήτρων και βέβαια «άρση των περιορισμών» σε περιπτώσεις «εταιρικών μετασχηματισμών», όπως είναι οι συγχωνεύσεις - εξαγορές, οι επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, οι αλλαγές στις μετοχικές συνθέσεις των υπερχρεωμένων αλλά ταυτόχρονα βιώσιμων επιχειρήσεων.

Η ειδική έκθεση του ΣΕΒ με τίτλο «Πτωχευτικό δίκαιο: Δεύτερη ευκαιρία ή αργός θάνατος για τις επιχειρήσεις και την οικονομία;» δημοσιοποιείται τη στιγμή που κυοφορούνται οι νέες «αλλαγές» στις διατάξεις του «Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» και μάλιστα με τη μεγάλη περαιτέρω αναβάθμιση της θέσης των τραπεζών, σε περιπτώσεις πλειστηριασμών, σε βάρος βέβαια άλλων, όπως είναι οι οφειλές των υπό πτώχευση επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός κ.ά.

Σε αυτό το φόντο και ενώ το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων μπορεί να αποτελέσει το αποφασιστικό εργαλείο για το ξεσκαρτάρισμα του επιχειρηματικού πεδίου, με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της «πίτας» και των κερδών, ο ΣΕΒ θέτει το ζήτημα για «ένα πλαίσιο που να προσφέρει γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες εξυγίανσης, που να διασώζουν επιχειρηματική αξία και θέσεις εργασίας» και επίσης «να επιτρέπει στην περίπτωση έντιμης επιχειρηματικής αποτυχίας μια γρήγορη επανένταξη στην παραγωγική οικονομία περιουσιακών στοιχείων και φυσικών προσώπων».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΒ, τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ και τα «μεγάλα και μικρά λουκέτα συνεχίζουν να απειλούν την αγορά», ενώ, όπως επισημαίνουν, «τα 2/3 των επιχειρήσεων της χώρας βρίσκονται σε ζώνη οριακής επιβίωσης και το 1/4 των επιχειρήσεων σε σοβαρό κίνδυνο».

Μεταξύ άλλων, η δέσμη προτάσεων του ΣΕΒ περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

-- «Απομάκρυνση σημαντικών φορολογικών εμποδίων». Αυτά αφορούν το συμψηφισμό της ζημιάς από τις διαγραφές των οφελών με τα μελλοντικά κέρδη της επιχείρησης και μάλιστα για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση, οι κερδοφόρες επιχειρήσεις θα απαλλάσσονται από κάθε φόρο μέχρις ότου αποσβέσουν τη ζημιά από τις διαγραφές χρεών.

-- «Συμμετοχή του κράτους με διαγραφές κεφαλαίου σε όλες τις διαδικασίες πτώχευσης». Πρόκειται δηλαδή για το αποφασιστικό «κούρεμα» των οφειλόμενων φόρων και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «σε όλες τις συμφωνίες εξυγίανσης». Με άλλα λόγια, οι προβληματικές επιχειρήσεις θα παραδίδονται στις ισχυρότερες επιχειρήσεις «καθαρές» από φόρους και οφειλές.

-- «Κατοχύρωση πραγματικής "δεύτερης ευκαιρίας" στην "άδολη" πτώχευση». Οπως λένε, η «δόλια πτώχευση» πρέπει προηγουμένως να «τεκμηριώνεται» κατά κύριο λόγο για τους μετόχους των χρεοκοπημένων εταιρειών αλλά και για τις διοικήσεις και τα στελέχη τους.

-- «Με την παύση πληρωμών να επέρχεται πτωχευτική απαλλοτρίωση» και «οι πιστωτές να λαμβάνουν απόφαση για πώληση εν λειτουργία, εκκαθάριση ή ειδική διαχείριση» κ.ά.

Τα παραπάνω δίνουν μια εικόνα των παρεμβάσεων και των παζαριών κυβέρνησης - κουαρτέτου και επιχειρηματικών ομίλων με άξονα την απαλλαγή των τραπεζών από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων και βέβαια για την αποβολή των επιχειρήσεων «ζόμπι», όπως τις ονομάζουν, από το κάδρο της επιχειρηματικότητας, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι διπλά κερδισμένος από μια τέτοια προσέγγιση» και αυτό γιατί «θα μπορέσει να εισπράξει ποσά από επιχειρήσεις που διαφορετικά δεν θα έχουν μέλλον, και συνεπώς δεν θα έχουν φορολογητέα εισοδήματα» και επίσης γιατί «θα υποβοηθηθεί η ανάκαμψη, η επιστροφή σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και κατά προέκταση η αύξηση της φορολογητέας ύλης».

Την ίδια ώρα, στα «σκαριά» βρίσκεται η νέα δέσμη με τα μέτρα θωράκισης του νομικού οπλοστασίου των εγχώριων τραπεζικών ομίλων αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που συζητείται στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης» και πέραν αυτής, με άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας, όσο και για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων σε προβληματικές επιχειρήσεις, αλλά και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, χτύπημα των ΣΣΕ των ναυτεργατών

Με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο - «σκούπα» 134 άρθρων, του υπουργείου Ναυτιλίας, με τίτλο «Διά βίου εκπαίδευση προσωπικού ΥΝΑ, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας υπουργείου, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις».

Ανάμεσα σε άλλα, στο νομοσχέδιο περιέχονται δεκάδες διατάξεις με τις οποίες ενισχύεται η στρατιωτικοποίηση του Λιμενικού Σώματος (π.χ. αλλαγές σε μετατάξεις, αποσπάσεις, εξέλιξη στελεχών, στις αρμοδιότητές του κ.ά.), που «ενθαρρύνεται», όπως λέγεται στην αιτιολογική έκθεση, να συνεργάζεται με την Αστυνομία, τις Ενοπλες Δυνάμεις, «λαμβανομένων επίσης υπόψη των δεδομένων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Είναι ενδεικτικό άλλωστε των προθέσεων το άρθρο 132, για την «εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων καταγραφής ήχου και εικόνας» ακόμα και στις στολές των λιμενικών.

Στο άρθρο 78, όπως αποκάλυψε χτες η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, ετοιμάζεται παραπέρα χτύπημα στις ΣΣΕ των ναυτεργατών. Το άρθρο αναφέρει ότι οι εταιρείες, για να δρομολογήσουν πλοίο στη νέα δρομολογιακή περίοδο, θα πρέπει πρώτα «να έχουν εξοφλήσει τους βασικούς μισθούς και επιδόματα του πληρώματος». Δηλαδή βγάζει από τη «μέση» όλα όσα έχει ενσωματωμένα ο μισθός (υπερωρίες, δώρα γιορτών, κυριακάτικες αργίες κ.ά.) που προβλέπονται από τη ΣΣΕ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε υπόμνημα που απέστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) στη Βουλή, αναφέρει για το άρθρο 78: «Η αναφορά του άρθρου "στους βασικούς μισθούς" αντί "στις πάσης φύσεως απολαβές" μας βρίσκει σύμφωνους».

Οσον αφορά την αξιοπλοΐα των πλοίων, την παραδίδει στους νηογνώμονες, που είναι ως γνωστόν μεγάλες ανώνυμες εταιρείες, με μετόχους και εφοπλιστές. Ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων (ΚΕΠ) του υπουργείου Ναυτιλίας, δηλαδή ο μοναδικός κρατικός φορέας για την επιθεώρηση των πλοίων, μετατρέπεται σε «γλάστρα», αφού του αφαιρείται κάθε αρμοδιότητα για τον έλεγχο των πλοίων, ακόμα και να ελέγχει την ποιότητα των ελέγχων που διενεργούν οι νηογνώμονες!

«Εξυπηρετείτε ό,τι σας ζητάει το εφοπλιστικό κεφάλαιο», ανέφερε καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «εξάλλου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού το νομοθέτημα είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, εφοπλιστών και στον κλάδο της ναυτιλίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Η ΝΔ καταψήφισε κυρίως για δημαγωγικούς λόγους, αφού δεν διαφώνησε με τον πυρήνα του νομοσχεδίου αλλά κυρίως σε διαχειριστικά θέματα. Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι επιφυλάχτηκαν. «Κατά» ψήφισε επίσης δημαγωγικά η ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία κατέθεσε βελτιωτικές προτάσεις.

ΣΕΕΕΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αγωνιστική παρέμβαση στον ΑΗΣ Μελίτης

Μαχητική παρέμβαση στην πύλη του ΑΗΣ Μελίτης πραγματοποίησε νωρίς χτες το πρωί το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, ενάντια στην πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού (ΑΗΣ, Ορυχεία) της ΔΕΗ ΑΕ. Ο ΑΗΣ Μελίτης είναι ένας από τους ΑΗΣ που πάει για πώληση. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, τα μέλη του ΣΕΕΕΝ ξεδίπλωσαν πανό, φώναξαν συνθήματα και μοίρασαν ανακοινώσεις με τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων.

Απέναντι στο παραμύθι ότι η ιδιωτικοποίηση και ο ανταγωνισμός θα ωφελήσουν τάχα το λαό, τα μέλη του ΣΕΕΕΝ κάλεσαν τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα από τη μέχρι τώρα πορεία της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας: Η ανεργία διογκώθηκε, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά, άνθισε το δουλεμπόριο και η απλήρωτη εργασία, το 30% του λαού αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα, οξύνθηκε το πρόβλημα καταστροφής του περιβάλλοντος. Τα ίδια και χειρότερα θα είναι τα αποτελέσματα του νέου βήματος ιδιωτικοποίησης.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους στον κλάδο, μαζί με τα λαϊκά στρώματα, χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Να παλέψουν ενάντια στην πώληση, να ανοίξουν το δρόμο η Ενέργεια να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα που θα υπηρετεί τα κέρδη των λίγων.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕ
Λεφτά υπάρχουν για τα μονοπώλια

Η επιδίωξη ανάκαμψης του κεφαλαίου και θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε σχέση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα αντανακλάται στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων, που εγκρίθηκε προ ημερών.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2018 ανέρχεται σε 160,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν τα μισά κονδύλια, 77,5 δισ. ευρώ, θα διατεθούν, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «για να καταστεί η οικονομία μας ισχυρότερη, τα πανεπιστήμιά μας πιο ανταγωνιστικά, οι επιχειρήσεις μας καλύτερα εφοδιασμένες για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά».

Πιο συγκεκριμένα, ποσό 2 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), 354 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα COSME για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ποσό 11,2 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», που είναι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ. Συνολικά 55,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την τόνωση της ανάπτυξης, δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Επιπλέον, 40 εκατομμύρια ευρώ εγγράφονται στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της συνεργατικής έρευνας σε καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα στον τομέα της άμυνας. Μαζί με το ποσό των 25 εκατ. ευρώ που έχει ήδη χορηγηθεί το 2017, ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ που προορίζεται για την έρευνα στον τομέα της άμυνας έως το 2019 ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ποσό σχεδόν 4,1 δισ. ευρώ διατεθεί για τη διαχείριση της μετανάστευσης και «την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας».

Τριμερής για το Μεταναστευτικό

Σε τριμερή συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, της Ελλάδας και της Γερμανίας θα τεθεί το ζήτημα των επισταμένων ελέγχων των επιβατών από την Ελλάδα που φτάνουν στα γερμανικά αεροδρόμια, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε ότι η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που έχουν επαναφέρει «προσωρινά» τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και συγκεκριμένα στις πτήσεις από Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα «παράτυπων» μεταναστών.

Το δε γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών μιλά για δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκανε τους προηγούμενους μήνες σε ταξιδιωτικά έγγραφα επιβατών σε πτήσεις από την Ελλάδα και, όπως υποστηρίζει, εντόπισε χίλιους «παράτυπους» μετανάστες.

Στα παραπάνω το ελληνικό ΥΠΕΞ φέρεται να έχει απαντήσει με διαβήματα. Διπλωμάτες στην Αθήνα μιλούν για «απαράδεκτες γερμανικές κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης της Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών, Ντε Μεζιέρ», που προσπαθούν να «κάνουν πάλι "αποδιοπομπαίο τράγο" την Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ