ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ανάχωμα στην επιχείρηση διάλυσης της απεξάρτησης

Αναγκαία η ανάπτυξη και ο συντονισμός δράσης ενός ευρύτατου κοινωνικού κινήματος που θα αντιπαλεύει τις αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα της εξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών
Σε έκφραση ενός ευρύτατου φάσματος αντιδράσεων απέναντι στη διαλυτική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος της πρωτογενούς πρόληψης και των θεραπευτικών προγραμμάτων, καθώς και στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης μετατράπηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

Δεκάδες μαζικοί φορείς, οι πρώην πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη και Χρ. Γιαννάκη, εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης και στο «18 ΑΝΩ», η Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Φίλων «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, μίλησαν για την ανάγκη ανάπτυξης και συντονισμού της δράσης ενός ευρύτατου κοινωνικού κινήματος, που θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες.

Ο Ηλ. Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, διαβάζοντας το ψήφισμα που συνυπογράφουν 56 φορείς, τόνισε ότι η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση των ναρκωτικών. Τα Κέντρα Πρόληψης, υπογράμμισε, έχουν ξεκάθαρο ρόλο και πρέπει να είναι προσανατολισμένα στην πρωτογενή πρόληψη, στη δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών όσων έχει ανάγκη η χώρα, με ειδικά επιστημονικά κριτήρια. «Το κράτος δεν μπορεί να γίνει ο νόμιμος "έμπορος" ουσιών υποκατάστασης και τα δημόσια νοσοκομεία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις την υλοποίηση αποφάσεων, όπως η χορήγηση υποκατάστατων. Απαιτούμε να δημιουργηθούν τόσα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα όσα χρειάζεται η χώρα», τόνισε ο Ηλ. Μιχαλαρέας.

Ο Χρήστος Γιαννάκης, τέως πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, τόνισε: «Αν έχουμε πρόθεση να αλλάξει κάτι δεν μπορεί να γίνει ερήμην των εργαζομένων. Δεν μπορεί να το διανοηθεί κανείς - απαγορεύεται, άλλωστε, από την υπάρχουσα νομοθεσία - ο γιατρός να συνταγογραφεί ναρκωτικά. Οταν είχε ξαναέρθει αυτή η ιστορία πριν οχτώ χρόνια, όταν κάποιοι γιατροί είχαν αρχίσει να γράφουν "μοντέρνες" αγωγές, η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ήταν άμεση και διαγράφτηκαν. Θα ήταν τραγικό να εφαρμοστούν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων».

Την απόλυτη στήριξη στην προσπάθεια που γίνεται εξέφρασε και ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ, αναφερόμενος στην εκτίμηση της Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή για τα ναρκωτικά το 1989 - 1990, είπε: «Είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Το κύριο είναι ο χαρακτηρισμός του προβλήματος. Τότε είχε χαρακτηριστεί ως ιατρικοκοινωνικό φαινόμενο και δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι με νόμο ο γιατρός του ΕΣΥ, που έχει βάλει το χέρι του στον όρκο του Ιπποκράτη, θα έδινε υποκατάστατα. Τα ναρκωτικά δεν είναι μονοδιάστατο πρόβλημα, είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα. Δηλαδή, τι μας λένε, ότι δε φταίει η φτώχεια; Η ανεργία; Δεν είναι στα πλαίσια υποταγής του νέου στο σύστημα; Αυτή η εξάπλωση δεν έχει σχέση με την εξάπλωση άλλων κοινωνικών φαινομένων; Η τάση είναι η χειραγώγηση της νεολαίας. Το σύστημα βρίσκει τρόπους για να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία της ανθρωπότητας, δεν επιλύεται κανένα κοινωνικό πρόβλημα, αν δεν υπάρξει αναζήτηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν το πρόβλημα».

Η Μ. Μαλλιώρη, πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επισήμανε την παράνομη λειτουργία της ιδιωτικής κλινικής «Αγιος Νικόλαος», η οποία αν και αναφέρεται στην έκθεση των επιθεωρητών Υγείας δεν έχει γίνει καμία κίνηση κατάργησής της.

«Η απεξάρτηση δεν είναι μεμονωμένη απ' όσα συμβαίνουν γενικότερα στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα. Υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές, εδώ και πολλά χρόνια, που βάζουν από την πίσω πόρτα κόσμο για "απεξάρτηση". Εχει επιχειρηθεί να δοθεί η απεξάρτηση ως φιλέτο στους ιδιώτες και να ρουφάνε το αίμα και του γονιού που πληρώνει. Η δραστηριότητα του ΠΑΜΕ αποσκοπεί στην ενημέρωση των συνδικάτων, γιατί η γνώση είναι πολύ βασικό όπλο», υπογράμμισε η Βάσω Μουκάνου εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

Την αντίθεσή τους στις επιχειρούμενες αλλαγές εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δε θα δεχτούμε παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ».

Για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Πρόληψης, μίλησε ο Τίμος Στραβοπόδης, μέλος του Σωματείου Στελεχών Κέντρων Πρόληψης: «Δεν μπορεί, είπε, η πολιτεία να παίρνει αποφάσεις για μας χωρίς εμάς. Εχουν να μπουν χρήματα στα κέντρα πρόληψης εδώ και δύο χρόνια, τα στελέχη πρόληψης δεν πληρώνονται. Η τοπική κοινωνία χρειάζεται και θέλει τα κέντρα πρόληψης».

Ο Θ. Μαργαρίτης, εκ μέρους του ΣΥΝ, τόνισε τη σημαντική δράση του ΕΣΥΝ.

Υπάρχει θεραπεία

Την πλήρη στήριξή τους στην προσπάθεια του ΕΣΥΝ εξέφρασαν εκπρόσωποι συλλόγων γονέων «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, δίνοντας την εικόνα του προβλήματος από τα μέσα. «Είμαι κι εγώ ένας από τους γονείς που νόμιζα ότι τα ναρκωτικά είναι για τους άλλους. Θεωρούσα ότι είχα λύσει τα προβλήματά μου, βγάζοντας λεφτά, έχοντας καλό αυτοκίνητο, σπίτι», είπε ο Β. Χρηστάκης, από τη «Στροφή». Ενώ η Μαργαρίτα Στεφανίδου, από το «18 ΑΝΩ», μητέρα ενός παιδιού που έχει απεξαρτηθεί εδώ και τρία χρόνια, σημείωσε: «Βιώσαμε τη χρήση των παιδιών μας, γνωρίζουμε ότι υπάρχει θεραπεία και επανένταξη μόνο μέσα από τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα. Οταν ένας χρήστης χτυπάει την πόρτα ενός θεραπευτικού προγράμματος, δε χρειάζεται άλλη μια δόση, αλλά ζωή».

«Η κόρη μου εδώ και τρία χρόνια είναι καθαρή και εργάζεται. Απαιτούμε να δημιουργηθούν τόσα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα όσα έχει ανάγκη η χώρα. Στο Σύλλογο έρχονται γονείς κλαίγοντας από την εμπορευματοποίηση, να πουλάνε τα πάντα τους για να πάνε σε ιδιωτικές κλινικές και προγράμματα ναλτρεξόνης. Να είμαστε ενωμένοι μια γροθιά να τους παλέψουμε», τόνισε η Στ. Σταθοπούλου, από την «ΙΘΑΚΗ».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η σταδιακή αύξηση του αριθμού των Θεσσαλών που νοσούν από καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας των τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων και Νοσηλευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας του ΤΕΙ Λάρισας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η έρευνα αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων καρκίνου που εμφανίστηκαν στη Θεσσαλία από το 1994 έως το 2005, και στη συσχέτιση του αριθμού των κρουσμάτων με τους παράγοντες κινδύνου που ενέχονται σ' αυτά.

Τα στοιχεία της μελέτης προέκυψαν από το αρχείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενώ για το διάστημα 2002 - 2005 θα μελετηθούν στοιχεία και από τα αντίστοιχα Ογκολογικά τμήματα των άλλων νοσοκομείων της Θεσσαλίας. Στο διάστημα 1994 - 2002 προσβλήθηκαν από καρκίνο 4.214 Θεσσαλοί, ωστόσο ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα καταγραφής αυτών που αναζήτησαν υπηρεσίες Υγείας σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τη διετία 1994 - 1996 καταγράφηκαν 847 νεοπλασίες σε άνδρες, τη διετία 1997 - 1999 τα περιστατικά αυξάνονται σε 934 και τη διετία 2000- 2002 φτάνουν στα 982. Στις γυναίκες από το 1994 έως το 1996 καταγράφηκαν 468 κρούσματα, από το 1997 έως το 1999 αυξήθηκαν σε 496 και τη διετία 2000 - 2002 φτάνουν στα 523.

ΕΪΤΖ
Αυξήθηκαν τα κρούσματα

Σε ανησυχητική αύξηση των νέων κρουσμάτων του ΕΪΤΖ το 2005 και 2006 κατά 25% κάθε έτος, οδήγησε η χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης στη χώρα μας, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ, που δόθηκε με αφορμή το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΪΤΖ, που ξεκινά αύριο στην Αθήνα.

Οπως ανέφεραν επιστήμονες, από την αρχή του 2006 έως τα τέλη Οκτώβρη έχουν καταγραφεί επίσημα 485 νέα κρούσματα της νόσου. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων το 2006 αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια ή ενδεχομένως και σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2005, χρονιά που σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων ετών (25% σε σχέση με το 2004).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ