ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νέος γύρος για το ιρακινό πετρέλαιο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με την, κεκλεισμένων των θυρών, ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο, Χανς Μπλιξ, άρχισε, χτες, η συνεδρίαση για το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ μετά το 1991 και για το μέλλον του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εξαιρετικά σοβαρές» και δήλωσε ότι προτεραιότητα για τον ΟΗΕ είναι η επανάληψη του ανθρωπιστικού προγράμματος, που εκπνέει στις 3 Ιουνίου, προκειμένου να «ανακουφιστεί τάχιστα ο ιρακινός λαός». Ο Χανς Μπλιξ επρόκειτο να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιστρέψουν οι επιθεωρητές στο Ιράκ, γιατί είναι «οι μοναδικοί που με αξιοπιστία μπορούν να εξακριβώσουν αν υπάρχουν ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ».

Ο Σουηδός διπλωμάτης, σε συνέντευξή του στο BBC, είχε φροντίσει, νωρίτερα, να δηλώσει ότι «μεγάλο τμήμα των στοιχείων που ΗΠΑ - Βρετανία χρησιμοποίησαν, για να αιτιολογήσουν την επίθεσή τους στο Ιράκ ήταν σαθρό. Εγγραφα που παρουσίασαν, όπως το υποτιθέμενο συμβόλαιο αγοράς ουρανίου από τη Νιγηρία, ήταν πλαστά». Απέφυγε, πάντως, ευθέως να κατηγορήσει τις μυστικές υπηρεσίες των 2 χωρών για πλαστογράφηση.

Παρ' όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε, χτες, διά στόματος του εκπροσώπου Αρι Φλάισερ ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή των επιθεωρητών. «Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη του ιρακινού αφοπλισμού» τόνισε, ενώ όπως έγινε γνωστό η Ουάσινγκτον προσπαθεί να προσλάβει πρώην επιθεωρητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία για να αναλάβουν το έργο των ελέγχων στο Ιράκ.

«Εκπληξη»... αλλά όχι ακριβώς

Οι ΗΠΑ, αν και δεν έχουν καταθέσει επίσημο αίτημα, επιδιώκουν την άμεση άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, έτσι ώστε να διευκολυνθεί και η πώληση του ιρακινού πετρελαίου, που πλέον έχει τεθεί υπό τον έλεγχό τους. Αίτημα για άμεση άρση των κυρώσεων αναμενόταν να καταθέσει και η Κίνα, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα συνδεθεί με την επιστροφή ή όχι των επιθεωρητών. Η Μόσχα επανέλαβε ότι «επιθυμεί σφοδρά» την άρση των κυρώσεων, αλλά «μόνο εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής».

Η «έκπληξη» έγινε από τον Γάλλο πρέσβη στον ΟΗΕ, Ζαν Μαρκ ντε Σαμπλιέ, ο οποίος, αν και δεν αναμενόταν, επίσης τάχθηκε υπέρ της άμεσης άρσης των κυρώσεων. Πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι πρόκειται για προσέγγιση Παρισιού - Ουάσιγκτον. Εντούτοις, ο ντε Σαμπλιέ φρόντισε να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να επαναληφθεί το πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων, προσαρμοσμένο στις νέες ανάγκες του ιρακινού λαού», κάτι που σημαίνει, φυσικά, ότι ο έλεγχος του ιρακινού πετρελαίου παραμένει, προς το παρόν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ότι η γαλλική πρόταση, ουσιαστικά, δεν «πλησιάζει» προς την Ουάσιγκτον έγινε ακόμη σαφέστερο με την πρώτη αμερικανική αντίδραση, διά στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ εκτίμησε ότι η γαλλική πρόταση «ουσιαστικά δεν είναι άρση των κυρώσεων αλλά αναστολή, και εμείς επιμένουμε ότι χρειάζεται πλήρης και άνευ όρων άρση των κυρώσεων».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν χτες στη Μοσούλη με αφορμή συμπλοκές μεταξύ Κούρδων, Αράβων και Τουρκομάνων και πυροβολώντας στο ψαχνό σκότωσαν επτά πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα μικρό κοριτσάκι.

O ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ επίτροπος Τζ. Γκάρνερ επισκέφτηκε χτες τους παλιούς του φίλους στο Βόρειο Ιράκ (από την προηγούμενη εισβολή το 1991, όταν ήταν στρατιωτικός εν ενεργεία). Είχε συναντήσεις με τους Κούρδους ηγέτες Μπαρζανί και Ταλαμπανί.

ΣΤΗ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ ο στρατηγός Γκάρνερ μίλησε σε συγκέντρωση σπουδαστών του τοπικού Πανεπιστημίου όπου ανάμεσα στις πολλές δημαγωγίες που ξεστόμισε είπε: «Αυτό που κάνατε εδώ τα τελευταία δώδεκα χρόνια αποτελεί μια εξαιρετική αρχή αυτονομίας. Αυτό που κατορθώσατε μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για το υπόλοιπο Ιράκ». Τι ακριβώς εννοούσε, αν εννοούσε τίποτα, θα φανεί από τις εξελίξεις.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ το παζάρι για τη μεταπολεμική λεία. Οι ΗΠΑ διεκδικούν την άρση των κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου, να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκμετάλλευσης του πετρελαίου. Η Ρωσία και η Γαλλία αντιδρούν στην εσπευσμένη διαδικασία γιατί ολοφάνερα χρειάζονται χρόνο για να διαπραγματευτούν τη μελλοντική τους θέση. Η Κίνα τάσσεται υπέρ της άρσης των κυρώσεων προκειμένου να επιταχυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ Χανς Μπλιξ, κατήγγειλε σε συνέντευξή του, τμήμα της οποίας μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, την πλαστογράφηση εγγράφων για τη δικαιολόγηση του πολέμου εναντίον του Ιράκ. «Ηταν ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς ότι ένα τόσο μεγάλο τμήμα αποδεικτικών στοιχείων επί των οποίων στηρίχτηκαν οι πρωτεύουσες (Ουάσιγκτον και Λονδίνο) για να οικοδομήσουν το φάκελο (των κατηγοριών εναντίον του Ιράκ) ήταν τόσο σαθρό».

ΕΠΙΣΗΣ ο Χ. Μπλιξ είπε, πως «ακούσαμε να γίνεται λόγος για ένα συμβόλαιο ανάμεσα στο Ιράκ και το Νίγηρα για την εισαγωγή 500 τόνων... ουρανίου. Λοιπόν, όταν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξασφάλισε το συμβόλαιο, δεν ήταν δύσκολο να ανακαλύψει ότι επρόκειτο για ένα πλαστό έγγραφο, ότι ήταν απλώς πλαστογραφημένο» είπε ο Χανς Μπλιξ.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να εξασφαλίσουν στο Πεντάγωνο πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Επικαλούμενη Αμερικανούς στρατιωτικούς, η εφημερίδα έγραψε ότι το Πεντάγωνο επιδιώκει να διατηρήσει τέσσερις βάσεις στο Ιράκ: Μία στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, η άλλη στο Ταλίλ, κοντά στη Νασιρίγια, στο Νότιο Ιράκ, μία σε ένα διάδρομο προσγείωσης που υπάρχει σε ερημική περιοχή στο Δυτικό Ιράκ, απ' όπου περνά ένας αγωγός πετρελαίου που καταλήγει στην Ιορδανία και μία στο αεροδρόμιο Μπασούρ, στον κουρδικό βορρά. Η αμερικάνικη εφημερίδα έσπευσε απ' ό,τι φαίνεται να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για μακρόχρονη στρατιωτική παρουσία.

ΦΥΣΙΚΑ όπως αναμενόταν έσπευσε να διαψεύσει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ το σχετικό δημοσίευμα: «Ουδέποτε, απ' όσο θυμάμαι, έχω ακούσει να συζητείται σε οποιαδήποτε σύσκεψη το θέμα μιας μόνιμης βάσης στο Ιράκ» λες και δε διαψεύδεται ο ίδιος με τον τρόπο που οργανώνεται ήδη η κατοχική δύναμη.

ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ τους Ιρακινούς που εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί στην Ουγγαρία; Συνελήφθησαν λεηλατούντες. 'Η ήταν σε αποστολή και το παράκαναν ή αφομοίωσαν πλήρως την αληθινή ουσία της εκπαίδευσής τους...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 14-15

Γραφεία και εφημερίδα για το Ιρακινό ΚΚ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μετά από δεκαετίες διωγμών και απαγορεύσεων, χθες, το Ιρακινό ΚΚ άνοιξε τα γραφεία του στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας στην πλατεία αλ Αντούλους. Με ανακοίνωσή του, το Ιρακινό ΚΚ ενημερώνει ότι τις τελευταίες μέρες έχει, ήδη, λειτουργήσει γραφεία στις πόλεις Κιρκούκ, Μοσούλη και Μπακόμπα, ενώ γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν κομματικές επιτροπές σε όσο το δυνατόν περισσότερες συνοικίες.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, η πρώτη εφημερίδα που κυκλοφορούσε στη Βαγδάτη μετά την κατάρρευση του καθεστώτος ήταν η «Ταρίκ αλ Σάαμπ» («Ο Δρόμος του Λαού»), το όργανο της ΚΕ του Ιρακινού ΚΚ. Το 8σέλιδο αυτό φύλλο ήταν η πρώτη πληροφόρηση που είχαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας μετά από πολυήμερη σιγή και μοιράστηκε δωρεάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ