ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Πιέζουν οι αντικαθεστωτικοί για κλιμάκωση και εξοπλισμό

Από εκπαίδευση αντικαθεστωτικών, που τώρα έχουν και ανοιχτή στήριξη σε πολεμοφόδια από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
Από εκπαίδευση αντικαθεστωτικών, που τώρα έχουν και ανοιχτή στήριξη σε πολεμοφόδια από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
TΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ως «εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισαν τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη Λιβύη, εκτιμώντας ότι «οι μάχες μοιάζουν να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο» ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, Ιορδανός Αμπντέλ Ιλάχ Χατίμπ, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Νταβούτογλου, που συναντήθηκαν στην Αγκυρα. Οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν, επίσης, επιπλέον τρόπους εντατικοποίησης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων ανακοίνωσε ότι, με βάση τους υπολογισμούς του, τα τρόφιμα που υπάρχουν στη Λιβύη αρκούν μόνο για τις επόμενες 60 ημέρες, ενώ στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας δεν έχει καταστεί δυνατή η πρόσβαση αποστολών βοήθειας.

Η ρωσική ηγεσία, από την άλλη, κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επί της ουσίας ζήτησε η λιβυκή ηγεσία. Το λιβυκό αίτημα διατυπώθηκε μετά τις δηλώσεις Πούτιν ότι οι, εν εξελίξει, επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα έχουν παραβιάσει τα όρια που θέτουν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Σχολιάζοντας τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο επανέλαβε ότι «υποδαυλίζουν μια φωτιά που μπορεί να κάψει όλο τον κόσμο».

Η ιταλική ηγεσία που στηρίζει το αντικαθεστωτικό «στρατόπεδο» (η ενεργειακή ΕΝΙ έχει υπογράψει προνομιακή συμφωνία) διαμέσου του υπουργού Εξωτερικών, Φρατίνι, προχώρησε σε νέα ένταση των τόνων ζητώντας ο Καντάφι να προσαχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στις Βρυξέλλες, ο στρατιωτικός υπεύθυνος του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Γιούνις, πρώην υπουργός Εσωτερικών του Καντάφι, ζήτησε ανοιχτά, πλέον, εξοπλιστική βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Πιέσεις για ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας

Συνεχίζονται οι οχλήσεις στην ελληνική κυβέρνηση από το ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών κατά της Λιβύης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας σε επικοινωνία του με τον Γ. Παπανδρέου επανέλαβε το αίτημα για ενεργότερη ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις. Οπως έχει γράψει από 6/4/2011 ο «Ρ», η ελληνική κυβέρνηση δέχεται εντονότατες πιέσεις για τη διάθεση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών, για συμμετοχή στους βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα προς την Ελλάδα διατυπώνονται από τη στιγμή κατά την οποία η ΝΑΤΟική συμμαχία, διαπίστωσε πως η επιχείρηση κατά του Καντάφι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, όσο τραβά σε μάκρος η αποστολή τόσο μεγαλύτερη είναι η «ανάγκη» για τον επιμερισμό του πολιτικού και οικονομικού κόστους το οποίο συνεπάγονται οι βομβαρδισμοί. Το ότι η Ελλάδα έχει δώσει «γην και ύδωρ» (Σούδα και άλλες βάσεις), δεν αρκεί στη λυκοσυμμαχία.

«Προχωρούν» οι δυνάμεις του Καντάφι

Στο μεταξύ, χτες υπήρξαν εξελίξεις στο πεδίο των μαχών. Στα δυτικά, οι, προσκείμενες στον Καντάφι, δυνάμεις ανακατέλαβαν το μεθοριακό πέρασμα Ντεχίμπα, στα σύνορα με την Τυνησία, με αποτέλεσμα αντικαθεστωτικοί να αναζητήσουν καταφύγιο στη γειτονική χώρα, ενώ οι μάχες στην ευρύτερη περιοχή (ακόμη και στην τυνησιακή μεθόριο) μαίνονταν επί ώρες. Και η Κούφρα, στα νοτιοανατολικά, πέρασε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι, χωρίς ουσιαστικά να γίνουν μάχες. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχουν περάσει στην Τυνησία 5.000 πρόσφυγες.

Από την άλλη, στη Μιζράτα συνεχίστηκαν οι σκληρές συγκρούσεις πέριξ του λιμανιού, ενώ βομβαρδίστηκαν και κατοικημένες περιοχές. Οπως υποστήριζαν νοσοκομειακές πηγές, 12 αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών! Η είδηση συνέπεσε με τις διαβεβαιώσεις της γαλλικής αεροπορίας ότι βομβαρδίζει με βόμβες που δεν έχουν εκρηκτική γόμωση, για να περιορίσει τις παράπλευρες απώλειες. Παρά τις μάχες, πάντως, χτες κατέστη δυνατή η μετακίνηση άλλων 1.100 ανθρώπων (στην πλειοψηφία τους ξένων εργατών) από τη Μιζράτα προς τη Βεγγάζη.

ΣΥΡΙΑ
Αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, νέες διαδηλώσεις εντός

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ._

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, η ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά από αίτημα των Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και Πορτογαλίας, των οποίων το σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε με έντονο ύφος «την κλιμακούμενη καταστολή» και άνοιγε το δρόμο για τη συζήτηση κυρώσεων σε βάρος του συριακού καθεστώτος, δεν έγινε δεκτό. Αντίθετες στην υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης εμφανίστηκαν, με διαφοροποιημένη, μεταξύ τους, επιχειρηματολογία οι Κίνα, Ινδία, Λίβανος και Ρωσία.

Οι πρέσβεις της Κίνας και της Ινδίας υποστήριξαν ότι η λύση προς την αποκλιμάκωση δεν μπορεί παρά να είναι η έναρξη πολιτικού διαλόγου, αποφεύγοντας επισταμένα την ξεκάθαρη καταδίκη της καταστολής των διαδηλώσεων και εκτιμώντας ότι ήδη η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή λόγω των εξελίξεων και σε άλλες αραβικές χώρες, είναι πολύ μεγάλη. Ο πρέσβης του Λιβάνου υπενθύμισε τη στενή σχέση της χώρας του με τη Συρία, υποστήριξε ότι «το μυαλό του λιβανικού λαού είναι στο συριακό» και αρκέστηκε να χαρακτηρίσει θετικό βήμα την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε (σε ισχύ από το 1963).

Περισσότερη εντύπωση, όμως, έκανε η τοποθέτηση του Ρώσου αναπληρωτή πρέσβη, Αλεξάντερ Πάνκιν, που προειδοποίησε ότι μια «εξωτερική επέμβαση στη Συρία θα πυροδοτούσε εμφύλια σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για όλη την περιοχή καθώς η Συρία είναι θεμέλιο του οικοδομήματος σταθερότητας όλης της Μέσης Ανατολής». Ο Πάνκιν συμπλήρωσε ότι «η καταστολή που ασκείται εντός Συρίας δεν απειλεί τη διεθνή ειρήνη» και κατέληξε ότι «η Δαμασκός θα πρέπει να τιμωρήσει όσους ευθύνονται για τη βία».

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρέσβης Μπάσαρ Τζα'αφάρι παρέμεινε σταθερός στις επίσημες τοποθετήσεις της Δαμασκού, αποδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης «σε ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες». Ο Τζα'αφάρι επανέλαβε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγάλος και μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων, κάτι που δέχτηκε ο Ρώσος πρέσβης αλλά αμφισβήτησαν άλλοι, όπως η Αμερικανίδα Σούζαν Ράις και η πολιτική υπεύθυνος του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν ξεκάθαρα και διασταυρωμένα παντοιοτρόπως στοιχεία για τα τεκταινόμενα».

Τουρκική πρωτοβουλία και συνάντηση στην Κύπρο

Συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ είχε, χθες, τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φίντον, και τον επικεφαλής της υπηρεσίας υποδομών, Κεμάλ Μαντένογλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, γιατί δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, η τουρκική αντιπροσωπεία πίεσε τον Ασαντ «για άμεση και γρήγορη υιοθέτηση θαρραλέων πολιτικών μεταρρυθμίσεων» προσφέροντας ως αντάλλαγμα «περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων» καθώς και «κοινή ανάληψη της κατασκευής σειράς υποδομών στη Συρία».

Δεδομένο, όμως, είναι ότι η Αγκυρα δεν έχει τοποθετηθεί ως προς την επιβολή κυρώσεων και έχει αντιταχθεί στο ενδεχόμενο ξένης επέμβασης μέχρι στιγμής. Ενδιαφέρον έχει το ότι ενάντια σε μια στρατιωτική επέμβαση «πάση θυσία» τάχθηκε χθες και ο Αμερικανός Συντηρητικός Γερουσιαστής, Τζον Μακ Κέιν, εκτιμώντας ότι θα είναι «καταστροφή για όλους».

Ατυπη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις συγκαλεί σήμερα στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού. Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, ενώ στην Κύπρο βρίσκονται ήδη από χθες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν και ο ΥΠΕΞ της Μάλτας.

Συγκεχυμένες εξελίξεις

Χωρίς ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και τηλεπικοινωνίες φέρεται να ήταν και χθες η πόλη Ντεράα, για τρίτη ημέρα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο στρατός παραμένει στην πόλη και ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Καθώς αρκετές οργανώσεις καλούσαν σε νέες διαδηλώσεις σήμερα, η ανθρωπιστική οργάνωση «Σαουάζια» υποστήριξε ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 500 μεταξύ των διαδηλωτών και ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και στις γραμμές του στρατού, καθώς, κατά την οργάνωση, γίνονται εκτελέσεις στρατιωτών όταν αρνούνται να πυροβολήσουν διαδηλωτές.

Εξίσου ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι συνέβησαν, ήδη, συγκρούσεις ανάμεσα σε μονάδες του στρατού, πιθανότατα στην Ντεράα. Βέβαιο, πάντως, είναι ότι άλλα 200 μέλη του κόμματος Μπάαθ του Ασαντ από τη νότια Συρία παραιτήθηκαν, χθες, διαμαρτυρόμενα για την καταστολή, όπως λένε, των διαδηλώσεων στην περιοχή τους.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει ο τερματισμός του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος φέρεται πως ζητά η ΛΔ Κορέας, σύμφωνα με μήνυμα της βορειοκορεατικής ηγεσίας που μετέφερε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ολοκληρώνοντας τριήμερη επίσκεψη στη χώρα, μαζί με άλλους πρώην ηγέτες από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία.

Ο Κάρτερ πρόσθεσε ακόμη ότι η Πιονγιάνγκ επιζητεί «συνομιλίες άνευ όρων» με τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα με στόχο τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, μεταφέροντας την ετοιμότητα της ΛΔ Κορέας για μία συνάντηση κορυφής οποτεδήποτε. Ο Κάρτερ και οι πρώην ηγέτες των τριών ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται πως δε συναντήθηκαν με τον ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, αλλά τους μεταφέρθηκε προσωπικό μήνυμά του από υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Οσον αφορά στην απαίτηση των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας να αναλάβει η ΛΔ Κορέας την ευθύνη για το περσινό ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν», οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι φέρεται να εξέφρασαν στην τετραμερή αντιπροσωπεία αφενός τη λύπη τους για το γεγονός, ξεκαθάρισαν αφετέρου πως δεν πρόκειται να αναλάβουν δίχως να ευθύνονται το βάρος του ναυαγίου...

Σε άλλο σημείο ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο επισιτιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΛΔ Κορέας έπειτα από συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τις οικονομικές και άλλες κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα Ουάσιγκτον και Σεούλ. «Ενα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το δικαίωμα στην τροφή και από τη στιγμή που Ν. Κορέα, ΗΠΑ και άλλοι εσκεμμένα εμποδίζουν την αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα στον βορειοκορεατικό λαό τότε πρόκειται πραγματικά για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατέληξε σε άλλο σημείο ο Τζίμι Κάρτερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ