ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ανησυχεί λόγω ελλιπών ελέγχων

Επισημαίνει επίσης ότι έχουν ατονήσει σε πολλές χώρες οι εμβολιασμοί για άλλα λοιμώδη νοσήματα

Παρά τους βραδύτερους ρυθμούς εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19, ο ιός συνεχίζει να προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον πλανήτη και θύματα κάθε ηλικίας καταγράφονται σε όλες τις ηπείρους, αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη ολόπλευρης ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, διεθνώς είχαν καταγραφεί 3.105.118 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 214.354 θύματα.

Στις ΗΠΑ καταγράφονταν 1.022.153 κρούσματα και 57.844 θύματα.

Στην Ισπανία οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 232.128 και 23.822.

Στην Ιταλία 201.505 και 27.359.

Στη Γαλλία 165.842 και 23.293 (με προχτεσινά στοιχεία).

Στη Γερμανία 159.149 και 6.173.

Στη Βρετανία 157.149 και 21.092 (με προχτεσινά στοιχεία).

Στο Βέλγιο 47.334 και 7.331.

Στην Ολλανδία 38.416 και 4.566.

Στη Σουηδία 19.621 και 2.355.

Στην Τουρκία 114.653 και 2.992.

Εκτός Ευρώπης:

Στη Ρωσία τα κρούσματα αυξάνονταν πολύ γοργά και είχαν φτάσει τα 93.558, τα δε θύματα τα 867.

Στην ίδια την Κίνα - όπου ξέσπασε η επιδημία το Δεκέμβρη - οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 82.836 και 4.633.

Στο Ιράν 92.584 και 5.877.

Στη Βραζιλία 67.446 και 4.603.

Στην Ινδία 29.451 και 939.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλή δουλειά να κάνουμε» όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνέχισε: «Καθώς αίρονται οι περιορισμοί στην Ευρώπη, εξακολουθούμε να παροτρύνουμε τις χώρες να αναζητούν, να απομονώνουν, να ελέγχουν και να αντιμετωπίζουν όλα τα κρούσματα. Πρέπει επίσης να ιχνηλατούν κάθε επαφή, για να εξασφαλίσουν ότι οι πτωτικές τάσεις της πανδημίας θα συνεχιστούν».

Ανησυχία για «παράπλευρες απώλειες»

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε ανησυχία για «παράπλευρες απώλειες» που μπορεί να υπάρξουν, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών, που έχει ατονήσει σε πολλές χώρες εξαιτίας του φόβου ή και ορισμένων μέτρων που έχουν ληφθεί. «Τα παιδιά διατρέχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από τον Covid-19 (...) αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από άλλα λοιμώδη νοσήματα, τα οποία προλαμβάνονται με τα εμβόλια», είπε. Πρόσθεσε ότι ήδη σε 21 χώρες αναφέρονται ελλείψεις εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, εξαιτίας των περιορισμών στις αεροπορικές και οδικές διασυνδέσεις με άλλες περιοχές. Ειδικότερα, ανέφερε πως ήδη έχουν ατονήσει σε αναπτυσσόμενες χώρες 14 εκστρατείες εμβολιασμού εναντίον της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της μηνιγγίτιδας και άλλων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας, και περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά μένουν εκτεθειμένα. Επιπλέον, συνέχισε, ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των παιδιών στις προηγμένες χώρες τα οποία έχουν μείνει πίσω στον εμβολιασμό τους. «Η τραγική αλήθεια είναι πως κάποια παιδιά θα πεθάνουν εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων», σημείωσε. Επεσήμανε τέλος ότι το νότιο ημισφαίριο μπαίνει σιγά σιγά στην εποχή της γρίπης, άρα η έναρξη των εμβολιασμών για αυτήν θα πρέπει να ξεκινήσει μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί το φθινόπωρο και στο βόρειο ημισφαίριο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σημάδια επιδείνωσης της επιδημίας μετά την πρώτη «χαλάρωση»

Αυξήθηκαν ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης και το ποσοστό θνησιμότητας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορονοϊού εμφανίζονται στη Γερμανία, μία βδομάδα αφού ξεκίνησε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και ενώ φουντώνει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και μεταξύ στελεχών της CDU, για το «άνοιγμα της οικονομίας».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI), ο ρυθμός αναπαραγωγής του Covid-19 (Reproduction Rate), τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές, έφτασε ξανά στο 1, κάτι που σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο. Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιολόγοι μέχρι στιγμής υπογράμμιζαν πόσο σημαντικό είναι το ποσοστό αυτό να είναι κάτω από το 1. Στα τέλη Απρίλη ο ρυθμός αναπαραγωγής είχε μειωθεί σταδιακά στο 0,9 ενώ η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και το RKI, ανακοινώνοντας τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης (20 Απρίλη) είχαν τονίσει ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στο ρυθμό αναπαραγωγής θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Ακόμη και με ρυθμό αναπαραγωγής «στο 1,1 ενδέχεται να φτάσουμε στα όρια του συστήματος Υγείας μας σε ό,τι αφορά τις κλίνες στις ΜΕΘ έως τον Οκτώβρη», είχε πει πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος. Με «ρυθμό 1,2 θα φτάσουμε στα όρια του συστήματος Υγείας τον Ιούλιο και με 1,3 ήδη από τον Ιούνιο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, το ποσοστό θνησιμότητας του Covid-19 εξακολουθεί να αυξάνεται μέρα με τη μέρα στη Γερμανία και - παρότι παραμένει μικρότερο σε σχέση με γειτονικές της χώρες - βρίσκεται στο 3,8%. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν τις 159.000 και οι νεκροί τους 6.000.

Αν αυτή η αυξητική τάση επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να οξύνει περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση καθώς οξύνονται και οι πιέσεις των επιχειρηματικών ομίλων για άνοιγμα της οικονομίας και επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αύριο Πέμπτη, προτού ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, στις 6 Μάη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εγκληματική υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η επιλογή των αστικών κυβερνήσεων να ασκούν πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Βρετανίας, και ακόμα και το BBC σε εκπομπή του σημείωσε ότι η κυβέρνηση αμέλησε την προμήθεια επαρκούς ποσότητας υγειονομικού προστατευτικού υλικού για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τις συστάσεις που έκανε από τον περασμένο Ιούνη ο Ιατρικός Σύλλογος.

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Panorama» του BBC αργά προχτές βράδυ, δείχνουν πως το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 βρήκε τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας χωρίς μάσκες, χωρίς ιατρικές ρόμπες, δίχως προστατευτικά γυαλιά ματιών, ούτε καν σάκους σορών. Αυτό μολονότι συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης την είχε προειδοποιήσει από τον Ιούνη πως επιβάλλεται άμεσα η αγορά ιατρονοσηλευτικών αναλώσιμων. Αυτό εξηγεί γιατί μέχρι σήμερα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προστατευτικού υγειονομικού υλικού ή γιατί το 25% αυτών ξαναχρησιμοποιεί μάσκες ή γάντια επειδή δεν έχει άλλα... Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση έδωσε και χτες διπλό ρεσιτάλ υποκρισίας. Αφενός με δική της προτροπή πραγματοποιήθηκαν στις 11 το πρωί εκδηλώσεις τήρησης ενός λεπτού σιγής για τους πάνω από 100 γιατρούς και νοσηλευτές που πέθαναν ενώ βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας. Αφετέρου, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ αρνήθηκε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις ελλείψεις και να απαντήσει στον 18χρονο γιο ενός γιατρού ινδικής καταγωγής που υπηρετούσε σε νοσοκομείο του Ανατολικού Λονδίνου γιατί πέθανε ο πατέρας του, λίγες μέρες αφότου προειδοποίησε την κυβέρνηση για τις μεγάλες ελλείψεις επαρκούς υγειονομικού υλικού για την προστασία γιατρών και νοσηλευτών...

Παράλληλα, χτες αποκαλύφθηκε η φρίκη που επικρατεί σε πολλούς οίκους ηλικιωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μόνο μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε το θάνατο 5.500 ατόμων από την πανδημία Covid-19!

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται προς το τέλος της βδομάδας να ανακοινώσει την πρώτη δέσμη άρσης των περιοριστικών μέτρων καραντίνας στη χώρα.

ΚΟΥΒΑ
Συνεχής προσφορά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς

Νέα κουβανική αποστολή 217 υγειονομικών στη Νότια Αφρική
Νέα κουβανική αποστολή 217 υγειονομικών στη Νότια Αφρική
Η Κούβα συνεχίζει να δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους γιατρούς της και νοσηλευτές, που ήδη βοηθάνε σε πολλές χώρες του πλανήτη τους συναδέλφους τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Τελευταία αποστολή είναι αυτή 217 διεθνιστών υγειονομικών στη Νότια Αφρική, που από τη Δευτέρα προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους.

Την ώρα που και η ίδια η Κούβα δίνει τη μάχη της ενάντια στην πανδημία (τα κρούσματα είναι 1.437 και οι θάνατοι 58) και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, έντασης του αποκλεισμού - που θέτει ακόμα και εμπόδια για να φτάνει υγειονομικό υλικό στο νησί - προσφέρει όπου της ζητηθεί τη βοήθειά της. Βεβαίως η Κούβα μπορεί να στηριχτεί σε ένα δημόσιο δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας με διάρθρωση και προσωπικό που καλύπτει όλο τον πληθυσμό (από την Πρωτοβάθμια Υγεία των 10.869 τοπικών ιατρείων Οικογενειακών Γιατρών, τις 449 πολυκλινικές και τα 150 νοσοκομεία), κάτι βέβαια που δεν έχει καμία σχέση με τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Μέχρι σήμερα 1.450 Κουβανοί υγειονομικοί, άνδρες και γυναίκες, γιατροί, νοσηλευτές, εξειδικευμένοι εργαστηριακοί τεχνικοί, μέλη της Διεθνούς Μπριγάδας Ειδικευμένων Υγειονομικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και μεγάλων επιδημιών «Χένρι Ριβ» βρίσκονται σε 22 χώρες στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η πρωτοβουλία της μπριγάδας αυτής, που δημιουργήθηκε το 2005, φέρει το όνομα του 27χρονου Αμερικανού μαχητή που πάλεψε και σκοτώθηκε μαζί με τους Κουβανούς στον πρώτο πόλεμο της ανεξαρτησίας 1868 - 1878, και συγκροτήθηκε μετά τον θανατηφόρο κυκλώνα «Κατρίνα» που σάρωσε τις ΗΠΑ.

Στις χώρες όπου εργάζονται συγκαταλέγονται η Ιταλία και η Ανδόρα, οι γαλλικές κτήσεις στην Καραϊβική Μαρτινίκα, Γουαδελούπη και ακόμα Γουιάνα, Σουρινάμ, Γρανάδα, Τζαμάικα, Αϊτή, Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Αγκόλα, Τόνγκο, Κατάρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ