ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣTH ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και τη ΝΑΤΟική «αλληλεγγύη»

Στην βάση του Ιντσιρλίκ τα τουρκικά μαχητικά που βομβαρδίζουν στόχους σε Συρία και Ιράκ
Στην βάση του Ιντσιρλίκ τα τουρκικά μαχητικά που βομβαρδίζουν στόχους σε Συρία και Ιράκ
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Η ασφάλεια της Συμμαχίας είναι αδιαίρετη και στεκόμαστε με ισχυρή αλληλεγγύη στο πλευρό της Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιο-ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ».

Τα παραπάνω σημείωνε το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η χτεσινή έκτακτη συνάντηση των πρεσβευτών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που έγινε μετά από αίτημα της Αγκυρας, η οποία τις τελευταίες μέρες βομβαρδίζει περιοχές της Συρίας και του Ιράκ στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και της υπεράσπισης της «εθνικής της ασφάλειας». Ευθυγραμμισμένη με την ΝΑΤΟική απόφαση ήταν και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από την Σταυρούλα Φραγκογιάννη, επιτετραμμένη στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία.

Στη συζήτηση - που έγινε κεκλεισμένων των θυρών - φαίνεται ότι εκφράστηκε πλήρης στήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), δεν αποτυπώθηκε όμως η ίδια «ικανοποίηση» όσον αφορά τις επιθέσεις σε βάρος θέσεων του PKK. Αξιωματούχος της λυκοσυμμαχίας δήλωσε ανώνυμα στο «Ρόιτερς» ότι πολλοί ζήτησαν «αναλογική χρήση στρατιωτικής βίας» απέναντι στους Κούρδους αντάρτες. Αλλωστε, άμεσα ή έμμεσα μια σειρά πλευρές (με πρώτες τις ΗΠΑ και Γερμανία αλλά και ΝΑΤΟ, ΕΕ) εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους για τυχόν διακοπή των «ειρηνευτικών συνομιλιών» Αγκυρας - PKK.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία με αυτούς που απειλούν την εθνική μας ενότητα και αδελφοσύνη». Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν επισήμανε πως «σε περίπτωση που ένα μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται επίθεση, το ΝΑΤΟ πρέπει να το στηρίξει... Περιμένω το ΝΑΤΟ να διακηρύξει την ετοιμότητά του να κάνει βήματα, ώστε να αναλάβει το ρόλο του».

Πάντως, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως η Αγκυρα δε ζήτησε στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας πως «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με την Τουρκία».

Νέες επιθέσεις κατά Τούρκων στρατιωτών

Στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο επιθέσεις σαν κι αυτές που την περασμένη βδομάδα έδωσαν στην κυβέρνηση το απαραίτητο πρόσχημα για να ξεκινήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να διακηρύξει την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλουτοκρατίας ότι δεν παζαρεύει τα συμφέροντά της και δε θα μείνει θεατής στις πολύπλευρες ανακατατάξεις που αναπτύσσονται σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Χτες το πρωί, ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε επίθεση που μετά από έκρηξη προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στον αγωγό αερίου που συνδέει τη χώρα με το Ιράν. Η επίθεση αποδόθηκε σε δυνάμεις του PKK, όπως είχε συμβεί και με τη δολοφονία ενός χωροφύλακα το προηγούμενο βράδυ στη νοτιοανατολική περιοχή Μους.

Ακόμα, μέσα στο περασμένο 48ωρο ένας επίλεκτος λοχίας σκοτώθηκε (και δύο παιδιά τραυματίστηκαν) μετά από επίθεση «τρομοκρατών» στην επίσης νοτιοανατολική Σιρνάκ. Στην ίδια επαρχία, ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι αντάρτες του PKK επιτέθηκαν σε φυλάκιο και μετά ακολούθησαν οι βομβαρδισμοί τουρκικών F-16 στα βουνά της περιοχής εναντίον θέσεων του PKK.

Στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε δεκάδες αστικά κέντρα με τις συλλήψεις να ξεπερνούν πλέον τις 1.000 και την καταστολή διαδηλώσεων να είναι καθημερινή.

Ταυτόχρονα, η τουρκική αστική τάξη επιστρατεύει κάθε μέσο για να αρπάξει τη λαϊκή συναίνεση και στους πολεμικούς της σχεδιασμούς: Δεν είναι τυχαίο ότι στις συνομιλίες που συνεχίζονται μεταξύ AKP - CHP για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι σοσιαλδημοκράτες εκφράζουν τη συμφωνία τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις απέναντι στο «ΙΚ», ενώ - εν μέσω βομβαρδισμών - ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου εξέφρασε προθυμία να συνεργαστεί με το AKP για «το καλό της χώρας».

Ωστόσο, ορατές παραμένουν και οι ενδοαστικές διαφωνίες και ως προς την ουσία αλλά και ως προς την τακτική σε διάφορα «μέτωπα». Ενώ ο Ερντογάν εμφανίζεται να θεωρεί παρελθόν τις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους, ο εκπρόσωπος του AKP Μπεσίρ Αταλάι δήλωνε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει τελειώσει ντε φάκτο... Θα μπορούσε να ξεκινήσει πάλι», αν τα «τρομοκρατικά στοιχεία» κατέθεταν τα όπλα τους και εγκατέλειπαν τη χώρα.

Τέλος, διεργασίες αναμένονται και μετά το αίτημα για άρση της ασυλίας βουλευτών του HDP με το επιχείρημα ότι δε διαχωρίζουν τη θέση τους από την τρομοκρατία. Τέτοια ήταν η παρέμβαση που έκανε και ο Ερντογάν, ενώ και ο ηγέτης του εθνικιστικού MΗP Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε προχτές την παρέμβαση του εισαγγελέα σε βάρος του HDP για διατήρηση σχέσεων με το PKK. Το HDP κάνει λόγο για προσπάθεια να χτυπηθεί η απήχηση που έχει όπως φάνηκε και στις εκλογές της 7ης Ιούνη.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα επίθεση σε παρατηρητές του ΟΑΣΕ

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Παρά τις διακηρύξεις της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας περί προσπαθειών αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία, συνεχίζονται ακατάπαυστα οι βομβαρδισμοί του ουκρανικού στρατού στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, δηλαδή στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στις ομώνυμες περιοχές. Σφοδρό βομβαρδισμό έζησε το τελευταίο 24ωρο η πόλη Γκορλόφκα, όπου βρήκαν το θάνατο μια ηλικιωμένη γυναίκα και πολλοί τραυματίστηκαν στις τουλάχιστον 10 κατοικίες που χτυπήθηκαν από το ουκρανικό πυροβολικό, ενώ καταγγέλλονται τουλάχιστον 46 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ.

Σοβαρό επίσης θεωρείται και το περιστατικό του τραυματισμού ενός παρατηρητή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην επαρχιακή πόλη Σιροκίνο κοντά στη Μαριούπολη, το πιθανότερο από ελεύθερο σκοπευτή από θέση όπου βρίσκονται ουκρανικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις. Ο συγκεκριμένος παρατηρητής, μέλος περιπολίας, χτυπήθηκε από θραύσμα μπετόν στο κεφάλι, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του, όταν η ομάδα δέχτηκε πυρά από ενόπλους σε μόλις 50 μέτρα απόσταση. Το περιστατικό αυτό είναι το δεύτερο μετά την επίθεση επί 90 λεπτά κατά παρατηρητών στην επαρχία του Λουγκάνσκ. Για το τελευταίο περιστατικό η ουκρανική πλευρά δηλώνει ότι δεν φέρει την ευθύνη, ενώ ο ΟΑΣΕ γενικόλογα στην επίσημη ανακοίνωσή του ζητάει και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές να διευκολύνουν το έργο των παρατηρητών του, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του Μινσκ.

ΡΩΣΙΑ
Σημάδια βαθιάς κρίσης

Επιβεβαίωση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα στη Ρωσία αποτελούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με αυτά, η οικονομία της Ρωσίας παρουσίασε ετήσια συρρίκνωση της τάξης του 4,2%, ενώ πτώση κατέγραψε και το ΑΕΠ κατά 0,1% τον Ιούνη, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Το ρωσικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 4,8% και τον περασμένο Μάη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτατη επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο φέτος και να υπάρξουν θετικά πρόσημα από το 2016 έως το 2018. Γεγονός πάντως είναι ότι στην επιδείνωση της κατάστασης έχουν επιδράσει σε σημαντικό βαθμό οι δυτικές κυρώσεις λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και η πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Περιοδεία Ερντογάν σε Κίνα - Ινδονησία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική πλευρά είναι ανοιχτή σε μια καλύτερη κινεζική προσφορά όσον αφορά το πυραυλικό σύστημα για το οποίο η Αγκυρα παζαρεύει εδώ και πολύ καιρό, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε λίγο πριν αναχωρήσει για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης σε Κίνα και μετά Ινδονησία.

Η αποδοχή της προφοράς της «China Precision Machinery Import ant Export Corp» (και η απόρριψη προσφορών δυτικών εταιρειών) έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών «εταίρων» της Αγκυρας, μεταξύ των οποίων και η Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η προσφορά μοιάζει να έχει «παγώσει» και διάφορα «παζάρια» να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην Κίνα, ο Ερντογάν αναμενόταν να συναντήσει μεταξύ άλλων τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και να συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιταχυνθούν στο πλαίσιο της «σχέσης στρατηγικού χαρακτήρα» που συμφώνησαν οι δυο χώρες το 2010, πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης που θα παραβρεθεί και σε επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Πεκίνο, αλλά και στην υπογραφή «διαφόρων συμφωνιών» σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Το ταξίδι του γίνεται λίγες βδομαδες μετά την κριτική που δέχτηκε το Πεκίνο ότι διώκει άδικα μουσουλμάνους Ουιγούρους από τη Σιντζιάνγκ, στο πλαίσιο της οποίας είχαν γίνει αντι-κινεζικές διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ