ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση με προτάσεις ανακούφισης για τα λαϊκά στρώματα

Επίκαιρη Ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων από τις συνέπειες της αύξησης των τιμών των υγρών καυσίμων, ζήτησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, η οποία απευθύνεται στον πρωθυπουργό. Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης αναφέρεται:

«Οι υψηλές τιμές των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου θέρμανσης, που επιβάλλονται με το πρόσχημα της ανόδου των διεθνών τιμών, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Η ριζική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει, όσο ο τομέας της ενέργειας θα αποτελεί αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας, που κινείται με κριτήριο το κέρδος.

Παρόλο που η αποτελεσματική λύση του προβλήματος βρίσκεται έξω από το πλαίσιο της "απελευθέρωσης" του ενεργειακού τομέα, σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική, με τον τομέα της ενέργειας να αποτελεί λαϊκή περιουσία και να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, σήμερα προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης - κίνησης και τη βενζίνη, εμπορίας των πετρελαιοειδών, ώστε να μειωθεί τελικά η τιμή τους. Αμεση, επίσης, προβάλλει και η ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων με 300 ευρώ, καθώς και των ανέργων με 400 ευρώ, για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων καυσίμων, με δεδομένη τη μεγάλη κερδοφορία.

Ερωτάται ο πρωθυπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη μείωση των τιμών των καυσίμων και την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων».


ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Τεράστιες ανατιμήσεις - κέρδη και υπέρογκοι φόροι

Οι αυξήσεις στα καύσιμα πιέζουν αφόρητα τους προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών και η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Eurokinissi

Αντιμέτωποι με τις υπέρογκες αυξήσεις των υγρών καυσίμων έρχονται οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι «υπάρχουν και χειρότερα», ζητώντας και ...εύσημα για το «κατόρθωμά» της να αυξηθούν περισσότερο από 40% η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και μέχρι 20% οι τιμές των βενζινών!!! Παράλληλα, μεγαλέμποροι και γενικά μεγαλοεπιχειρηματίες προαναγγέλλουν μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης «ελέω διεθνών τιμών» του πετρελαίου. Ομως, ενώ οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι ελπίζουν μόνο στη συνέχιση των καλών καιρικών συνθηκών για να απομακρύνουν τη στιγμή που θα πρέπει να χρυσοπληρώσουν το ζωτικής ανάγκης πετρέλαιο, οι εταιρίες διύλισης και πώλησης πετρελαιοειδών ετοιμάζονται για μια νέα χρονιά υψηλής κερδοφορίας.

Η αυτοσυγκράτηση που ζήτησε η κυβέρνηση από αυτές τις εταιρίες, η οποία έγινε... πράξη σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 40,11%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, που δίνει μέση τιμή για την Αθήνα τα 48,5 λεπτά και πανελλαδικά τα 49,6 λεπτά. Αντίστοιχα, από την αρχή του χρόνου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά 17,37% και αυτή τη στιγμή κινείται στα 85,8 λεπτά! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «αυτοσυγκράτησης» των εταιριών, που ισχυρίζονται μέχρι και ότι πουλάνε στο... κόστος!

Βεβαίως, η «κοινωνική ευαισθησία» των εταιριών αυτών είναι γνωστή και έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Ετσι: Μεταξύ 2001 και 2003 το ποσοστό μεταβολής των κερδών των ΕΛΠΕ, «Μότορ Οϊλ» και ΠΕΤΡΟΛΑ ήταν 138% και τα κέρδη τους αυξήθηκαν από 391 εκατ. ευρώ σε 699,4 εκατ. ευρώ. Το 2003 τα μεικτά κέρδη των ΕΛΠΕ ήταν 216 εκατ. ευρώ και της «Μότορ Οϊλ» 95 εκατ. ευρώ. Εξάλλου μεταξύ 1997-2001, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης καθαρών κερδών ΕΛΠΕ, «Μότορ Οϊλ», ΠΕΤΡΟΛΑ ήταν 258% (!!!) με μέση ετήσια αύξηση πωλήσεων μόλις 18,6%. Αλλά και η γενικότερη κατάσταση αυτών των εταιριών είναι ανάλογη, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΣΤΑΤ ΒΑΝΚ ο τζίρος 41 εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών το 2003 έφτασε τα 7,3 δισ. ευρώ. Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η εταιρία «ChevronTexaco». Δίνοντας μια ιδέα για το τι κερδίζουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί από τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές, η εταιρία αύξησε τα κέρδη της κατά 62%, με αύξηση πωλήσεων μόνο 32%. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, τα κέρδη της ανήλθαν στο Γ΄ τρίμηνο του 2004 σε 3,2 δισ. δολάρια, από περίπου 2. δισ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Αυτά τα κέρδη καλούνται να στηρίξουν οι εργαζόμενοι πληρώνοντας φέτος από 460 έως και 550 ευρώ τα 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, αντί των 335-400 ευρώ πέρσι. Παράλληλα όμως θα στηρίξουν και την αύξηση των κρατικών εσόδων, καθώς το δημόσιο παίρνει το μερίδιό του από την όλη επιχείρηση. Για κάθε ποσότητα βενζίνης ή πετρελαίου που αγοράζουμε, πληρώνουμε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και από πάνω και 18% ΦΠΑ. Ετσι, για κάθε λίτρο:

  • Αμόλυβδης βενζίνης πληρώνουμε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 30 λεπτά και ΦΠΑ πάνω από 11 λεπτά (ανάλογα με τα οκτάνια).
  • Βενζίνης με μόλυβδο 33,8 λεπτά ΕΦΚ και πάνω από 15 λεπτά ΦΠΑ.
  • Πετρελαίου κίνησης 2,45 λεπτά ΕΦΚ και περί τα 10 λεπτά ΦΠΑ.

Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΕΦΚ είναι 21 ευρώ το χιλιόλιτρο ή 0,021 λεπτά το λίτρο και περί τα 7 λεπτά ΦΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ