ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19
Η προστασία των υγειονομικών προέχει για τη μείωση της εξάπλωσης

Ερευνα του ΠΟΥ καταγράφει ότι η συστηματική εξέτασή τους θα μείωνε τη μετάδοση μέχρι και 33%

Εικόνα από το Λονδίνο. Από τη μια η απαίτηση να προστατευτεί το υγειονομικό προσωπικό, από την άλλη η φτώχεια που διευρύνεται

Copyright 2020 The Associated

Εικόνα από το Λονδίνο. Από τη μια η απαίτηση να προστατευτεί το υγειονομικό προσωπικό, από την άλλη η φτώχεια που διευρύνεται
Καθώς συνεχίζεται διεθνώς η εξάπλωση της ασθένειας Covid-19, με διαστάσεις που έκαναν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να μιλά για πανδημία από τα μέσα Μάρτη, πληθαίνουν οι μελέτες που βεβαιώνουν την ανάγκη αποφασιστικής θωράκισης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, αφού έτσι μπορεί να μειωθεί η μετάδοση του ιού και να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Νεότερη έρευνα, αυτήν τη φορά του Κέντρου Συνεργασίας για τη Μοντελοποίηση Λοιμωδών Νόσων του ΠΟΥ, αναδεικνύει και τη σημασία που έχει η σταθερή εξέταση των εργαζομένων στην Υγεία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτή θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση του ιού μεταξύ 25% - 33%.

Η συγκεκριμένη έρευνα επισημαίνει ότι οι τρέχουσες στρατηγικές δοκιμών για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη συχνά επικεντρώνονται στη δοκιμή «συμπτωματικών ατόμων» (δηλαδή υγειονομικών που εκδηλώνουν συμπτώματα και επειδή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα εξετάζονται). Ωστόσο, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι περίπου το 20% - 50% των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές. Η έρευνα σημειώνει ότι η μολυσματικότητα των ασυμπτωματικών ατόμων θεωρείται είτε ισοδύναμη είτε χαμηλότερη από τη συμπτωματική λοίμωξη, ανάλογα με το ιικό φορτίο, όπως και ότι περίπου το 40% της μετάδοσης από συμπτωματικές λοιμώξεις συμβαίνει πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι στην Υγεία σε όλη την Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό λόγω της έκθεσής τους σε ασθενείς και συναδέλφους και ότι συνολικά εκτιμάται ότι αποτελούν το 4% - 19% των κρουσμάτων της επιδημίας που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη και την Κίνα.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από την Ιταλία, όπου μέχρι στιγμής 150 γιατροί έχουν καταλήξει από τη νόσο Covid-19.

Γοργή εξάπλωση και στη Ρωσία

Οσον αφορά την εξάπλωση της επιδημίας, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, διεθνώς είχαν καταγραφεί 3.179.195 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 220.685 θύματα.

Στις ΗΠΑ καταγράφονταν 1.045.717 κρούσματα και 60.083 θύματα.

Στην Ισπανία οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 236.899 και 24.275.

Στην Ιταλία 203.591 και 27.682.

Στη Γαλλία 165.911 και 23.660 (με προχτεσινά στοιχεία).

Στη Γερμανία 160.479 και 6.374.

Στη Βρετανία 161.145 και 21.678 (με προχτεσινά στοιχεία).

Στο Βέλγιο 47.859 και 7.501.

Στην Ολλανδία 38.802 και 4.711.

Στη Σουηδία 20.302 και 2.462.

Στην Τουρκία 117.589 και 3.081.

Εκτός Ευρώπης:

Γοργά συνεχίζεται η εξάπλωση στη Ρωσία, όπου τα κρούσματα «αγγίζουν» τις 100.000, αφού έως χτες είχαν φτάσει τα 99.399, τα δε θύματα τα 972.

Στην ίδια την Κίνα, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 82.858 και 4.633.

Στο Ιράν 93.657 και 5.957.

Στη Βραζιλία 73.235 και 5.083.

Στην Ινδία 31.332 και 1.008.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Για άλλη μια φορά «εναπόκειται στους πολίτες»...

Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενώ εκατοντάδες πεθαίνουν καθημερινά

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Παρότι έχει μειωθεί τις τελευταίες βδομάδες στην Ισπανία ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από κορονοϊό, εξακολουθούν να πεθαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά. Χτες ανακοινώθηκαν άλλοι 325 νεκροί σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επίσημα καταγεγραμμένων θυμάτων σε πάνω από 24.000.

Την ίδια μέρα πάντως αναφέρθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θεραπευμένων από την έναρξη της πανδημίας, με 6.399 να έχουν αναρρώσει μέσα σε ένα 24ωρο, σημείωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Από τη μεριά της, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση PSOE - «Unidas Podemos» όρισε το βράδυτης Τρίτης τον οδικό χάρτη της σταδιακής άρσης της καραντίνας στη χώρα, διαδικασία η οποία θα εφαρμοστεί σε τέσσερις φάσεις έως τα τέλη Ιουνη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η διαδικασία άρσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα ξεκινήσει στις 4 Μάη και θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, σε συνάρτηση με παράγοντες όπως ο ρυθμός διασποράς του ιού, ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ και η συμμόρφωση των Κοινοτήτων με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε στα πεταχτά ένα αποτέλεσμα που θα είναι επιβράβευση για την τεράστια συλλογική προσπάθεια που κάναμε τις τελευταίες βδομάδες», σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι «ο ιός καραδοκεί». Στη «συλλογική» κατά τ' άλλα προσπάθεια η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι πέθαναν κατά χιλιάδες, μόνοι και αβοήθητοι σε δομές φιλοξενίας, αλλά ούτε και των υγειονομικών, πάνω από 3.000 από τους οποίους νόσησαν με κορονοϊό, ενώ δεν επιστρατεύτηκε ούτε ο ιδιωτικός τομέας Υγείας.

Για άλλη μια φορά ο Σάντσεθ σημείωσε, προχτές, ότι «εναπόκειται στους πολίτες τώρα» και ότι «αυτά που καταφέραμε είναι τεράστια σε μέγεθος, όμως μπορεί να χαθούν όλα αν δεν φροντίσει ο ένας τον άλλο».

Μόλις ολοκληρωθεί η «φάση 0», την οποία διανύει η χώρα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και οι πολιτιστικοί χώροι θα ανοίξουν σταδιακά, με τήρηση αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν μέχρι το Σεπτέμβρη, με εξαίρεση τα προγράμματα επανεκπαίδευσης και τις δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών των οποίων και οι δύο γονείς δεν μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τώρα ... τρέχει για τεστ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μπροστά στον ασίγαστο σάλο που προκαλούν οι τελευταίες αποκαλύψεις για τον υψηλό αριθμό θανάτων ηλικιωμένων σε γηροκομεία της Αγγλίας και της Ουαλίας από την πανδημία κορονοϊού, το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όλους τους οίκους ευγηρίας της χώρας ώστε να περιοριστούν περαιτέρω θανατηφόρα κρούσματα σε προσωπικό και τρόφιμους. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από την πανδημία καταγράφηκε σε γηροκομεία της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τζορτζ Γιουστίς, μιλώντας στο δίκτυο «Sky News» παραδέχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «ίσως» έχει τον χειρότερο απολογισμό σε ό,τι αφορά τα θύματα της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Από την άλλη, η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, ανακοίνωσε ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ εκτάκτως άρση των περιορισμών που ισχύουν για ισχυρά, συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως είναι τα οπιούχα και η μεθαδόνη. Τα φάρμακα αυτά θα μπορούν να δίνονται από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού ώστε να ελαφρύνει το βάρος που σηκώνει, σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, ο κίνδυνος να γίνει αλόγιστη χρήση αυτής της «διευκόλυνσης» είναι ορατός. Επιπροσθέτως ανακοινώθηκε ότι από σήμερα θα διενεργούνται ημερησίως περίπου 100.000 διαγνωστικά τεστ σε όλη τη χώρα, από τα περίπου 43.000 που διενεργούνταν έως τις αρχές της βδομάδας. Στόχος, όπως διευκρινίστηκε, είναι να εξεταστούν (κατόπιν ραντεβού) όλοι οι ενήλικες άνω των 65 ετών και οι Βρετανοί που επιστρέφουν στους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, ο νέος αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, προκάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρουσιάσει εκτενές σχέδιο εξόδου από την κρίση της πανδημίας προβλέποντας πως η Βρετανία «κινδυνεύει να μείνει πίσω» από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία που το έχουν κάνει ήδη. Επέκρινε επίσης για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση για τον υψηλό αριθμό θανατηφόρων κρουσμάτων που πλέον ξεπερνούν τις 27.500.

Στο μεταξύ, η καταιγίδα απολύσεων και αρνητικών επιπτώσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας στη Βρετανία συνεχίζεται, με τον όμιλο της αεροπορικής εταιρείας «British Airways» (ΒΑ, που συμπεριλαμβάνει τις μικρότερες αεροπορικές «Iberia» και «Vueling») να σχεδιάζει έως και 12.000 απολύσεις εργαζομένων λόγω μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στα έσοδα που προκαλεί η παρατεταμένη απαγόρευση πτήσεων. Ο Μπράιαν Στρούτον, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των πιλότων, BALPA, σχολίασε ότι «οι πιλότοι και το προσωπικό της BA είναι καταρρακωμένοι από αυτήν την απροσδόκητη ανακοίνωση (...) από μια αεροπορική εταιρεία που ισχυρίστηκε ότι ήταν αρκετά εύπορη για να αντέξει την καταιγίδα Covid και αρνήθηκε κυβερνητική βοήθεια».

Εως και 5.000 υπαλλήλους θα απολύσει η «SAS»

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία «SAS» ανακοίνωσε χτες ότι θα απολύσει έως και 5.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, περίπου το 40% των υπαλλήλων της σε Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα αναστείλει τη σύμβαση έως και 10.000 υπαλλήλων ή του 90% του εργατικού δυναμικού της, καθώς είχαν παραλύσει οι διεθνείς αερομεταφορές από τον Μάρτη και μειώθηκαν και οι εσωτερικές πτήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «SAS», Ρίκαρντ Γκούσταφσον, εκτίμησε ότι η ζήτηση αυτήν τη χρονιά και το 2021 θα είναι σημαντικά μειωμένη και ότι αναμένεται να επανέλθει έως έναν βαθμό στα φυσιολογικά επίπεδα το 2022.

Η ανταγωνιστική της εταιρεία, «Norwegian Air», την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι 4.700 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, αφού τέσσερις σουηδικές και δανέζικες μονάδες κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης, ενώ ακυρώθηκαν και συμβάσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων υπαλλήλων. Ενώ και η ισλανδική «Icelandair» ανακοίνωσε την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ