ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΗ
Οι υγειονομικοί απεργούν για να έχει ο λαός την Υγεία που του αξίζει!

Κάλεσμα από την ΟΕΝΓΕ σε μαζική συμμετοχή. «Οχι» στο νέο εγκληματικό νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των υγειονομικών στην πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη και στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), «για να έχουμε τη ζωή που μας αξίζει, για να έχει ο λαός μας την Υγεία που του αξίζει τον 21ο αιώνα».

Η ΟΕΝΓΕ αφού θυμίζει όλη την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που είχε τραγικές επιπτώσεις μέσα στην πανδημία, με την υποστελέχωση των νοσοκομείων και την ανακύκλωση των συμβάσεων, καλεί σε συναγερμό σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Σημειώνει πως με το νομοσχέδιο αυτό διαλύεται «ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν Υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Πιάνουν το νήμα των αντιλαϊκών ανατροπών στην Υγεία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και στραγγαλίζουν τα δικαιώματα των ασθενών και των υγειονομικών. Ενα νομοσχέδιο ενταγμένο στη στρατηγική της ενίσχυσης του δημόσιου νοσοκομείου - επιχείρηση και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Υγείας».

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ «καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, καθιερώνει γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ».

Και σημειώνει: «Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς Υγείας για να βρούμε πελατεία. Ξέρουμε ότι ο βασικός νόμος της αγοράς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού είναι το "μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό". Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας.

Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας των γονιών μας, των παιδιών μας, των οικογενειών μας δεν πρόκειται να γίνουμε!

Μην τολμήσουν να το καταθέσουν στη Βουλή!».

Οσο για τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών, η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει ότι «τα χρόνια των μνημονίων, που θεωρητικά έχουμε βγει δύο φορές από αυτά, έχουμε υποστεί απώλειες στο εισόδημά μας πάνω από το 40%, εξαιτίας των περικοπών στον βασικό μισθό, μιας σειράς επιδομάτων, της κατάργησης του χρονοεπιδόματος, του 13ου και 14ου μισθού, της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών. Τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνται να υλοποιήσουν τις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου επικαλούμενοι τις αντοχές της οικονομίας. Την ίδια ώρα η οικονομία αντέχει εκατοντάδες δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Προσπαθούν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια με τη μεσοσταθμική αύξηση 10%, που τελικά είναι 5% στον βασικό μισθό που όχι μόνο δεν αναπληρώνει τις απώλειες αλλά θα εξανεμιστεί σε χρόνο dt εξαιτίας του πληθωρισμού που καλπάζει, των διψήφιων αυξήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, της εκτόξευσης των μισθών στα καύσιμα και το ρεύμα».

Παράδειγμα για όλους ο επιτυχημένος αγώνας στο «Αγία Σοφία»

Αναφερόμενη στο πρόσφατο παράδειγμα στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», όπου οι εργαζόμενοι «ξεσηκώθηκαν, απέργησαν μαζικά, οργάνωσαν κοινές κινητοποιήσεις με το Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" και το Παίδων Πεντέλης, με αποτέλεσμα να στριμώξουν κυβέρνηση και διοικήσεις και να επιβάλουν μόνιμες προσλήψεις», υπογραμμίζει ότι δείχνει τον δρόμο, απαντά σε όσους καλλιεργούν τη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων για να καλλιεργήσουν στάση αναμονής και ανοχής».

Η ΟΕΝΓΕ δίνει επιπλέον απάντηση στο αν οι αγώνες έχουν αποτελέσματα, θέτοντας τα εξής ερωτήματα: «Αν οι αγώνες μας δεν τους φοβίζουν γιατί ενισχύονται η καταστολή και ο αυταρχισμός; Γιατί σέρνουν στα δικαστήρια όποιον αγωνίζεται; Γιατί έχουμε ρεκόρ ποινικοποιήσεων των αγώνων; Γιατί όχι μόνο εδώ αλλά και στις άλλες χώρες της ΕΕ ψηφίζουν απεργοκτόνους νόμους; Οπως η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Φινλανδίας που ψήφισε νόμο που ουσιαστικά απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία στους υγειονομικούς κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Νόμος για την ασφάλεια των ασθενών". Εργοδότες, κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ενωση τρέχουν να προλάβουν την έκρηξη οργής και αγανάκτησης».

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους υγειονομικούς στις άλλες χώρες που βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικούν και πετυχαίνουν νίκες, η Ομοσπονδία διεκδικεί:

  • Αμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελή φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Αμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί - καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης - βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
  • Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τουλάχιστον 1.500 παιδιά χειρουργήθηκαν σε ιδιώτες!

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για το Παίδων «Αγία Σοφία» μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Από εξόρμηση της ΟΓΕ στην πύλη του νοσοκομείου
Από εξόρμηση της ΟΓΕ στην πύλη του νοσοκομείου
«Εχει γίνει επικοινωνία με 2.000 άτομα, εκ των οποίων ενεργοί για χειρουργείο είναι γύρω στους 850. Υπολογίζουμε ότι με τα υπόλοιπα τηλέφωνα θα είναι γύρω στη μέση, 1.500 άτομα».

Σε μια κυνική ομολογία ότι τουλάχιστον 1.500 οικογένειες που περίμεναν στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» εξωθήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα Υγείας προχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης. Και ενώ στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι τουλάχιστον 50 οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και πρόκειται να προστεθούν άλλες 10 λόγω συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «ανακούφιση του προβλήματος» τη μετακίνηση δύο αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία, ενώ κάτω από την πίεση των αλλεπάλληλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των γιατρών του νοσοκομείου αναγκάστηκε να προκηρύξει άμεσα 5 θέσεις μόνιμων γιατρών.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να εκφράσει την προσδοκία της κυβέρνησης να βγει άγονη η προκήρυξη, καθώς «όπου βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις θα βγάζουμε προκήρυξη μερικής απασχόλησης, μας το έχουν ζητήσει και οι γιατροί, ότι με μερική απασχόληση θα μπει κόσμος στο Δημόσιο κρατώντας αντίστοιχα και τη δυνατότητα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

Οι χθεσινές αυτές δηλώσεις προκάλεσαν εκ νέου την οργή εργαζομένων και οικογενειών, όπως αυτή εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής με την 5μελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ.

Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία, εκφράζοντας την αγωνία των δεκάδων χιλιάδων γονέων για την κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, προχώρησε το περασμένο Σάββατο σε εξόρμηση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», κατά την οποία κάλεσε τις λαϊκές οικογένειες να μπουν στον αγώνα στο πλάι των υγειονομικών για προσλήψεις προσωπικού, ιατρικού - νοσηλευτικού και όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, και άμεση επαναλειτουργία όλων των τμημάτων.

Χθες το πρωί κατέθεσε υπόμνημα στο υπουργείο Υγείας. Το ψήφισμα υπογράφουν οι Ενώσεις Γονέων 1ου, 2ου, 4ου, 5ου και 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, 4ου και 5ου Διαμερίσματος Πειραιά καθώς και οι Ενώσεις σε 29 δήμους, απαιτώντας την άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομειακών δομών Υγείας.

Η ΟΓΕ

Τις ελλείψεις γιατρών στο «Αγία Σοφία» καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Μπροστά στο οξυμένο πρόβλημα που έχει προκύψει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η ΟΓΕ έχει έρθει σε επικοινωνία με το Σωματείο τους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση τις επόμενες μέρες.

«Δεν ανεχόμαστε η υγεία και η ζωή των παιδιών να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματιών της Υγείας. Καταγγέλλουμε την εντατικοποίηση και την απαξίωση που βιώνουν οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία», σημειώνει η Μαρία Μανιατάκου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, γιατρός και η ίδια σε δημόσιο νοσοκομείο. Η Ομοσπονδία καλεί σε αγώνα για την «πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε γιατρούς στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγ. Σοφία" και σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία με διαδικασία κατεπείγοντος».

Πάνω από 1.400 οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους

Τουλάχιστον 1.400 αναισθησιολόγοι λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ακόμα και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα που προβλέπουν 891 οργανικές θέσεις (αντί για 2.000), οι 264 είναι κενές στα 82 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, με τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία να μεγαλώνει διαρκώς, τμήματα και κλινικές να παραλύουν, τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που λειτουργούν στα νοσοκομεία να κλείνουν, μένοντας ακάλυπτοι οι ασθενείς με χρόνιο πόνο και χωρίς παρηγορική φροντίδα οι ασθενείς με τελικού σταδίου καρκίνου.

Τα παραπάνω είναι ένα ακόμη κομμάτι όσων αφήνει πίσω η διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και κρατικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θεωρεί «κόστος» τη ζωή και την υγεία του λαού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής, που έγινε τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, πριν την πανδημία, το 2019, υπήρχαν 891 οργανικές θέσεις εκ των οποίων καλυμμένες ήταν μόνο οι 650. Πολύ χειρότερη είναι η εικόνα με τις θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολογίας, που ήταν 463, εκ των οποίων καλυμμένες ήταν οι 167 και σήμερα είναι καλυμμένες οι 150.

Στατιστικά για το 2022 δεν υπάρχουν, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ο συνολικός αριθμός των αναισθησιολόγων αγγίζει μόλις τους 55, αριθμός που αλλάζει συνεχώς λόγω αδειών και βρίσκεται μακριά από τις υπάρχουσες ανάγκες.

Βάσει των διεθνών επιστημονικών δεδομένων, η αντιστοιχία είναι 20 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 πληθυσμού. «Στη χώρα μας είμαστε κάτω από το μισό στον αριθμό αυτόν», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο που έχει ο αναισθησιολόγος για την ασφάλεια του ασθενούς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο, στα επείγοντα, σε εξετάσεις που χρήζουν αναισθησίας, στις ΜΕΘ για διασωληνώσεις, στους βαρέως πάσχοντες.

Ολα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι υποστελεχωμένα σε ποσοστό 40% και υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ειδικευόμενους αναισθησιολόγους. «Στο "Ιπποκράτειο" συμπληρώθηκαν κάποιες θέσεις με εσωτερική μετακίνηση, δεν μπήκε "νέο αίμα". Στην προκήρυξη της 3ης ΥΠΕ από τις ...7 θέσεις θα καλυφθούν οι 4», αναφέρθηκε για παράδειγμα, ενώ οι άθλιες εργασιακές συνθήκες, η εντατικοποίηση, οι πενιχροί μισθοί και οι επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας, προβλήματα που οξύνθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, οδηγούν και αναισθησιολόγους σε παραιτήσεις, με τα κενά να διογκώνονται και λόγω των συνταξιοδοτήσεων που ούτε καν αντικαταστάθηκαν με μόνιμο προσωπικό. Οπως ειπώθηκε, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου 60 Ιατρεία Πόνου και η πλειοψηφία τους δεν εντάσσεται καν στα ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων, στελεχώνονται χωρίς ειδικούς γιατρούς, αλλά με αναισθησιολόγους που δουλεύουν στα χειρουργεία και ταυτόχρονα εφημερεύουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ