ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ"
Πόρισμα κατά παραγγελία...

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το πόρισμα του γερμανικού οίκου. Με βάση τα δεδομένα που δόθηκαν από την κυβέρνηση δε θα μπορούσε να καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα

Κατά παραγγελία είναι τελικά το πόρισμα του περιβόητου "ανεξάρτητου εκτιμητή" για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, όπως αποκαλύπτει και η δημοσιοποίηση του σχετικού κειμένου από την ίδια την κυβέρνηση. Μάλιστα, η σχετική μελέτη έγινε με τέτοιο τρόπο, που αν κατέληγε σε διαφορετικά συμπεράσματα, θα δημιουργούσε σημαντικά ερωτηματικά για ακόμα μεγαλύτερες υπόγειες μεθοδεύσεις και στοχεύσεις της κυβέρνησης. Το πόρισμα, με δυο λόγια, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συμβολαιοποιημένο τίμημα των 179,5 δισ. δρχ. για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας της Φλώρινας, από κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου και των συνεταίρων του, είναι "εύλογο". Με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της μελέτης που έφερε εις πέρας η γερμανική εταιρία "Λαχμάγιερ", επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις του ΚΚΕ και του "Ρ", ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταφύγει σε "ανεξάρτητο εκτιμητή", προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που είχαν δημιουργηθεί ακόμη και μέσα στο κυβερνών κόμμα, περί σκανδαλώδους και υπερτιμολογημένου τιμήματος κατά 50 δισ. δρχ., έχοντας εκ των προτέρων εξασφαλίσει παρόμοιου περιεχομένου πόρισμα.

Το πόρισμα του Γερμανού "ανεξάρτητου εκτιμητή" - που ακριβοπληρώθηκε με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές - στηρίζεται στη θεμελιώδη παραδοχή ότι "όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τη σύμβαση και θεωρούνται δεδομένα"! Με αυτό και μόνο το γεγονός, είναι φανερό ότι στην πραγματικότητα η όλη μελέτη ούτε ανεξάρτητη είναι, ούτε επί της ουσίας αποτελεί εκτίμηση. Από αυτή την άποψη είναι φανερό ότι η κυβέρνηση απέβλεπε στα συγκεκριμένα πορίσματα, μια και είναι τα μοναδικά βάσει των οποίων μπορεί να επιμένει στην εφαρμογή της σκανδαλώδους πολιτικής της, με την πιστοποίηση, μάλιστα, "διεθνούς κύρους" μελετητή. Στην πραγματικότητα, η "Λαχμάγιερ", δε διερεύνησε τις παραδοχές εμπορικών και τεχνικών όρων που χρησιμοποίησε η ΔΕΗ για να καταλήξει στο συγκεκριμένο τίμημα, αλλά τις θεώρησε δεδομένες. Πρόκειται για παραδοχές που όπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ" στις 26 του περασμένου Οχτώβρη, ήταν παραπλανητικές και δυσμενείς για την επιχείρηση.

Επιπλέον, οι συγκρίσεις που κάνει ο "ανεξάρτητος εκτιμητής" γίνονται μόνο με βάση τους... γερμανικούς λιγνιτικούς σταθμούς. Προβάλλει μάλιστα το επιχείρημα ότι "μόνο στην Ελλάδα και Γερμανία έχουν κατασκευαστεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας λιγνιτικοί σταθμοί από Γερμανούς κατασκευαστές και προδιαγραφές βασισμένες στη γερμανική πρακτική" για να καταλήξει ότι μόνο αυτοί οι Σταθμοί αυτής της αγοράς, μπορούν να συγκριθούν και για το λόγο ότι και στις δύο χώρες η κατασκευή γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένα γερμανικά πρότυπα και τεχνικούς κανονισμούς από τους οποίους και ορίζεται η έκταση προμήθειας του εξοπλισμού. Πολύ απλά δηλαδή είναι σαν να αποδέχεται ότι εάν επρόκειτο για άλλους κατασκευαστές, τα συμπεράσματα θα ήταν διαφορετικά, ενώ στη συγκριτική αυτή αφαίρεση καταφεύγει, όπως προκύπτει από το πόρισμα, προκειμένου να αποφευχθούν συγκρίσεις με αντίστοιχους σταθμούς σε άλλες χώρες, οι οποίες δε θα κατέληγαν στα κατά παραγγελία συμπεράσματα. Αυτά όσον αφορά τη σύγκριση με τους γερμανικούς σταθμούς. Οσο για τον αντίστοιχο σταθμό του Αγ. Δημητρίου που είχε πολύ μικρότερο κόστος για τη ΔΕΗ, ο "ανεξάρτητος εκτιμητής" χωρίς να πτοείται σημειώνει πως δεν είναι μεγάλο το κόστος της μονάδας της Φλώρινας, αλλά ότι ο Αγ. Δημήτριος είναι φθηνός!

Μάλιστα, το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συμβολαιοποιηθέν τίμημα της μονάδας θα μπορούσε να ήταν κατά 5% ακριβότερο, δίνοντας άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική των σκανδάλων και της ρεμούλας. Στην πραγματικότητα, όπως έχει αποκαλύψει ο "Ρ", με βάση τα στοιχεία της ίδιας της ΔΕΗ, το τίμημα θα ξεπεράσει τα 230 δισ. δρχ., ενώ η τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας, σύμφωνα με τα δικά τους νούμερα και χωρίς τις αλχημείες στις οποίες κατέφυγαν, θα ανέλθει σε 23,5 δραχμές, όταν το τιμολόγιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ (φθηνότερο) χρεώνει την κιλοβατώρα 13 δραχμές. Αυτό σημαίνει πρακτικά άμεσο λουκέτο της μονάδας, υπερχρέωση της ΔΕΗ, επιβάρυνση της οικιακής κατανάλωσης και οφέλη για συγκεκριμένα συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ