ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επικίνδυνες απειλές ακόμη και για επέμβαση...

Από χτεσινή διαμαρτυρία στη Σεούλ φιλειρηνικών οργανώσεων που καταγγέλλουν την κλιμάκωση των προκλήσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας
Από χτεσινή διαμαρτυρία στη Σεούλ φιλειρηνικών οργανώσεων που καταγγέλλουν την κλιμάκωση των προκλήσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η αυξημένη ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο αφού η απόφαση της ΛΔ Κορέας να απαγορεύσει, νωρίς χτες το πρωί, την είσοδο Νοτιοκορεατών εργαζομένων στο κοινό βιομηχανικό πάρκο Κάεσονγκ που βρίσκεται στη δυτική μεθόριο των δύο χωρών αντιμετωπίστηκε από τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Αμυνας Κιμ Κουάν Τζιν σαν πρόσχημα για να εκτοξεύσει την απειλή ακόμη και της πραγματοποίησης σχεδίων επέμβασης!

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων ΓΙΟΝΧΑΠ, ο υπουργός έκανε τη δήλωση περί εξέτασης όλων των σχεδίων ακόμη και αυτών μίας στρατιωτικής επέμβασης στη διάρκεια σύσκεψης αξιωματούχων ασφαλείας με την πρόεδρο της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν Χίεστην περίπτωση που υπήρχαν απειλές κατά της ασφάλειας των Νοτιοκορεατών εργατών στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, οι αρχές της ΛΔ Κορέας σε καμία περίπτωση δεν απείλησαν, ούτε δημιούργησαν υπόνοιες για την ασφάλεια των Νοτιοκορεατών εργαζομένων, καθώς δεν απαγόρευσαν την έξοδο των Νοτιοκορεατών εργαζομένων που τελείωσαν τη βάρδιά τους, αλλά την είσοδο νέων σε αυτό.

Η λειτουργία του κοινού βιομηχανικού πάρκου Κάεσονγκ, στο οποίο απασχολούνται περίπου 53.000 Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι, ξεκίνησε το 2004 και η λειτουργία του διακόπηκε μόνο μία μέρα το 2009.

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την αύξηση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και σε στρατιωτικό επίπεδο - καθώς ενισχύει κάθε τόσο τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της στην περιοχή - αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή του με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Γιουν Μπγιουνγκ Σε ότι οι ΗΠΑ «θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία». Μάλιστα σε μία ακόμη έξαρση της αλαζονείας των ΗΠΑ να θεωρούν πως αυτές και μερικές ακόμη ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν το αποκλειστικό «δικαίωμα» να αποφασίζουν ποιες από τις χώρες του πλανήτη θα αναπτύξουν πυρηνικά προγράμματα και ποιες όχι, ο Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ «δεν αποδέχονται τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνική χώρα». Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας της ΛΔ Κορέας μεταξύ άλλων και για επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Γιονγκμπιόν «απαράδεκτες», «επικίνδυνες» και «προκλητικές» επαναλαμβάνοντας κάθε τόσο την «ετοιμότητα» και «ικανότητα» της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει «κάθε κίνηση» της Πιονγιάνγκ.

ΓΑΖΑ
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Νέα περιοδεία Κέρι «στα σκαριά»

ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αργά το βράδυ της Τρίτης η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έσπασε την «εκεχειρία» που τερμάτισε τις οκταήμερες εχθροπραξίες του περασμένου Νοέμβρη, πραγματοποιώντας δύο προειδοποιητικές αεροπορικές επιδρομές σε ακατοίκητες περιοχές της πόλης Μπέιτ Λαχίγια στο βόρειο και δυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Από τις επιδρομές δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί Παλαιστινίων, ούτε σημαντικές υλικές ζημιές. Εγιναν ως αντίποινα για την αναίμακτη εκτόξευση όλμων από τη Λωρίδα της Γάζας στην ισραηλινή μεθοριακή περιοχή Νεγκέβ νωρίτερα την περασμένη Τρίτη, μετά την είδηση θανάτου του 64χρονου Παλαιστίνιου στρατηγού Μάισαρα Αμπού Χαμντία από καρκίνο, ενώ κρατούνταν για μια δεκαετία στις ισραηλινές φυλακές.

Μάλιστα, νωρίς χτες το πρωί ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μόσε Γιάαλον επιβεβαίωσε τις επιδρομές, αναγορεύοντας για μία ακόμη φορά τη Χαμάς «εξολοκλήρου υπεύθυνη» για «οποιαδήποτε επίθεση» γίνει από τη μεριά της Λωρίδας της Γάζας προς το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός υπουργός δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση» και να διαβεβαιώσει ότι το Τελ Αβίβ «δεν θα ανεχθεί, υπό καμία περίπτωση, ούτε καν πυρά ρουτίνας είτε προς τους Ισραηλινούς πολίτες, είτε προς τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις».

Δεύτερη περιοδεία Κέρι

Δεύτερη περιοδεία σε λιγότερο από 15 μέρες φαίνεται πως σχεδιάζει σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε μια περίοδο που σημειώνεται κλιμάκωση της έντασης που προκαλεί από την Τρίτη ο θάνατος του Παλαιστίνιου στρατηγού κρατούμενου Μάισαρα Αμπού Χαμντία στις ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», που επικαλείται καλά πληροφορημένους Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Τζον Κέρι αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου οπότε θα συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και θα μεταβεί ακολούθως την επόμενη μέρα στη Ραμάλα για συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους παραμένει το ζήτημα των ισραηλινών εποικισμών και των χιλιάδων Παλαιστινίων που παραμένουν κλεισμένοι σε ισραηλινές φυλακές και το αίτημα του Παλαιστίνιου ηγέτη Μ. Αμπάς για την άμεση απελευθέρωση τουλάχιστον 1.200 από το σύνολο των περίπου 4.800 κρατουμένων. Φυσικά η παρέμβαση Κέρι έχει άμεση σχέση με τους σχεδιασμούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικά με τον τεράστιο ενεργειάκο.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ
Γοργά βήματα ολοκλήρωσης

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την εξάλειψη των δασμών στο 90% των προϊόντων που εξάγουν και εισάγουν, δηλαδή στις εμπορικές τους ανταλλαγές, το Μεξικό, η Κολομβία, το Περού και η Χιλή αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου των τεσσάρων χωρών κατά τη Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε στην Καρταχένα της Κολομβίας. Επίσης, αποφάσισαν την πλήρη άρση όλων των δασμών, αλλά και της περαιτέρω σύγκλισης των οικονομιών τους σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Η Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε συνιστά την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής και της ατζέντας της με τη συμμετοχή Προέδρων και Επιχειρηματιών που θα γίνει στις 23 Μάη στο Κάλι και πάλι στην Κολομβία και θα σφραγίσει το επόμενο βήμα των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μετά την επίσημη ίδρυση της «Συμμαχίας του Ειρηνικού», ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για άλλη διακρατική οργάνωση καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που έρχεται να προστεθεί στις πολλές που υπάρχουν στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Κατά τη Σύνοδο της 23 Μάη, η Κολομβία θα αναλάβει και επισήμως την εναλλασσόμενη προεδρία της Συμμαχίας, και στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης ηγέτες και αξιωματούχοι άλλων χωρών που δήλωσαν ότι θα ήθελαν να είναι παρατηρητές, όπως η Ουρουγουάη, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και Ισπανία καθώς επίσης και ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα, χώρες που επισήμως έχουν ζητήσει να ενταχθούν ως πλήρη μέλη.

Οι ταχύτατες εξελίξεις στη «Συμμαχία του Ειρηνικού» στην αμερικανική ήπειρο και ο διακηρυγμένος στόχος είναι άρρηκτα δεμένα με τις εξελίξεις, όσον αφορά τη λεγόμενη «Δια-Ειρηνική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου», ΤΡΡ που προωθείται από την αμερικανική κυβέρνηση εδώ και χρόνια, αλλά έλαβε μεγάλη ώθηση από τον νυν Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στοχεύει να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο με αποψιλωμένα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και εναρμονισμένες νομοθεσίες για την εκμετάλλευσή τους. Στην ΤΡΡ μέχρι το Δεκέμβρη του 2012 συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Μπρουνέι, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και το Βιετνάμ, ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της, ενώ η Νότια Κορέα παρότι της προτάθηκε επισήμως από τις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη απαντήσει.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η συγκρότηση μιας ένωσης σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου, οι πιθανές διοικητικές και άλλες αρμοδιότητές της καθώς και οι δυνατότητες δικαστικής και αστυνομικής αρχής των Σέρβων του προτεκτοράτου παραμένουν βασικό «αγκάθι» στο δρόμο της πλήρους ομαλοποίησης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, καθώς ο προχτεσινοβραδινός όγδοος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε χτες τα ξημερώματα δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς δήλωσε τα ξημερώματα ότι παρά τις διαφωνίες «υπήρξε πρόοδος» και ότι θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα προτού ξαναρχίσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης έπειτα από τον τελευταίο μαραθώνιο γύρο συνομιλιών διάρκειας 14 ωρών! Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι δήλωσε από την πλευρά του «έτοιμος» για συνέχιση των διαπραγματεύσεων...

Από τη μεριά της, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, που έχει επίσημα ρόλο διαμεσολάβησης διέκρινε ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι «πολύ στενό αλλά βαθύ». Και η ίδια δεν απέκλεισε επανάληψη των συνομιλιών σε λίγες μέρες μετά τις νέες διαβουλεύσεις που θα κάνει στη χώρα της κάθε ομάδα διαπραγματευτών.

Ας σημειωθεί τέλος ότι πριν την πολύωρη συνάντηση των ηγετών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών με την Αστον προηγήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις των αντιπροσωπειών Βελιγραδίου και Πρίστινας με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ