ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Φιέστα τέλος και νέα δεινά

Δεν πρόφτασαν να σταματήσουν τα όργανα και οι φιέστες με τη λήξη της Ολυμπιάδας, των χορηγών, του ντοπαρίσματος και το εμπόριο του ολυμπισμού και άρχισαν τα άλλα, εκείνα τα όργανα της αντιπαράθεσης των δύο ομοούσιων κομμάτων, της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εκατέρωθεν ευθύνες σκανδάλων, ατασθαλιών, υπερβάσεων και της διαχείρισης των εργολαβιών και της μίζας.

Στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός του λαού από τα πραγματικά του προβλήματα και την καλλιέργεια του κλίματος για ακόμη σκληρότερη οικονομική πολιτική, για την οποία θα προϊδεάσει κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός την προσεχή Κυριακή.

Αλλωστε, αμέσως μετά το σβήσιμο της «απολλώνιας» φλόγας και ακριβώς την επόμενη μέρα ήταν αποκαλυπτική η τηλε-μονομαχία μεταξύ Παυλόπουλου - Βενιζέλου. Η περίφημη, δική τους «εκεχειρία» ενταφιάστηκε πριν καλά - καλά ξεκινήσει. Και όταν λένε «εκεχειρία» εννοούν τη δική τους Cosa Nostra - (δική τους υπόθεση) και την παρασιώπηση (Omerta) - για όσα, μεταξύ τους θέλουν να αποκρύψουν, συνεχίζοντας από χρόνο σε χρόνο την ίδια πολιτική λιτότητας, στο όνομα μιας ανάπηρης ανάπτυξης που πνίγεται στο τέλμα των διαπλεκομένων.

Από κοντά, δυο καλεσμένοι δημοσιογράφοι, στην ίδια εκπομπή προσπαθούσαν, να μας πείσουν ότι με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση, δεν πρέπει να διατυπώνονται διεκδικήσεις εκ μέρους των εργαζομένων. Και αν θα μπορούσε να γίνει κάτι, θα έπρεπε να στηρίζεται στην ένταση της ανταγωνιστικότητας και στη σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει έγκαιρα, (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1/09/04) τη δικομματική υποκρισία και την επιχείρηση συσκότισης. Στόχος των κυρίαρχων δυνάμεων, τονίζει, είναι η εξουδετέρωση των λαϊκών αντιδράσεων.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της ΚΟΜΕΠ

Με επίκαιρα άρθρα σε θέματα ιδεολογίας, πολιτικής, οικονομίας, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης, νεολαίας και εκπαίδευσης

Σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθεί το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Οπως κάθε συνέδριο, αποτελεί τη σημαντικότερη κομματική διαδικασία προβληματισμού και αποφάσεων, ώστε το Κόμμα να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο του ως πρωτοπόρο απόσπασμα της εργατικής τάξης στην ταξική πάλη. Εχει όμως και την ιδιαίτερή του σημασία γιατί σήμερα είμαστε πιο ώριμοι, αξιολογώντας κριτικά την πορεία μας, να εντοπίσουμε τα ζητήματα - κρίκους για να κατακτήσουμε ανώτερη ποιότητα στη δράση, να συνεχίσουμε με μεγαλύτερα βήματα την πορεία που χαράξαμε μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης και τη διάσπαση του Κόμματος.

Σε αυτή την πορεία το Κόμμα μας, με το 14ο Συνέδριό του, αποκατέστησε κατ' αρχήν την ιδεολογική και πολιτική του φυσιογνωμία και έθεσε ως βασικό καθήκον την ανασυγκρότηση και ισχυροποίησή του. Η ιδεολογικοπολιτική ανασυγκρότηση του Κόμματος πραγματοποιήθηκε με την επεξεργασία του νέου Προγράμματος του στο 15ο Συνέδριο και του Καταστατικού του. Το 16ο Συνέδριο επεξεργάστηκε πιο αναλυτικά την πολιτική για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου και τη σύνδεση της πάλης του με το ζήτημα της εξουσίας.

Επί μια σχεδόν δεκαπενταετία, το ΚΚΕ καθημερινά αντιμέτωπο με αντίξοες και ως ένα βαθμό πρωτόγνωρες συνθήκες, κατέκτησε συνεχή αυτοτελή πολιτική παρουσία και δράση για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, έχοντας ως ισχυρό όπλο την επιστημονική κοσμοθεωρία και τη στρατηγική του. Η πορεία του είναι ανοδική, περικλείει σημαντική δυναμική, ικανή να δώσει καρπούς τα επόμενα χρόνια. Η επιδίωξη της άρχουσας τάξης να θέσει το Κόμμα στο περιθώριο, να το στερήσει από το κύρος του που είχε κατακτήσει στη μακρά ιστορική πορεία του, δεν καρποφόρησε παρά τις προσδοκίες, τα όπλα και τις μεθόδους που επιστρατεύτηκαν.

Σήμερα, με την απόσταση του χρόνου που μας χωρίζει, με την εκ των υστέρων πείρα και ωριμότητα που αποκτήσαμε, μπορούμε να εκτιμήσουμε πιο αντικειμενικά και ολοκληρωμένα τα θετικά βήματα που έγιναν, αλλά και τα προβλήματα που δε λύθηκαν ή εμφανίστηκαν στην πορεία ανασυγκρότησης του Κόμματος, κάτω από την επίδραση συνδυασμένων αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων. Στηριγμένοι στη μεγάλη ιστορική πορεία του Κόμματος μας, στην πείρα των πρόσφατων χρόνων, αλλά και διδαγμένοι από τα λάθη και τις αδυναμίες, παίρνοντας υπόψη τα πρώτα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και την κατάληξή της, πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία με σταθερό τιμόνι το Πρόγραμμα και το Καταστατικό. Ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης παγκόσμια και στη χώρα μας, η σοβαρή υποχώρηση - ήττα του εργατικού κινήματος, των δυνάμεων του σοσιαλισμού, δεν αναιρούν την αναγκαιότητα και την απαίτηση το Κομμουνιστικό Κόμμα να έχει πρώτο και βασικό μέλημα την προώθηση της στρατηγικής του, την υπηρέτηση του σκοπού του, την υπόθεση του σοσιαλισμού. Οι αντεπαναστατικές αλλαγές δεν αλλάζουν το χαρακτήρα της εποχής μας, που είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός αγώνας είναι πιο στενά δεμένος παρά ποτέ με την πάλη κατά του καπιταλισμού, με τη νίκη του σοσιαλισμού. Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας της ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων, της απόκρουσης της επίθεσης του διεθνούς κεφαλαίου, της αποφασιστικής αντεπίθεσης, αιώνας νέας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων.

Η ΚΟΜΕΠ, με την ύλη της, θα προσπαθήσει να δώσει τη δική της συμβολή στον προβληματισμό, στην πορεία προς το 17ο Συνέδριο. Στο παρόν τεύχος, στην ενότητα Ιδεολογία - Πολιτική, ως εναρκτήριο λάκτισμα, δημοσιεύεται το άρθρο «Τι Κόμμα χρειαζόμαστε», που εκθέτει συμπεράσματα από την εμπειρία της καθοδηγητικής δουλιάς και αναζητά τον κρίκο για την ποιοτική αναβάθμιση της δράσης του Κόμματός μας. Στην ίδια ενότητα το άρθρο «Η αντιπαράθεση μαρξισμού - λενινισμού και αναρχισμού σε θέματα ιδεολογίας και πολιτικής» θα βοηθήσει κυρίως τους νέους να κατανοήσουν πώς το «επαναστατικό» περίβλημα κρύβει την αντικειμενικά αντιδραστική ουσία του αναρχισμού.

  • Στην ενότητα Οικονομία, το άρθρο «Ορισμένες πλευρές της εξέλιξης της ελληνικής γεωργίας» δίνει, με βάση τα επίσημα στοιχεία, μια αδρή εικόνα της ελληνικής γεωργίας όπως έχει εξελιχτεί στη μέγκενη της ΚΑΠ της ΕΕ. Το άρθρο «Ιρλανδία. Αστικά ιδεολογήματα και αντεργατική πραγματικότητα» απομυθοποιεί τεκμηριωμένα τον «κελτικό τίγρη» όσον αφορά το βασικό κριτήριο που κρίνει την οικονομική ανάπτυξη, το επίπεδο ζωής των άμεσων παραγωγών του κοινωνικού πλούτου.
  • Στην ενότητα Νεολαία, στο άρθρο «Προβληματισμοί για τον ελεύθερο χρόνο της νεολαίας» υπάρχει μια σφαιρική προσέγγιση από μαρξιστική σκοπιά στο θέμα ελεύθερος χρόνος με κύρια αναφορά στη νεολαία. Το άρθρο «Νεολαία ΣΥΝ. Γερασμένος οπορτουνισμός σε νεανικό περιτύλιγμα» προσεγγίζει κριτικά τις θέσεις της νεολαιίστικης οργάνωσης του ΣΥΝ, όπως αποτυπώνονται στα ντοκουμέντα του πρόσφατου συνεδρίου της.
  • Στην ενότητα Παιδεία, στα άρθρα «Βασικές πλευρές της σύγχρονης αστικής παιδαγωγικής» και «Ανώτατη Εκπαίδευση και Πανεπιστημιακό Κίνημα. Ορισμένα ζητήματα πολιτικής» οι αναγνώστες και αναγνώστριες θα βρουν κριτικές αναλύσεις των φιλοσοφικών - ιδεολογικών, οικονομικών και πολιτικών πλευρών των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Ενώ στη συνέχεια, με το άρθρο «Η κρίση της σχολικής εκπαίδευσης στην ΕΣΣΔ» μπορούν να προβληματιστούν γύρω από τη διαβρωτική επίδραση των αστικών ιδεών στο σοσιαλισμό, μιας και ο συγγραφέας επιχειρεί να συνδέσει τις εκπαιδευτικές εξελίξεις στην ΕΣΣΔ με τη συνολική πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και κυρίως στο πεδίο της οικονομίας. Στην ενότητα περιλαμβάνεται επίσης βιβλιοπαρουσίαση του τεύχους 15-16 της τρίμηνης επιθεώρησης εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας «Θέματα Παιδείας», που είναι αφιερωμένο στα 60 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Γληνού.
  • Στην ενότητα Υγεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση, το άρθρο «Νέα Δημοκρατία και Υγεία. Ταπεινότητα στην έκφραση, αντιλαϊκότητα στην πράξη», ασχολείται με τις επιπτώσεις από την πολιτική της ΝΔ, ως συνέχειας εκείνης του ΠΑΣΟΚ, στην παροχή υπηρεσιών Υγείας στα λαϊκά στρώματα.
  • Το 4ο τεύχος κλείνει με τα τρέχοντα Κομματικά Ντοκουμέντα.
Αθλητισμός και Υγεία στο φόντο των Ολυμπιακών Αγώνων

Με την ιδιότητά μου ως γιατρός με συνδικαλιστική δράση στο χώρο της Υγείας, θα επιχειρήσω να εκφράσω κάποιες σκέψεις πάνω στο επίκαιρο θέμα του αθλητισμού και της υγείας, πολύ περισσότερο που τόσα έγιναν, ακούστηκαν και γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό, αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, πράγμα που αντικειμενικά θα έπρεπε να υποχρεώνει το κράτος να την εξασφαλίζει ισότιμα και δωρεάν σε όλους. Να δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και υποδομές που χρειάζονται, πρώτον για να μειώνει τους παράγοντες που τη φθείρουν (πρόληψη), δεύτερον να την αποκαθιστά όταν φθείρεται (θεραπεία) και τρίτον να τη βελτιώνει (προαγωγή), καθώς η υγεία διαμορφώνεται και οικοδομείται μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον.

Ο ρόλος του αθλητισμού και γενικότερα της γυμναστικής και της φυσικής άσκησης, στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας, στη βελτίωση των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, είναι γνωστός και επιστημονικά τεκμηριωμένος. Συνέβαλλαν και συμβάλλουν στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου, στην ανάδειξη και ενίσχυση ικανοτήτων του σώματος και της ψυχής σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η σωματική ρώμη, με κριτήριο την αρμονία μορφής και λειτουργιών, η διανοητική ανάπτυξη (νους υγιής σε σώμα υγιές), η ευεξία, η καλλιέργεια ηθικών αξιών, όπως η άμιλλα, η αυτοπεποίθηση, η αλληλεγγύη κλπ. συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας, στην ατομική, αλλά και στην κοινωνική εξέλιξη. Στην προώθηση της προόδου, της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών.

Σήμερα, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής μείωσε σημαντικά την αναγκαστική σωματική άσκηση, ενώ αύξησε το άγχος και την ανασφάλεια, η αναγκαιότητα του αθλητισμού και γενικότερα της φυσικής άσκησης έγινε πιο επιτακτική, όχι μόνο για τη νεολαία μας, αλλά και για τους εργαζόμενους και για τους συνταξιούχους. Ιδιαίτερα στα άτομα με ειδικές ανάγκες, η γυμναστική και ο αθλητισμός συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση των ικανοτήτων τους και στην κοινωνική συμμετοχή τους. Ο αθλητισμός, λοιπόν, δεν είναι πολυτέλεια, αποτελεί κοινωνική ανάγκη, κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, με αιχμή τη νεολαία.

Αντίθετα, όμως, στη χώρα μας, ακόμα και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, το οποίο έχει πολύ ευρύτερο περιεχόμενο και νόημα από τη γυμναστική, έχει περιοριστεί, υποβαθμιστεί και διαστρεβλωθεί, μαζί με την Πνευματική Αγωγή του νέου ανθρώπου.

Το Ολυμπιακό ιδεώδες, ανεξάρτητα από την καταρράκωσή του σήμερα και το βαθμό τήρησής του και στην αρχαιότητα, αποτελεί κατάκτηση της ανθρωπότητας και σύγχρονο στόχο στο χώρο του αθλητισμού. Το ευ αγωνίζεσθαι συνδέεται με την ευζωία, τη μακροζωία, την υγεία, την κοινωνική προσφορά, την ειρήνη, τη συνεργασία των ανθρώπων και των λαών.

Ο πρωταθλητισμός αποχτάει ουσιαστικό περιεχόμενο, όταν δε γίνεται, πάση θυσία, αυτοσκοπός, αλλά όταν υποτάσσεται και υπηρετεί όλες τις αξίες που προαναφέραμε, όταν υπηρετεί την υγεία. Τα μετάλλια και τα ρεκόρ είναι θεμιτός και υγιής στόχος του κάθε αθλητή, όταν προέρχονται από τη φυσιολογική προσπάθεια και άμιλλα, όχι όταν παράγονται από τους χορηγούς, τις πολυεθνικές, την επιβλαβή καταπόνηση και τα κάθε είδους αναβολικά ή άλλα «βοηθήματα».

Η εξαντλητική άσκηση, η αφύσικη ζωή και διατροφή, ο ανταγωνισμός, η εξάρτηση από το χορηγό, ακόμα και όταν δε συνδέονται με ντόπινγκ και «βοηθήματα», δε συνάδουν με τη σωματική και ψυχική υγεία του αθλητή. Οι κάθε είδους διακρίσεις, τα μετάλλια και τα ρεκόρ πρέπει να είναι ασυμβίβαστα με σωματικές φθορές και παραμορφώσεις, αφύσικα σώματα και αντικοινωνικές προσωπικότητες, πολύ περισσότερο που αυτές αντικειμενικά θα αποτελέσουν πρότυπα για το νέο αθλητή και τη νεολαία.

Στόχος μιας χώρας, άρα και διάκριση, δεν πρέπει να είναι μόνο ο αριθμός των μεταλλίων που αποκτά σε διεθνείς αναμετρήσεις, πράγμα που ζήσαμε και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς, αλλά και άλλες πρωτιές, όπως π.χ. η συμμετοχή της νεολαίας, αλλά και των εργαζομένων και των συνταξιούχων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε αθλητικές δραστηριότητες, οι υποδομές δημόσιου χαραχτήρα που διαθέτει για δωρεάν αξιοποίηση από καθέναν που θέλει να αθλείται, το επιστημονικό και το λοιπό προσωπικό που τις υποστηρίζει. Δείκτες ενός υγιούς μαζικού αθλητισμού, μιας ρωμαλέας, ανεξάρτητης, αγωνιστικής και υγιούς νεολαίας και λαού σε όλα τα «στάδια» της ζωής.

Στο φόντο των Ολυμπιακών Αγώνων

Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία για την έκταση και το βάθος της διαπλοκής και διαφθοράς που σχετίζονται με το ντόπινγκ και όχι μόνο. Τα στοιχεία αυτά αποκρύπτονταν ή υποβαθμίζονταν, καθώς οι υπεύθυνοι έβρισκαν και βρίσκουν άσυλο και υποστήριξη από όλους εκείνους που κερδίζουν απ' αυτή την υπόθεση οικονομικά, αλλά και πολιτικά.

Το όλο σκηνικό του ελέγχου ντόπινγκ δείχνει έναν καλά στημένο μηχανισμό, που από τη μια παρέχει το «φύλλο συκής» στη ΔΟΕ, στους «αθάνατους», στους διοργανωτές και από την άλλη αφήνει ανενόχλητα τα κυκλώματα να το αξιοποιούν κατά το δοκούν.

Ο έλεγχος ντόπινγκ, πριν από κάθε μεγάλη διοργάνωση, δεν μπορεί να λύσει ούτε καν το πρόβλημα της καθαρότητας των αθλητών που συμμετέχουν. Και τούτο γιατί, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες και όρια που έχει ο έλεγχος αυτός, αφού πάντα θα υπάρχουν π.χ. ουσίες που δε θα μπορούν να ανιχνευτούν, η έλλειψη αντικειμενικότητας, η διαβλητότητα, η ευκαιριακή χρησιμοποίησή του, η υποκρισία, τον καθιστούν αφερέγγυο.

Το ντόπινγκ, όμως, δεν αφορά μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους πρωταθλητές, ούτε έρχεται εν αιθρία. Αν ήταν έτσι, το κακό θα ήταν πολύ μικρότερο. Αφορά μεγάλο κομμάτι της νεολαίας μας και χρειάζεται το κατάλληλο κλίμα και λίπασμα για να μεγαλώσει, όπως:

  • Η θεοποίηση του πρωταθλητή και η υποβάθμιση της προσπάθειας, με τη συμβολή και των ΜΜΕ.
  • Τα τεράστια οικονομικά οφέλη που απολαμβάνουν οι πρωταθλητές από τους χορηγούς και όχι μόνο, σε συνδυασμό με τα αδιέξοδα και την ανασφάλεια της νεολαίας.
  • Η έλλειψη υποδομής και προγραμμάτων για δωρεάν μαζικό αθλητισμό και πρωταθλητισμό.
  • Η ανεξέλεγκτη διακίνηση και χρήση των συναφών φαρμακευτικών ουσιών.
  • Η συνολικότερη φθορά και κρίση αξιών, εκτός των άλλων, επιδρούν στην προσωπικότητα του νέου αθλητή και τον καθιστούν ευάλωτο.

Τα γήπεδα, τα αθλητικά κέντρα, οι αθλητικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες, τα ιδιωτικά γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής κλπ., κέντρα εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, αποτελούν αντικειμενικά, και σε μεγάλο βαθμό, τα θερμοκήπια χρήσης φαρμακευτικών ουσιών, «βοηθημάτων ή συμπληρωμάτων διατροφής!!», με συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία της νεολαίας μας και όχι μόνο.

Για όσους δεν εθελοτυφλούν, έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που αφορά, κατά κύριο λόγο, στο πιο ευαίσθητο τμήμα, στη νεολαία. Η προσπάθεια να περιοριστεί στους πρωταθλητές και να ξεμπερδέψουμε με κάποιες ποινές στους ντοπαρισμένους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις αιτίες, τον κορμό και τη ρίζα του προβλήματος, αποτελεί υποκρισία και κοινωνικό έγκλημα.

Ο ρόλος του συστήματος Υγείας και του γιατρού

Για την ανάπτυξη και υποστήριξη ενός μαζικού υγιούς λαϊκού αθλητισμού, πέρα από τις γενικότερες προϋποθέσεις και τις καθαρά αθλητικές υποδομές, χρειάζεται και ένα ανάλογο δημόσιο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με σχολίατρους, αθλητιάτρους, γιατρούς εργασίας, οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές κλπ., οι οποίοι με την παρουσία τους στο σχολείο, στο αθλητικό κέντρο, στο σύλλογο, στην εργασία, στη γειτονιά, στην οικογένεια θα συμμετέχουν στον προγραμματισμό, στην εφαρμογή και έλεγχο αθλητικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, στην παρακολούθηση της υγείας, στην αγωγή υγείας της νεολαίας και του λαού. Εκεί μπορεί να αντιμετωπιστεί και να καταπολεμηθεί και η όποια προσπάθεια ντοπαρίσματος.

Η εμπορευματοποίηση, όμως, και του αγαθού της υγείας, η υποχρηματοδότηση, η εγκληματική έλλειψη όλων των αναγκαίων υποδομών δημόσιου χαρακτήρα, η έλλειψη προσωπικού, πολιτικές επιλογές της άρχουσας τάξης, έχουν αφήσει ακάλυπτες τις βασικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η εμπορευματοποίηση και η λογική της αγοράς διαστρέβλωσαν αντικειμενικά και τον κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας και το ρόλο του γιατρού και των άλλων επαγγελμάτων Υγείας.

Το ίδιο το γεγονός της ευρείας χρήσης κάθε μορφής ντόπινγκ και «βοηθημάτων», στα γήπεδα, στους συλλόγους, στις ομοσπονδίες, στα ιδιωτικά γυμναστήρια κλπ. υποδηλώνει και έναν αριθμό γιατρών και άλλων επιστημόνων που τη στηρίζουν. Οι επιστήμονες αυτοί, αντί να επιδιώκουν τη βέλτιστη αρμονία υγείας, απόδοσης και ευχαρίστησης, παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό και σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού, εξαντλώντας τα όρια της αντοχής του, σε αφύσικους στόχους, με όλες τις συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία.

Στη λογική αυτή, λειτουργούν αντιδεοντολογικά, αντιεπιστημονικά, αντικοινωνικά και σε ακραίες περιπτώσεις και εγκληματικά. Οι υγιείς δράσεις και αντιδράσεις αρκετών επιστημόνων υγείας, αθλητιάτρων, εργαστηριακών κλπ. αποτελούν ελπίδα για το σήμερα και το μέλλον.

Χωρίς να δικαιολογώ ή να υποβαθμίζω την προσωπική ευθύνη του κάθε εμπλεκόμενου και ιδιαίτερα του γιατρού, την πρώτη και μέγιστη ευθύνη έχει το κράτος και οι κυβερνήσεις, που «σπρώχνουν» ουσιαστικά τους γιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες Υγείας να λειτουργήσουν στα πλαίσια των δομών και της λογικής του συστήματος που εκείνοι έχουν καθορίσει.

Ευθύνη έχουν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι και άλλες συναφείς επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις, που κατά πλειοψηφία έχουν αφήσει εκτός πεδίου βολής σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. Στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων έλαμψαν με την απουσία και τη σιωπή τους, αλλά και η φωνή κάποιων που τόλμησαν να μιλήσουν ήταν απαράδεκτα συντεχνιακή και αντικοινωνική. Η όποια κοινωνική ευαισθησία τους συνθλίβεται στη λογική της αγοράς, την οποία υποστηρίζουν.

Ο έλεγχος ντόπινγκ και, πολύ περισσότερο, η κάθαρση του αθλητισμού από το φαρμάκι της ντόπας και των κάθε είδους «βοηθημάτων!!», για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο πρέπει να έχει καθολική εφαρμογή, διάρκεια και αντικειμενικότητα. Οχι να γίνεται αποσπασματικά πριν από τους Ολυμπιακούς ή άλλες μεγάλες διοργανώσεις. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλη την κλίμακα και εύρος της πυραμίδας και όχι από αμφιλεγόμενες επιτροπές μη κυβερνητικού χαραχτήρα. Η όποια εξειδικευμένη επιτροπή μπορεί να χρειαστεί επικουρικά, σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να είναι συνδεμένη με ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην υπηρεσία του λαού και σε διεθνές επίπεδο με αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς.

Η εξυγίανση, όμως, του αθλητισμού, που συνδέεται με την κατάργηση της εμπορευματοποίησής του και η ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής της νεολαίας και του λαού μας είναι ένα πολύ πιο σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα, που δεν μπορεί να αφεθεί στους «αθανάτους», στους χορηγούς, στις πολυεθνικές και στους πολιτικούς υποστηρικτές της εμπορευματοποίησής του. Οι αθλητές που επιζητούν το ευ αγωνίζεσθαι, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι γιατροί, οι άλλοι επιστήμονες και επαγγελματίες που σχετίζονται με τον αθλητισμό και δεν έχουν διαβρωθεί, μέσα και μαζί με το μαζικό λαϊκό κίνημα είναι οι μόνοι που μπορούν να πάρουν στα χέρια τους και την υπόθεση του υγιούς μαζικού αθλητισμού. Ως μέτωπο πάλης ενταγμένο στη γενικότερη κοινωνικοπολιτική πάλη για μια κοινωνία που κουμάντο στις υποθέσεις της θα κάνει ο ίδιος ο λαός.


Tης
Μαριάνθης ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΑΛΒΑΤΖΗ*
*Η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου -Χαλβατζή είναι διευθύντρια του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ και μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ