ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κι άλλος πνιγμένος στο Φαρμακονήσι

Ξεβράζονται κατά εκατοντάδες στις ακτές

Eurokinissi

Ξεβράζονται κατά εκατοντάδες στις ακτές
Αλλο ένα ναυάγιο με μετανάστες και πρόσφυγες σημειώθηκε χτες, στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Μέχρι το βράδυ είχε ανασυρθεί ένας πνιγμένος και αγνοούνταν 15 έως 18 άνθρωποι. Συγκεκριμένα, το πρωί, ιστιοφόρο σκάφος που μετέφερε, κατά μαρτυρίες, 37 έως 40 άτομα, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου, στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Πιθανολογείται πως οι επιβαίνοντες ήταν πρόσφυγες από τη Συρία.

Από αυτούς, 13 διασώθηκαν από τουρκική ακταιωρό, άλλοι έξι (σ.σ. ανάμεσά τους ένα παιδί και μια έγκυος) από ελικόπτερο «σούπερ πούμα» της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο από πλωτό του Λιμενικού. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν και ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και δύο πλωτά του Λιμενικού.

Στη Μεσόγειο, το 2014, περίπου 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή είναι αγνοούμενοι, ενώ το 2015, ξεπέρασαν τους 1.800.

Από την αρχή του έτους, αναφέρει ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 55.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης από την Τουρκία. Ο αριθμός αυτός είναι εξαπλάσιος από αυτόν της ίδιας περσινής χρονικής περιόδου (6.500) και αυξημένος από το συνολικό αριθμό των αφίξεων του 2014 (43.500). Τα κύρια νησιά που δέχονται τους νεοεισερχόμενους είναι η Λέσβος (περίπου 21.600 αφίξεις), η Χίος (9.400), η Κως (8.900), η Λέρος (3.900) και η Σάμος (3.500). Υπάρχουν, όμως, αφίξεις και σε άλλες περιοχές. Πάνω από το 90% των αφίξεων προέρχονται από χώρες που βιώνουν πόλεμο και συρράξεις, κυρίως από τη Συρία (πάνω από το 60% των αφίξεων φέτος), το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία.

Επίσης, από τις 7.30 το πρωί της Δευτέρας μέχρι χτες τις 7.30 το πρωί, 518 αλλοδαποί πιάστηκαν σε 14 περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω.

Αθλιες συνθήκες

Εκατοντάδες πρόσφυγες, παιδιά, έγκυες γυναίκες, ασθενείς, ακόμα και ηλικιωμένοι, κοιμούνται στους δρόμους στη Μυτιλήνη, στο τσιμέντο, αφού εξαναγκάζονται να διανύσουν πάνω από 40 χλμ., για να παρουσιαστούν με τη θέλησή τους στις αρμόδιες αρχές για να καταγραφούν, ώστε να μπορούν να μπουν στο καράβι για να πάνε στον Πειραιά. Η ανυπαρξία περισυλλογής και μεταφοράς τους από τις αρχές έχει ως αποτέλεσμα να καταρρέουν εξαντλημένοι στους δρόμους...

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, και χτες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στους διάφορους πρόχειρους καταυλισμούς, όπως στον Καρά Τεπέ του Δήμου Λέσβου, διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που μέρα με τη μέρα δυσκολεύουν, και ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών. Να υπενθυμίσουμε ότι ο αριθμός των ξεριζωμένων ανθρώπων που «φιλοξενούνται» στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ, είναι πάνω από 4.500.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ντόπιοι, ακόμα και τουρίστες, βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους στους δρόμους, συνεχίζουν να δείχνουν απλόχερα αλληλεγγύη στους ταλαιπωρημένους μετανάστες, με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται ως δουλέμποροι (!) και να οδηγούνται στα δικαστήρια, επειδή περισυνέλεξαν πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες με τα παιδιά τους στον ώμο, έγκυες γυναίκες, παιδιά...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Σάμο σταμάτησε η σίτιση μεταναστών στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, λόγω αδυναμίας πληρωμής της εταιρείας παροχής γευμάτων.

Χρήμα για την αστυνόμευση

Τρεις ευρωπαϊκοί οργανισμοί που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ και δύο ευρωπαϊκά ταμεία για το μεταναστευτικό, θα λάβουν επιπλέον 69,6 εκατ. ευρώ για παραπάνω προσωπικό και άλλα έξοδα για το τρέχον έτος, σε συνέχεια της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης της Επιτροπής. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις επιτήρησης των θαλάσσιων ευρωπαϊκών συνόρων.

Η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 75,7 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 69,6 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια που αρχικά προορίζονταν για το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης «Galileo», τα οποία οι ευρωβουλευτές ζητούν να αναπληρωθούν το 2016.

Σε συνέχεια της έγκρισης του Κοινοβουλίου, ο οργανισμός «Frontex», που διαχειρίζεται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, θα λάβει 26,8 εκατ. ευρώ (σε αναλήψεις υποχρεώσεων και πιστώσεις πληρωμών), τριπλασιάζοντας έτσι τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών».

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο και η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) θα ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό, ενώ οι δύο κύριες πηγές χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό - το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ) καθώς και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) - θα λάβουν επιπλέον 57 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων (εκ των οποίων 45,6 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) και 5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) αντίστοιχα.

Πλαίσιο αιτημάτων από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο αιτημάτων άμεσης ανακούφισης του προβλήματος τόσο για τους παλιούς όσο και τους νέους μετανάστες, με έμφαση στο να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ.
  • Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).
  • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.

Ομως, ακόμη και η άμεση και ρεαλιστική θέση για διευκόλυνση της εξόδου τους προς τα κράτη - μέλη που επιθυμούν, απαιτεί σύγκρουση με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ - που ψήφισαν και στήριξαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τώρα ζητούν την τροποποίηση ή κατάργησή του - που προβλέπει ότι αν κάποιος πρόσφυγας έχει κάνει αίτηση ασύλου σε ένα κράτος της ΕΕ και συλληφθεί σε ένα άλλο κράτος, τότε «επιστρέφεται» στο πρώτο κράτος όπου εκκρεμεί η αίτησή του (τον βρίσκουν με τα δακτυλικά αποτυπώματα). Απαιτεί όμως σύγκρουση και με τη Συνθήκη Σένγκεν - την οποία επίσης ψήφισαν ή ανέχτηκαν τα παραπάνω κόμματα - που είναι μία από τις πιο βασικές Συνθήκες της ΕΕ. Η Σένγκεν προβλέπει ότι όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται χωρίς χαρτιά και διατάσσεται να εγκαταλείψει τη χώρα, καταχωρείται αυτομάτως στο ηλεκτρονικό σύστημα Σένγκεν ως «ανεπιθύμητος», «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» αλλοδαπός και δεν μπορεί να ταξιδέψει σε κανένα κράτος της ΕΕ. Γι' αυτό οι περισσότεροι μετανάστες δεν θέλουν να καταγραφούν.

Εξάλλου, η ένταση της καταστολής της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα τα προδιαγεγραμμένα ναυάγια στο Αιγαίο. Εκεί οδηγούν οι κοινές διωκτικές επιχειρήσεις του FRONTEX με τις ελληνικές και άλλες εθνικές δυνάμεις καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει επανειλημμένως πως «σε υγρό τάφο χιλιάδων εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο και το Αιγαίο η βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Τα τραγικά ναυάγια είναι το έμπρακτο αποτέλεσμα της έντασης της καταστολής στα σύνορα, της ενίσχυσης των κατασταλτικών δυνάμεων του FRONTEX. Οι κοινές επιχειρήσεις του FRONTEX και των ελληνικών δυνάμεων καταστολής, όπως η επιχείρηση "Ασπίδα" στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η "Ερμής" στα νοτιοανατολικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, η "Ποσειδών" σε Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος και η αντίστοιχη επιχείρηση "Αινείας" στο Ιόνιο, το μόνο που κάνουν είναι να πολλαπλασιάζουν τα αθώα θύματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κύματα μετανάστευσης, γιατί αποτελούν την άλλη όψη της εγκληματικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων που ξεριζώνει από τις πατρίδες τους εξαθλιωμένους και απελπισμένους ανθρώπους, που τις εγκαταλείπουν για να επιβιώσουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, την πείνα και την εξαθλίωση που προκαλούν ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την εκμετάλλευση των λαών σε κάθε σημείο του πλανήτη».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εγκλωβισμένοι στην «ουδέτερη ζώνη»

Παρέμβαση της κυβέρνησης, για να διασφαλιστούν συνθήκες ανθρώπινης φιλοξενίας των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που συγκεντρώνονται στους συνοριακούς σταθμούς της Ειδομένης και των Ευζώνων στο Κιλκίς, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ζητούν ο Δήμος Παιονίας και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως καταγγέλλουν, «οι δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής. Πρόσφυγες, ως επί το πλείστον Σύροι, έγκυες, βρέφη, μικρά παιδιά, ανάπηροι, γέροντες, δέχονται επίθεση από "άγνωστης προέλευσης μαφία" και επαναπροωθούνται στη χώρα μας χτυπημένοι και καταληστευμένοι.

Η ελληνική αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει το τεράστιο αυτό μεταναστευτικό κύμα, ενώ η παραμονή μεγάλης μάζας ανθρώπων στα χωριά κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία".

Ο Δήμος Παιονίας ζητά να υπάρξει άρση της απαγόρευσης χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας για 1-2 μέρες, και να ληφθούν μέτρα για την υγιεινή (π.χ., δημιουργία τουαλετών, τοποθέτηση κάδων ανακυκλώσιμων υλικών, κ.ά.).

Επιπλέον, ζητά να δοθούν επιπλέον κονδύλια για τον καθαρισμό και την απολύμανση του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Ειδομένης, όπως επίσης και να ανακατασκευαστούν οι τουαλέτες του Σταθμού.

Αλλά και να τοποθετηθούν πλαστικοποιημένες επιγραφές στα αραβικά, στα φαρσί και στα παστούν, στις περιοχές που καταλήγουν οι πρόσφυγες με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικές δομές.

Θυμίζουμε ότι το οξυμένο πρόβλημα με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στους συνοριακούς σταθμούς Ειδομένης και Ευζώνων, είχε αναδείξει το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του στη Βουλή και την Ευρωβουλή ήδη από τον Οκτώβρη του 2014.

Ζητούσε και εξακολουθεί να ζητά και από τη σημερινή κυβέρνηση, να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανθρώπινης φιλοξενίας όλων των προσφύγων και μεταναστών, να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για τη μετακίνησή τους στις χώρες της επιλογής τους, να χορηγήσει πολιτικό ή ανθρωπιστικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ