ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για τις επιθέσεις ισλαμιστών

Μήνυμα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, στο ΚΚ Μπαγκλαντές

Από τις συγκεντρώσεις των κομμουνιστών
Από τις συγκεντρώσεις των κομμουνιστών
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα πραγματιοποίησε χτες το ΚΚ Μπαγκλαντές, μετά την επίθεση που δέχτηκε στα γραφεία του στην Ντάκα, καταδικάζοντας την επίθεση των ισλαμιστών, αλλά και τη στάση της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Μπαγκλαντές χαρακτηρίζει την επίθεση προσχεδιασμένη, από το ισλαμιστικό κόμμα Τζαμάτ ε Ισλάμι, ενώ αποδίδει ευθύνες τόσο στο Εθνικιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές, όσο και στο κόμμα Hefajote Islam. Ως αφορμή για την επίθεση εναντίον του ΚΚ Μπαγκλαντές υπογραμμίζει τη στάση του κόμματος υπέρ του πολιτικού και όχι του θρησκευτικού χαρακτήρα του κράτους, αλλά και τη στάση που κρατά όσον αφορά τις διώξεις για τα εγκλήματα πολέμου του 1971, ενώ απαιτεί άμεση τιμωρία των υπευθύνων.

Η αστυνομία του Μπαγκλαντές, μετά τα επεισόδια της Δευτέρας στις συγκεντρώσεις των ισλαμιστών, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι συνολικά, στις συγκρούσεις με την αστυνομία, απαγόρευσε τις διαδηλώσεις στην Ντάκα, ενώ τα ισλαμιστικά κόμματα απάντησαν με την κήρυξη 48ωρης απεργίας, χτες και σήμερα. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις αποτελούν οι δίκες που έχουν ξεκινήσει για την απόδοση ευθυνών, όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν στον πόλεμο της ανεξαρτησίας το 1971.

Το μήνυμα του ΚΚΕ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε χτες στην ΚΕ του ΚΚ Μπαγκλαντές το ακόλουθο μήνυμα για την επίθεση στην έδρα του Κόμματος στην Ντάκα από φανατικούς ισλαμιστές:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχτηκε η έδρα του κόμματός σας στην Ντάκα και την απόπειρα εμπρησμού της από φανατικούς ισλαμιστές την Κυριακή 5 Μάη 2013. Είναι σαφές ότι για την εξέλιξη αυτή δεν ευθύνονται μόνο οι συγκεκριμένες ισλαμιστικές δυνάμεις. Σοβαρές ευθύνες έχουν και τα βασικά αστικά πολιτικά κόμματα, το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές αλλά και το κυβερνών Κόμμα Αγουάμι, που υποθάλπουν με τη στάση τους ή την ανοχή τους τέτοιες δυνάμεις και καταστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στο "Ράνα Πλάζα", όπου εκατοντάδες εργάτες έχασαν τη ζωή τους, πυροδότησε τη δίκαιη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως, είτε με το ένα είτε με το άλλο αστικό μπλοκ δυνάμεων στην κυβέρνηση, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα αποτελούν τα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Οι εργάτες και οι εργάτριες του Μπαγκλαντές, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους και άλλες πεποιθήσεις, πρέπει να προβληματιστούν, να βγάλουν συμπεράσματα, να υπερασπιστούν το κόμμα τους, γιατί η επίθεση στο ΚΚ είναι πάντα προάγγελος γενικότερων δεινών για τους εργαζομένους.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που διοργανώνει το ΚΚ Μπαγκλαντές στις 8 Μάη σε όλη τη χώρα. Απαιτεί να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης και να υπάρξουν ουσιαστικές διασφαλίσεις για την ελεύθερη δράση του ΚΚ Μπαγκλαντές».

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί

NTAKA.--

Ξεπερνούν τους 800 οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια του κτιρίου «Ράνα Πλάζα», στο οποίο λειτουργούσαν πέντε εργοστάσια ρούχων φασόν και κατέρρευσε σχεδόν δύο βδομάδες πριν στα περίχωρα της Ντάκα του Μπαγκλαντές. Ο πραγματικός αριθμός των εργατών που έπεσαν θύματα του νέου εργοδοτικού εγκλήματος στο οκταώροφο κτίριο - κάτεργο, που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ασφαλείας, δεν αναμένεται να γίνει γνωστός, καθώς κανείς δεν ξέρει πόσοι ακριβώς άνθρωποι βρίσκονταν σε αυτό. Εικασίες αναφέρουν ότι στο κτίριο ήταν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 2.500 οι τραυματίες.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο Μπαγκλαντές εντάσσεται στη γενικότερη λογική λειτουργίας των εργοστασίων του φασόν, πολυεθνικών εταιρειών, που ανθούν στη χώρα, λόγω της φτηνής εργατικής δύναμης και της απουσίας κανόνων ασφαλείας, που παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις της κυβέρνησης, οδηγούν σε «ατυχήματα» με εκατοντάδες νεκρούς, όπως το πρόσφατο.

Αρκετοί από τους νεκρούς που ανασύρθηκαν χτες ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση, με αποτέλεσμα να απαιτείται εξέταση DNA για την ταυτοποίησή τους.

Οι αρχές της χώρας, λόγω της πίεσης που δημιούργησε η κατακραυγή για το συγκεκριμένο περιστατικό που προκάλεσε εκατόμβες, αλλά και υπό το φόβο της αποχώρησης ξένων εταιρειών, αναγκάστηκαν να κλείσουν 18 εργοστάσια φασόν, γιατί δεν πληρούσαν τους κανόνες ασφαλείας, τόσο στην Ντάκα, όσο και στην περιοχή Τσίταγκογκ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο και άλλων εργοστασίων, ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, αλλά και τη δημιουργία επιτροπής, με επικεφαλής τον υπουργό Υφαντουργίας, Αμπντούλ Λατίφ Σιντίκ, που θα επιθεωρήσει τα 4.500 εργοστάσια φασόν που υπάρχουν στη χώρα για τον εντοπισμό προβλημάτων.

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ανακίνηση εδαφικών διαφορών

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Το ζήτημα των διμερών σινο-ιαπωνικών εδαφικών διαφορών ανακίνησε άρθρο δύο Κινέζων ακαδημαϊκών από την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών του Πεκίνου στη «Λαϊκή Ημερησία», με το οποίο προτείνουν να επανεξεταστεί το καθεστώς εδαφικής κυριότητας των Νησιών στο αρχιπέλαγος Ριουκίου (μεταξύ των οποίων και η νήσος Οκινάουα που διαθέτει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις...).

Οι ακαδημαϊκοί Ζιανγκ Χαϊπένγκ και Λι Γκουοτσιάνγκ θέτουν ως βασικό επιχείρημα για την αναθεώρηση της κυριότητας των νησιών Ριουκίου την ήττα της Ιαπωνίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που κατά τη γνώμη τους, ακυρώνει τη Συνθήκη του Σιμονοσέκι (Απρίλης 1895) που είχε σημάνει το τέλος του σύντομου σινοϊαπωνικού πολέμου της περιόδου 1894 - 1895, στον οποίο είχε ηττηθεί η δυναστεία των Τσινγκ, αναγκάζοντας το Πεκίνο να εκχωρήσει εδάφη στην Ιαπωνία.

Το μακροσκελές άρθρο - έκκληση των πανεπιστημιακών για επανεξέταση του καθεστώτος των νησιών Ριουκίου δεν σχολιάστηκε άμεσα από την κυβέρνηση της Κίνας. Σχολιάστηκε ωστόσο έντονα από το Τόκιο όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα απέρριψε οποιαδήποτε υποψία αμφισβήτησης των ιαπωνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα συγκεκριμένα νησιά, σημειώνοντας ότι «ανήκουν αδιαμφισβήτητα στην Ιαπωνία».

Η πρόταση των Κινέζων ακαδημαϊκών είναι βέβαιο πως θα προσθέσει ένταση στις ήδη έντονες διμερείς εδαφικές διαφορές με αφορμή το καθεστώς κυριότητας των βραχονησίδων Σενκάκου (στα ιαπωνικά)/Ντιαόγου (κινέζικα), που κρύβουν υποθαλάσσια πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη χτες η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να πάρει πίσω την επίσημη απολογία για εγκλήματα που διέπραξε ο ιαπωνικός κατοχικός στρατός σε βάρος λαών χωρών της ασιατικής ενδοχώρας, και κυρίως σε βάρος χιλιάδων γυναικών που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τα κατοχικά στρατεύματα, πριν και στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος «η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε έχει εκφράσει ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλα τα θύματα του πολέμου εντός και εκτός της χώρας και δεν προτίθεται να την αλλάξει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ