ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
Σελ. /80
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτωπο προάσπισης της δημόσιας υγείας

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με  αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνάντη στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνάντη στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό
Η ανάγκη δραστηριοποίησης και συσπείρωσης των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, των συνδικαλιστών, όλου του λαού, για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, κόντρα στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης, που έχουν ήδη ξεκινήσει, ήταν η κοινή διαπίστωση στη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, η Μαρία Λαμπρινού, υπεύθυνη του τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ εκ μέρους της ΕΙΝΑΠ συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ Στάθης Τσούκαλος και τα μέλη του ΔΣ Ηλίας Σιώρας και Χάρης Ζαχαρόγιαννης.

Ο Στ. Τσούκαλος επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια διαρκώς εντεινόμενη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την απαξίωση του δημόσιου τομέα υγείας που στόχο της έχει να επιβληθούν αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και ζήτησε τη στήριξη του ΚΚΕ στην κατεύθυνση της προάσπισης της δημόσιας υγείας.

«Υπάρχει σχέδιο για την αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα υγείας, κάτι που σημαίνει ότι πια δικαίωμα στην υγεία θα έχει αυτός που θα μπορεί να πληρώσει. Αυτή η προσπάθεια αποσκοπεί στο να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες για την υγεία και αυτό προσπαθούν να το περάσουν μέσα από την αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων και από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), να τα κάνουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ή Ανώνυμες Εταιρίες. Αυτό είναι επικίνδυνο για όλο το λαό, αλλά και για όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας», τόνισε ο Στ. Τσούκαλος.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα αιτήματα του κλάδου τόσο για τη μονιμοποίηση των επί θητεία νοσοκομειακών γιατρών, όσο και για την υλοποίηση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ για την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων του ωρομίσθιου των νοσοκομειακών γιατρών για την περίοδο 1991 - 1996. Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι οι επί θητεία νοσοκομειακοί γιατροί είναι υψηλότατης εξειδίκευσης επιστήμονες, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα νοσοκομεία και είναι απαράδεκτο να εργάζονται κάτω από συνθήκες εργασιακής ομηρίας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας μετώπου για την αντιμετώπιση των σχεδίων της κυβέρνησης.

Οδηγίες πρόληψης σε υψηλές θερμοκρασίες

Οδηγίες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου καύσωνα εξέδωσε προς τις νοσηλευτικές μονάδες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της χώρας η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας, οι νοσηλευτικές μονάδες τις ημέρες του καύσωνα πρέπει να δέχονται όχι μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και όσα ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχουν τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών στον τόπο που μένουν, ενώ το ΕΚΑΒ πρέπει να είναι πάντα έτοιμο και κατάλληλα εξοπλισμένο, για να μεταφέρει με ασφάλεια στα νοσοκομεία τα άτομα αυτά.

Οι χώροι εργασίας, αλλά και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών, ιδιωτικών και δημόσιων, με έμφαση στον περιορισμό της μεγάλης κίνησης του κοινού κατά τις θερμότερες ώρες.

Συμπτώματα και προληπτικά μέτρα

Τα συμπτώματα των υπερβολικά υψηλών για τον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασιών μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Στις σοβαρότερες μορφές, όπως η θερμοπληξία, τα συμπτώματα είναι αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμοί, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου, της οποίας επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά σαν πρώτες βοήθειες συνίσταται η ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος, με τη γύμνωση του ατόμου από ρούχα, την τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τους βουβώνες, την εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κλπ.

Τις ιδιαίτερα ζεστές μέρες του καλοκαιριού καλό είναι:

  • Να αποφεύγουμε την έκθεση στο ηλιακό φως. Να αναζητούμε σκιερά και δροσερά μέρη. Να προτιμούμε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό.
  • Να αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει μαζί με την υψηλή θερμοκρασία και πολλή υγρασία, καθώς και κάτω από ηλιακή ακτινοβολία.
  • Να πίνουμε άφθονα υγρά, κυρίως νερό, και να αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Να προτιμούμε τα χαμηλά σε λιπαρά φαγητά και τα λαχανικά και φρούτα.
  • Να κάνουμε συχνά ντους.
  • Να ντύνουμε τα νεογνά όσο γίνεται πιο ελαφρά, με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα και να τους δίνουμε συχνά υγρά μαζί με το γάλα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω του καύσωνα που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες κλπ.) και όσοι παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους. Ειδικότερα οι τελευταίοι, θα πρέπει την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών να συμβουλεύονται το γιατρό για την ενδεχόμενη ελάττωση της θερμοκρασίας των φαρμάκων.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προς αμερικανοποίηση στην ασφάλιση και την υγεία

Μετά το τέλος της συνάντησης η Αλ. Παπαρήγα έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Εμείς πιστεύουμε ότι ο χρόνος είναι λίγος, ωστόσο, πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε όχι μόνο οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι, οι μισθοσυντήρητοι, οι αγρότες, οι μικροί επιχειρηματίες να πάρουν υπόψη τους ότι βαδίζουμε σε μια πλήρη αμερικανοποίηση του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης και υγείας στην Ελλάδα - όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι θα ζούμε όλοι σε ένα σούπερ μάρκετ, όπου θα μπορούμε να παίρνουμε προϊόντα πολυτελείας στον τομέα της υγείας, αλλά δε θα μπορούμε να τα πληρώνουμε. Επομένως, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού θα αναγκάζεται ή να δέχεται υπηρεσίες από κακοπληρωμένους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοντωμένους από την εντατικοποίηση, ή θα πρέπει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να δεχτεί τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες, σημειωτέον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι και ανάλογης ποιότητας με την πληρωμή που θα καταβάλλουν. Το αμερικανικό σύστημα στον τομέα της υγείας είναι ένα σύστημα πλήρως αποτυχημένο για τα φτωχά τμήματα του αμερικανικού λαού και για τους μετανάστες. Επομένως, ο χρόνος ο οποίος μένει είναι λίγος. Γιατί έχει ξεκινήσει η προσπάθεια από την κυβέρνηση - ο κ. υπουργός εργάζεται πολύ μεθοδικά, χωρίς πολλές δημόσιες δηλώσεις. Αλλά, ωστόσο, αν υπάρξει μια αφύπνιση και με τη βοήθεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και άλλων ειδικών φορέων, αυτή η αφύπνιση μπορεί να συμβάλει ώστε η κυβέρνηση από το ξεκίνημα να σπάσει κάπως τα μούτρα της. Για να κερδίσουμε χρόνο να μην περάσουν τα χειρότερα».

Συνταγματική η απαγόρευση της διπλοθεσίας σε γιατρούς

Συνταγματική είναι η νομοθετική διάταξη του νόμου 2530/97 που απαγορεύει τη διπλοθεσία στους γιατρούς του ΕΣΥ. Την άποψη αυτή υποστήριξαν χτες στο Τρίτο Τμήμα του ΣτΕ οι εισηγητές σύμβουλοι εΕικρατείας κατά τη διάρκεια της συζήτησης 35 προσφυγών που υποβλήθηκαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο από γιατρούς διευθυντές νοσοκομείων του ΕΣΥ, οι οποίοι παράλληλα ήταν και καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόβλημα με τους διπλοθεσίτες γιατρούς προέκυψε όταν στην εκπνοή του περασμένου έτους - σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας - κλήθηκαν να επιλέξουν μια από τις δύο θέσεις που κατείχαν. Δηλαδή, ή να παραμείνουν ως γιατροί στο ΕΣΥ ή ως καθηγητές στο Πανεπιστήμιο. Κάποιοι από τους διπλοθεσίτες γιατρούς επέλεξαν το ΕΣΥ, ενώ άλλοι την έδρα του Πανεπιστημίου, ενώ όλοι τους προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Οι εισηγητές σύμβουλοι Επικρατείας υποστήριξαν χτες ότι είναι σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές περί επαγγελματικής ελευθερίας, ανάπτυξης της προσωπικότητας, καθώς και της ισότητας, οι νομοθετικές διατάξεις του νόμου 2530/97 που απαγορεύουν τη διπλοθεσία.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ