ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Εξαφανίζουν» τα ένσημα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ!

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την ασυνέπεια των εργοδοτών και την αδυναμία του Ταμείου να κάνει έγκαιρα ελέγχους

Στον «αέρα» βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ σε ό,τι αφορά και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη

Eurokinissi

Στον «αέρα» βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ σε ό,τι αφορά και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη
Στον αέρα είναι η ασφάλιση πολλών μισθωτών εργαζόμενων, των οποίων οι εργοδότες, ενώ τους δηλώνουν στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν κάθε μήνα στο ΙΚΑ, είτε δεν καταβάλλουν έγκαιρα τις εισφορές τους είτε δεν ολοκληρώνεται από το Ιδρυμα έγκαιρα ο έλεγχος καταβολής τους. Δηλαδή, αυτοί οι εργαζόμενοι, για μεγάλα διαστήματα, αν και εργάζονται και γίνονται οι σχετικές κρατήσεις στο μισθό του, εντούτοις θεωρούνται από το ΙΚΑ ως ανασφάλιστοι!

Το πρόβλημα έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις, καθώς το ίδιο το ΙΚΑ, με επείγον έγγραφό του προς τα υποκαταστήματά του, αναγνωρίζει πως «διαπιστώθηκε ότι αρκετές υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων ασφαλισμένων για μη οριστικοποιημένες εγγραφές στο λογαριασμό ασφαλισμένου, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα...».

Το ζήτημα προέκυψε μετά από τη νομοθετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας το 2012, σύμφωνα με την οποία η «ασφαλιστική ιστορία» κάθε εργαζόμενου δεν ενημερωνόταν μετά την υποβολή της ΑΠΔ από την επιχείρηση αλλά μόνο μετά την καταβολή των χρημάτων και την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος. Με τον τρόπο αυτόν, ο εργαζόμενος καθίσταται «όμηρος» είτε της φερεγγυότητας του εργοδότη είτε της ικανότητας του ΙΚΑ να διενεργεί έγκαιρους και αξιόπιστους ελέγχους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (άρθρα 17 και 18 του νόμου 4075/2012) «η ασφαλιστική ιστορία των απασχολουμένων της υποβληθείσας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) ενημερώνεται μόνο μετά από έλεγχο δηλωθέντων - καταβληθέντων και εφόσον έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολό τους ή μετά από την έκδοση σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη Πράξεως Επιβολής Εισφορών για το οφειλόμενο ποσό και την επίδοση σε αυτόν».

Βάσει των παραπάνω, διαπιστώθηκε ότι ασφαλισμένοι βρέθηκαν με «μη οριστικοποιημένες εγγραφές» στο λογαριασμό τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα. Δηλαδή, πέρα από την απώλεια ενσήμων για τη σύνταξή τους, να μην είναι καλυμμένοι ιατροφαρμακευτικά και να κινδυνεύουν να χάσουν και άλλες παροχές του ταμείου τους (επιδόματα, αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος κλπ.).

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, καθώς, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο του ΙΚΑ, ο σχετικός ηλεκτρονικός έλεγχος, που γίνεται κεντρικά, καθυστερεί αρκετούς μήνες (ελέγχονται οι ΑΠΔ του Σεπτέμβρη του 2013). Επίσης και απ' αυτόν τον καθυστερημένο έλεγχο εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που χωρίς δική τους υπαιτιότητα είναι εκπρόθεσμες, μεταξύ αυτών οι επιχειρήσεις του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ αλλά και των ΟΤΑ, των οποίων οι υποθέσεις παραπέμπονται στα υποκαταστήματα.

Με δεδομένη, όμως, την αποψίλωση από προσωπικό των υπηρεσιών του ΙΚΑ, την συρρίκνωση του δικτύου υποκαταστημάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σίγουρο ότι η υπόδειξη της διοίκησης του ΙΚΑ προς τα υποκαταστήματα να διενεργούν και αυτά ελέγχους, μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών της και όχι ως ουσιαστικό μέτρο επίλυσης του προβλήματος.

Πολύ περισσότερο που όταν ψηφιζόταν ο σχετικός νόμος το 2012, το ΚΚΕ και στη Βουλή είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που έκρυβε η διάταξη. Κίνδυνος που σήμερα επιβεβαιώνεται. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που ο εργαζόμενος εργάζεται και ο εργοδότης υποβάλλει την ΑΠΔ, είναι υπόθεση του κράτους να περιφρουρήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα του εργαζόμενου και να ελέγξει τις επιχειρήσεις. Επομένως, δεν μπορεί η ασυνέπεια του εργοδότη και η αβελτηρία του ΙΚΑ να φορτώνεται στις πλάτες του εργαζόμενου και «να πληρώνει τα σπασμένα».

Οι εξελίξεις αυτές και οι κίνδυνοι που διαγράφονται πρέπει να θέσουν σε ενεργοποίηση τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, καθώς, όπως αποδείχτηκε, ο νόμος του 2012 ναρκοθέτησε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Νέα επικίνδυνα πλαφόν στη συνταγογράφηση

Τα όρια για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών απέχουν κατά πολύ από τις πραγματικές τους ανάγκες

Στα επικίνδυνα για τη ζωή των αρρώστων «παιγνίδια» με τα πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, επανέρχεται η συγκυβέρνηση, με στόχο η καθαρή Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) να μην υπερβεί τα 2,019 δισ. ευρώ, όπως συμφώνησε με την τρόικα.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, έγινε ο «καθορισμός ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμός ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων» (ΦΕΚ Β' 1976/1.7.2014). Ειδικότερα το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι ανά ειδικότητα, ανά αριθμό ασθενών, τον μήνα του έτους και τη γεωγραφική περιοχή! Παράλληλα, καθορίζει τα κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων.

Η ΗΔΙΚΑ έχει ήδη ενσωματώσει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τον γιατρό για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, καθώς και το ποσοστό αυτής, υπολογίζοντας σε ημερησία βάση τον αριθμό των διαφορετικών ασθενών και τον προκαθορισμένο μέσο όρο δαπάνης αυτών. Εξαιρείται των ορίων η συνταγογράφηση που αφορά χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικούς και πάσχοντες από κυστική ίνωση.

Στην Υπουργική Απόφαση επαναλαμβάνεται η υποχρέωση των φαρμακοποιών να γνωστοποιήσουν στον ασφαλισμένο κατά την εκτέλεση της συνταγής τα φάρμακα με τη χαμηλότερη τιμή (γενόσημα) και το ποσοστό συμμετοχής που του αντιστοιχεί. Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών ανά φαρμακοποιό, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ μπορεί να θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους φαρμακοποιούς σε σχέση με το πόσα γενόσημα προωθούν από τα φαρμακεία τους.

Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι το πλαφόν που προβλέπεται για πολλές κατηγορίες ασθενών, υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα, στους καρδιολόγους έχει ορισθεί πλαφόν 35-40 ευρώ το μήνα ανά ασθενή, για τους πνευμονολόγους γύρω στα 60 ευρώ, για τους ενδοκρινολόγους 60 ευρώ. Για τους παθολόγους ο μέσος όρος είναι 55 ευρώ. Επίσης, δεν έχει προβλεφθεί διαφοροποίηση σε εξειδικευμένες παθήσεις, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης ή οι αιματολογικές παθήσεις, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος συνταγογράφησης.

Παρόμοια πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων είχαν επιβληθεί με αποφάσεις του τέως υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού στις αρχές του χρόνου (ΦΕΚ 3117/Β/9.1.2013 και 433/7.1.2014, αντίστοιχα). Την ισχύ εκείνων των αποφάσεων ανέστειλε (Απρίλης 2014) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Τέλος, τους φόβους της για λουκέτο στα 37 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη. Αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι φόβοι μας προκύπτουν, αφενός μεν από το άρθρο 43 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αναφέρει ότι με Υπουργική Απόφαση μεταφέρονται οι φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ στον ΕΟΦ, αφετέρου από την απόφασή σας να διοχετευτεί όλος ο τζίρος (650 εκ. ευρώ) των φαρμάκων υψηλού κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία. Σημειωτέον ότι αυτό είναι και το μοναδικό αντικείμενο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».

Κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, μέσα σε 10 μέρες, απέσπασαν οι εργατοτεχνίτες ανασκαφής που εργάζονται για την ανέγερση νηπιαγωγείου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 4ωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ προχτές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης. «Κάτω από την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων και την ταξική ενότητα υπάρχει αποτέλεσμα», σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου και καλεί όλους τους οικοδόμους να καταγγέλλουν τα περιστατικά απλήρωτης εργασίας «γιατί δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης».

«Οχι» στα απογευματινά χειρουργεία

Με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία νομιμοποιείται το «φακελάκι» και ενισχύεται η στρατηγική της κυβέρνησης που θέλει τα νοσοκομεία να έχουν ίδιους πόρους από τον ίδιο τον άρρωστο, την απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από τις υποχρεώσεις του και τη μείωση των δαπανών με τη μη πρόσληψη προσωπικού και την εξόντωση του εναπομείναντος. Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) για τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, όπου θα χειρουργούνται πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών ή ασθενείς με πληρωμή.

Συσκέψεις με θέμα το Ασφαλιστικό
  • Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για το Ασφαλιστικό διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σήμερα Τετάρτη 9 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
  • Σύσκεψη για την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει την Τετάρτη 16 Ιούλη η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ