ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματική σκυτάλη στην ΕΕ για συνάντηση Αραφάτ - Πέρες
  • Νέα εισβολή, περιορισμένης διάρκειας, στη Ράφα ενώ συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις
  • «Περίεργη» έκρηξη στο σπίτι ηγετικού στελέχους του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Ραμάλα

Στα συντρίμμια των «ακατοίκητων» σπιτιών στη Ράφα, μικρή Παλαιστίνια αναζητά ό,τι σώθηκε από τα υπάρχοντά της

Associated Press

Στα συντρίμμια των «ακατοίκητων» σπιτιών στη Ράφα, μικρή Παλαιστίνια αναζητά ό,τι σώθηκε από τα υπάρχοντά της
ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στο προσκήνιο της διπλωματικής σκακιέρας στη Μέση Ανατολή έχει προωθηθεί η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η συμφωνία αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από την πόλη Μπέιτ Τζάλα, ως βάση επανέναρξης διαλόγου και σταδιακής αποκλιμάκωσης της έντασης. Ισραηλινές και ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ως ιδιαίτερα πιθανή την πραγματοποίηση μιας συνάντησης, μέσα στην επόμενη βδομάδα, ανάμεσα στους Γιάσερ Αραφάτ και Σιμόν Πέρες, ενώ στην περιοχή σπεύδει ο Χαβιέ Σολάνα. Εντούτοις, η παλαιστινιακή πλευρά εμφανίστηκε λακωνική και σιβυλλική, ενώ οι συγκρούσεις, σε διάφορα σημεία των αυτόνομων περιοχών, επαναλήφθηκαν με αμείωτη ένταση.

Αλλεπάλληλες συνεννοήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιος αξιωματούχους, με την παρέμβαση Ευρωπαίων διπλωματών, προκειμένου να καταρτιστεί μια ατζέντα θεμάτων, ενόψει μιας πιθανής συνάντησης ανάμεσα στον Παλαιστίνιο ηγέτη και στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών. Αυτό ισχυρίστηκε, χτες, ο Γιόραμ Ντόρι, εκπρόσωπος του Σιμόν Πέρες, τονίζοντας ότι βάση της νέας αυτής προσπάθειας ήταν η επιτυχής κατάληξη των επαφών των δύο ανδρών που οδήγησε στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την πόλη Μπέιτ Τζάλα, της Δυτικής Οχθης, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ο Ντόρι δε θέλησε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το πότε και πού θα γίνει αυτή η συνάντηση.

Σύμφωνα, πάντως, με ιταλικές διπλωματικές πηγές που πρόσκεινται στο υπουργείο Εξωτερικών, δεν είναι διόλου απίθανο η συνάντηση Αραφάτ - Πέρες να πραγματοποιηθεί στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια του διεθνούς οικονομικού και επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιείται στο Τσερνόμπιο, έξω από το Μιλάνο, ανάμεσα στις 7 - 9 Σεπτεμβρίου. Οι ίδιοι διπλωμάτες τόνιζαν ότι αν η πρώτη ανεπίσημη συνάντηση των δύο ανδρών αποβεί αποτελεσματική, τότε θα γίνει μια δεύτερη επίσημη στη Ρώμη. Τις πληροφορίες αυτές ήρθε να ενισχύσει μια ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την ολοκλήρωση της περιοδείας του Ιταλού ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την οποία ο Ρενάτο Ρουτζιέρο «αντιλήφθηκε ότι τόσο ο Αραφάτ όσο και ο Πέρες επιθυμούν πραγματικά να κάνουν διάλογο στη βάση, βέβαια, καλά προετοιμασμένης ατζέντας».

Παλαιστίνιος αστυνομικός προσπαθεί να συλλέξει ό,τι απέμεινε από την έκρηξη στο σπίτι του Αμπού Λέιλα, ηγετικού στελέχους του Δημοκρατικού Μετώπου

Associated Press

Παλαιστίνιος αστυνομικός προσπαθεί να συλλέξει ό,τι απέμεινε από την έκρηξη στο σπίτι του Αμπού Λέιλα, ηγετικού στελέχους του Δημοκρατικού Μετώπου
Στην κατεύθυνση της επανάληψης έστω και ενός τυπικού διαλόγου ασκεί πιέσεις και η Ουάσιγκτον. Ο Ρίτσαρντ Μπούτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωνε, χτες, «ενθαρρημένος από την επίτευξη συμφωνίας για την ισραηλινή αποχώρηση από την Μπέιτ Τζάλα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ασκήσει θετική επιρροή στην αποκλιμάκωση της έντασης. Με στόχο να «ισχυροποιήσει την κατάπαυση του πυρός και να ενθαρρύνει την ανανέωση του διαλόγου» φθάνει στο Ισραήλ, την Κυριακή, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αριέλ Σαρόν, αλλά και με τον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο.

Ολη η φημολογία περί συνάντησης Αραφάτ - Πέρες, πάντως, δε σχολιάστηκε διόλου από την παλαιστινιακή πλευρά. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αρκέστηκε να δηλώσει, από το Ντέρμπαν όπου βρίσκεται, ότι «γίνεται προσπάθεια για το καλύτερο». Ανευ σχολιασμού άφησε η παλαιστινιακή ηγεσία και τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, στην εφημερίδα Μααρίβ, σύμφωνα με τις οποίες «ο Γιάσερ Αραφάτ δεν αποτελεί στόχο κάποιας απόπειρας δολοφονίας, όχι γιατί δεν εμπλέκεται στην τρομοκρατία, αλλά γιατί εκτιμάται ότι δε θα βοηθούσε την κατάσταση μια τέτοια κίνηση».

Αμείωτη η ένταση

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά τεθωρακισμένα, συνοδευόμενα από εκσκαφείς, εισέβαλαν στη Ράφα, της Λωρίδας της Γάζας, όπου κατέστρεψαν, για πολλοστή ημέρα, άλλα 9 σπίτια με τη δικαιολογία ότι «ήταν εγκαταλειμμένα και χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων και για λαθρεμπόριο όπλων». Από τη σφοδρή μάχη που ακολούθησε τραυματίστηκαν 10 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 3 σοβαρά, ενώ το επόμενο πρωί βρήκε συντετριμμένους τους κατοίκους των σπιτιών να αναζητούν ό,τι απόμεινε από την περιουσία τους. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, από την αρχή της Ιντιφάντα, ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει 129 σπίτια στη Ράφα.

Την ίδια, περίπου, ώρα, ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε τον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου κατοικεί ο Καρίς Αμπντέλ Καρίμ ή Αμπού Λέιλα, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στη Ραμάλα. Σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο ίδιος ο Λέιλα, λίγες ώρες αργότερα, δήλωνε ότι είχε ειδοποιηθεί από τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας ότι επίκειται δολοφονική απόπειρα εναντίον του και είχε εγκαταλείψει το σπίτι του, στον τρίτο όροφο, μαζί με την οικογένειά του. Μάλιστα, ο Λέιλα, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Δημοκρατικού Μετώπου στα αυτόνομα, προειδοποιούσε για «ισχυρά αντίποινα το Ισραήλ». Σύμφωνα με άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Reuters - BBC, στον πρώτο όροφο που σημειώθηκε η έκρηξη διατηρούσε κατάστημα ηλεκτρονικών μέλος της ισλαμιστικής «Χαμάς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για κάποιο ατύχημα κατά τη διαδικασία κατασκευής εκρηκτικού μηχανισμού.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στη Ραμάλα, που κατέληξε στο ισραηλινό φυλάκιο στη μία είσοδο της πόλης και ακολούθησαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 2 σοβαρά. Συγκρούσεις σημειώθηκαν, χωρίς τραυματίες, και στη Βηθλεέμ, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία προς τον Τάφο της Ραχήλ, στη μνήμη του Μουσταφά Ζιμπρί, ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου.

Εκρηξη σημειώθηκε και σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στην πόλη Τιβεριάδα, στο Βόρειο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Τέλος, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Παλαιστίνιο στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος μετέφερε 2 αυτόματα όπλα σε τσάντα, καθώς και 3 άλλους που εκτιμάται ότι είναι συνεργοί του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζήτω η ηρωική Ιντιφάντα

Μαχητική διαδήλωση του φιλειρηνικού κινήματος και μελών της παλαιστινιακής κοινότητας

Avaton

Με κυρίαρχα συνθήματα «Ζήτω η ηρωική Ιντιφάντα», «Αιώνια τιμή στον ήρωα και μάρτυρα Αμπουαλί Μουσταφά», εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης και μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας της πόλης διαδήλωσαν χτες το βράδυ σε πορεία από την Καμάρα μέχρι το αμερικανικό προξενείο.

Στη συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Παλαιστινιακών Φορέων και Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν η ΕΔΥΕΘ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς της πόλης. Οι διαδηλωτές κρατούσαν μαύρες και παλαιστινιακές σημαίες, ενώ δύο μεγάλα πανό έγραφαν: «ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΜΠΟΥΑΛΙ ΜΟΥΣΤΑΦΑ» και «Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό - Νεανική Τάξη για την Ειρήνη». Στο κέντρο της πόλης και για αρκετή ώρα ακούγονταν τα συνθήματα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - Κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών», «Πίσω από τον Σαρόν κρύβονται μαζί - η ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί».

Πριν αρχίσει η πορεία, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Παλαιστινιακών Οργανώσεων επισήμανε ότι το βάρβαρο καθεστώς του Ισραήλ διέπραξε ένα νέο, αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού και των άλλων αραβικών λαών. «Η δολοφονία του Αμπου Μουσταφά αποτελεί μια νέα πράξη οργανωμένης, κρατικής βίας και τρομοκρατίας του φασιστικού και σιωνιστικού καθεστώτος του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Ο σύντροφος Αμπου Μουσταφά σε όλη του τη ζωή αποτέλεσε παράδειγμα αγωνιστικότητας και αφοσίωσης στα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και μέλος του Παλαιστινιακού Εθνικού Κοινοβουλίου. Επέστρεψε στα κατεχόμενα εδάφη το 1999 και ασχολήθηκε ενεργά με την οργάνωση της εξέγερσης του παλαιστινιακού λαού, την ηρωική Ιντιφάντα. Ο παλαιστινιακός λαός ένα δρόμο μόνο έχει, τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωσή του. Τη θέση του ηρωικού νεκρού μας θα πάρουν χιλιάδες νέοι αγωνιστές», τόνισε ο ομιλητής.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο, όπου έκαψαν μία αμερικάνικη σημαία. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζώκας, σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός ενώνει τη φωνή του με τον εξεγερμένο παλαιστινιακό λαό, με τα ηρωικά παιδιά της Ιντιφάντα και απαιτεί τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. «Οι πρόσφατες εξελίξεις, πρόσθεσε, με τη δολοφονία του Αμπού Μουσταφά, δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, κύρια των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, κλιμακώνει την προσπάθειά της να καταπνίξει τη δίκαια Ιντιφάντα, στραγγαλίζοντας έτσι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη». Ο Ν. Ζώκας αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία των ΝΑΤΟικών στην πόλη μας, επισημαίνοντας ότι έχει μετατραπεί αυτή σε πολεμικό ορμητήριο κατά των λαών της περιοχής. Ζήτησε να ενταθεί ο αγώνας για την αποχώρηση των Αμερικανονατοϊκών από τα Βαλκάνια, καθώς και να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και η αλληλεγγύη με τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου.

ΑΘΗΝΑ
Συγκέντρωση συμπαράστασης

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο και δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό, διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 7μ.μ, στα Προπύλαια, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και παλαιστινιακές οργανώσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κι άλλες οργανώσεις έκλεισαν οι Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Το καθεστώς των Ταλιμπάν ανακοίνωσε χτες ότι έκλεισε τα γραφεία δύο οργανώσεων αρωγής τις οποίες κατηγορεί ότι ενέχονται σε δραστηριότητα «προσηλυτισμού Αφγανών στο Χριστιανισμό».

Σύμφωνα με το BBC, οι δύο οργανώσεις είναι η «Διεθνής Αποστολή Βοήθειας» (ΙΑΜ) και η «Serve». Δημοσιογράφοι που έσπευσαν στα γραφεία των οργανώσεων βρήκαν εκεί μόνο φρουρούς που τους είπαν ότι «δε βρίσκεται κανείς εδώ και δε μας επιτρέπεται να αφήσουμε ξένους να εισέλθουν. Ολοι οι ξένοι έφυγαν το πρωί μόλις κλείσαμε τα γραφεία τους».

Η εξέλιξη δεν αποτελεί «έκπληξη», αφού τόσο η επικείμενη δίκη των 8 φυλακισμένων από τον Αύγουστο Αμερικανών, Γερμανών και Αυστραλών εργαζόμενων της οργάνωσης «Στέγη Τώρα» όσο και η γενικότερη συμπεριφορά του μισαλλόδοξου καθεστώτος των Ταλιμπάν προϊδέαζε για κάτι τέτοιο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ