ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εντείνεται ο υποσιτισμός μαθητών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή σχετική καταγραφή στο δήμο Θεσσαλονίκης

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα και με κρατική ευθύνη το πρόβλημα του υποσιτισμού, που συνδέεται άρρηκτα με την υγιή σωματική ανάπτυξη των παιδιών, αναφέρονται βουλευτές του ΚΚΕ σε Ερώτησή τους σχετικά με τον υποσιτισμό μαθητών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. Ζητούν, επίσης, να εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους δήμους έτσι που να παρέχεται ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων για να αντιμετωπιστεί.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές Σ. Βαρδαλής και Ελ. Γερασιμίδου, «το θέμα του υποσιτισμού μαθητών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, ως επίπτωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, οξύνεται συνεχώς χρόνο με το χρόνο, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις».

Ειδικά για το δήμο Θεσσαλονίκης, σημειώνουν πως περισσότερα από 1.472 παιδιά, που φοιτούν σε σχολεία του και προέρχονται από οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, υποσιτίζονται, στερούμενα ακόμα και το κολατσιό τους. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη καταγραφή που διενήργησε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους διευθυντές των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Προβλήματα υποσιτισμού εντοπίζονται σε ολόκληρη την έκταση του δήμου και συγκεκριμένα σε 9 νηπιαγωγεία, 43 δημοτικά σχολεία, 23 γυμνάσια και 19 λύκεια και τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται σε σχολεία περιοχών της πόλης όπου, κατά κύριο λόγο, φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών.

«Ενδεικτικές του μεγέθους των προβλημάτων που καταγράφονται είναι οι περιπτώσεις τεσσάρων γυμνασίων και λυκείων αυτών των περιοχών, στα οποία οι μαθητές που υποσιτίζονται ξεπερνούν αθροιστικά τους τριακόσιους», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της σίτισης είναι παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού, τις διατροφικές συνήθειες που κατακτούν ως ενήλικες.

«Παρότι όμως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εντείνεται, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί έως και σήμερα για τη συστηματική καταγραφή του σε επίπεδο ΠΕ Θεσσαλονίκης, αλλά και σε εθνικό και κυρίως για την αντιμετώπισή του με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό», αναφέρεται στην ερώτηση, όπου τονίζεται επίσης πως το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών, που διαρκώς μεγαλώνει, δεν μπορεί να λυθεί μέσω του εθελοντισμού, της εκκλησίας, των ΜΚΟ ή των όποιων φιλανθρωπικών οργανώσεων. Ενώ επισημαίνεται πως η όποια δράση αναπτύσσεται από το δήμο Θεσσαλονίκης είναι αποσπασματική, αφού δε διαθέτει οργανωμένες δομές, στελέχωση και φυσικά χρηματοδότηση.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΣΓΜΕ)
Παρέμβαση για τα πρόστιμα σε Συλλόγους Γονέων

Το ζήτημα της φοροεπιδρομής που έχει εξαπολυθεί ενάντια στους Συλλόγους Γονέων έθεσε το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών, σε συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με το διευθυντή του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού.

Οι εκπρόσωποι των γονιών κάλεσαν την κυβέρνηση να στείλει άμεσα εγκύκλιο σε όλες τις ΔΟΥ για τη διαγραφή όλων των προστίμων προς τους Συλλόγους Γονέων. Επίσης, να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για τη μη υποχρεωτικότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους Συλλόγους Γονέων και για να εξαιρεθούν οι Σύλλογοι Γονέων από την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ. Τέλος, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους Συλλόγους το επιθυμούν να επιστρέψουν - καταθέσουν το υπάρχον ΑΦΜ στις ΔΟΥ.

Σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις που έλαβε από τον εκπρόσωπο της υπουργού, σημειώνει πως «η μόνη δέσμευση που πήραμε είναι ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα διαγραφής των προστίμων μέχρι σήμερα, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για το τι θα γίνει με τα πρόστιμα που θα επιδοθούν από φέτος». Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΑΣΓΜΕ, το στέλεχος του υπουργείου υπερασπίστηκε το υπάρχον νομικό πλαίσιο και δήλωσε προς τους εκπροσώπους των γονιών ότι «δεν πρέπει να αποκλειστούν από τυχόν νομοθετικές ρυθμίσεις εκείνοι οι σύλλογοι οι οποίοι, αξιοποιώντας το ΑΦΜ, θέλουν και μπορούν να συμβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία του σχολείου».

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας καλεί τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, μέσα από μαζικές διαδικασίες και μπροστά στις αρχαιρεσίες, να ενημερώσουν τους γονείς για τις εξελίξεις, αναδεικνύοντας το ζήτημα του χαρακτήρα του γονεϊκού κινήματος ως συλλογικό εκφραστή των σύγχρονων αναγκών γονιών και μαθητών χωρίς να κατεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων.

Οικονομική αφαίμαξη για συμμετοχή στους πανελλήνιους αγώνες σκακιού

Κοινή δήλωση - καταγγελία μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας

Οικονομική αφαίμαξη γονιών και μαθητών στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες σκακιού, με την ανοχή του υπουργείου Παιδείας, καταγγέλλουν με κοινή τους δήλωση τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και τρία μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ).

Οπως καταγγέλλουν στη δήλωσή τους: «Για άλλη μια χρονιά, με την πλήρη ανοχή και κάλυψη του υπουργείου Παιδείας και της πολιτικής ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μια μαζική, μαθητική, αθλητική εκδήλωση μετατρέπεται σε επικερδή επιχείρηση ξενοδόχων και διοργανωτών σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα, η διοργανώτρια Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) υποχρεώνει τους μαθητές που προκρίθηκαν, καθώς και τους συνοδούς τους, να διαμείνουν, με δικά τους έξοδα, στα ξενοδοχεία που υποδεικνύει η ίδια, αν θέλουν να πάρουν μέρος στους αγώνες!

Η ΕΣΟ, με την ανοχή του υπουργείου Παιδείας, μετατρέπει με αυτό τον τρόπο μια διοργάνωση που επικαλείται τους "αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ", σε αντικείμενο οικονομικής αφαίμαξης και εκμετάλλευσης γονιών και μαθητών, με σημαντικό οικονομικό κέρδος για την ίδια και τους ξενοδόχους. Η ΕΣΟ, μόνο από τους περσινούς αγώνες, είχε κέρδη σχεδόν 25.000 ευρώ!

Οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας είναι μεγάλες! Ενώ η πολιτική του ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί, χρόνια τώρα συνεχίζει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

O σχολικός αθλητισμός και το σκάκι στα πλαίσιά του, είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να είναι δωρεάν προσβάσιμος από όλους και όχι να αποτελεί αντικείμενο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Να οργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας με κριτήριο την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και όχι να αποτελεί εφαλτήριο για την εισβολή στα σχολεία του Ιδρύματος Νιάρχου ή άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων όπως γίνεται σήμερα.

Το θέμα έφεραν και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, μετά από καταγγελίες εκπαιδευτικών. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, αρνήθηκε να πάρει θέση. Στην απάντηση των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, ότι η ΟΛΜΕ δεν μπορεί να αδιαφορεί την ώρα που μαθητές και γονείς γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και πως τέτοιες διοργανώσεις πρέπει να τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και να μην υπάρχει κερδοσκοπία, η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ έδωσε την εξής αφοπλιστική απάντηση: "Το σκάκι είναι ακριβό σπορ"! Ετσι, η ΟΛΜΕ δεν έβγαλε ούτε καν μια ανακοίνωση για το θέμα!

Δεν πάει άλλο! Απαιτούμε από την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας να πάρει μέτρα, ώστε να σταματήσει η οικονομική εκμετάλλευση μικρών μαθητών και γονιών. Να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των μαθητών, σε όλες τις μορφές του σχολικού αθλητισμού, χωρίς κανένα οικονομικό φραγμό ή επιβάρυνση».

Την παραπάνω δήλωση υπογράφουν οι: Δάρδαλης Νίκος και Πατίδης Ηλίας, μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και οι: Καραλή Τάνια, Παπαδούλης Κώστας και Σερετάκης Νίκος, μέλη του ΔΣ της ΕΣΟ.

Ερώτηση στη Βουλή για το ωράριο των εκπαιδευτικών ΑμΕΑ

Το ζήτημα της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών με Ειδικές Ανάγκες και τις συνέπειες αυτού του μέτρου αφορά η Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας.

Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το ν. 4152/2013 αυξήθηκε κατά 2 ώρες και έφτασε στις 23 ώρες τη βδομάδα, από 21 ώρες, και η αύξηση αυτή επιβλήθηκε ακόμα και σε εκπαιδευτικούς με Ειδικές Ανάγκες, με αναπηρία ή με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Είναι πασιφανές ότι ο εκπαιδευτικός δεν εργάζεται στο σχολείο και στην τάξη μόνο κατά τη διάρκεια του διδακτικού του ωραρίου. Υπάρχει πληθώρα εξωδιδακτικών εργασιών στο σχολείο (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη), που πραγματοποιούνται χωρίς καμία υποστήριξη από μόνιμο διοικητικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα, η εργασία του εκπαιδευτικού συνεχίζεται και μετά το τέλος του εργασιακού του ωραρίου, αφού χρειάζεται να προετοιμάσει τις παιδαγωγικές του παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα, να σχεδιάσει και να προγραμματίσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη διδακτέα ύλη, να οργανώσει το μάθημά του με τέτοιο τρόπο, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών του, να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο επιστημονικό του αντικείμενο.

Η αύξηση συνεπώς του ωραρίου έχει ως αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των όρων μάθησης και διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς με Ειδικές Ανάγκες και προβλήματα υγείας, επισημαίνεται πως από την κατάσταση αυτή έχουν υποστεί, ανάμεσα στα άλλα, και την περαιτέρω επιβάρυνση της ήδη ταλαιπωρημένης υγείας τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, Ελ. Γερασιμίδου, Λ. Κανέλλη, Γ. Λαμπρούλης και Μαν. Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν μέτρα για την ανακούφιση εκπαιδευτικών με Ειδικές Ανάγκες, με αναπηρία ή με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο. Επίσης, να επανέλθει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο προηγούμενο καθεστώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ