ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα
  • Συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων σήμερα από φοιτητές - σπουδαστές
  • Κάλεσμα πανελλαδικού συντονισμού στα ΤΕΙ
  • Παράσταση διαμαρτυρίας των μαθητών αύριο στη ΓΑΔΑ

Από την κινητοποίηση των φοιτητών στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο
Από την κινητοποίηση των φοιτητών στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο
«Δε θυσιάζουμε κανένα δικαίωμά μας για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». «Στο δρόμο του Νοέμβρη, σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου»!

Με αιχμή την ευρωοδηγία για τα ΚΕΣ και το σύνολο των εξελίξεων, των αναδιαρθρώσεων που χτυπούν το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών και το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση και τα εργασιακά δικαιώματα, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές προχωρούν αυτές τις μέρες σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, Γενικές Συνελεύσεις και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Ηδη από τους μαθητές της Αθήνας, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, αποφασίστηκαν οι νέοι αγωνιστικοί σταθμοί μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου: 21 του Νοέμβρη συλλαλητήρια μαθητών - φοιτητών και 27 του Νοέμβρη συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Κάλεσμα συντονισμού στα ΤΕΙ

Ειδικά στα ΤΕΙ, που τα προβλήματα είναι πολύ πιο οξυμένα από ό,τι στα πανεπιστήμια, που οι συνέπειες των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία και την εργασία εμφανίζονται πιο έντονες για σπουδαστές και αποφοίτους, ο Σπουδαστικός Σύλλογος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας παίρνει πρωτοβουλία και καλεί τους σπουδαστές να συντονίσουν πανελλαδικά τον αγώνα τους.

Οι σπουδαστές της ΣΓΤΚΣ απευθύνονται στους συναδέλφους τους στα ΤΕΙ όλης της χώρας και καλούν σε Πανελλαδικό Συντονιστικό στην Αθήνα στις 21 του Νοέμβρη. Καλούν «αντιπροσώπους συλλόγων, τμημάτων, ετών, εξαμήνων, επιτροπών αγώνα να έρθουν στην Αθήνα για να συντονίσουμε τη συνέχεια των κινητοποιήσεών μας». Παράλληλα, βάζουν αγωνιστικό πρόγραμμα για συλλαλητήρια στις 21 του Νοέμβρη μαζί με μαθητές και φοιτητές, στις 27 του Νοέμβρη συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και νωρίτερα, αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου και καταλήψεις των σχολών στις 19 και 20 του Νοέμβρη.

Πολύμορφες δράσεις των φοιτητών

Με πικέτες και ενημερωτικό υλικό που μοιράστηκε από χέρι σε χέρι, ντουντούκες και φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα, δεκάδες φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Συντάγματος και πορεύτηκαν στην οδό Ερμού μέχρι το Μοναστηράκι, προκειμένου «να ενημερωθεί ο κόσμος για τις εξελίξεις στην Παιδεία. Γιατί η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού». Οι Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών Φιλοσοφικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Παντείου, Γεωπονικής, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, ΣΓΤΚΣ, Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, εξέφρασαν δυναμικά την αντίθεσή τους στο νόμο για τα κολέγια, απαίτησαν να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ, διεκδικώντας «πτυχία για δουλειά, πτυχία με αξία».

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες η Πανσπουδαστική ΚΣ ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και στα ΚΕΣ αναπτύσσοντας την πρόταση για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Η ΠΚΣ εξέφρασε επίσης τη διαμαρτυρία της για τη μη αναγνώριση των αντιπροσώπων στη σύγκλητο του ενιαίου συλλόγου των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και των Μηχανικών Μηχανολόγων.

Σήμερα φοιτητές και σπουδαστές στο Λεκανοπέδιο, με αποφάσεις των συλλόγων τους, προχωρούν σε συμβολικό κλείσιμο των δρόμων που βρίσκονται κοντά στις σχολές τους. Στην Αθήνα σχετικοί αποκλεισμοί δρόμων έχουν προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στη συμβολή των οδών Παπάγου και Ούλοφ Πάλμε, στην Ακαδημίας (έξω από τη Νομική), στη λεωφόρο Συγγρού (στο ύψος του Παντείου), ενώ στη 1 το μεσημέρι οι σπουδαστές προγραμματίζουν αποκλεισμό της λεωφόρου Καβάλας στο ύψος του ΤΕΙ Αθήνας. Αντίστοιχα, στον Πειραιά, στις 10 το πρωί οι φοιτητές του Πανεπιστημίου σχεδιάζουν αποκλεισμό της λεωφόρου Λαμπράκη στο ύψος του ιδρύματος.

Στην Πάτρα, με αποφάσεις των Συλλόγων Χημικού και Πολιτικών Μηχανικών, οργανώνεται σήμερα παρέμβαση των φοιτητών ενάντια στα φοιτητοδάνεια των τραπεζών, που αποτελούν ένα ακόμα δείγμα της εμπορευματοποίησης των σπουδών.

Μεθαύριο, Πέμπτη, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθήνας προχωρούν σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του ιδρύματος.

Οι μαθητές

Σε μια σειρά από πολύμορφες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι μαθητές τις επόμενες μέρες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ). Πάνω από 60 σχολεία συμμετείχαν στη συνέλευση του ΣΑΣΑ την προηγούμενη βδομάδα και αύριο, Τετάρτη, οι μαθητές προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΓΑΔΑ, στις 2.30 το μεσημέρι, για να καταγγείλουν την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις και την ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση επίθεση τρομοκράτησής τους.

Ακόμη συμμετέχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 του Νοέμβρη, προγραμματίζουν κατάθεση στεφάνου των σχολείων και του ΣΑΣΑ την ίδια μέρα, ενώ καλούν σε νέα κινητοποίηση στις 21 του Νοέμβρη.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Ζητάει αναγνώριση πτυχίων ως εμπορικό δικαίωμα

Παρέμβαση του Βρετανού πρέσβη για διαφήμιση των κολεγίων και του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας του

Στο επίκεντρο μπαίνει η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που εξισώνει τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων με τα πιστοποιητικά των τρίχρονων ιδιωτικών «κολεγίων». Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ενσωματώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα την κοινοτική οδηγία που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων των «κολεγίων» που λειτουργούν με το σύστημα δικαιόχρησης, εξέφρασε χτες με παρέμβασή του ο Βρετανός πρέσβης, Σάιμον Γκας. Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους για την εκπαίδευση στην Αγγλία και για τα «κολέγια», ο Βρετανός πρέσβης είπε ότι πρέπει να ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, και μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν τα βρετανικά πανεπιστήμια, σχολιάζοντας την πρακτική του ΔΟΑΤΑΠ να μην τα αναγνωρίζει, επειδή είναι τριετούς διάρκειας και να ζητάει και μεταπτυχιακό τίτλο... Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Βρετανίας βασίζεται και στο γεγονός ότι στη χώρα σπουδάζουν περίπου 20.000 Ελληνες φοιτητές - πελάτες, οι οποίοι εκτός από την καταβολή διδάκτρων, καταθέτουν κάθε χρόνο ένα σεβαστό ποσό για να ζήσουν εκεί...

Ο Βρετανός πρέσβης υποστήριξε ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια δίνουν σημασία στη «διαφάνεια», έτσι ώστε οι πελάτες - φοιτητές και οι οικογένειές τους να γνωρίζουν τι αγοράζουν (τι σπουδές, τι πτυχία), ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνονται έλεγχοι στα κολέγια, αρκεί αυτοί να γίνονται με... «λογικά» κριτήρια και να μην αποτελούν τεχνητά εμπόδια. Αλλωστε, επισήμανε ότι τα «μητρικά» πανεπιστήμια υπόκεινται σε ελέγχους από το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ τα ίδια επιβάλλουν ελέγχους στα «παραρτήματά» τους. Ολα, δηλαδή, λειτουργούν στο πλαίσιο της «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» ανάμεσα σε κράτη - μέλη, καθώς, όπως επισημαίνει η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, τα κολέγια θεωρούνται κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος του κράτους όπου εδρεύει το «μητρικό» πανεπιστήμιο και όχι του κράτους υποδοχής. Αυτά ορίζει η ΕΕ...

Στη Μεγάλη Βρετανία, όλα τα πανεπιστήμια είναι κρατικά (εκτός από ένα), ωστόσο όλα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (δίδακτρα, εμπορικές συμφωνίες με επιχειρηματίες κλπ.). Αυτό το σύστημα, του ιδιωτικοποιημένου - επιχειρηματικού πανεπιστημίου οραματίζονται και για τα ελληνικά ιδρύματα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (αυτό το στόχο εξυπηρετεί και ο νόμος - πλαίσιο, ο νόμος για την «αξιολόγηση» κλπ.).

Τα «κρατικά» πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, για να αυξήσουν τους πόρους τους συνάπτουν και εμπορικές σχέσεις με επιχειρηματίες και στο πλαίσιο αυτό ιδρύονται και «κολέγια» με το σύστημα της δικαιόχρησης. Το γεγονός ότι τα «πρωτοκλασάτα» πανεπιστήμια (π.χ. Κέμπριτζ, Οξφόρδη) δεν προχωρούν - μέχρι στιγμής - σε συμφωνίες δικαιόχρησης, ο Βρετανός πρέσβης το απέδωσε στο ότι δεν ενδιαφέρονται... Αυτά αντλούν έσοδα και κύρος από αλλού, έτσι, για συμφωνίες δικαιόχρησης ενδιαφέρονται τα χαμηλότερου επιπέδου πανεπιστήμια.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στον αέρα το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών

Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ακόμα τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών δεν έχουν εξοφλήσει τα χρέη της προηγούμενης χρονιάς, ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, στη Νομαρχία Πειραιά για το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών. Το πρόγραμμα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας των τεράστιων ποσών που οφείλονται στους επαγγελματίες μεταφορείς και κινδυνεύει να διακοπεί. Από την πλευρά τους οι μεταφορείς, φέτος, αξιώνουν υπέρογκα αντίτιμα με αυξήσεις ακόμα και 460%. Π.χ., για δρομολόγιο μεταφοράς μαθητών δημοτικού σχολείου στον Πόρο, η χαμηλότερη τιμή που προσφέρθηκε ήταν 140 ευρώ ημερησίως, ενώ πέρυσι για το ίδιο δρομολόγιο καταβάλλονταν 25 ευρώ.

Ετσι, σήμερα, από τα συνολικά 253 δρομολόγια για τη μεταφορά 2.600 μαθητών Πειραιά, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας, Νίκαιας, Περάματος, Αγ. Ι. Ρέντη, Τροιζήνας, Πόρου, Μεθάνων, Σαλαμίνας, Αμπελακίων, Κυθήρων, Αίγινας και Σπετσών, έχουν κατακυρωθεί με διαγωνισμούς μόνο τα 62. Αλλά και αυτά δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα καθώς εκκρεμεί ο προσυμβατικός έλεγχος των στοιχείων τους από το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόβλημα είναι οξύτερο για τα Ειδικά Σχολεία, καθώς από τα 17 δρομολόγια που προκηρύχτηκαν για τη μεταφορά 298 μαθητών κατακυρώθηκαν, λόγω και της έλλειψης ενδιαφέροντος για την κατάθεση προσφορών, μόλις 2. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών με αναπηρία δε θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ